Connect with us

U.E.

Șeful diplomației UE: Ucraina va primi „în câteva zile” ajutorul suplimentar de 500 milioane de euro pentru apărare

Published

on

© President of Ukraine Official

Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell a vizitat vineri Kievul, împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a reafirma solidaritatea europeană cu Ucraina și pentru a anunța un sprijin suplimentar pentru apărarea acesteia împotriva agresiunii Rusiei, informează Serviciul European de Acțiune Externă. Aceștia s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, cu prim-ministrul Denis Shmyhal, începându-și vizita din orașul Bucea, unde forțele de ocupație ruse au comis un masacru împotriva civililor. 

„Există două cuvinte pentru a descrie ceea ce se întâmplă în Ucraina: eșec și oroare. Eșecul armatei ruse de a învinge curajul poporului ucrainean și oroarea față de crimele și atacurile fără discernământ împotriva civililor”, a declarat Înaltul Reprezentant Borrell după întâlnirea cu președintele Zelenski.

El a subliniat aprecierea UE pentru curajul și moralul poporului ucrainean, precum și pentru rezistența autorităților în menținerea funcționării structurilor de stat și a capacității de a guverna, în ciuda invaziei brutale în curs de desfășurare. Împreună cu omologii săi ucraineni, Josep Borrell a discutat în detaliu despre nevoile actuale ale acestora și a recunoscut că cele mai urgente nevoi sunt cele în materie de arme.

„Am alocat deja un miliard de euro pentru a furniza arme armatei ucrainene pentru a-și apăra țara și poporul. În câteva zile, vom aloca încă 500 de milioane de euro. Ne vom asigura că aceste resurse vor fi adaptate la nevoile voastre, pentru a vă oferi armele de care aveți nevoie pentru a lupta să rezistați și să învingeți”, a subliniat Înaltul Reprezentant Borrell, de asemenea, la întâlnirea cu premierul Denys Shmyhal.

„Pentru prima dată în istorie”, Uniunea Europeană a finanțat și livrat arme unei țări terțe care este atacată, Ucraina, conform unei decizii pe care au luat-o la 27 februarie, în unanimitate, miniștrii de externe din statele membre ale UE.

Vineri, Borrell a propus creșterea cu 500 de milioane de euro a finanțării Instrumentului european pentru pace (EPF) pentru a sprijini în continuare capacitățile și rezistența forțelor armate ale Ucrainei de a apăra integritatea teritorială și suveranitatea țării și de a proteja populația civilă împotriva agresiunii militare rusești în curs. După aprobarea acestei anvelope suplimentare, sprijinul UE pentru apărarea Ucrainei se va ridica la 1,5 miliarde de euro.

Sprijinul Uniunii Europene pentru armata ucraineană se adaugă celui oferit bilateral de statele membre, precum și măsurilor de asistență militară care vin din partea Statelor Unite sau a Regatului Unit.

Citiți și 

Ursula von der Leyen i-a înmânat lui Volodimir Zelenski instrumentul formal prin care Ucraina va fi evaluată în vederea deschiderii negocierilor de aderare la UE

Aderarea Ucrainei la UE. Volodimir Zelenski: Noi suntem pregătiți. Vom răspunde la chestionar într-o săptămână

De asemenea, în urma masacrelor comise de forțele de ocupație rusești la Bucea, șeful diplomației europene a reamintit condamnarea fermă de către UE a crimelor odioase și a încălcărilor de amploare comise de trupele rusești. A subliniat că nu poate exista impunitate pentru crimele de război și a subliniat sprijinul UE pentru eforturile naționale și internaționale în curs de desfășurare în materie de responsabilitate, inclusiv pentru Curtea Penală Internațională (CPI).

Citiți și UE înființează o echipă comună cu Ucraina pentru anchetarea crimelor de război ale Rusiei. Eurojust, în discuții cu Curtea Penală Internațională după masacrul de la Bucea

Înaltul Reprezentant a afirmat că Uniunea Europeană va ajuta, de asemenea, la documentarea și urmărirea penală a crimelor de război comise de trupele de ocupație rusești în Ucraina.

„Îl vom ajuta pe Procurorul General al Ucrainei să prezinte dovezile în fața Curții Penale Internaționale. Misiunea noastră civilă de consiliere a UE își va desfășura instrumentele și capacitățile pentru a sprijini autoritățile ucrainene în această sarcină.”

