Connect with us

INTERNAȚIONAL

Separatiștii proruși din estul Ucrainei proclamă un nou stat, “Mica Rusie”: Guvernul Ucrainei a dovedit singur că este un stat eșuat

Published

on

Separatiștii proruși din estul Ucrainei au proclamat marți un nou stat intitulat “Mica Rusie” (Malorusia) care are drept aspirații nu doar includerea zonelor controlate de aceștia, ci a întregii Ucraine, informează ABC News.

Anunțul difuzat de Angeția de presă Donețk ridică semne de întrebare privind fezabilitatea acordului de încetare a focului stabilit în 2015 care ar fi trebuit să pună capăt luptelor din estul Ucrainei și care ar fi trebuit să întoarcă regiunile Donețk și Lugansk sub sfera de influență a Kievului, oferindu-le, în același timp, o autonomie lărgită.

Mai mult de 10.000 de persoane și-au pierdut viața de la începutului conflictului, din luna aprilie a anului 2014, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, în luna martie a aceluiași an.

Evenimentele au fost precedate de îndepărtarea de la conducerea Kievului a liderului prorus Viktor Ianukovici, care prin decizia sa de a renunța la încheierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a stârnit nemulțumirea cetățenilor ucraineni, care primiseră o gură de aer proaspăt și speranțe la o viață mai bună, având în vedere că statul ucrainean se confrunta cu o situație economică sensibilă. Protestele de amploare de la sfrâșitul anului 2013 și începutul anului 2014 ce au devenit cunoscute sub numele de EuroMaidan s-au soldat cu peste 100 de morți, ca urmare a ciocnirilor între forțele de ordine și militanții pro-europeni.

Rusia a condamnat la acea vreme decizia de a-l înlătura de la conducere pe Ianukovici, pe care a catalogat-o drept o lovitură de stat a Occidentului, o practică recurentă a Kremlinului, care se poziționează în oglindă față de Vest și care consideră acțiunile acestuia în “curtea din spate” a Moscovei cunoscută și sub numele de vecinătatea apropiată drept demersuri destabilizatoare – o poziție pe care conducerea moscovită o consideră justificată, dacă luăm în calcul faptul că, pentru Rusia, noțiunea de imperiu nu s-a bazat pe controlarea teritoriilor aflate la mare distanță, precum au procedat Imperiul Francez și cel Britanic.

În viziunea lui Putin, sprijinirea mișcărilor proeuropene din Ucraina capătă haine conspiraționale, Occidentul urmărind să înlăture lideri familiari și slabi, ușor de controlat, cu o conducere pro-vestică.

Guvernul Ucrainei a dovedit singur că este un stat eșuat”, au afirmat separatiștii într-o declarație difuzată de Agenția de presă Donețk, afiliată rebelilor. Ucraina ”și-a demonstrat actuala și viitoarea incapacitate de a le oferi pace și prosperitate locuitorilor săi”, se mai spune în declarația liderului local Alexander Zaharcenko, care a completat că și “reprezentanții altor regiuni, cu excepția Crimeei, proclamă crearea unui nou stat care are drept succesor Ucraina”.

În pofida sprijinului de care se bucură și în alte regiuni est-ucrainene, aceștia nu au reușit să preia controlul asupra acestora, motivul fiind factorul etnic ( în Donețk și Lugansk există populație preponderent de etnie rusă).

În 2015, Franța, Germania, Ucraina și Rusia s-au întâlnit în capitala Belarusului, Minsk, și au căzut de acord asupra încetării conflictelor între forțele guvernamentale și separatiști. Sub umbrela acordului, rebelii au fost de acord să redea Kievului controlul asupra teritoriilor în vreme ce conducerea ucraineană a acceptat organizarea alegerilor locale, fiind o formă de autonomie lărgită.

Kremlinul nu a avut deocamdată o poziție legată de acest anunț, deși este cunoscut că Moscova sprijină separatiștii din estul Ucrainei cu fonduri financiare, armament, dovadă în acest sens stând doborârea avionului malaezian MH17, ieri împlinindu-se trei ani de la tragicul incident în urma căruia au murit 298 de persoane. O anchetă olandeză a stabilit că acesta a fost doborât de o rachetă tip Buk, produsă de ruși, lansată din zona controlată de separatiști.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Coronavirus: Facebook acordă industriei mass-media un sprijin financiar de 100 de milioane de dolari: Jurnalismul este mai mult ca niciodată indispensabil

Published

on

Facebook a anunțat luni că va dona 100 de milioane de dolari companiilor mass-media, deja fragile din punct de vedere financiar și grav afectate de pandemia de coronavirus, pentru ca acestea să furnizeze informații într-o perioadă în care acestea sunt indispendabile, anunță AFP, citat de Agerpres.

