Connect with us

S&D

Sergei Stanishev, liderul PES: Familia progresistă europeană susține cu fermitate șansa unui viitor în UE pentru Balcanii de Vest

Published

on

@ pes.eu

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) salută modul în care UE și-a manifestat sprijinul pentru un viitor european pentru Balcanii de Vest, în cadrul summitului dedicat cooperării regionale dintre UE și statele partenere, de pe 6 mai, un punct de reper într-o călătorie istorică către aderarea la UE pentru țările din regiune, potrivit unui comunicat. 

Înaintea summitului UE, PES a organizat o întâlnire online cu Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D), reprezentanți ai instituțiilor UE, lideri și reprezentanți la nivel înalt ai partidelor surori din Balcanii de Vest. Socialiștii și democrații au sprijinit colegii progresiști ​​din regiune, deoarece au lucrat neobosit pentru a-și construi un viitor în Europa.

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat:

„Întâlnirea progresistă de dinaintea summitului cu partidele surori a fost o oportunitate pentru familia noastră de a face un bilanț al progreselor înregistrate și de a semnala, încă o dată, sprijinul nostru pentru acest proces. Țările din Balcanii de Vest stau la acest punct de cotitură datorită muncii grele și dedicării liderilor precum premierul albanez Edi Rama și fostul premier al Macedoniei de Nord, Zoran Zaev. Numai prin eforturile lor am ajuns în acest punct. Albania și Macedonia de Nord au întreprins reforme dure și necesare și și-au manifestat din nou angajamentul față de idealurile europene. Este foarte binevenit faptul că UE își arată acum angajamentul, după câteva ezitări la începutul acestui an din partea unor state membre. Pentru familia politică progresistă europeană este clar, Balcanii de Vest merită șansa unui viitor european”.

Familia politică progresistă a susținut mult timp un viitor european pentru Balcanii de Vest, salutând unda verde dată pentru discuțiile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord la începutul acestui an. Înainte de summitul UE-Balcanii de Vest, socialiștii și democrații din Parlamentul European au adoptat, de asemenea, o declarație de sprijin.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu pledează pentru sprijinirea Văii Jiului cu fonduri UE: Rămânem parteneri în această luptă comună pentru români, România și Europa

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Valea Jiului necesită o atenție sporită din partea noastră, din partea autorităților române și din partea Uniunii Europene, a afirmat luni europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D), într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook ca parte a prezentării activității sale în legislativul european.

“Găsirea unor soluții pentru problemele cu care se confruntă această regiune greu încercată a României a fost pe agenda mea atât în calitate de Comisar European, cât și acum, când am revenit în Parlamentul European”, a amintit Crețu.

În calitate de comisar european pentru politică regională, Corina Crețu a lansat, în anul 2017, inițiativa “Regiuni carbonifere în tranziție”. În aceeași calitate, în septembrie 2018, Corina Crețu a lansat, la Petroșani, inițiativa “Regiuni carbonifere în tranziție” și a militat, în Comisia Europeană, ca Valea Jiului să fie introdusă în cadrul proiectelor-pilot ale Uniunii Europene, pentru a primi asistență tehnică și ajutor suplimentar, în vederea îmbunătățirii vieții oamenilor din această regiune slab dezvoltată.

Prin apartenența la această inițiativă, Valea Jiului va beneficia de o strategie de dezvoltare economică și socială durabilă, a mai subliniat Corina Crețu.

“Am revenit și anul acesta în Valea Jiului, unde i-am găsit pe oameni îngrijorați cu privire la viitorul lor și al locurilor în care trăiesc și muncesc”, a precizat europarlamentarul.

Aceasta s-a referit și la importanța și oportunitatea conferite de Fondul pentru Tranziție Justă, conceput ca mecanism de finanțare a proiectelor către o tranziție verde, precizând că fondul este destinat susținerii zonelor afectate de tranziția energetică.

Fondul “reprezintă, din punctul meu de vedere, soluția pentru reconversia economică a acestor regiuni”, a arătat Corina Crețu.

“Cei care resimt cel mai puternic efectele acestei tranziții trebuie să fie și cei care primesc ajutorul cel mai mare. Am luptat pentru acest deziderat, pe care locuitorii din Valea Jiului îl merită din plin”, a mai spus ea, asigurând că va rămâne un partener “în această luptă comună pentru români, pentru România și pentru Europa”.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu încurajează municipiile, orașele și comunele din România să se asocieze “pentru o mai bună atragere a fondurilor europene”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a salutat duminică împlinirea unui an de la înființarea Microregiunii „Țara Făgărașului”, subliniind că apariția unei astfel de forme de asociere oferă mai mai multă autonomie în gestionarea fondurilor europene pentru infrastructură, turism și alte proiecte care să reducă decalajele dintre localități.

“Sper ca Microregiunea ”Țara Făgărașului” să se transforme într-un exemplu de bune practici Acum un an, 33 de municipii, orașe, comune, alături de Consiliile Județene Sibiu și Brașov se asociau în vederea înființării Microregiunii „Țara Făgărașului”. Sunt foarte bucuroasă și împlinită sufletește știind că această idee a fost lansată în februarie 2019, cu ocazia unei vizite oficiale pe care am realizat-o atunci chiar în Cetatea Făgăraș și unde i-am întâlnit pe reprezentanții autorităților locale din această regiune”, a scris Crețu, într-o postare pe Facebook.

Potrivit eurodeputatului român, înființarea unei microregiuni înseamnă, concret, mai multă autonomie în gestionarea fondurilor europene pentru infrastructură, turism și alte proiecte care să reducă decalajele dintre localități, oferind și exemplul Văii Jiului.

“Aceste forme de asociere reprezintă fundamentul pentru o mai bună atragere a fondurilor europene, reducerea birocrației și mai multă putere la nivel local în stabilirea priorităților”, a mai declarat ea.

“Voi fi, și pe mai departe, un avocat al proiectelor de acest fel pentru România, în calitate de Membră a Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European (REGI). Felicitări tuturor primarilor, consilierilor locali și județeni, precum și tuturor celorlalte părți implicate! Mult succes în dezvoltarea regiunii și în îmbunătățirea vieții cetățenilor – ceea ce reprezintă, de fapt, rolul central al politicii de coeziune!”, a conchis Corina Crețu.

Asociația Microregiunea Țara Făgărașului, care include localități din județele Brașov și Sibiu dar și cele două consilii județene, Brașov și Sibiu, a fost inclusă în legea vizând gestionarea fondurilor europene 2021-2027.

Asociația va beneficia de asistență tehnică din fonduri UE pentru elaborarea strategiilor ITI și pentru documentațiile proiectelor care să fie finanțate. Ulterior, după semnarea acordului de parteneriat România – CE 2021-2027, asociația va lansa propriile linii de finanțare pentru beneficiari publici și privați din zonele lor, în interiorul bugetului alocat, nu vor mai concura cu proiecte din alte zone.

Microregiunea Țara Făgărașului include următoarele unități administrativ-teritoriale: Județul Sibiu, Județul Brașov, Municipiul Făgăraș, Orașul Victoria, Comuna Beclean, Comuna Cincu, Comuna Comăna, Comuna Drăguș, Comuna Hârseni, Comuna Lisa, Comuna Jibert, Comuna Mândra, Comuna Părău, Comuna Recea, Comuna Șercaia, Comuna Șinca, Comuna Șinca Nouă, Comuna Sâmbăta de Sus, Comuna Șoarș, Comuna Ticuș, Comuna Ucea, Comuna Viștea, Comuna Voila, Orașul Avrig, Orașul Tălmaciu, Comuna Arpașu de Jos, Comuna Boiţa, Comuna Bruiu, Comuna Cârța, Comuna Cârțișoara, Comuna Porumbacu de Jos, Comuna Racovița, Comuna Roșia, Comuna Şelimbăr, Comuna Turnu Roşu.

Continue Reading

S&D

Grupul PES din cadrul Comitetului European al Regiunilor, apel la acțiuni prompte pentru realizarea unei „Uniuni favorabile copiilor”

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Grupul Partidului Socialiștilor Europeni (PES) din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR) a lansat un apel la acțiuni prompte din partea instituțiilor de la Bruxelles pentru realizarea unei „Uniuni favorabile copiilor”. Peste 300 de personalități marcante din lumea politică, mediul academic și societatea civilă au semnat deja acest apel. 

„Pe întreg teritoriul Uniunii Europene, încă de dinainte de pandemie, 23 de milioane de copii erau expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Dificultățile financiare cu care se confruntă familiile europene în această perioadă, precum și perturbarea serviciilor educaționale și de îngrijire au agravat o situație deja îngrijorătoare. Restricțiile de sănătate publică impuse ca urmare a pandemiei au îngreunat continuarea studiilor pentru mulți elevi, determinându-i pe unii dintre ei să părăsească complet școala. Imposibilitatea de a interacționa social cu colegii a afectat sănătatea mintală a copiilor. Consecințele au fost foarte inegale, în funcție de contextul socioeconomic, chiar și în condițiile în care sărăcia s-a agravat. Impactul pandemiei asupra inegalităților în rândul copiilor este inegal distribuit, dar este alarmant”, atenționează Grupul PES din cadrul CoR.

