Connect with us

EVENIMENTE

Sesiune de Informare si Training pentru Experti SUERD Academia Romana – Centrul de Biodiversitate, 14 martie 2014

Published

on

ECOBIO-DIPLOMATIAnoua abordare UE in contextul

aplicarii Strategiei UE a Macro-Regiunii DunariiSUERD si Sinergiei Marii Negre

CIO-SUERD 

Sesiune de Informare si Training pentru Experti SUERD

Academia Romana – Centrul de Biodiversitate, 14 martie 2014

 

La prima vedere doar, intre Planul Strategic UE pentru Eco-Bio-Economie, adoptat deja oficial in 2010 la scara comunitara, Diplomatie ca motor important de promovare a acestuia si re-lansarea economica durabila a Macro Regiunii, din care prin SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunarii) – alaturi de alte 13 State – face parte integranta si Romania sunt prea putine conexiuni. Totusi, intr-o Europa in profund proces de schimbare, aceasta noua abordare care este destinata sa consolideze noua “Retea Diplomatica Verde”, devine tot mai decisiva pentru Romania ca Stat Membru UE si al Regiunii Dunarii pentru a impune marile proiecte de dezvoltare ale viitorului.

Tocmai de aceea, am intitiat acest modul interdisciplinar introductiv care se adreseaza mai ales expertilor si consultantilor din diverse domenii (de la diplomatie la agronomie/dezvoltare rurala la biologie si stiinte economice si juridice) cu obiectivul explicit de a extinde viabil corpul Retelei Nationale PROFEX in sprijinul SUERD (initiat in septembrie 2012, cu un numar de peste 450 de membri, in parteneriat cu Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate, ca for principal de formare post-universitara si cercetare-inovare al Romaniei) si a dezvolta, prin parteneriate extinse multi-nationale, proiecte majore in cadrul liniilor notabile de finantare din perioada 2014-2020, axat prepronderent pe aplicatii practice si absorbtie eficienta a fondurilor europene si internationale consacrate pilonilor SUERD si Sinergiei Marii Negre.

  1. Viziunea EcoBioEconomiei – definire si perspective actuale dupa adoptarea Planului Strategic UE in domeniu – 2010 si al implementarii programelor de finantare UE 2014-2020, cu accent special pe zona spatiului carpato-dunareanpontic. Importanta asigurarii unei securatati ecobioeconomice reale si a noii viziuni asupra securtitatii alimentare din cele mai dezvoltate State Membre UE si la nivel comunitar din perspectiva transpunerii unei Dezvoltari Dinamice Inteligente (SSD)
  2. Liniile de forta ale eco-diplomatiei la nivel international si european: bio-diplomatie si bio-politici; diplomatia verde: studii de caz si exemple de bune practici de dezvoltat – Green Diplomacy Network; UNEP- WCMC; paralelisme si diferentieri intre eco-bio-diplomatia de tip european si alte tipuri de demersuri si arii geo-economice de aplicare in contextul promovarii “eco-bio-calitatii in toate”
  3. Implementarea unui Sistem de Management al Calitatii in vederea aplicarii de succes a strategiilor de eco-bio-economie in UE si terte tari si a proiectelor fanion si majore in domeniu: exercitii de simulare si transfer de bune practici. Evaluarea impactului dorit asupra aplicarii SUERD
  4. Cadrul general de implementare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – piloni, axe prioritare, sistem de coordonare etc; cai de utilizare eficienta a pilonului referitor la cooperare internationala si securitate si la managementul riscurilor de mediu
  5. Rolul lobby-ului institutional si al campaniilor de relatii publice pentru impunerea prioritatilor si nevoilor majore legate de aplicarea viziunii strategice UE in domeniul eco-bio-economiei in cadrul Macro Regiunii Dunarii si cu accent special pe Romania
  6. Studii de caz si exercitii de simulare

Absolventii cursului primesc Certificat de Absolvire eliberat in co-tutela de Catedra Internationala Onorifica “Jean Bart” in sprijinul SUERD, fondata in septembrie 2012, sub Patronajul Onorific al Ambasadorului Liviu BOTA, fost Secretar General Adjunct ONU si Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane. De asemenea, absolventii sunt cooptati in Registrul National al Expertilor Dunareni, urmand ca ulterior sa fie cooptati pentru a colabora in cadrul Observatorului International Carpato-Danubiano-Pontic pentru Eco-Bio-Geo Diplomatie.

Toti cei interesati in a dobandi aceasta certificare de tip post-universitar spre a deveni viitorii Experti si Specialisti SUERD pentru proiectele initiate de Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR) sunt invitati, pe aceasta cale, sa participe la Sesiunea Practica de Informare si Training ce va avea loc in data de 14 martie 2014 (orele 10.00-18.00), la sediul Catedrei Internationale Onorifice “Jean Bart” – Casa Academiei Romane. Modulul contine informatii de ultima ora, aplicatii practice si studii de bune practici privind pregatirea si depunerea proiectelor europene cu impact dunarean catre ariile prioritare de interes major pentru Romania.