Sectorul media lucrează în condiţii extraordinare pentru ca oamenii să continue să fie informaţi pe durata pandemiei de COVID-19”, a declarat Campbell Brown, directoarea departamentului de colaborări cu mass-media din cadrul Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume.

În momentul în care jurnalismul este mai mult ca niciodată indispensabil, încasările din publicitate scad din cauza impactului economic al virusului. Jurnaliştii locali sunt deosebit de afectaţi, într-o perioadă în care oamenii se întorc spre ei pentru a afla informaţii cruciale pentru siguranţa prietenilor, familiilor şi comunităţilor lor”, a subliniat Campbell Brown.

Fondul include suma de 25 de milioane de dolari, care va fi acordată în regim de urgenţă jurnalismului local, şi un sprijin de 75 de milioane de dolari sub forma unui ajutor de promovare.

Continue Reading

NEWS

Coronavirus: IKEA a început producția de echipamente de protecție pentru cadrele medicale care luptă împotriva pandemiei

Published

on

© IKEA

IKEA, cel mai mare brand de mobilier din lume, a anunţat marţi că a început să producă echipamente de protecţie, precum şorţuri şi viziere, pentru angajaţii din sectorul medical care luptă împotriva răspândirii noului coronavirus, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cererea pentru obiectele sale de mobilier se menţine la un nivel constant, în contextul în care mulţi dintre angajaţii companiei suedeze lucrează de acasă din cauza epidemiei de COVID-19, a declarat Henrik Elm, directorul de achiziţii al Inter Ikea Group, care deţine brandul Ikea.

El a spus că fluctuaţiile lanţului de aprovizionare au crescut în ultima perioadă, pe măsură ce noul coronavirus s-a răspândit în Europa şi în cele două Americi, cele mai mari probleme fiind cauzate de cozile apărute la frontiere şi de închiderea acestora.

IKEA s-a pregătit din timp şi a reuşit să treacă relativ bine peste aceste dificultăţi, distribuindu-şi oferta de produse în depozite aflate în mai multe zone ale lumii, a precizat Henrik Elm.

Cu toate acestea, IKEA şi-a închis temporar magazinele din mai multe ţări.

Continue Reading

NATO

România felicită Macedonia de Nord pentru aderarea la NATO. Șeful diplomației române trebuia să efectueze o vizită la Skopje astăzi, amânată din cauza pandemiei COVID-19

Published

on

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 31 martie, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe nord-macedonean, Nikola Dimitrov.

Convorbirea a avut loc în contextul amânării, din cauza evoluţiei pandemiei COVID 19, a vizitei oficiale a şefului diplomaţiei române la Skopje, care trebuia să aibă loc astăzi, 31 martie, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi miniştri au efectuat un schimb de opinii cu privire la stadiul combaterii pandemiei COVID 19, subliniind importanţa cooperării la nivel european şi a solidarităţii internaţionale.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe omologul nord-macedonean pentru decizia adoptată recent, la nivel european, privind deschiderea negocierilor de aderare la UE a Republicii Macedonia de Nord. A reiterat susţinerea constantă pe care România a acordat-o perspectivei europene a Republicii Macedonia de Nord, inclusiv pe durata exercitării Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, în cursul anului 2019. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Republicii Macedonia de Nord şi în viitoarele etape ale procesului de aderare.

Şeful diplomaţiei române l-a felicitat, totodată, pe omologul său pentru încheierea procesului de ratificare a Protocolului de aderare la NATO, exprimându-şi convingerea privind o excelentă colaborare cu R. Macedonia de Nord în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care a devenit oficial, la finalul acestei luni, cel de al 30-lea stat aliat NATO.

Ministrul Nikola Dimitrov a exprimat regretul pentru amânarea vizitei, din motivele obiective cunoscute, precum şi mulţumirile deosebite pentru sprijinul constant şi consistent al României pentru aderarea la NATO şi pentru parcursul european al ţării sale, inclusiv pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE, dar şi ulterior.

Cei doi miniştri au stabilit reprogramarea vizitei la Skopje, atunci când circumstanţele o vor permite, pentru a discuta pe larg stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, modalităţile de a sprijini parcursul european al Republicii Macedonia de Nord şi cooperarea în cadrul NATO.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending