Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), prin intermediul proiectului EUvsDiSiNFO, explică, într-o scurtă analiză, practicile de dezinformare folosite de Rusia pentru a justifica invazia din Ucraina și pentru a ascunde crimele de război și crimele împotriva umanității comise de trupele ruse în orașele ucrainene ocupate.
Dezinformarea pentru a ascunde crimele de război: Rusia minte în legătură cu atrocitățile de la Bucha
Imaginile cu cadavrele împrăștiate pe străzile din Bucha, ucise în stil de execuție, arată adevărata față a Rusiei lui Putin. Aceste imagini sunt mai grăitoare decât cuvintele despre natura și obiectivele războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, presa pro-Kremlin susținută de conturile diplomatice rusești de pe rețelele de socializare se exprimă, în încercarea de a distrage atenția și de a ascunde faptele de crime de război.
O provocare ucraineană, o înscenare pentru declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial, un atac coordonat de presa occidentală, o distragere a atenției de la „laboratoarele biologice americane” din Ucraina, un complot britanic – explicat de propagandistul sancționat de UE, Vladimir Solovyov, prin asemănarea numelui Bucha cu cuvântul englezesc „butcher” (măcelar) – scuzele invocate de presa pro-Kremlin sunt pe cât de bolnăvicioase, pe atât de repetitive. (Și au fost demascate pe larg, a se vedea, de exemplu,: BBC, Bellingcat, the Insider, MediaZona, NYT și altele).
Kremlinul încearcă să ocupe spațiul informațional, inundându-l cu „explicații” contradictorii ale evenimentelor. Scopul nu este doar de a devia vina pentru această atrocitate specifică împotriva civililor pașnici, ci și de a contura preventiv narațiuni pentru a contracara și discredita orice dovadă sau investigație privind crimele de război ale Rusiei în Ucraina. Agenția de știri RIA Novosti, controlată de statul rus, lucrează din greu pentru a îndeplini deja această sarcină, susținând că Ucraina pregătește o „provocare” în Herson, implicând moartea unor civili…
Aceste tactici de inundare și de ocupare preventivă a spațiului informațional provin direct din manualul de dezinformare al Kremlinului și au mai fost aplicate înainte, de exemplu în urma doborârii zborului MH17 de către Rusia. Baza de date EUvsDisinfo conține sute de exemple de afirmații de dezinformare pro-Kremlin care susțin, printre altele, că, la fel ca și uciderea civililor la Bucha, uciderea civililor de la bordul MH17 a fost o provocare și o înscenare pentru a incrimina Rusia, implicând cadavre false (comparați afirmațiile din 2014 și cele de acum).
Citiți și
Oficial UE: Trebuie dezvoltate instrumente specifice împotriva dezinformării Rusiei, folosită ca instrument cu scopuri strategice sau tactice și dusă la nivelul de politică externă
Șeful diplomației UE va propune un nou „regim orizontal” care va permite sancționarea actorilor care practică dezinformarea în scopul manipulării opiniei publice
Conturi diplomatice rusești pe rețelele de socializare folosite pentru dezinformare
Spre deosebire de 2014, inundarea spațiului informațional internațional a devenit mai complicată pentru Kremlin, mai ales după ce UE a sancționat RT și Sputnik. În același timp, conturile diplomatice rusești de pe rețelele de socializare au jucat un rol important în strategia de comunicare a Kremlinului legată de invazia Ucrainei. În special, conturile de Twitter ale misiunilor diplomatice ale Rusiei, care acționează într-o rețea coordonată, au încercat să discrediteze relatările presei independente din Ucraina și să amplifice narațiunile de dezinformare care justifică invazia.
Acum, rețeaua de conturi de Twitter ale diplomației rusești amplifică minciunile despre crimele de la Bucha, făcând trimitere la un site web creat recent care răspândește dezinformarea în spatele fațadei de verificare a faptelor.
De asemenea, diplomații ruși de pe Twitter participă activ la conturarea narațiunii de „rusofobie” globală. Afirmațiile conform cărora lumea este nedreaptă și ostilă față de Rusia și de ruși se află de ani de zile în centrul narațiunilor de dezinformare pro-Kremlin și continuă să fie alimentate în mod deliberat în contextul războiului. Pe rețelele de socializare, acest lucru a luat forma campaniei „Nu-i mai urâți pe ruși”, distribuită de conturile diplomatice rusești și care îi prezintă pe ruși ca fiind persoane persecutate din cauza naționalității lor (de la începutul lunii martie, un hashtag conex a fost menționat de peste 24 000 de ori pe Twitter).
La 5 aprilie, Twitter a anunțat că „nu va amplifica sau recomanda conturi guvernamentale aparținând unor state care limitează accesul la informații libere și care sunt implicate într-un conflict armat interstatal”.
Sistem de sprijin pentru mașinăria de război
În timp ce diplomații ruși încearcă să prezinte Rusia drept o victimă a propriei agresiuni împotriva Ucrainei – un efort care este posibil să se intensifice pe fondul apelurilor care susțin investigarea crimelor de război și a crimelor împotriva umanității comise de Rusia – experții pro-Kremlin trasează o cale de urmat.
Pentru a ridica moralul notoriu de slab al forțelor rusești invadatoare (și, poate, pentru a le distrage atenția de la prădări și jafuri), agenția rusă de știri de stat RIA Novosti a publicat un articol de lungă durată intitulat „Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”. Textul cere, printre altele, reprimarea în masă a populației ucrainene și interzicerea numelui „Ucraina” în sine. Puteți găsi o analiză mai detaliată aici.
În acest context trebuie privită dezinformarea care încearcă să ascundă atrocitățile rusești de la Bucha – ca un sistem de sprijin pentru mașinăria de război a Rusiei și ca parte a unei strategii deliberate de distrugere a Ucrainei.
EUvsDisinfo este proiectul emblematic al Grupului operativ East StratCom al Serviciului European de Acțiune Externă. Acesta a fost înființat în 2015 pentru a prevedea, a aborda și a răspunde mai bine campaniilor de dezinformare în curs de desfășurare ale Federației Ruse care afectează Uniunea Europeană, statele sale membre și țările din vecinătatea comună.
Obiectivul principal al EUvsDisinfo este de a crește gradul de conștientizare și de înțelegere a publicului cu privire la operațiunile de dezinformare ale Kremlinului și de a ajuta cetățenii din Europa și nu numai să dezvolte rezistența la informațiile digitale și la manipularea mediatică.