Connect with us

U.E.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, intenționează să elaboreze o inițiativă europeană pentru facilitarea procesului de pace între Israel și Palestina

Published

on

© European Union, 2020

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, intenționează să elaboreze o inițiativă europeană pentru facilitarea procesului de pace între Israel și Palestina, după ce a respins Planul de Pace pentru Orientul Mijlociu al președintelui Statelor Unite, Donald Trump, informează Deutsche Welle

După ce președintele american, Donald Trump, a dezvăluit planul său de pace pentru Orientul Mijlociu în ianuarie, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că blocul trebuie să formuleze o inițiativă europeană care să faciliteze procesul de pace între israelieni și palestinieni.

„Aș dori să vorbesc cu miniștrii de externe ai UE despre ideile pe care le au europenii și inițiativele pe care le-am putea întreprinde pentru a înainta procesul de pace dintre Israel și palestinieni”, a declarat Borrell într-un interviu acordat ziarului german Die Welt, citează Deutsche Welle.

Deși a recunoscut că blocul european este departe de avea o poziție unitară referitor la procesul de pace din Orientul Mijlociu, Înaltul Reprezentant a declarat că atât israelienii, cât și palestinienii ar trebui să accepte UE ca mediator. „Va fi dificil, dar nu este imposibil”, a spus Borrell.

Președintele american Donald Trump a propus pe 28 ianuarie „o soluție realistă cu două state” pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian, care condiționează totuși nașterea unui stat palestinian de „respingerea clară a terorismului”, și care presupune ca Ierusalimul să rămână „capitala indivizibilă a Israelului”, acordând partenerului strategic numeroase garanții, printre care și suveranitate asupra Văii Iordanului. 

Trump a apreciat planul de pace drept „acordul secolului”, însă inițiativa a fost primită cu precauție în Europa. La rândul lor, liderii palestinieni au respins propunerea SUA atât înainte, cât și după dezvăluirea acesteia, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, spunând că planul americanilor va fi trimis la „coşul de gunoi al istoriei”.

După acest anunț, UE şi-a reafirmat angajamentul „ferm” în favoarea „unei soluţii negociate şi viabile pentru două state”, cele 28 de state membre, precizând într-o declarație comună, că vor „analiza şi evalua propunerile înaintate”.

Astfel, Josep Borrell, în calitatea sa de șef al diplomației europene, a transmis pe 4 februarie că „Planul de Pace pentru Orientul Mijlociu al SUA se îndepărtează de parametri conveniți la nivel internațional privind rezolvarea pașnică a conflictului israeliano-palestinian”, punctând în acest sens îngrijorarea UE legată „în special de declarațiile privind perspectiva unei anexări a Văii Iordanului şi a altor părţi din Cisiordania”. 

În context, Înaltul Reprezentant a subliniat că, „în conformitate cu dreptul internațional și cu rezoluţiile pertinente ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, UE nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate din 1967” și a specificat că pașii spre anexarea de către Israel a teritoriilor palestiniene ocupate vor fi contestați. 

În schimb, Borrell a transmis că UE solicită ambelor părți să se implice în negocieri și să se abțină de la orice acțiuni unilaterale care contravin dreptului internațional și care ar putea agrava tensiunile, iar „între timp, blocul european va continua să sprijine „toate eforturile menite să reînvie un proces politic în conformitate cu dreptul internațional, care asigură drepturi egale și care este acceptabil pentru ambele părți”.

Palestinienii urmăresc crearea unui stat independent, revendicând toate teritoriile confiscate în timpul războiului de șase zile din 1967, inclusiv Ierusalimul de Est și Cisiordania. De asemenea, doresc ca cei 700.000 de coloniști israelieni să plece din aceste regiuni.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL UE

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe de la Luxemburg. Relațiile UE cu statele din regiunea Golfului și perspectivele Parteneriatului Estic, temele principale pe agendă

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/ Facebook

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE (Consiliul Afaceri Externe – CAE), care se va desfășura la Luxemburg.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, principalele subiecte de pe agenda acestei reuniuni CAE vor fi relațiile Uniunii Europene cu statele din regiunea Golfului, precum și perspectivele Parteneriatului Estic (PaE), inclusiv din perspectiva rezultatelor Summitului PaE care va avea loc în luna decembrie.

De asemenea, în cadrul unui dejun de lucru, vor fi discutate evoluțiile recente din Etiopia și Nicaragua. În egală măsură, vor fi abordate subiecte de interes precum situația din Afganistan, Tunisia, Balcanii de Vest, diplomația climatică, dosarul cipriot, situația din Belarus și Mali.

În marja reuniunii, miniștrii de externe europeni vor participa la un mic dejun de lucru cu ministrul de externe libian, Nayla El-Mangoush.

