Senatorii americani din Partidul Democrat al președintelui Joe Biden au prezentat, miercuri, un proiect de lege care cuprinde noi sancțiuni împotriva Rusiei și lui Vladimir Putin personal în eventualitatea în care Moscova va recurge la o ofensivă militară împotriva Ucrainei, informează Reuters.
Măsurile propuse, sprijinite şi de preşedintele Joe Biden, cuprind sancţiuni împotriva unor responsabili politici şi militari ruşi, inclusiv Vladimir Putin, împotriva principalelor instituţii financiare ruse, mai ales cele care efectuează tranzacţii prin sistemul SWIFT, precum şi dispoziţii privind un ajutor destinat Ucrainei pentru consolidarea securităţii, precizează Digi24.
Textul îndeamnă Statele Unite “să examineze toate măsurile disponibile şi adecvate” care să asigure că va fi împiedicată intrarea în exploatare a gazoductului Nord-Stream 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică şi este considerat în acest proiect legislativ un „instrument de influenţă nocivă a Federaţiei Ruse”. Dar aplicarea unei asemenea măsuri riscă să dăuneze relaţiilor dintre Washington şi Berlin, lucru recunoscut chiar de către congresmenii democraţi.
“Această legislaţie arată foarte clar că Senatul SUA nu rămâne pasiv în timp ce Kremlinul ameninţă cu o re-invazie a Ucrainei”, afirmă senatorul democrat care a prezentat propunerea legislativă, Robert Menendez, preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe.
Proiectul este susţinut de liderul majorităţii democrate, Chuck Schumer, împreună cu mai mulţi senatori din partidul său. Alte iniţiative de acest fel, cum ar fi un proiect promovat de senatorul republican Ted Cruz, “nu vor contracara o nouă agresiune a Rusiei şi nici nu vor proteja Ucraina”, a susţinut un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.
După ce a masat aproximativ o sută de mii de soldaţi la granița cu Ucraina, Rusia a transmis Statelor Unite o serie de propuneri privind arhitectura de securitate europeană. Acestea cuprind în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic.
Discuţii asupra acestor propuneri s-au desfăşurat, duminică şi luni, la Geneva între SUA şi Rusia la nivel bilateral, au continuat miercuri cu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi mai urmează o întâlnire în cadrul OSCE, dar fără să se întrevadă deocamdată o înţelegere pentru calmarea tensiunilor.
Cele 30 de state membre ale NATO au transmis miercuri Rusiei că nu vor renunța la capacitatea lor de a se proteja și apăra reciproc și nici la prezența forțelor lor militare pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.
Consultările de la nivelul Consiliului NATO – Rusia reprezintă a doua iterație a dialogului între Occident și Rusia privind arhitectura de securitate europeană după dialogul pentru stabilitate strategică dintre SUA și Federația Rusă care a avut loc luni, la Geneva. În “orașul diplomației pentru pace”, SUA au reiterat avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile şi au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO, în timp ce Moscova a cerut garanţii ”scrise în piatră” că Ucraina şi Georgia nu vor deveni vreodată membre ale NATO.
Discuțiile vor continua joi, la Viena, sub auspiciile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, însă tema va fi abordată și la Brest, în Franța, acolo unde joi și vineri se întrunesc miniștrii de externe și apărării din statele membre ale Uniunii Europene pentru a aborda teme fundamentale privind o Europă mai suverană în lume. Ca parte a acestui proces de consultări, secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, s-a deplasat la Bruxelles după discuțiile cu partea rusă, unde a avut discuții cu aliații din NATO și partenerii din Uniunea Europeană. Astfel, SUA și UE și-au reafirmat angajamentul de a aborda împreună “provocarea urgentă” a consolidării militare a Rusiei, subliniind că orice nouă invazie în Ucraina va avea costuri severe. Într-o întâlnire precedentă, SUA și aliații au decis “o abordare unificată a NATO” în raport cu solicitările Federației Ruse.
În cadrul mai multor runde de convorbiri telefonice care au precedat consultările pe propunerile de securitate avansate de Rusia, Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că dacă acțiunile militare ale Rusiei vor continua, atunci vor exista consecințe severe de natură economică, financiară, tehnologică și militară.
Statele Unite au promis în mai multe rânduri în ultima perioadă că dacă Rusia va invada militar Ucraina, SUA își “vor fortifica aliații de pe flancul estic cu capacități suplimentare ca răspuns la o astfel de escaladare” și sunt pregătite să consolideze ”prezența NATO în statele aliate din prima linie și să sporească asistența defensivă pentru Ucraina” dacă Rusia alege ”calea unui nou conflict”.