Senat: Declarație pentru marcarea a 20 de ani de Parteneriat strategic între România și SUA, adoptată în plen

Senatul a adoptat, în ședința plenului de marți, cu 97 de voturi pentru, o declarație pentru marcarea a 20 de ani de Parteneriat strategic cu SUA, în prezența foștilor președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu.

Proiectul acestei declarații a fost adoptat în Senat „la două decenii de la inițierea Parteneriatului strategic între România și SUA, la 11 iulie 1997, și în pragul împlinirii unui secol de la afirmarea dreptului popoarelor din Monarhia austro-ungară la dezvoltare autonomă de către președintele Woodrow Wilson în cele Paisprezece Puncte prezentate Congresului american, la 8 ianuarie 1918”.

Prin declarație, Senatul celebrează împlinirea a 20 de ani de Parteneriat strategic între România și Statele Unite ale Americii, reafirmă hotărârea de a acționa și pe viitor pentru intensificarea relațiilor bilaterale pe pilonii principali — securitate, economie, democrație și domnia legii, educație și cultură — și recunoaște importanța istorică a Parteneriatului pentru evoluția democratică a României, în sensul angajării și integrării euro-atlantice a țării noastre.

„Senatul reafirmă importanța dezvoltării parteneriatului strategic cu Statele Unite ca direcție esențială de politică externă a țării noastre și hotărârea de a continua să contribuie, prin analizarea, dezbaterea și adoptarea cadrului legislativ adecvat, la implementarea proiectelor legislative care vizează dezvoltarea și aprofundarea cooperării bilaterale româno-americane; exprimă convingerea că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii va continua să reprezinte un pilon de referință pentru consolidarea securității și prosperității României”, se arată în documentul adoptat.

Potrivit textului declarației, Senatul „cheamă comunitățile oamenilor de afaceri din România și Statele Unite ale Americii, precum și forurile executive ale celor două țări, la o strânsă conlucrare pentru concretizarea dimensiunii economice a parteneriatului strategic, prin multiplicarea eforturilor comune astfel încât următorul deceniu al relației strategice bilaterale să evidențieze forța economică ca motor de prosperitate a acestui parteneriat”.

Citiți și:  România și SUA aniversează astăzi șase ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic

În acest context, România și Statele Unite marchează astăzi cea de-a șasea aniversare a semnării, la Washington, la 13 septembrie 2011, a Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Declaraţia Comună reprezintă un punct de referinţă important pentru Parteneriatul nostru strategic, stabilind cadrul pentru cooperarea şi coordonarea în creștere dintre România și SUA, în vederea promovării securităţii, democraţiei, bunei-guvernări, oportunităţilor oferite de economia de piaţă şi a schimburilor culturale.

Declarația Comună a fost semnată cu prilejul vizitei președintelui României, Traian Băsescu, la Washington, și a întrevederii avute cu omologul său american, Barack Obama.

Citiți și 11 iulie 1997, Bill Clinton la București: ”Păstrați această direcție. Viitorul este al vostru”. Parteneriatul România-SUA la 20 de ani de la lansare

Citiți și Senatul SUA a adoptat o rezoluție pentru celebrarea a 20 de ani de Parteneriat Strategic între România și Statele Unite ale Americii

Citiți și La aniversarea a 20 de ani de Parteneriat Strategic, SUA au aprobat o posibilă vânzare a sistemului de rachete de apărare Patriot către România

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.