În cadrul discuției privind regiunea Golfului, ministrul Bogdan Aurescu se va pronunța pentru o acțiune conjugată a UE pentru sporirea interacțiunii cu partenerii din Golf și cu ceilalți actori regionali și internaționali, în vederea menținerii stabilității și securității, inclusiv în ceea ce privește securitatea traficului maritim în regiune.

În cadrul CAE, miniștrii europeni de externe vor avea și un prim schimb de opinii cu privire la viitorul Summit al PaE, care va avea loc la 15 decembrie 2021.

Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanța strategică a reuniunii, în cadrul căreia vor avea loc discuții aprofundate cu privire la viziunea de dezvoltare post-2020 a PaE și provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică, în contextul pandemiei și al situației de securitate din regiune. 

De asemenea, șeful diplomației române va arăta importanța susținerii perspectivei europene a partenerilor, cu luarea în considerare a voinței exprimate de cele trei state asociate (Republica Moldova, Georgia, Ucraina) pentru o cooperare avansată cu UE, fără a afecta caracterul incluziv al Parteneriatului Estic.

În contextul existenței unor conflicte prelungite pe teritoriul a cinci din șase state partenere, va sublinia sprijinul țării noastre pentru dezvoltarea dialogului și cooperării în domeniul securitar cu acești parteneri.

În cadrul dejunului de lucru pe tema situației din Etiopia, ministrul Bogdan Aurescu va exprima îngrijorarea României față de deteriorarea situației umanitare și decizia autorităților etiopiene de a expulza șapte membri ai personalului ONU din această țară.

Totodată, va exprima sprijinul pentru declarația Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, în numele UE, prin care se solicită autorităților etiopiene revenirea asupra deciziei, precum și pentru impunerea de sancțiuni UE în conexiune cu situația din regiunea Tigray, care să nu afecteze populația civilă.

Discuția privind situația din Nicaragua va avea loc pe fondul deteriorării rapide a situației politice interne, înaintea alegerilor din 7 noiembrie, precum și al efectelor pandemiei de COVID-19. În acest context, miniștrii europeni vor analiza modul în care UE se va raporta la aceste evoluții și propunerile de acțiune din partea UE, în coordonare cu actori like-minded, pentru a contribui la prevenirea deteriorării suplimentare a situației din această țară.

În cadrul micului dejun de lucru cu ministrul de externe libian, ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijin pentru procesul politic derulat sub egida ONU, asumat de Libia, precum și pentru punerea în aplicare a Concluziilor celor două Conferințe de la Berlin privind Libia (din ianuarie 2020 și iunie 2021).

Ministrul român de externe va încuraja autoritățile libiene să organizeze alegerile generale, ca pas esențial pentru stabilizarea țării și va sublinia importanța ca întreaga comunitate internațională să sprijine respectarea embargoului asupra armelor și inițiativele libiene privind retragerea mercenarilor și forțelor străine de pe teritoriul Libiei.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară (18-21 octombrie). Situația statului de drept în Polonia și accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, printre principalele teme

Published

on

© European Parliament

Parlamentul European se reunește în perioada 18-21 octombrie în sesiune plenară, la Strasbourg, pentru a discuta, printre altele, despre situația statului de drept din Polonia și despre nevoia de a accelera acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, potrivit agendei instituției. 

Sesiunea plenară începe luni cu o dezbatere despre strategia ”De la fermă la consumator”. Astfel, eurodeputații vor prezenta planuri privind modul în care Europa poate produce alimente mai sănătoase, asigurând în același timp securitatea alimentară, un venit echitabil pentru agricultori și reducând amprenta ecologică a agriculturii.

Este probabil ca aceștia să insiste asupra necesității unei tranziții către o alimentație mai sănătoasă și asupra necesității de a aborda consumul excesiv de carne și de alimente cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi.

Eurodeputații vor sublinia și necesitatea unei sustenabilități sporite pentru fiecare verigă a lanțului de aprovizionare cu alimente, a unui număr mai mare de terenuri pentru agricultura ecologică și a unor obiective obligatorii de reducere a utilizării pesticidelor. Ei vor reitera faptul că fiecare persoană – de la fermier la consumator – are un rol de jucat în acest context.

Parlamentul European va dezbate recenta hotărâre a tribunalului constituțional al Poloniei cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Marți, eurodeputații vor discuta verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, în care se afirmă că dispozițiile fundamentale ale Tratatului UE (Art. 1 și 19) sunt neconstituționale în legislația poloneză. Hotărârea contestă supremația consacrată a dreptului european și pune sub semnul întrebării caracterul obligatoriu al hotărârilor Curții Europene de Justiție pentru instanțele naționale. Hotărârea se înscrie în contextul unor dezacorduri de lungă durată cu instituțiile UE cu privire la statul de drept, respectarea hotărârilor CEJ și independența sistemului judiciar în Polonia.

Se preconizează că Parlamentul va îndemna din nou Comisia să declanșeze rapid ”mecanismul de condiționalitate” și să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva guvernului din Varșovia.

Dezbaterea cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va fi urmată joi de un vot asupra unei rezoluții.

Eurodeputații vor dezbate și vor vota, de asemenea, o rezoluție care marchează aniversarea unui an de la interzicerea aproape totală a avortului în Polonia. Decizia controversată a tribunalului constituțional al Poloniei, care a intrat în vigoare în ianuarie 2021 și limitează avortul legal la cazurile de viol sau incest, sau atunci când sarcina pune în pericol viața mamei, a declanșat luni de proteste.

Ziua de miercuri este dedicată mai multor teme, precum scandalul ”Pandora Papers”, accelerarea acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și obiective de reducere a emisiilor de carbon.

Eurodeputații se vor exprima asupra măsurilor urgente pentru a elimina lacunele care au permis evitarea a obligațiilor fiscale, descoperită în cadrul anchetei privind „Pandora Papers”.

Eurodeputații vor vota joi o rezoluție care va transmite în mod oficial indignarea Parlamentului, exprimată în unanimitate în cursul unei dezbateri în plen de săptămâna trecută, subliniind astfel măsurile urgente pe care consideră că UE și autoritățile naționale trebuie să le ia acum. Este de așteptat ca aceștia să subilieza că state membre și cetățeni ai UE au fost vizați de scandal, chiar dacă cele mai semnificative evaziuni fiscale expuse de „Pandora Papers” sunt realizate de cetățeni din țări terțe în jurisdicții din afara UE.

Potrivit Parlamentului European, este timpul ca guvernele europene să se angajeze serios în politici de eliminare a practicilor fiscale care, nu numai că afectează grav finanțele publice, dar au devenit total inacceptabile pentru publicul larg.

Această sesiune plenară va găzdui, de asemenea, alte două dezbateri pe tema combaterii practicilor financiare dăunătoare. Miercuri, eurodeputații vor discuta cu Comisia despre eforturile și normele care ar trebui adoptate pentru a combate mai eficient spălarea banilor, precum și despre acordul fiscal global G20/OECD la care s-a ajuns săptămâna trecută și care se preconizează că va fi aprobat în cadrul summitului G20 de la Roma de la sfârșitul lunii octombrie.

În ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, eurodeputații vor face presiuni pentru accelerarea acțiunilor în acest sens.

Se așteaptă ca eurodeputații să își exprime îngrijorarea cu privire la faptul că obiectivele anunțate la Paris în 2015 ar duce la o încălzire cu mult peste trei grade până în 2100, comparativ cu nivelurile preindustriale. De asemenea, aceștia vor solicită UE să își mențină poziția de lider mondial în lupta împotriva schimbărilor climatice. În plus, eurodeputații doresc ca toate țările să se concentreze asupra unei redresări economice verzi după pandemie și să își sporească obiectivele climatice pentru 2030, în conformitate cu Acordul de la Paris.

Strategia UE de reducere a emisiilor de metan se află, de asemenea, pe agenda Parlamentului European de miercuri. Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce propune măsuri pentru atingerea obiectivelor în materie de climă și îmbunătățirea calității aerului.

Se preconizează că eurodeputații vor solicita Comisiei să propună noi acte legislative privind metanul, cu măsuri și obiective obligatorii care să acopere toate sectoarele, pentru a reduce în mod semnificativ emisiile de metan în UE până în 2030, în conformitate cu Acordul de la Paris.

De asemenea, este probabil ca eurodeputații să afirme că reducerea emisiilor de metan cauzate de om este una dintre cele mai rentabile strategii de limitare a schimbărilor climatice și, în același timp, de îmbunătățire a calității aerului și de protejare a sănătății cetățenilor. De asemenea, se preconizează că aceștia vor solicita un acord global cu caracter obligatoriu privind metanul în cadrul reuniunii COP26 de la Glasgow.

Continue Reading

U.E.

”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, printre care și România, își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Europol, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, între care și România, și-au unit forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor de redresare NextGenerationEU.

Părțile implicate în ”Operațiunea Santinela” vor face schimb de informații timp de cel puțin un an și vor sprijini coordonarea operațiunilor de combatere a fraudării banilor europeni destinați redresării post-COVID-19.

