U.E.
Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride
Published
2 years agoon
Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini această țară să facă față amenințărilor de natură hibridă, a afirmat marți Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.
Într-un discurs principal susținut în cadrul Forumului Schuman pentru apărare și securitate, Borrell a vorbit despre importanța parteneriatelor în deviza strategică pentru securitate și apărare a Uniunii Europene, dând exemplul operațiilor și misiunilor militare, dar și misiunilor civile ale UE.
Faptul că Busola Strategică a UE “include un capitol întreg dedicat parteneriatelor este un mesaj clar”, a spus Borrell, continuând: “Considerăm că agenda noastră de securitate și apărare, pe de o parte, și cooperarea cu partenerii, pe de altă parte, se consolidează reciproc”.
“Cum traducem acest principiu în practică? Ce poate oferi Uniunea Europeană? Ce și cum?”, s-a întrebat el, retoric.
Șeful diplomației europene a spus că povestea securității și apărării Uniunii Europene a început acum 20 de ani, când UE a desfășurat primele operațiuni militare în Balcanii de Vest și apoi în Africa.
“Au două decenii de angajament, desfășurând peste 40 de misiuni pe toate continentele, până la cele mai recente misiuni pentru Ucraina, cu siguranță, dar și pentru Armenia și Niger”, a exemplificat el.
“Dorim, de asemenea, să aplicăm mai sistematic modelul “instruiește și echipează” – nu doar “instruiește” – la misiunile noastre civile. Această abordare a dat deja rezultate bune în Niger și Somalia. În prezent, pregătim o nouă misiune în Republica Moldova pentru a consolida capacitatea țării de a contracara amenințările hibride“, a adăugat Borrell.
La reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.
Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.
Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk
Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului
Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”
Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul
La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării
INTERNAȚIONAL
Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk
Published
28 minutes agoon
January 18, 2025By
Andreea RaduPremierul polonez Donald Tusk a declarat vineri, cu câteva zile înainte de învestirea președintelui american ales, Donald Trump, că va căuta să coopereze „cât mai strâns posibil” cu Statele Unite, în ciuda unor „dificultăți obiective”, notează AFP, potrivit Agerpres.
Polonia, membră a UE și NATO, este unul dintre principalii aliați ai Kievului în fața armatei ruse de la începutul invaziei teritoriului ucrainean, în februarie 2022.
Trump, care își preia luni mandatul, a insistat că va pune capăt rapid luptelor, imediat după preluarea mandatului. Ceea ce stârnește îngrijorări în Ucraina că ar putea fi obligată să facă concesii teritoriale majore în schimbul păcii.
Vineri, Tusk a promis „cea mai strânsă cooperare posibilă cu Statele Unite, cu Canada, atât în contextul războiului din Ucraina, dar și mai larg”.
Vorbind alături de premierul britanic Keir Starmer, Tusk a adăugat că cei doi lideri vor lucra pentru a se asigura că relațiile transatlantice sunt „la cel mai înalt nivel posibil, indiferent de dificultățile sau incertitudinile uneori obiective”.
Tusk și Starmer au anunțat lansarea negocierilor privind „un nou tratat de securitate și apărare între Regatul Unit și Polonia”.
„Este vorba în special despre aprofundarea legăturilor dintre industriile noastre de apărare”, le-a declarat Starmer jurnaliștilor.
Polonia este singurul stat membru al NATO care alocă 5% din Produsul Intern Brut pentru apărare, și-a exprimat săptămâna trecută susținerea față de apelul lui Donald Trump, ca statele aliate să investească 5% din PIB în bugetele lor militare, o solicitare considerată piperată de mai multe state membre, printre care și Germania.
„Nu este locul meu să solicit partenerilor NATO să urmeze exemplul Poloniei în ceea ce privește cheltuielile militare (…) dar fără îndoială că poziția agresorului (…) ar fi incomparabil mai proastă dacă capacitățile individuale ale diferitelor țări din NATO ar fi astăzi mult mai importante și dacă ar corespunde potențialului nostru economic real”, a subliniat Tusk.
În ultimii ani, Polonia a semnat o serie de contracte cu Statele Unite pentru achiziționarea de echipamente militare, în special elicoptere de atac Apache și tancuri Abrams.
În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele apărării asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.
De asemena, secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a cerut statelor membre ale Alianţei, în primul său discurs major de la preluarea funcției, să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.
ROMÂNIA
Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic
Published
1 hour agoon
January 18, 2025By
Andreea RaduMinistrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat, în perioada 16 – 17 ianuarie 2025, la reuniunea informală Snow Meeting, desfășurată la Trakai și Vilnius, în Lituania. Evenimentul, dedicat temelor de politică externă și de securitate, este organizat anual de către MAE lituanian și reunește miniștri de externe din state membre UE și NATO, precum și înalți oficiali și reprezentanți ai mediului academic din Europa și SUA.
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, în intervențiile sale, șeful diplomației române a subliniat necesitatea menținerii ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv prin acțiunile europene, transatlantice și împreună cu partenerii globali. A prezentat viziunea României cu privire la subiectele majore de pe agenda NATO, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO de la Haga.
În context, Emil Hurezeanu s-a referit la amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Totodată, ministrul afacerilor externe s-a referit la cele mai recente încălcări ale spațiului aerian național, în urma atacurilor Federației Ruse din 16 ianuarie asupra infrastructurii fluviale ucrainene de la Dunăre.
Oficialul român a reiterat imperativul continuării sprijinului oferit Ucrainei și s-a referit la asistența constantă și pe multiple paliere oferită Ucrainei de la începutul agresiunii Rusiei asupra statului vecin. A punctat și necesitatea sprijinirii altor state vulnerabile, cu accent pe Republica Moldova.
În marja participării la reuniunea Snow Meeting, ministrul Emil Hurezeanu a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radosław Sikorski, și cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Margus Tsahkna.
În cadrul întrevederii cu omologul polonez, ministrul Emil Hurezeanu a salutat caracterul dinamic al dialogului româno-polon, subsumat Parteneriatului Strategic bilateral și reflectat de o excelentă colaborare în plan securitar, economic și sectorial. A exprimat susținere pentru prioritățile Președinției poloneze a Consiliului UE, subliniind importanța unității și generării de soluții în special pentru creșterea rezilienței împotriva amenințărilor hibride. Cei doi oficiali au subliniat importanța consolidării Flancului Estic al NATO și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova.
În cadrul întrevederii cu omologul eston, ministrul Emil Hurezeanu a salutat relațiile excelente dintre cele două țări, buna coordonare în cadrul UE și NATO, precum și al formatelor regionale. A avut loc un schimb de opinii privind substanțializarea cooperării bilaterale, cu accent pe oportunitățile de intensificare a relațiilor economice și sectoriale. Dialogul pe temele de actualitate de pe agenda europeană și de securitate a reliefat similitudinea de abordări, pornind de la preocuparea comună a ambelor state pentru avansarea proiectului european, consolidarea Flancului Estic al NATO și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova.
U.E.
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”
Published
1 hour agoon
January 18, 2025Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat vineri că Europa se află “sub asaltul Rusiei”, cu atacuri hibride ce variază de la crime politice și război cibernetic până la acte de sabotaj și incendieri, referindu-se inclusiv la alegerile din România ca la un “apel de trezire”, relatează dpa.
În cadrul unei conferințe de presă la Berlin, Sikorski a afirmat că mandatul Poloniei la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va fi “axat pe securitate”, țara simțindu-se “îndreptățită” că avertismentele sale repetate privind amenințarea reprezentată de Moscova s-au dovedit a fi corecte, subliniază Agerpres.
La aproape trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Sikorski a subliniat atacurile cu multiple fațete comise de Rusia pe teritoriul european, inclusiv un asasinat notoriu din 2019 la Berlin și “crime politice” în Regatul Unit.
“În alte țări, există acte de sabotaj: în Republica Cehă, în Lituania, în Polonia”, a spus Sikorski, referindu-se la cazuri de incendiere, amenințări și întreruperi ale infrastructurii care au provocat semnale de alarmă în Europa de Est în ultimii ani.
Evenimentele pot fi legate direct de serviciile secrete ruse GRU, a mai spus Sikorski. “Am reținut oameni care au fost recrutați de GRU, care au fost instruiți și plătiți pentru a incendia locuri”, a mai spus el.
Atacuri ale Rusiei asupra securității europene au loc în mediul online de mulți ani, a mai declarat Sikorski. El a avertizat că țările europene sunt supuse unor “atacuri cibernetice constante”, menționând “interferența” în referendumul privind Brexitul.
Evenimentele din România – în care primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat în decembrie după victoria neașteptată a unui candidat pro-rus, puțin cunoscut publicului – trebuie să servească drept “un apel la trezire”, a subliniat Sikorski.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk
Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului
Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”
Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”
Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)
Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”
Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic
Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump
Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE1 week ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție
- SUA4 days ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin