Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova denunță două acorduri de parteneriat cu serviciile speciale ale Rusiei: FSB și SVR acționează în detrimentul securității naționale

Published

on

© European Union 2022

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a denunțat acordul de parteneriat cu Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB).

Potrivit unui comunicat al instituției, notificările oficiale au fost remise în adresa autorităților Federației Ruse.

Totodată, Serviciul a înaintat demersurile de rigoare, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, de denunțare a acordului de cooperare cu Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR).

”Începând cu 24 februarie 2022, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, relațiile de cooperare ale Serviciului de Informații și Securitate cu serviciile speciale ale Federației Ruse au fost sistate, astfel încât, acordurile date nu au o aplicabilitate practică, fiind de fapt nefuncționale”, explică reprezentanții SIS, argumentând că există o ”neconcordanță și disonanță a prevederilor acestor acorduri cu interesul și securitatea națională a Republicii Moldova”.

Mai mult, ”prevederile acestor acorduri, semnate în anul 1994, inclusiv și protocoalele adiționale, reprezentau clauze juridice invocate de Federația Rusă de a argumenta prezența reprezentanților serviciilor speciale ruse în regiunea din stânga Nistrului a Republicii Moldova. Astfel, cu denunțarea acestor acorduri, asemenea <<argumente>> nu pot fi înaintate de Federația Rusă”, mai este precizat în comunicat.

Serviciului de Informații și Securitate ”nu menține relații de parteneriat extern cu structurile similare ale altor state, care în mod vădit sfidează legislația și acționează în detrimentul securității naționale, desfășoară activități subversive împotriva Republicii Moldova, inclusiv de subminare a funcționalității instituțiilor democratice ale statului, de destabilizare a situației social-politice, economice și de periclitare a integrității teritoriale a țării”, mai este menționat în documentul mai sus amintit.

Decizia se înscrie în acțiunile Chișinăului de a de combate acțiunile Kremlinului de destabilizare a Republicii Moldova.

Recent, un post de televiziune din Republica Moldova a publicat luni o investigaţie jurnalistică privind existenţa unui sistem de recepţie pe acoperişul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, menit să colecteze informații sensibile pentru securitatea ţării.

Totodată, au fost prezentate mai multe persoane care ar fi implicate în acţiuni de spionaj în Republica Moldova, scrie Moldpres, citat de Agerpres.

O altă investigaţie a Jurnal TV mai relevă că un atac cibernetic masiv asupra sistemului guvernamental de comunicaţii a fost detectat în preajma summitului Comunităţii Politice Europene.

Astfel stând situația, Chișinăul a decis să expulzeze 45 de diplomați ruși și angajați ai Ambasadei Rusiei ca urmare a ”acțiunilor neprietenoase”, conform BBC.

La 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Republica Moldova (MPUE Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune, cu scopul de a consolida reziliența sectorului de securitate al țării în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv al securității cibernetice și al contracarării manipulării și interferenței informațiilor străine.

De asemenea, în ajunul summitului Comunității Politice Europene, care a avut loc la Chișinău la 1 iunie, UE a sancționat șapte persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

Citiți și: Mai multe țări din afara UE se liniază la pachetul de sancțiuni al Uniunii împotriva indivizilor care încearcă să destabilizeze R. Moldova. Nicu Popescu: Salutăm și apreciem decizia

Acest lucru a fost posibil ca urmare a noului cadru de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană, la propunerea României, pentru a viza activitățile de destabilizare a Republicii Moldova.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful diplomației UE, la Chișinău: Borrell i-a reafirmat Maiei Sandu solidaritatea și sprijinul UE pentru reforme în R. Moldova

Published

on

© Josep Borrrell/ Twitter

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, s-a întâlnit vineri, la Chișinău, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, context în care cei doi oficiali au reafirmat importanța relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și au discutat despre progresele înregistrate de Republica Moldova pe drumul său către UE.

Potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă remis CaleaEuropeană.ro, Înaltul Reprezentant a apreciat dedicarea guvernului față de reforme, subliniind în același timp încrederea sa în capacitatea instituțiilor moldovenești de a continua să abordeze efectele colaterale ale agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

Înaltul Reprezentant a subliniat importanța cooperării în curs de desfășurare în domeniile securității și apărării, evidențiind înființarea recentă a Misiunii de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (MPUE). Misiunea lucrează deja în strânsă cooperare cu partenerii săi moldoveni pentru a consolida sectorul de securitate al țării.

UE va continua să fie solidară cu Republica Moldova și să o sprijine pe calea reformelor sale.

La Chișinău, Înaltul Reprezentant Borrell și ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, au semnat Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind statutul Misiunii de parteneriat a UE în Moldova (MPUE).


Citiți și 

R. Moldova, inclusă în zona UE “în roaming, ca acasă”: UE a decis eliminarea tarifelor de roaming pentru cetățenii moldoveni de la 1 ianuarie 2024

Chișinăul, încă un pas pe calea integrării europene: R. Moldova devine membru cu drepturi depline al Mecanismului de protecție civilă al UE


Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Chișinăul, încă un pas pe calea integrării europene: R. Moldova devine membru cu drepturi depline al Mecanismului de protecție civilă al UE

Published

on

© Janez Lenarcic/ Twitter

Comisia Europeană și Republica Moldova au semnat vineri acordul prin care Moldova devine stat participant la Mecanismul de protecție civilă al UE, iar odată ce Acordul va fi ratificat de Moldova, acesta se va aplica provizoriu până la intrarea completă în vigoare la 1 ianuarie 2024, informează Comisia Europeană într-un comunicat.

