Connect with us

U.E.

Serviciul diplomatic al UE explică tacticile de dezinformare folosite de Rusia pentru a se victimiza și a ascunde crimele de război din Ucraina

Published

on

© EUvsDiSiNFO

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), prin intermediul proiectului EUvsDiSiNFO, explică, într-o scurtă analiză, practicile de dezinformare folosite de Rusia pentru a justifica invazia din Ucraina și pentru a ascunde crimele de război și crimele împotriva umanității comise de trupele ruse în orașele ucrainene ocupate. 

Dezinformarea pentru a ascunde crimele de război: Rusia minte în legătură cu atrocitățile de la Bucha

Imaginile cu cadavrele împrăștiate pe străzile din Bucha, ucise în stil de execuție, arată adevărata față a Rusiei lui Putin. Aceste imagini sunt mai grăitoare decât cuvintele despre natura și obiectivele războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, presa pro-Kremlin susținută de conturile diplomatice rusești de pe rețelele de socializare se exprimă, în încercarea de a distrage atenția și de a ascunde faptele de crime de război.

O provocare ucraineană, o înscenare pentru declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial, un atac coordonat de presa occidentală, o distragere a atenției de la „laboratoarele biologice americane” din Ucraina, un complot britanic – explicat de propagandistul sancționat de UE, Vladimir Solovyov, prin asemănarea numelui Bucha cu cuvântul englezesc „butcher” (măcelar) – scuzele invocate de presa pro-Kremlin sunt pe cât de bolnăvicioase, pe atât de repetitive. (Și au fost demascate pe larg, a se vedea, de exemplu,: BBC, Bellingcat, the Insider, MediaZona, NYT și altele).

Kremlinul încearcă să ocupe spațiul informațional, inundându-l cu „explicații” contradictorii ale evenimentelor. Scopul nu este doar de a devia vina pentru această atrocitate specifică împotriva civililor pașnici, ci și de a contura preventiv narațiuni pentru a contracara și discredita orice dovadă sau investigație privind crimele de război ale Rusiei în Ucraina. Agenția de știri RIA Novosti, controlată de statul rus, lucrează din greu pentru a îndeplini deja această sarcină, susținând că Ucraina pregătește o „provocare” în Herson, implicând moartea unor civili…

Aceste tactici de inundare și de ocupare preventivă a spațiului informațional provin direct din manualul de dezinformare al Kremlinului și au mai fost aplicate înainte, de exemplu în urma doborârii zborului MH17 de către Rusia. Baza de date EUvsDisinfo conține sute de exemple de afirmații de dezinformare pro-Kremlin care susțin, printre altele, că, la fel ca și uciderea civililor la Bucha, uciderea civililor de la bordul MH17 a fost o provocare și o înscenare pentru a incrimina Rusia, implicând cadavre false (comparați afirmațiile din 2014 și cele de acum).

Citiți și

Oficial UE: Trebuie dezvoltate instrumente specifice împotriva dezinformării Rusiei, folosită ca instrument cu scopuri strategice sau tactice și dusă la nivelul de politică externă

Șeful diplomației UE va propune un nou „regim orizontal” care va permite sancționarea actorilor care practică dezinformarea în scopul manipulării opiniei publice

Conturi diplomatice rusești pe rețelele de socializare folosite pentru dezinformare

Spre deosebire de 2014, inundarea spațiului informațional internațional a devenit mai complicată pentru Kremlin, mai ales după ce UE a sancționat RT și Sputnik. În același timp, conturile diplomatice rusești de pe rețelele de socializare au jucat un rol important în strategia de comunicare a Kremlinului legată de invazia Ucrainei. În special, conturile de Twitter ale misiunilor diplomatice ale Rusiei, care acționează într-o rețea coordonată, au încercat să discrediteze relatările presei independente din Ucraina și să amplifice narațiunile de dezinformare care justifică invazia.

Acum, rețeaua de conturi de Twitter ale diplomației rusești amplifică minciunile despre crimele de la Bucha, făcând trimitere la un site web creat recent care răspândește dezinformarea în spatele fațadei de verificare a faptelor.

De asemenea, diplomații ruși de pe Twitter participă activ la conturarea narațiunii de „rusofobie” globală. Afirmațiile conform cărora lumea este nedreaptă și ostilă față de Rusia și de ruși se află de ani de zile în centrul narațiunilor de dezinformare pro-Kremlin și continuă să fie alimentate în mod deliberat în contextul războiului. Pe rețelele de socializare, acest lucru a luat forma campaniei „Nu-i mai urâți pe ruși”, distribuită de conturile diplomatice rusești și care îi prezintă pe ruși ca fiind persoane persecutate din cauza naționalității lor (de la începutul lunii martie, un hashtag conex a fost menționat de peste 24 000 de ori pe Twitter).

La 5 aprilie, Twitter a anunțat că „nu va amplifica sau recomanda conturi guvernamentale aparținând unor state care limitează accesul la informații libere și care sunt implicate într-un conflict armat interstatal”.

Sistem de sprijin pentru mașinăria de război

În timp ce diplomații ruși încearcă să prezinte Rusia drept o victimă a propriei agresiuni împotriva Ucrainei – un efort care este posibil să se intensifice pe fondul apelurilor care susțin investigarea crimelor de război și a crimelor împotriva umanității comise de Rusia – experții pro-Kremlin trasează o cale de urmat.

Pentru a ridica moralul notoriu de slab al forțelor rusești invadatoare (și, poate, pentru a le distrage atenția de la prădări și jafuri), agenția rusă de știri de stat RIA Novosti a publicat un articol de lungă durată intitulat „Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”. Textul cere, printre altele, reprimarea în masă a populației ucrainene și interzicerea numelui „Ucraina” în sine. Puteți găsi o analiză mai detaliată aici.

În acest context trebuie privită dezinformarea care încearcă să ascundă atrocitățile rusești de la Bucha – ca un sistem de sprijin pentru mașinăria de război a Rusiei și ca parte a unei strategii deliberate de distrugere a Ucrainei.


EUvsDisinfo este proiectul emblematic al Grupului operativ East StratCom al Serviciului European de Acțiune Externă. Acesta a fost înființat în 2015 pentru a prevedea, a aborda și a răspunde mai bine campaniilor de dezinformare în curs de desfășurare ale Federației Ruse care afectează Uniunea Europeană, statele sale membre și țările din vecinătatea comună.

Obiectivul principal al EUvsDisinfo este de a crește gradul de conștientizare și de înțelegere a publicului cu privire la operațiunile de dezinformare ale Kremlinului și de a ajuta cetățenii din Europa și nu numai să dezvolte rezistența la informațiile digitale și la manipularea mediatică.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

Published

on

© Josep Borrell / Twitter

Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, s-a întâlnit sâmbătă, la Teheran, cu ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian. În cadrul întrevederii, cei doi au convenit să reia negocierile dintre Iran și SUA „în zilele următoare”.

„Negocierile vor fi facilitate de echipa mea, pentru a rezolva ultimele probleme nerezolvate. Relațiile noastre bilaterale au un potențial enorm, dar fără un JCPOA funcțional nu putem dezvolta pe deplin relația noastră”, a transmis Josep Borrell.

De asemenea, șeful diplomației UE a ridicat chestiuni urgente, cum ar fi detenția extrem de îngrijorătoare a cetățenilor europeni în Iran și a cerut eliberarea acestora.

Mai mult, Înaltul Reprezentant a subliniat, într-o postare pe Twitter, că vizita sa la Teheran are un obiectiv principal: „să dau un nou impuls negocierilor și să readuc acordul nuclear pe calea cea bună”.

„Trebuie să accelerăm activitatea. Sunt foarte fericit și recunoscător pentru decizia pe care ministrul a anunțat-o deja, luată de amândoi aici, la Teheran, că discuțiile vor fi reluate. Există decizii care trebuie luate la Teheran și la Washington. Nu pot să nu subliniez importanța ajungerii la un acord și cât de important este pentru noi toți, pentru Iran, dar și pentru întreaga lume – să avem un acord privind JCPOA. Mai ales acum, pentru că trăim într-o lume diferită”, a mai spus Josep Borrell, potrivit comunicatului oficial.

Vestea vizitei neanunțate anterior survine după ce Amir-Abdollahian a declarat săptămâna trecută că Iranul încă mai crede că negocierile pot avea succes.

Discuțiile de la Viena, care au început în aprilie anul trecut, au ca scop întoarcerea Statelor Unite la acordul nuclear, inclusiv prin ridicarea sancțiunilor impuse Iranului, și asigurarea respectării depline de către Teheran a angajamentelor sale.

Statele Unite s-au retras unilateral din acordul nuclear în 2018, sub conducerea președintelui de atunci, Donald Trump, înainte de a impune valuri de sancțiuni usturătoare asupra țării.

Negocierile au fost, însă, blocate din martie pe fondul divergențelor dintre Teheran și Washington, în special din cauza cererii Iranului de a scoate Garda Revoluționară Islamică de pe lista de teroriști a SUA.

Amir-Abdollahian a declarat miercuri că Iranul este „serios” în privința ajungerii la un acord în cadrul negocierilor.

„Trenul negocierilor nucleare a ajuns la opriri dificile pe măsură ce se apropie de final”, a declarat șeful diplomației iraniene.

Continue Reading

G7

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

Published

on

© Annalena Baerbock/ Twitter

În cadrul reuniunii de vineri, miniștrii de externe ai G7 ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite, precum și Înaltul Reprezentant al UE, au condamnat în termenii cei mai fermi războiului Rusiei împotriva Ucrainei și au cerut Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente, informează comunicatul oficial

Întâlnirea s-a axat pe vinovăția Rusiei pentru agravarea crizei alimentare mondiale ca urmare a războiului. Miniștrii de externe ai G7 au precizat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei exacerbează insecuritatea alimentară, inclusiv prin blocarea Mării Negre, bombardarea silozurilor de cereale și a porturilor și prin deteriorarea infrastructurii agricole ucrainene.

Miniștrii au respins narațiunea falsă și dezinformarea Rusiei cu privire la sancțiuni. Toate sancțiunile G7 includ scutiri pentru a permite produselor alimentare și agricole rusești să ajungă pe piețele globale.

Aceștia și-au exprimat sprijinul față de eforturile Organizației Națiunilor Unite de a redeschide urgent o rută a Mării Negre pentru cereale și față de Planul de acțiune al Comisiei Europene pentru culoarele de solidaritate UE-Ucraina pentru transportul de cereale pe cale rutieră, feroviară și pe șlepuri către piețele mondiale, la care țările G7 contribuie în mod activ.

Mai mult, miniștrii de externe ai G7 au subliniat din nou sprijinul lor de neclintit pentru Ucraina, inclusiv asistența militară și de apărare, atât timp cât va fi necesar. Aceștia au promis asistență umanitară, sprijin pentru reconstrucție și stabilizare pentru Ucraina, precum și pentru a spori capacitatea de rezistență a țărilor învecinate, în special a Republicii Moldova, care este afectată în mod deosebit de afluxul de refugiați ucraineni.

În plus, aceștia au salutat decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Miniștrii de externe ai G7 au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la stadiul actual al pregătirilor pentru summitul G7 de la Elmau din 26-28 iunie, cu accent pe prioritățile liderilor G7 în materie de politică externă și de securitate.

Summitul G7, care va începe mâine în Germania, va elabora „un set de propuneri concrete pentru a creşte presiunea asupra Rusiei şi pentru a arăta sprijinul colectiv pentru Ucraina”, a declarat  un înalt oficial de la Casa Albă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

Published

on

© European Union

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în cadrul unui videoclip dat publicităţii vineri, că statutul de țară candidată la UE acordat Ucrainei reprezintă un puct de cotitură, relatează DPA, citat de Agerpres.

„Ucraina nu este o punte, o pernă între Occident şi Rusia, o zonă tampon între Europa şi Asia, o sferă de influenţă, o zonă gri, o ţară de tranzit. Ucraina este un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE. Ucraina nu mai este o ţară terţă, ci va deveni membră a UE”, a declarat liderul ucrainean. 

Citiți și: DOCUMENT Textul care consfințește perspectiva europeană a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei: Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor este în cadrul UE

Reamintim că Volodimir Zelenski a salutat joi „un moment unic şi istoric” după ce șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Decizia liderilor europeni vine după ce, în scrisoarea adresată acestora pentru a-i convoca la summit, președintele Consiliului European Charles Michel i-a invitat pe aceștia să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

Joi, înainte ca liderii europeni să formalizeze statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut adoptarea acestei decizii.

Așa cum este prevăzut la articolul 49 din Tratatul UE, orice țară europeană care respectă valorile menționate la articolul 2 și se angajează să le promoveze poate solicita să devină membră a Uniunii Europene. Decizia privind o nouă aderare la UE este luată în unanimitate de către Consiliu, după consultarea Comisiei și obținerea aprobării Parlamentului.

Continue Reading

Facebook

NATO8 hours ago

Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G713 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA1 day ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi3 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL5 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL5 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending