Senatul SUA respinge abrogarea Obamacare. Unul dintre senatorii republicani care au votat împotrivă este John McCain

Senatul SUA a respins legea care anula „Obamacare”, actul normativ pentru servicii medicale accesibile promovat de fostul președinte SUA Barack Obama în 2010.

Foto: Facebook

În ciuda averismentului transmis de Donald Trump, acela că senatorii republicani vor suferi repercusiuni dacă nu se aliniază direcţiei prezidenţiale, cel puţin trei dintre aceştia, Susan Collins, John McCain şi Lisa Murkowski, au votat împotrivă, potrivit Politico. Presa americană susţine că momentul decisiv a fost votul senatorului John McCain. Rezultatul final a fost de 49 de voturi în favoarea abrogării și 51 împotrivă.

Senatorul american John McCain, diagnosticat recent cu cancer cerebral, anunțase că revine la lucru în Congres, pentru a participa la acest vot considerat crucial pentru reforma sistemului de sănătate .

”Este evident un moment dezamăgitor”, a declarat liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, imediat după vot. 

În luna mai, Trump obţinuse o primă victorie când Camera reprezentanţilor a adoptat  o decizie de abrogare a unor secţiuni importante din legislaţia asigurărilor de sănătate. 

Citiți și:  Vot la limită în Senatul SUA privind deschiderea dezbaterii asupra abrogării Obamacare. Donald Trump: A fost un mare pas

Legislaţia pentru extinderea accesului la sănătate (Affordable Care Act), numită și Obamacare, a fost introdusă în 2010 şi a însemnat mărirea contribuţiilor la asigurările de sănătate pentru contribuabili. Sumele astfel obţinute finanţează accesul la servicii de sănătate al americanilor care nu plătesc contribuţii.

Numărul americanilor care au asigurare medicală a crescut cu 20 de milioane, urmare a acestei reforme.

„Legea pe care o semnez va declanşa reforme pentru care generaţii întregi de americani au luptat”, a spus președintele SUA Barack Obama în martie 2010, când semna reforma în Sănătate.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.