Misiunea de consiliere a UE îl va sprijini pe Procurorul General al Ucrainei prin furnizarea de activități de formare și prin donarea de echipamente pentru a asigura o anchetă sigură și colectarea de probe pe teren. De asemenea, UE lansează un proiect dedicat de 7,5 milioane de euro pentru a sprijini investigațiile cu asigurarea unei colectări ample de date privind persoanele dispărute.

În timpul vizitei sale în Ucraina, Înaltul Reprezentant Borrell a anunțat întoarcerea Delegației UE la Kiev, după ce aceasta a fost mutată temporar la Rzeszow, în Polonia. În cadrul discuțiilor cu prim-ministrul Shmyhal, aceștia au convenit să accelereze pregătirile pentru următorul Consiliu de Asociere UE-Ucraina, care va avea loc în viitorul apropiat.

Citiți și Uniunea Europeană își reia prezența diplomatică la Kiev „pentru a lucra și mai îndeaproape cu autoritățile ucrainene”

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Polonia amenință că va bloca inițiativele UE prin exercitarea dreptului de veto, dacă nu îi vor fi deblocate fondurile din MRR

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Partidul de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS) a avertizat luni că îşi va exercita dreptul de veto pentru a bloca iniţiative ale Uniunii Europene, în cazul în care Comisia Europeană nu va debloca fondurile destinate Poloniei în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, relatează agenţia EFE și Agerpres.

„Comisia Europeană şi Uniunea Europeană lucrează în interiorul unor cadre şi conform tratatelor care dau anumite prerogative fiecărei ţări membre. Vom încerca să folosim toate posibilităţile prevăzute în tratatele UE (…) Acestea includ dreptul de veto, care poate fi folosit în mod strict sau mai amplu. Poate fi folosit pentru lucruri mai puţin importante, dar şi pentru cele importante. Vom aplica tactica dinte pentru dinte”, a declarat secretarul general al PiS, Krzysztof Sobolewski.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce a fost criticată că a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al Poloniei, aceasta a făcut mai multe clarificări în fața deputaților europeni și a subliniat că „aprobarea acestui plan este legată, în special, de angajamentele clare ale guvernului polonez privind independența sistemului judiciar”.

De asemenea, acesta a precizat că aprobarea PNRR-ului Poloniei nu oprește niciuna dintre celelalte proceduri privind statul de drept în Polonia: „Vom continua procedurile de încălcare a dreptului comunitar în curs și nu vom ezita să inițiem altele noi, dacă va fi necesar. Hotărârile Curții Europene de Justiție privind regimul disciplinar rămân obligatorii pentru Polonia. Comisia Europeană va continua să pună în aplicare ordinul Curții Europene de Justiție și să aplice penalitățile zilnice până când guvernul polonez se va conforma.”

Comisia Europeană a evaluat, pe 2 iunie, în mod pozitiv planul de redresare și de reziliență al Poloniei, un pas important pentru ca UE să plătească 23,9 miliarde de euro sub formă de granturi și 11,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR).

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă: România este mai aproape de materializarea obiectivelor din PNRR în materie de energie verde

Published

on

Premierul Nicolae Ciucă a salutat luni decizia Comisiei Europene de a aproba o schemă de ajutor de stat în valoare de 149 de milioane de euro pentru sprijinirea producţiei de hidrogen din surse regenerabile, punctând astfel că ”diversificarea surselor de energie este o prioritate”.

”România este mai aproape de materializarea obiectivelor pe care ni le-am propus prin Planul Național de Redresare și Reziliență în materie de energie verde, ca urmare a aprobării de către Comisia Europeană a unei scheme de ajutoare de stat în valoare de 149 de milioane EUR pentru sprijinirea producției de hidrogen din surse regenerabile. Salut decizia de astăzi a Comisiei Europene și am încredere în capacitatea noastră de a absorbi aceste fonduri, prin proiecte care ne vor ajuta să reducem dependența de combustibili fosili și să dezvoltăm în țară producția de hidrogen din surse regenerabile. Diversificarea surselor de energie este o prioritate, mai ales în contextul actual, iar orientarea către surse alternative este firească, din grijă față de mediu și față de generațiile viitoare”, a precizat prim-ministrul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a dat asigurări că guvernul își va continua ” într-o manieră coordonată și coerentă eforturile pentru atingerea la termen a țintelor și jaloanelor pe care ni le-am asumat prin PNRR”.

