Connect with us

ROMÂNIA

Şeful SRI, George Maior: Un stat puternic este acela care este capabil să absoarbă rapid cunoaştere

Published

on

George Maior SRIDirectorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a spus, joi, la lansarea celei de-a doua ediţii a volumului său „Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI”, că un stat puternic e acela capabil să absoarbă rapid cunoaştere, să o analizeze, să se mişte rapid prin vâltoarea evenimentelor.

Lansarea celei de-a doua ediţii a volumului „Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI”, semnat de George Cristian Maior, a avut loc la Salonul Internaţional de Carte „Bookfest 2014″.
Maior precizează că în carte este sintetizată viziunea acestuia asupra universului internaţional, a relaţiilor internaţionale din secolul XXI şi a rolului informaţiei în evoluţia ordinii internaţionale, a statelor şi chiar a indivizilor, potrivit Mediafax.
La eveniment, George Maior a evidenţiat încă o dată relevanţa conceptului de incertitudine în secolul XXI, dând ca exemple un lung şir de evenimente care nu au putut fi prevăzute, în ciuda instrumentelor avansate de cunoaştere disponibile în prezent, însă care au afectat profund universul internaţional şi viaţa unor societăţi întregi.
„În mod paradoxal, pe măsură ce avem la dispoziţie o masă mai mare de informaţie, de cunoaştere, de date pe care le putem identifica aparent foarte uşor, inclusiv cu ajutorul noilor tehnologii, cu atât mai mult devine mai dificil să interpretăm această masă de informaţie, să extragem ceea ce este util pentru stat, să realizăm prognoze în ceea ce priveşte evoluţia noastră viitoare, fie că este vorba de zona economică, fie că este vorba de zona socială, fie că este vorba de aspectele geopolitice. De aceea, cred că, acceptând cu mai multă umilinţă faptul că nimeni nu deţine monopolul cunoaşterii totale, al posibilităţii de a utiliza imediat informaţia şi cunoaşterea pe care cu toţii le avem la dispoziţie, acceptând acest principiu al incertitudinii, începând de la nivel teoretic până la acţiunea practică a acelora responsabili cu luarea deciziilor în stat, vom avea o eficienţă mai mare în realizarea unor obiective clasice ale gândirii strategice dintotdeauna, respectiv realizarea stabilităţii, asigurarea securităţii, asigurarea prosperităţii, elemente cheie pentru orice societate puternică, astăzi, în secolul XXI”, a menţionat el.
„Un stat puternic nu mai este doar un actor geopolitic, un actor economic, un actor diplomatic, este şi un actor cognitiv. Un stat puternic este un stat care este capabil să absoarbă rapid cunoaştere, să o interpreteze, să o analizeze şi să se mişte rapid prin vâltoarea evenimentelor care se petrec şi care unele pot aduce beneficii, iar altele pot produce daune grave în ceea ce priveşte poziţia sa, securitatea naţională, capacitatea de negociere diplomatică, evoluţia sa economică. Dacă nu luăm în serios acest lucru, vom avea, din păcate, surprize neplăcute şi mesajul meu este să reflectăm la toate aceste lucruri”, a subliniat el.

ROMÂNIA

Ministerul Fondurilor Europene investește în cercetarea din România: Au fost semnate trei contracte în valoare totală de 38,7 milioane de euro

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene a semnat trei contracte, în valoare totală de 38,7 milioane de euro prin care ”România face încă un pas spre securitatea energetică necesară”.

”România pe harta europeană a cercetării: la sediul Ministerului Fondurilor Europene s-au semnat astăzi în format digital 3 contracte de finanțare în valoare totală de 38,7 milioane de euro prin care #RomâniaDeMâine face încă un pas spre securitatea energetică necesară”, se arată într-o postare a MFE pe pagina de Facebook.

Potrivit ministrului Marcel Boloș, ”inițiativa concretizată astăzi, finanțată prin POC, este în linie cu politica europeană de dezvoltare durabilă și securitate energetică și de mediu.”

De asemenea, Boloș subliniază ca finanțarea în domeniul cercetării crează locuri de muncă pentru tinerii absolvenți români: ”Efectul multiplicator al investirii banilor europeni în cercetare se vede atât în crearea de peste 2.000 de locuri de muncă pentru tinerii absolvenți români, cât și în protejarea resurselor naturale de uraniu care se prelungesc cu până la 1.000 de ani”.

”Un alt punct esențial este menținerea României în linia întâi a cercetărilor avansate în domeniul tritriului și hidrogenului.
Beneficiarii contractelor semnate astăzi sunt Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară și INCT Criogenice și Izotopice Râmnicu-Vâlcea. Banii europeni trebuie investiți, nu cheltuiți”, a mai menționat MFE.

Continue Reading

ROMÂNIA

MAE: Autorităţile din Grecia pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional

Published

on

ministerul afacerilor externe MAE logo

Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte îndeaproape evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas şi continuă dialogul cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirea unor astfel de situaţii în perioada următoare, potrivit Agerpres.

Totodată, MAE menţionează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Potrivit informaţiilor comunicate de reprezentantul Consulatului General al României la Salonic, aflat la faţa locului, coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde, la acest moment, pe o lungime de sub 3 kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ 1 oră şi 30 de minute. Accesul autoturismelor se realizează pe patru benzi, fiind operaţionale şi trei puncte de testare pentru infecţia cu COVID-19. Durata procedurilor efective de verificare a documentelor şi efectuarea testării este de aproximativ 3 – 4 minute.

MAE precizează că a transmis și transmite informațiile relevante în acest caz în strictă conformitate cu elementele comunicate la rândul lor de autoritățile grecești.

În context, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a primit decoraţia Crucea Casei Regale a României din partea Custodelui Coroanei Majestatea Sa Margareta

Published

on

© Familia Regala a Romaniei

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a primit, luni, decoraţia Crucea Casei Regale a României, din partea Custodelui Coroanei, Margareta, în cadrul unei ceremonii restrânse, la Palatul Elisabeta, relatează Agerpres.

Decoraţia i-a fost acordată ambasadoarei “pentru a onora munca diplomatică şi de reprezentare a statului francez, pentru contribuţia sa semnificativă la aprofundarea bunelor relaţii dintre România şi Republica Franceză, două naţiuni prietene, pentru sublinierea legăturilor Casei Regale a României cu statul francez şi rememorarea acţiunilor suveranilor români în Franţa după Primul Război Mondial, pentru încurajarea culturii şi economiei prin programe bilaterale care întăresc legăturile societăţii civile, legăturile educaţionale şi industriale” pe care cele două state le au în cadrul Uniunii Europene.

Ceremoniile regale de decorare denumite și investituri pot avea loc de trei sau patru ori pe an. Ele sunt oficiate în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. O parte dintre ceremonii au loc în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu, care reprezintă pe Majestatea Sa.

Ceremoniile au loc la Palatul Regal din București, Castelul Peleș sau la Palatul Elisabeta. În anumite ocazii, ele pot avea loc la Castelele Pelișor sau Săvârșin. Uneori, ceremoniile de decorare au loc și în afara reședințelor regale, cu ocazia vizitelor efectuate de Majestatea Sa în țară sau în străinătate.

Investiturile sunt zile speciale pentru persoanele cărora le-a fost conferit un ordin sau o decorație regală.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending