Serghei Lavrov și Rex Tillerson, discuție telefonică despre situația din Siria

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, şi Rex Tillerson, secretarul de Stat al SUA, au discutat sâmbătă seara despre situaţia din Siria şi despre măsuri ce trebuie implementate pentru asigurarea stabilităţii din regiune, informează Reuters.

Foto: mid.ru

Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, cei doi lideri au avut o conversaţie telefonică, care s-a concentrat pe situaţia din Siria.

”Discuţia a fost despre situaţia din Siria, inclusiv despre probleme ce ţin de asigurarea stabilităţii în nordul ţării şi despre promovarea unui acord de pace la ONU, care va fi facilitat de Congresul Naţional de Dialog Sirian ce va fi organizat la Soci”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Franţa a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu Siria ca urmare a operaţiunii Turciei în provincia siriană Afrin, a anunţat duminică ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.

Turcia a lansat o operaţiune militară terestră împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în regiunea Afrin, din nordul Sirieia declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Afrin este o enclavă siriană controlată de Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată de Ankara drept organizaţie teroristă, însă aliată Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Rusia, aliată a regimului de la Damasc condus de preşedintele Bashar al-Assad, a anunţat că şi-a retras trupele din zonă pentru a evita orice pericol creat de operaţiunea Turciei.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.