”Avem periodic discuții de lucru în cadrul Comitetului de Monitorizare a Planului Național de Redresare şi Reziliență pentru a fi la zi cu evoluția demersurilor care se fac la fiecare nivel. Valorificăm toate oportunitățile de finanțare pe care le avem prin Mecanismul de Redresare și Reziliență al UE, având în vedere că pentru 85% din apelurile de proiecte competitive din PNRR, inclusiv schemele de ajutor de stat, avem stabilite termene de lansare în 2022”, a completat Nicolae Ciucă.

Premierul a mai spus că la nivelul guvernului sunt pregătite ”soluțiile pentru asigurarea cofinanțărilor necesare implementării lor și pentru a pune în valoare banii europeni în beneficiul cetățenilor români și al economiei naționale”.

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane de euro pusă la dispoziție prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile.

Scopul măsurii este să contribuie la dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele Strategiei UE pentru hidrogen și cu Pactul verde al UE.

Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele planului REPowerEU de a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia și de a accelera tranziția verde.

Continue Reading

U.E.

Germania reiterează ”sprijinul ferm pentru Ucraina”: Susținem sancțiunile împotriva Rusiei, chiar dacă ”ne așteaptă luni dificile”

Published

on

© Bundesregierung

Cancelarul german, Olaf Scholz, nu consideră că sprijinul pentru sancțiunile împotriva Rusiei este în scădere, chiar dacă se așteaptă ca facturile la energie să crească, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin, potrivit The Guardian.

”Ne așteaptă luni dificile, dar este clar că sprijinim ferm Ucraina și susținem sancțiunile pe care le-am convenit cu Uniunea Europeană și comunitatea internațională”, a fost mesajul ferm transmis de oficialul german.

În cadrul conferinței de presă zilnice, acesta a exclus ca Germania să dea undă verde gazoductului Nord Stream 2, a cărui aprobare a fost suspendată anul trecut, în noiembrie.

Germania ar putea intra într-o criză a gazelor în contextul în care Rusia își reduce livrările către această țară, astfel că ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a solicitat încetarea producției de energie pe bază de gaz natural.

Acesta a cerut, de asemenea, ca ”centralele nucleare sigure și prietenoase cu mediul” să fie menţinute în exploatare în Germania până în anul 2024 dacă va fi nevoie şi a precizat că ministrul german al economiei, Robert Habeck, are prerogativele legale de a opri folosirea gazului pentru producţia de energie electrică.

Germania nu mai cumpără cărbune rusesc de la 1 august, iar achizițiile de petrol rusesc vor înceta la data de 31 decembrie, decizie ce reprezintă o schimbare majoră a surselor din care se aprovizionarează motorul economiei europene.

Cât privește sancțiunile împotriva Rusiei, Uniunea Europeană a adoptat deja șapte pachete de măsuri restrictive ca urmare a războiului ilegal contra Ucrainei.

Cel mai recent vizează o nouă interdicție asupra importurilor de aur din Rusia și consolidează, în același timp, controalele asupra exporturilor de tehnologii cu dublă utilizare și de tehnologii avansate.

În acest mod, sancțiunile UE sunt aliniate cu cele ale partenerilor săi din cadrul G7.

Continue Reading

Facebook

U.E.3 hours ago

Polonia amenință că va bloca inițiativele UE prin exercitarea dreptului de veto, dacă nu îi vor fi deblocate fondurile din MRR

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: România este mai aproape de materializarea obiectivelor din PNRR în materie de energie verde

U.E.4 hours ago

Germania reiterează ”sprijinul ferm pentru Ucraina”: Susținem sancțiunile împotriva Rusiei, chiar dacă ”ne așteaptă luni dificile”

U.E.5 hours ago

La doi ani de la alegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukashenko, UE își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice ale belarușilor

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Gaza: Uniunea Europeană salută acordul dintre Israel și Jihadul Islamic Palestinian privind încetarea focului

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Coreea de Sud este interesată să facă investiții în România în domeniul energiei nucleare

U.E.6 hours ago

Eurostat: UE a exportat servicii de 1027 mld. de euro în 2021, indicând o revenire la nivelurile anterioare pandemiei

RUSIA7 hours ago

UE demontează dezinformarea rusă cu privire la Georgia: Kremlinul urmărește să creeze o prăpastie între această țară și partenerii ei, UE și NATO

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană aprobă României un ajutor de stat de 149 de milioane de euro prin Mecanismul de redresare și reziliență pentru producția de hidrogen din surse regenerabile

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean

INTERNAȚIONAL4 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA5 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending