Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, va efectua săptămâna viitoare un turneu diplomatic în Europa Centrală, urmând să viziteze patru țări europene – Austria, Cehia, Polonia și Slovenia – și unde este așteptat să discute deopotrivă mai multe detalii privind relocarea parțială a trupelor SUA din Germania, dar și pledoaria SUA pentru ca aliații și partenerii europeni să susțină eforturile Washington-ului de contracarare a ambițiilor și influenței crescânde ale Beijingului.
Pompeo a confirmat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Departamentul de Stat, că turneul său diplomatic va începe pe 11 august și va cuprinde cele patru țări menționate.
“Va fi o călătorie foarte importantă și productivă”, a spus el.
Anterior, Politico Europe a notat, citând surse diplomatice, că vizita va începe marți sau miercuri la Praga, unde Pompeo va discuta cu prim-ministrul ceh Andrej Babis despre tehnologia 5G și China.
Aceleași surse au precizat că șeful diplomației americane se va deplasa joi în Slovenia și apoi în Austria.
În Republica Cehă el se va întâlni cu premierul Andrej Babis pentru a discuta despre ”cooperarea în energia nucleară, Iniţiativa celor Trei Mări şi eforturile de contracarare a acţiunilor nocive ale Rusiei şi Chinei comuniste”, potrivit unei declaraţii a Departamentului american de Stat, citată de Agerpres.
Din această ţară Pompeo va pleca la Ljubljana, capitala Sloveniei, pentru a discuta despre ”energia nucleară şi integrarea Balcanilor Occidentali”, menţionează de asemenea Departamentul de Stat. El va semna acolo şi o declaraţie comună privind tehnologia 5G, în contextul presiunilor pe care SUA le exercită asupra aliaţilor săi pentru a nu colabora cu compania chineză Huawei în realizarea viitoarelor reţele 5G, notează DPA.
Secretarul american de stat va ajunge vinerea viitoare la Viena, unde va avea întâlniri cu cancelarul austriac Sebastian Kurz şi cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.
Vizita lui Mike Pompeo la Varșovia, importantă din perspectiva relocării prin rotație a peste 1.000 de soldați SUA din Germania în Polonia, urmează a fi însă prilejuită de comemorarea, sâmbătă, a 100 de ani de la Bătălia de la Varșovia. Cunoscută sub numele de “Miracolul de la Vistula”, bătălia a fost câștigată de forțele poloneze în fața forțelor Armatei Roșii în timpul războiului dintre Polonia și Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă. Victoria a reprezentat un pas important în menținerea independenței Poloniei și securizarea frontierelor țării până în 1939, când Polonia a fost invadată de Germania nazistă și de Uniunea Sovietică.
Planurile SUA privind relocarea unor trupe din Germania se vor regăsi pe agenda discuţiilor pe care Pompeo le va avea sâmbăta viitoare în Polonia, pe lângă alte teme, precum ”aprofundarea legăturilor militare” şi tehnologia 5G, precizează Departamentul de Stat. El va avea la Varşovia discuţii cu preşedintele Andrzej Duda şi cu premierul Mateusz Morawiecki, Polonia urmând să se numere printre ţările unde vor fi relocate efective militare americane din Germania.
Secretarul de stat al SUA a efectuat o vizită în Europa și la finalul lunii iulie, când s-a deplasat la Londra și la Copenhaga, unde a discutat despre alianța Occidentului în fața amenințării reprezentate de China.
Ulterior, șeful diplomației americane a susținut, la 23 iulie, un discurs de o rară virulență privind relațiile cu China, încheind astfel o serie de discursuri ale oficialilor americani în care consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien a vorbit despre provocările ideologice, directorul FBI Chris Wray s-a referit la spionaj, iar procurorul general William Barr a atins problemele economice. Discursul lui Pompeo a fost susținut în mod simbolic la Biblioteca Prezidențială Richard Nixon, primul președinte american care a efectuat o vizită în China, în 1972.
Cu ocazia respectivă, Mike Pompeo a îndemnat ”lumea liberă” să triumfe împotriva ”noii tiranii” chineze, decretând eșecul politicii de dialog cu China şi criticându-l pe Xi Jinping, ”adeptul sincer al unei ideologii totalitare falimentare”.
În ultima perioadă, secretarul de Stat al SUA a salutat inițiativa europenilor, propusă de Înaltul Reprezentant Josep Borrell, de instituire a unui cadru de dialog între Statele Unite și Uniunea Europeană cu privire la provocările reprezentate de China.