Șeful Pentagonului la întâlnirea cu ministrul român al Apărării la Washington: Ați crescut cheltuielile militare cu aproape 50%; un angajament fenomenal pe care îl recunoaștem ca atare

Ministrul Apărării Mihai Fifor a declarat, în cadrul unei vizite în SUA, că România va  aloca 2% din PIB pentru apărare în următorii 10 ani, concomitent cu derularea unor programe importante de înzestrare și modernizare a forțelor armate care să implice parteneriate între industriile de apărare ale celor două țări.

”Cooperarea noastră bilaterală de achiziții militare reprezintă un stimulent important pentru modernizarea forței armate române. Am făcut deja pași importanți în acest sens, în baza angajamentului nostru solid de a bugeta în mod adecvat sectorul de apărare la 2% din PIB și aproape 40% sunt fonduri alocate pentru achiziționarea de echipamente noi și modernizare. Credem cu tărie că vor apărea noi posibilități de cooperare cu companiile românești de apărare și vom extinde și mai mult investițiile americane în sectorul apărării din România.”, a declarat Fifor în cadrul unei întrevederi avute la Pentagon cu secretarul american al Apărării James Mattis.

FOTO: Tech. Sgt. Brigitte Brantley, Office of the Secretary of Defense Public Affair

La rândul său, Secretarul Apărării a salutat alocarea de către România a 2 procente din PIB pentru Apărare. ”Ați crescut cheltuielile cu aproape 50% în ultimul an. Este un sacrificiu extraordinar și un angajament fenomenal al țării și cetățenilor dumneavoastră și îl recunoaștem ca atare”, a declarat acesta.

”Aș vrea să vă mulțumesc pentru angajamentul României față de misiunea Resolute Support din Afganistan. Ați fost una din primele națiuni care a fost alături de noi după ce am fost atacați. Și ați dislocat trupe chiar înainte de aderarea la NATO, făcând foarte clară poziția voastră în ce privește terorismul (…) Nu pot să vă urez bun venit aici fără a va transmite omagiile noastre pentru trupele care au fost ucise în acțiune, stând alături de noi în cele mai dificile părți ale luptelor. Chiar vinerea trecută am pierdut un soldat român, un tovarăș de arme în provincia Kandahar, una dintre cele mai periculoase zone din Afganistan. Serviciul și sacrificiul trupelor voastre reprezintă demonstrații tangibile că alianța militară NATO este unită în fața terorii și a altor amenințări ce vin din est”, a declarat oficialul american.

Totodată, Ambasada României în Statele Unite ale Americii a fost, marți, 19 septembrie 2017, gazda unei recepții cu ocazia vizitei în SUA a delegației Ministerului Apărării Naționale conduse de ministrul Mihai Fifor. Evenimentul, organizat cu sprijinul American-Romanian Business Council, a reunit reprezentanți ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, ai industriei de apărare americane, precum și ai think-tank-urilor din capitala americană.

Cu acest prilej, ambasadorul George Maior a subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite aflat în acest an la cea de-a XX-a aniversare și, în mod special, continuarea dezvoltării acestuia pe toate dimensiunile sale — securitate și apărare, economică și relații inter-umane.

”Parteneriatul dintre România și SUA este puternic și evidențiază angajamentul celor două țări pentru securitatea comună, pentru a răspunde împreună amenințărilor de securitate regionale, dar și pentru a consolida relația transatlantică. Dimensiunii politico-militare robuste a relațiilor bilaterale i se adaugă o componentă economică semnificativă, cu efecte benefice pentru țara noastră”, a declarat ambasadorul George Cristian Maior.

Ministrul Mihai Fifor a evidențiat decizia României de alocare a 2% din PIB pentru apărare în 2017 și de a menține acest nivel pentru următorii 10 ani, concomitent cu derularea unor programe importante de înzestrare și modernizare a forțelor armate care să implice parteneriate între industriile de apărare ale celor două țări. Totodată, ministrul apărării a subliniat excelentele întrevederi avute cu oficialii americani, cu secretarul apărării James Mattis, dar și cu adjunctul consilierului pentru securitate națională al Președintelui SUA, Ricky Waddell.

Directorul Agenției pentru Cooperare în domeniul Apărării și Securității, generalul-locotenent Charles Hooper, a mulțumit României pentru angajamentul alături de SUA în planul securității, inclusiv în Afganistan și în alte teatre de operații. De asemenea, a subliniat ca prioritate întărirea cooperării bilaterale, România fiind un prieten și aliat de încredere al SUA. Generalul-locotenent Hooper a transmis condoleanțe părții române pentru sacrificiul militarului român Mădălin Stoica în cursul unei misiuni în Afganistan.

Vizita ministrului Apărării Naționale continuă în zilele următoare și va include întrevederi cu membri ai Congresului SUA, precum și cu reprezentanți ai companiilor din industria de apărare.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.