Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat marţi că tensiunile cu Moscova din cauza comasării de trupe ruse la frontiera cu Ucraina sunt “cel mai recent exemplu” al faptului că “Europa este în pericol”, pledând în acest sens pentru definitivarea Busolei strategice a apărării europene, al cărei element central este o forță de reacție rapidă de 5.000 de soldați.
“Ne confruntăm cu provocări. Europa este în pericol. Înainte, când se spunea aşa ceva, unii râdeau, însă acum râd mai puţin”, a apreciat Borrell, potrivit EFE, informează Agerpres.
El a participat la o dezbatere în Comisia pentru afaceri externe din Parlamentul European privind “Busola strategică”, propunerea prin care ţările UE caută să obţină o mai mare autonomie în domeniul apărării.
“Când a fost elaborată ‘Busola strategică’ nu eram conştienţi de numărul mare de provocări cu care ne confruntăm astăzi, pentru că la frontierele estice ale Europei nu se întâmplase nimic şi situaţia din Sahel era mult mai bună decât acum”, a continuat el.
În opinia Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, “problema dintre Ucraina şi Rusia este cel mai recent exemplu” al acestor ameninţări, printre care a mai menţionat şi situaţia politică din Balcanii de Vest, din Orientul Mijlociu sau din regiunea Indo-Pacific, precum şi spaţiul cibernetic.
Ţările UE dezbat din noiembrie 2021 documentul propus de Borrell și care prevede că statele membre vor crea până în 2025 o forță militară de reacție rapidă de 5.000 de soldați.
În acest sens, Borrell a recunoscut că “încă mai trebuie puse la punct detaliile” privind elementul central al propunerii, mai precis crearea forţei de 5.000 de militari care să se poată desfăşura rapid în caz de viitoare crize.
Însă, şeful diplomaţiei europene s-a declarat încrezător că miniştrii apărării şi de externe din țările UE vor încheia discuţiile pentru ca şefii de stat şi de guvern să poată lua o decizie în martie. Subiectul a fost abordat de miniștrii de resort la reuniunea lor comună de la Brest din 14 ianuarie, iar Busola Strategică a UE este așteptată a fi andosată de liderii europeni la Consiliul European din 24-25 martie.
Busola Strategică va combina o definiție europeană a amenințărilor, consolidarea capacității operaționale și industriale europene și apărarea intereselor și a libertății de acțiune a Uniunii Europene în domenii disputate, cum ar fi mările și oceanele, spațiul, spațiul cibernetic și informațiile. Acesta va defini acțiunile care trebuie întreprinse în patru domenii-cheie: gestionarea crizelor, consolidarea capacităților, reziliența și parteneriatele. Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene dorește să impulsioneze lucrările în vederea elaborării unei Busole Strategice pentru a asigura o apărare europeană mai puternică și mai operațională. “Pentru prima dată, Uniunea Europeană va elabora o carte albă care va stabili foaia de parcurs pentru securitate și apărare până în 2030”, a transmis președinția franceză a Consiliului.
“Rămân multe de făcut în ceea ce priveşte definirea scenariilor, structurilor de comandă şi control, costuri comune, planificare anticipată şi un proces de luare a deciziilor mai flexibil”, a explicat politicianul spaniol. “Este însă clar că este nevoie să ne sporim capacitatea de reacţie rapidă şi hotărâtă, iar evenimentele recente o demonstrează cu prisos”, a adăugat Borrell.
Şeful diplomaţiei europene urmează să susţină marţi seară un discurs în cadrul evenimentului “Europa în pericol: Ce urmează pentru securitatea şi apărarea UE?”, co-organizat de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), pe care Borrell îl conduce, şi de Institutul de Studii pentru Securitate al UE.
Securitatea europeană se află sub presiune ca urmare a concentrărilor de forțe militare rusești la granița cu Ucraina și prin propunerile de securitate pe care Moscova le-a avansat Statelor Unite și NATO prin care cer oprirea oricărui proces de extindere a Alianței către Ucraina sau Georgia și încetarea prezenței militare aliate în Europa, îndeosebi în țările care au aderat la NATO, iar majoritatea și la UE, după 1997.
Acest concept al sferelor de influență a fost respins luni de miniștrii de externe europeni, care au adoptat un set de concluzii comune prin care au reafirmat că securitate europeană este indivizibilă.
În același timp, Franța insistă pentru “dialog direct și ferm” UE-Rusia privind arhitectura de securitate europeană în baza ideii președintelui Emmanuel Macron privind o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru o nouă ordine de securitate europeană bazată pe reguli și care să fie prezentată spre negociere Rusiei.
O astfel de propunere de securitate a fost, însă, declinată de șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, chiar dacă acesta nu are nicio putere instituțională în a impune înlăturarea unui astfel de subiect de pe agenda europeană.