Din acest motiv, Grupul solicită relansarea eforturilor instituțiilor europene în vederea realizării unei „Uniuni favorabile copiilor” – o uniune care să garanteze egalitatea de șanse pentru toți copiii, precum și acțiuni prompte privind instituirea Garanției pentru copii și o punere în aplicare a instrumentului Next Generation UE care să aducă beneficii reale viitoarelor generații din Europa.

Viziunea progresiștilor europeni pentru o Uniune favorabilă copiilor se bazează pe următoarele obiective:

1. Intrarea în vigoare rapidă a Garanției europene pentru copii pentru a aborda aspectele multidimensionale ale sărăciei în rândul copiilor.

2. Dezvoltarea unui ecosistem de investiții pentru copiii europeni, începând cu o planificare corectă a finanțării instrumentului Next Generation UE. Acest lucru necesită recalibrarea planurilor naționale de redresare, orientându‑le către serviciile de îngrijire consacrate generațiilor viitoare din Europa.

3. Garantarea accesului egal pentru toți la servicii de calitate și favorabile incluziunii în materie de educație și îngrijire a copiilor preșcolari. 

Puteți semna acest apel AICI. Apelul este disponibil în diferite limbi pe site-ul web al grupului PES din cadrul CoR.

Continue Reading

Facebook

LIVE 19 noiembrie ora 11:00 – Conferință organizată de Grupul S&D și MEP Victor Negrescu

Europe Talks 2020 – Survey

CONSILIUL EUROPEAN13 hours ago

Liderii instituțiilor UE au vorbit la telefon cu Joe Biden și l-au invitat pe viitorul președinte SUA la un summit special cu cei 27 de lideri europeni

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană a inițiat proceduri de infringement împotriva a 23 de state membre UE, printre care și România, pentru netranspunerea Directivei privind conținutul audiovizual

Dacian Cioloș15 hours ago

Dacian Cioloș reafirmă disponibilitatea Alianței USR-PLUS de a ajuta Guvernul în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență

Dragoș Pîslaru15 hours ago

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE pentru Mecanismul de redresare și reziliență al UE, cere Guvernului României să refacă Planul Național de Redresare și Reziliență

POLITICĂ15 hours ago

Klaus Iohannis: Strategia de vaccinare anti-COVID-19 va fi aprobată de CSAT. Vaccinul este singura soluție de a pune capăt pandemiei

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

COVID-19: Comisia Europeană va achiziționa 200 de roboți pentru dezinfectare care vor fi livrați spitalelor din țările UE

Dan Motreanu16 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Parlamentul European va vota o rezoluție pentru a asigura accesul la o locuință pentru cetățenii europeni fără adăpost

MAREA BRITANIE16 hours ago

Ambasada României în Regatul Unit a solicitat ca afișul discriminatoriu față de români afișat într-o filială a unui cunoscut lanț de magazine din Marea Britanie să fie îndepărtat

MAREA BRITANIE16 hours ago

Uniunea Europeană și Regatul Unit au reluat online negocierile în încercarea de a depăși ”divergențele fundamentale” și de a ajunge la un acord comercial post-Brexit

NATO16 hours ago

MApN: Comitetul Executiv Româno-American a discutat despre extinderea bazelor aeriene de la Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii

U.E.2 days ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu3 days ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă3 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

ROMÂNIA3 days ago

MFE a organizat prima dezbatere publică privind reforma sistemului de sănătate, care poate atrage investiții de 6 mld. euro

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Ludovic Orban: Comisia Europeană a aprobat acordul România-SUA, care permite construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici din Statele Unite și UE

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Marian-Jean Marinescu, raportor pentru Cerul Unic European, speră ca finalizarea dosarului „foarte complicat” să soluționeze cele 27 de monopoluri pe controlul traficului aerian din UE

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu recomandă crearea unei echipe ministeriale de experți în atragerea fondurilor europene pentru ca România să valorifice cele 80 mld. EUR pentru redresare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu face apel la un consens național pentru a fructifica cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE: Dacă pierdem acest moment, pierdem șansa la dezvoltare

Advertisement
Advertisement

Trending