”Pandemia COVID-19 a afectat profund societățile și economiile la nivel global. NextGenerationEU, parte a celui mai mare pachet de stimulare lansat în Uniunea Europeană, va sprijini statele membre afectate de pandemia COVID-19. Prevenirea infracțiunilor transfrontaliere se află în centrul mandatului Europol și ne angajăm pe deplin să sprijinim statele membre în lupta împotriva oricărei încercări de crimă organizată. Mesajul nostru este clar: orice amenințare la adresa fondului NextGenerationEU reprezintă o amenințare directă la adresa bunăstării financiare a Uniunii Europene și a cetățenilor săi. Operațiunea Santinela va consolida răspunsul nostru comun la fraudă”, a transmis directorul executiv al Europol,  Catherine de Bolle, potrivit unui comunicat.

Europol anticipează că grupările infracționale active în Uniunea Europeană și în afara acesteia, care s-au adaptat în timpul pandemiei, vor folosi orice oportunitate pentru a maximiza profiturile ilegale.

Prin urmare, instituția care luptă împotriva criminalității grave se așteaptă la un val de fraude cu aceste fonduri de redresare.

Prin urmare, Europol va stabili un mecanism intern dedicat pentru a procesa datele operaționale, a dirija schimburile de informații și a sprijini cazurile în curs de desfășurare. Activitățile comune vor viza frauda, precum și evaziunea fiscală, frauda în domeniul accizelor, corupția, deturnarea de fonduri și spălarea banilor.

Bugetul pe termen lung al UE și NextGenerationEU (NGEU – instrumentul temporar conceput pentru a stimula redresarea) formează cel mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată în Europa. Un cuantum total de 2 018 miliarde de euro (prețuri actuale) va ajuta la reconstruirea Europei în perioada de după pandemia de COVID-19.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare, în valoare de peste 800 de miliarde de euro, menit să contribuie la repararea daunelor economice și sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus. Acesta este format din:

  • Mecanismul de redresare și reziliență: elementul central al instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare de 723,8 miliarde de euro disponibile pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor întreprinse de țările UE, ce pot fi contractate prin prezentarea unor planuri naționale de redresare și reziliență. România dispune de o alocare de 29,2 miliarde de euro, 14,2 miliarde de euro granturi și 14,9 miliarde de euro împrumuturi, acestea din urmă fiind contractate la o dobândă foarte avantajoasă, de 0,085%, iar planul său a fost deja adoptat de Comisia Europeană la 27 septembrie.
  • Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-UE): NextGenerationEU include, de asemenea, 50,6 miliarde de euro pentru REACT-EU. Este vorba despre o nouă inițiativă care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de remediere a consecințelor crizei prin intermediul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus și al Inițiativei plus pentru investiții ca reacție la coronavirus. Ea va contribui la o redresare ecologică, digitală și robustă a economiei. Fondurile vor fi direcționate către:
    – Fondul european de dezvoltare regională (FEDR)
    – Fondul social european (FSE)
    – Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).
  • NextGenerationEU va suplimenta în același timp fondurile pentru alte programe sau fonduri europene, precum Orizont 2020, InvestEU, dezvoltarea rurală sau Fondul pentru o tranziție justă (JTF).

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO12 hours ago

Pentagonul, înainte de vizita secretarului apărării Lloyd Austin la București: România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO

NEWS14 hours ago

Recep Tayyip Erdogan anunță că Turcia discută cu SUA pentru a achiziționa avioane de luptă F-16, după ce țara sa a fost exclusă din programul F-35

MAREA BRITANIE15 hours ago

Regatul Unit dorește să-și revizuiască legislația privind drepturile omului pentru a împiedica CEDO ”să-i dea ordine”

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

Republica Moldova trimite luni la Lețcani, Iași, o echipă formată din 22 de medici și asistenți medicali pentru a ajuta România în lupta cu pandemia

CONSILIUL UE18 hours ago

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe de la Luxemburg. Relațiile UE cu statele din regiunea Golfului și perspectivele Parteneriatului Estic, temele principale pe agendă

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară (18-21 octombrie). Situația statului de drept în Polonia și accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, printre principalele teme

U.E.20 hours ago

”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, printre care și România, își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

U.E.22 hours ago

În ultima vizită oficială în Turcia, Angela Merkel a salutat ”foarte buna colaborare” cu acest ”important partener”, fără a omite criticile privind drepturile omului și libertățile individuale

Dan Motreanu2 days ago

Ziua mondială a alimentației. Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE: FAO cheamă toate guvernele să adopte politici noi care să încurajeze producția durabilă de alimente

POLITICĂ2 days ago

Președintele PMP: Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte

ROMÂNIA2 days ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA3 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA3 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA3 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA4 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru, apel către Autoritatea Europeană a Muncii: Muncitorii nu trebuie să mai fie supuși practicilor de sclavie modernă!

Team2Share

Trending