Acest pas major al aderării Moldovei la fundamentul sistemului de management al riscului de dezastre al UE a fost marcat de o vizită a comisarului pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, la Chișinău, unde s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Ambii au semnat Acordul de acordare a statutului de membru al Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

“Astăzi, sunt mândru să urez bun venit Republicii Moldova în familia salvatorilor europeni: Mecanismul de protecție civilă al UE. Acest pas vine la cinci luni după ce am prezentat Moldovei un document de parcurs cu privire la următorii pași pentru aderarea la Mecanismul de protecție civilă al UE. În timp ce atacul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la mii de ucraineni să fugă din război, Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere, găzduind și adăpostindu-i pe mulți. Vreau să mulțumesc autorităților de protecție civilă din Republica Moldova pentru munca depusă. Prin aderarea Moldovei la Mecanismul de Protecție Civilă al UE, ne putem îmbunătăți în mod semnificativ pregătirea pentru situații de urgență și putem construi un sistem mai rezistent de gestionare a riscurilor de dezastre în Europa. Suntem mai puternici împreună”, a spus comisarul european.

Mecanismul de protecție civilă al UE se bazează pe cooperare și solidaritate. Acest lucru permite statelor să ofere asistență unui alt stat atunci când acesta este lovit de un dezastru. Moldova a beneficiat de Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru a face față unei strămutări de mare amploare declanșate de invazia Rusiei în Ucraina. La începutul acestui an, UE a instalat, de asemenea, 36 de generatoare de energie în 30 de spitale din Moldova din rezerva sa de energie rescEU. În plus, UE a sprijinit Republica Moldova cu 48 de milioane de euro în ajutor umanitar de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În calitate de membru cu drepturi depline al Mecanismului de Protecție Civilă al UE, Moldova nu numai că va putea primi sprijin imediat, ci poate trimite și asistență țărilor afectate de dezastre provocate de om sau naturale prin intermediul Mecanismului, ceea ce duce la un răspuns la criză mai puternic și mai bine coordonat. în Europa și în restul lumii.

Mecanismul de protecție civilă al UE își propune să consolideze cooperarea dintre țările UE și 10 state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania, Ucraina și, cel mai recent, Moldova) în domeniul protecției civile pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.

Atunci când o situație de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, aceasta poate solicita asistență prin intermediul Mecanismului. Comisia Europeană joacă un rol cheie în coordonarea răspunsului la dezastre la nivel mondial.

De la înființarea sa în 2001, Mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la 700 de cereri de asistență în interiorul și în afara UE.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, peste 700 000 de persoane au fugit în Moldova, iar țara găzduiește în prezent peste 100 000 de refugiați ucraineni.

18 state membre ale UE și Norvegia au oferit Moldovei asistență în natură prin Mecanismul de protecție civilă al UE. Include, printre altele, articole de adăpost, asistență medicală, alimente și provizii de energie.

Având în vedere amploarea nevoilor, Comisia a mobilizat, de asemenea, echipamente medicale din stocurile medicale rescEU din Germania, Ungaria și Țările de Jos.

În plus, UE finanțează proiecte umanitare în Moldova pentru a sprijini refugiații vulnerabili din Ucraina, familiile locale care îi găzduiesc, precum și moldovenii vulnerabili care au nevoie. În acest scop, UE a alocat 48 de milioane EUR în asistență umanitară de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

R. Moldova, inclusă în zona UE “în roaming, ca acasă”: UE a decis eliminarea tarifelor de roaming pentru cetățenii moldoveni de la 1 ianuarie 2024

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Consiliul Justiție și Afaceri Interne a votat joi în favoarea eliminării taxelor de roaming pentru cetățenii Republicii Moldova, conform agendei reuniunii, decizia fiind adoptată după ce Comisia Europeană a adoptat o propunere de includere a serviciului de roaming în Acordul de asociere UE-Republica Moldova.

Potrivit deciziei, de la 1 ianuarie 2024, vizitatorii moldoveni în UE vor putea să își folosească telefoanele mobile în aceleași condiții de preț ca și cum s-ar afla în Republica Moldova, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleași drepturi atunci când vizitează Moldova.

Includerea Republicii Moldova în zona UE ”roam like at home” (n.r. (în roaming, ca acasă) este una dintre acțiunile-cheie ale Planului de acțiuni prioritare UE- Republica Moldova, convenit în iunie 2023. Acest plan reprezintă o foaie de parcurs pentru punerea în aplicare deplină a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător UE- Republica Moldova (DCFTA) și pentru continuarea integrării  acestei țări în piața unică a UE.

Măsura vine în urma declarației comune din 31 mai a operatorilor de telecomunicații din UE și din Republica Moldova de a reduce în mod voluntar tarifele de roaming începând cu 1 ianuarie 2024, facilitată de Comisia Europeană.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA2 hours ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi2 hours ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.3 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la summitul de la Granada pentru a declanșa reflecția asupra agendei strategice 2024-2029 și extinderii UE

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA4 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu7 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA5 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending