Direcționarea intenționată a atacurilor împotriva jurnaliștilor, în calitate de civili, constituie o crimă de război, afirmă Înaltul Reprezentant Josep Borrell și vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, într-o declarație comună, înaintea Zilei internaționale pentru eliminarea impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor. Cu acest prilej, cei doi oficiali ai UE cer justiției să facă dreptate pentru victimele atacurilor împotriva jurnaliștilor.
„Jurnaliștii sunt ochii și urechile noastre care relatează din zonele de conflict. Ei își pun viața în pericol pentru a oferi relatări despre ceea ce se întâmplă pe teren. Reportajele lor exacte și imparțiale servesc un interes public fundamental: relatările, imaginile și știrile de la fața locului pot avea un impact decisiv asupra evoluției și rezultatului conflictelor armate.
În consecință, activitatea jurnalistică este adesea obstrucționată în mod deliberat în conflictele armate. Profesioniștii din domeniul mass-media se confruntă cu refuzul accesului, cenzura și hărțuirea, precum și cu detenția arbitrară și atacurile brutale. În Ucraina, mai mulți jurnaliști și lucrători media au fost uciși sau răniți, uneori în mod deliberat, în timp ce documentau adevărul despre atrocitățile comise de trupele rusești în războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei. Munca lor este esențială, deoarece regimul rus duce o campanie globală de dezinformare cu privire la realitățile războiului lor.
Direcționarea intenționată a atacurilor împotriva jurnaliștilor, în calitate de civili, constituie o crimă de război.
Cu toate acestea, zonele de război nu sunt singurele locuri în care jurnaliștii sunt atacați. În întreaga lume, jurnaliștii se confruntă cu tot mai multe amenințări în activitatea lor. Ei sunt victime ale crimelor motivate de ură, hărțuiți online, ținta programelor de spionaj și chiar uciși.
Trebuie să punem capăt impunității pentru aceste infracțiuni și să susținem drepturile omului și statul de drept prin oferirea de justiție victimelor”, se arată în declarația comună.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor reamintește că nimeni nu a fost tras la răspundere în 80% dintre asasinatele jurnaliștilor din ultimii 10 ani.
De asemenea, numărul tot mai mare de amenințări fizice, juridice și online și de atacuri la adresa jurnaliștilor și a altor profesioniști din domeniul mass-media în UE în ultimii ani reprezintă o tendință îngrijorătoare reflectată în rapoartele Comisiei privind statul de drept. Atacurile fizice au fost raportate în contextul protestelor publice, iar jurnaliștii din mai multe state membre au fost supuși la agresiuni din partea protestatarilor, dar și, în unele cazuri, a forțelor de poliție. Amenințările online sunt în creștere în întreaga UE, femeile jurnaliste și jurnaliștii aparținând minorităților fiind deosebit de expuși riscului. Această situație este deosebit de îngrijorătoare în special atunci când politicienii sau figurile publice puternice inițiază astfel de atacuri.
În acest sens, cei doi înalti oficiali europeni subliniază că statele trebuie să investigheze și să urmărească toate actele penale comise împotriva jurnaliștilor „într-un mod imparțial, independent, eficient, transparent și în timp util”.
La 16 septembrie, Comisia Europeană a adoptat un Act European privind Libertatea Presei, un set nou de norme menite să protejeze pluralismul și independența presei în UE. Regulamentul propus include, printre altele, garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii jurnaliștilor. Această propunere completează Recomandarea privind protecția, siguranța și responsabilizarea jurnaliștilor, adoptată recent, și Directiva privind protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor împotriva litigiilor abuzive (pachetul anti-SLAPP).
UE depune eforturi în întreaga lume pentru a contribui la siguranța și protecția jurnaliștilor prin condamnarea atacurilor, astfel cum se subliniază în Planul de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația pentru 2020-2024. UE îi asistă pe cei intimidați sau amenințați prin intermediul mecanismelor UE de protecție a apărătorilor drepturilor omului și sprijină inițiativele mass-media și apelurile adresate autorităților statului pentru a preveni și condamna astfel de violențe și pentru a lua măsuri eficiente pentru a pune capăt impunității. Delegațiile UE din întreaga lume asistă și monitorizează procesele judiciare în care sunt implicați jurnaliști, contribuind la identificarea cazurilor care necesită o atenție specială. Mai mult, în cadrul noului program Europa Globală pentru drepturile omului și democrație, va fi înființat un Observator privind lupta împotriva impunității pentru a contribui la colectarea și utilizarea de dovezi și cunoștințe în vederea promovării și responsabilizării la nivel mondial, regional și național.