Șeful FBI, James Comey, demis de către Donald Trump: ”Nu sunteți un director eficient”

Directorul FBI, James Comey, a fost dat demis de către preşedintele Donald Trump, la doar câteva zile după ce a spus în Congres, în timpul unei audieri, că Rusia continuă să influenţeze politica internă americană.

Oficial, liderul de la Casa Albă şi-a bazat decizia pe recomandări venite de la procurorul-general şi de la adjunctul acestuia, care critică modul în care James Comey a tratat investigaţia de anul trecut în cazul email-urilor lui Hillary Clinton, notează Digi24.

„Am primit scrisorile atașate de la Procurorul General și de la Adjunctul Procurorului General al SUA în care îmi este recomandată demiterea dumneavoastră din funcția de director al FBI. Am acceptat recomandarea lor și din acest moment sunteți eliberat din funcție. Deși apreciez enorm faptul că m-ați informat, cu trei ocazii diferite, că nu fac obiectul unei investigații, sunt de acord cu Departamentul de Justiție că nu sunteți un director eficient al FBI. Este esențial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restaureze încrederea publică în această instituție”, se arată în scrisoarea de demitere a lui James Comey, semnată de Donald Trump, conform Casei Albe.

FBI este instituția însărcinată cu ancheta asupra eventualelor legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia, precizează și Agerpres.

Ex-procuror federal și fost vice-ministru al Justiției, James Comey, 56 de ani, a fost numit la șefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani.

El și-a apărat miercurea trecută, în cursul unei audieri în Senat, decizia de anul trecut de a anunța public, înaintea scrutinului prezidențial de pe 8 noiembrie, că agenția sa a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată Hillary Clinton, conform Reuters.

”A ascunde (această anchetă) ar fi fost, din punctul meu de vedere, catastrofal’, a declarat Comey, audiat de comisia juridică a Senatului, insistând că ‘a fost alegere dificilă”, pentru care nu a avut o altă variantă.

Hillary Clinton declarase marți că i-a fost deturnată candidatura de scrisoarea prin care James Comey anunța Congresul despre noua ancheta cu privire la folosirea unui server privat pe când conducea Departamentul de Stat, și de publicarea de către Wikileaks a e-mailurilor șefului său de campanie John Podesta, puse la dispoziție, se pare, de hackeri ruși.

La 28 octombrie, James Comey a adresat o scrisoare Congresului în care anunța că FBI a început examinarea unor noi e-mailuri ce ar putea fi relevante pentru ancheta privind modul în care Hillary Clinton a gestionat informații clasificate în perioada în care a condus Departamentul de Stat.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.