U.E.
Șeful diplomației UE: Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează. Au limitat deja considerabil opțiunile Moscovei
Published
2 years agoon

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, a explicat modul în care sancțiunile occidentale afectează potențialul economic, industrial și tehnologic al Rusiei, la un an și jumătate de la declanșarea invaziei în Ucraina.
„În decurs de un an, acestea [sancțiunile] au limitat deja considerabil opțiunile Moscovei, provocând tensiuni financiare, izolând țara de piețele cheie și degradând semnificativ capacitatea industrială și tehnologică a Rusiei”, a scris Borrell pe blogul său.
De la începutul invaziei din Ucraina, UE a impus 11 runde de sancțiuni din ce în ce mai dure împotriva Rusiei. De asemenea, UE a impus interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru peste 1.500 de persoane și aproape 250 de entități, a precizat acesta.
Oficialul european a afirmat că aceste măsuri „produc efecte dure și tangibile în întreaga economie a Rusiei, în ciuda veniturilor uriașe din petrol și gaze pe care Rusia le-a folosit ca tampon în primul an al invaziei”.
Borrell și-a exprimat încrederea că „efectele lor se vor intensifica în timp, deoarece măsurile au un impact pe termen lung asupra bugetului Rusiei, precum și asupra bazei sale industriale și tehnologice”. „Pentru a opri războiul, trebuie să menținem cursul”, a subliniat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene.
Șeful diplomației UE a scris că economia rusă s-a contractat în 2022 cu 2,1%. În special, producția de autovehicule a scăzut cu 48% față de anul precedent, cea de alte echipamente de transport cu 13% și cea de calculatoare, electronice și produse optice cu 8%, în timp ce comerțul cu amănuntul a fost cu 10% mai mic, iar comerțul cu ridicata cu 17%.
Comparativ cu 2021, 58% din totalul importurilor UE din Rusia au fost deja reduse în 2022. Importurile non-energetice din Rusia au scăzut cu aproape 60%, cele mai vizibile scăderi fiind înregistrate pentru fier și oțel, metale prețioase și lemn. Această mișcare se accelerează: scăderea importurilor de bunuri neenergetice este de peste 75% pentru primul trimestru din 2023, iar scăderea este și mai mare pentru bunurile energetice, de minus 80%.
În ansamblu, exporturile globale de bunuri ale UE au fost cu 52% sub media anuală de dinaintea războiului din 2022. În același timp, exporturile UE privind produsele cu dublă utilizare și tehnologiile avansate, care sunt esențiale pentru a produce echipamentele și armele folosite de Rusia pentru a-și purta războiul, au scăzut cu 78% în 2022 comparativ cu 2019-2021, a subliniat Borrell.
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) estimează că veniturile totale ale Rusiei din petrol au scăzut cu 27% față de anul precedent.
După cum am precizat, UE a făcut public conținutul celei de-a 11-a runde de sancțiuni împotriva Rusiei la 23 iunie 2023.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina
Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța
Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican
Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda
China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși
Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume
INTERNAȚIONAL
“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA
Published
2 days agoon
April 18, 2025
Președintele american Donald Trump și premierul italian Giorgia Meloni și-au exprimat joi încrederea că Statele Unite și Europa vor fi capabile să negocieze un acord comercial înainte ca pauza de 90 de zile privind unele tarife să se încheie.
Trump a declarat că este 100% sigur de un eventual acord comercial cu Europa, cea mai mare încredere pe care a exprimat-o cu privire la aceste negocieri de când a zguduit piețele mondiale cu anunțurile sale tarifare.
“Bineînțeles că va exista un acord comercial, foarte mult. Ei doresc foarte mult să facă unul. Iar noi vom încheia un acord comercial. Mă aștept la asta. Și va fi un acord echitabil”, a declarat Trump reporterilor în Biroul Oval după discuțiile cu Meloni, un aliat apropiat, relatează Reuters.
Meloni, care se poziționează ca un intermediar între Statele Unite și Europa, a fost la fel de încrezătoare.
Cu toate acestea, ea a menționat că nu poate încheia un acord pentru întreaga UE, dar a afirmat că discuțiile sincere ar putea contribui la soluționarea disputelor comerciale care au tensionat relațiile dintre SUA și Europa.
CNN notează că premierului italian Giorgia Meloni i-au trebuit exact două fraze în Biroul Oval joi pentru a-i semnala gazdei sale că este un suflet înrudit.
“Amândoi împărtășim o altă luptă, care este lupta împotriva ideologiei woke și DEI care ar dori să ne șteargă istoria”, a proclamat ea în limba engleză, folosind unele dintre cuvintele cheie preferate ale președintelui Donald Trump pentru a-și descrie lupta împotriva a ceea ce ei consideră a fi idealuri progresiste scăpate de sub control.
A fost o încercare nesubtilă de a clarifica de la bun început că ea nu este genul de lider european pe care Trump l-a găzduit în aceeași cameră în cursul ultimelor două luni.
Populistă și conservatoare, Meloni a captat atenția lui Trump și a consilierilor săi. Ea a fost singurul lider european care a participat la inaugurarea sa în ianuarie. Este prietenă cu cel mai puternic consilier al său, miliardarul Elon Musk. Și a adoptat același tip de poziție anti-migrație care a contribuit la revenirea lui Trump la Casa Albă.
Prezența la Roma a unui lider care îi împărtășește ostilitatea față de idealurile liberale reprezintă o deschidere convenabilă pentru Trump într-un moment în care legăturile transatlantice s-au tensionat.
“Să facem Occidentul măreț din nou”, a scris Meloni, pe X.
Rendiamo l’Occidente di nuovo grande – Make the West Great Again pic.twitter.com/Z499ZRGx85
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) April 17, 2025
De altfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri pentru săptămânalul german Die Zeit că “Occidentul, așa cum îl cunoșteam, nu mai există”, într-un interviu în care a evocat drept mărturie în acest sens schimbările “istorice” care au loc ca urmare a deciziilor administrației americane conduse de președintele Donald Trump.
De la anunțarea de către Trump, la 2 aprilie, a noilor tarife vamale, incertitudinea s-a așternut asupra comerțului transatlantic, afectând puternic piețele și punând la îndoială viitorul cooperării economice dintre Uniunea Europeană și Statele Unite.
Ca răspuns, UE a căutat noi modalități de diversificare a parteneriatelor comerciale și a explorat oportunități de aprofundare a legăturilor cu alte economii majore, precum China.
Președintele american Donald Trump a anunțat săptămâna trecută o suspendare completă asupra tuturor tarifelor “reciproce”, cu excepția Chinei, care vor fi majorate la 125% de la 104%.
În aceeași zi, UE a anunțat tarife de 25% pentru o serie de importuri din SUA, într-o primă rundă de contramăsuri. Blocul celor 27 de state membre a convenit să impună tarife de retorsiune pentru produse americane în valoare de 22 de miliarde de euro, vizând produse agricole și produse din statele americane conduse de Partidul Republican al președintelui Donald Trump. Toate statele membre au votat în favoarea represaliilor, cu excepția Ungariei.
În noul context, și Uniunea Europeană a suspendat pentru 90 zile contramăsurile pregătite și aprobate.
MAREA BRITANIE
“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra
Published
2 days agoon
April 18, 2025
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a reunit la Palatul Élysée delegații din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt conflictului din Ucraina.
“Suntem cu toții clar uniți în dorința noastră de pace”, a declarat Emmanuel Macron pe X după discuții, pe care le-a numit “zi de mobilizare diplomatică“.
În timp ce președintele american Donald Trump se întâlnea la Washington cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, Macron i-a primit la Paris pe secretarul de stat american Marco Rubio, pe emisarii Keith Kellogg și Steve Witkoff, pe ministrul de externe britanic David Lammy, pe consilierul pentru securitate națională al premierului britanic, Jonathan Powell, pe consilierul pentru securitate națională al cancelarului german, Jens Plötner, și pe delegația ucrainean formată din șeful biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak, ministrul de externe Andrii Sybiha și pe ministrul apărării Rustem.
A day of diplomatic mobilisation.
I would like to thank the American delegation, @SecRubio, @SE_MiddleEast, and @SPE_Kellogg; the Ukrainian delegation, @AndriyYermak, @Andrii_Sybiha, and @Rustem_Umerov; as well as the representatives from the United Kingdom… pic.twitter.com/edshgli8HY
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 17, 2025
Calificând discuțiile ca fiind “productive”, liderul francez a precizat că delegațiile au susținut “de la bun început” propunerea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina “cât mai rapid posibil”.
“Acest lucru demonstrează un angajament european puternic și o dorință de a lucra îndeaproape cu Statele Unite”, a precizat el.
Spunând că s-au angajat într-o “discuție pozitivă și constructivă” cu privire la modul de a obține atât o încetare a focului, cât și o pace cuprinzătoare și durabilă, Macron a adăugat că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte și după întâlniri pentru a asigura coordonarea.
“Discuțiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a adăugat el.
Ulterior dialogului de la Paris, secretarul de stat american Marco Rubio a avut o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a transmis același mesaj pe care echipa americană l-a comunicat delegației ucrainene și aliaților noștri europeni la Paris: “președintele Trump și Statele Unite doresc ca acest război să înceteze și au prezentat acum tuturor părților liniile mari ale unei păci durabile”.
Întâlnirea lui Macron cu delegațiile SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei a avut loc la doar câteva zile după ce emisarul special Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, după ce discuțiile dintre Rusia și SUA au stagnat în ultimele săptămâni, iar Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.
Președintele francez, împreună cu premierul britanic Keir Starmer, conduce eforturile europene de a oferi Kievului garanții de securitate, inclusiv desfășurarea unei așa-numite forțe de reasigurare în Ucraina, în cazul unui armistițiu.
COMISIA EUROPEANA
UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate
Published
2 days agoon
April 18, 2025
Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ”Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii”, desfășurat la Sofia, relatează agenția EFE.
Uniunea Europeană ”are nevoie de o viziune mai largă a contextului din vecinătatea sa” și ”de o nouă perspectivă asupra regiunii Mării Negre, cu accent pe securitate și pe principalele provocări și oportunități regionale”, a afirmat comisarul european, citat de Agerpres.
Marta Kos a menționat printre aceste provocări agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, lucrările de deminare și alte chestiuni maritime, de mediu și climatice, despre care speră că vor putea fi abordate pe baza unui plan pe care Bruxelles-ul îl elaborează în prezent și pe care ea îl va prezenta ”înainte de vară” împreună cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
Documentul va oferi un ”cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune. România și Bulgaria se vor afla în centrul acestor considerații, împreună cu Turcia, care joacă un rol cheie în regiunea Mării Negre”, a explicat Marta Kos.
Subiectul a fost discutat în ultimele luni cu noua componență a Comisiei Europene și de ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, care a abordat tema unei strategii a UE pentru regiunea Mării Negre cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și cu comisarul european pentru extindere, Marta Kos.
O strategie a Uniunii Europene pentru Marea Neagră este o solicitare îndelungată din partea României, Bucureștiul propunând inclusiv crearea unui post de Reprezentant Special al UE în regiune ca parte a unei strategii politice, economice și de comunicare strategică.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm
Trending
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
INTERVIU | R. Moldova vrea să semneze tratatul de aderare la UE până în 2028, spune premierul Recean, avertizând că Rusia vrea să oprească drumul european al țării și subliniind importanța ca România să fie stabilă și pro-europeană
- ROMÂNIA4 days ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
SGG: Adoptarea Strategiei pentru Guvernare Deschisă în România reflectă angajamentul țării noastre în procesul de aderare la OCDE
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European și Congresul SUA cer întărirea relației transatlantice într-o reuniune prezidată de eurodeputatul român Nicu Ștefănuță
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian-Streinu Cercel: Lucrăm la un nou design de sănătate în România și la o nouă Lege a Sănătății