Parteneri si speakeri invitati: Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului „Acad. David Davidescu” – Academia Romana; Prof. univ. dr. Petre PRISECARU – Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane; Dipl. Ing. Dana COMSA – Consilier Relatii Internationale/Academia Oamenilor de Stiinta din Romania; Jamil BENABDALLAH – Consultant Dezvoltarea Turismului Detente Consultants; Dr. Georgeta GHETE DANAU – Presedinte Asociatia Profesionala a Formarii in Administratia Publica Locala “CINAQ”; Sever AVRAM – Director Executiv Platforma CLDR; Sandu ZAMFIRESCU – Secretar General, Fundatia EUROLINK-Casa Europei.

Pentru confirmarea participarii la Sesiunea Practica de Informare si Training, cei interesati sunt rugati sa completeze, Formularul de Inscriere de pe pagina www.HouseofEurope.ro. Inscrierile se fac in baza principiului „Primul venit – primul servit”, in limita a 20 de locuri, pana cel tarziu in data de 6 martie 2014.

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Comitetul European al Regiunilor, autoritățile locale din Alba Iulia și Calea Europeană organizează un dialog cu cetățenii dedicat digitalizării și oportunităților smart city (LIVE, 20 februarie, ora 11:00)

Published

on

Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR, și platforma CaleaEuropeană.ro organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Centrului de Informare al Centrului Europe Direct Alba Iulia, și în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, un dialog local ce vizează stimularea conceptului de implicare locală pentru viitorul Europei, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și cetățeni ca beneficiari, cu privire la rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.

Dialogul local, „Noile tehnologii și digitalizarea: oportunități smart city & connectivity”, are loc miercuri, 20 februarie, la Muzeul Principia din Alba Iulia, cu începere de la ora 11:00. Evenimentul este transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro și moderat de directorul publicației, jurnalistul Dan Cărbunaru.

La dialogul cu cetățenii de la Alba Iulia vor lua parte Robert Negoiță, Președinte al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor, Primar al Sectorului 3 din București (PES, RO); Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, membru supleant al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor (PPE, RO); Mircea Hava, Primar al Municipiului Alba Iulia; și Nicolaie Moldovan, City Manager al Municipiului Alba Iulia.

Dezbaterea face parte din serie de evenimente organizate sub egida noii inițiative CoR – Future of Europeși are loc și în contextul în care România va găzdui, în perioada 14-15 martie 2019 la București, Summit-ul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, evenimentul având loc în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Acest dialog local se înscrie, totodată, și în rândul campaniei de conștientizare privind alegerile europene din 23-26 mai 2019 (www.dedataastavotez.eu), ce vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European.

Comitetul European al Regiunilor invită cetățenii români să își exprime opinia privind viitorul Europei (click pe imagine)

În contextul desfășurării inițiativei „Reflectând asupra Europei”, Comitetul European al Regiunilor a lansat un sondaj privind principalele probleme pe care cetățenii le identifică în orașul și regiunea în care trăiesc. Până în prezent, peste 22.000 cetățeni europeni au completat sondajul, în timp ce mai mult de 1.000 dintre aceștia provin din România.

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, șomajul, politicile pentru tineret și mobilitatea și transportul public sunt considerate principalele trei probleme la nivel local și regional.

În România, cele trei probleme menționate au fost clasificate astfel de către cetățeni: 27% dintre ei consideră că mobilitatea și transportul public este principala problemă la nivel local și regional, 24% politicile pentru tineret și 23% șomajul.

Românii se bazează pe Uniunea Europeană și pe o implicare locală pentru construirea Viitorului Europei

Întrebați pe ce nivel politic consideră că se pot baza cel mai mult, cetățenii români acordă o 82% încredere Uniunii Europene (60%) și nivelului local (22%) pentru a identifica soluții și pentru a le oferi siguranță și prosperitate. 8% dintre români se bazează pe nivelul autorităților regionale și 10% pe nivelul autorităților guvernamentale. În acest context, însăși percepția publică favorizează necesitatea unui dialog bazat pe angajament local și pe discuții cu tematici europene pentru definirea Viitorului Europei.

Continue Reading

EVENIMENTE

Comisarul european pentru Comerț Cecilia Malmstrom și ministrul pentru Mediul de Afaceri Ștefan Oprea, în dialog cu cetățenii privind relațiile comerciale ale UE (21 februarie, ora 16.10)

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează joi, 21 februarie, un dialog cu cetățenii despre relațiile comerciale ale Uniunii Europene cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț, și Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Dezbaterea va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, strada Boteanu, nr. 1, între orele 16.10 și 17.40.

Cei interesați să participe la eveniment sunt rugați să completeze următorul formular până cel târziu 21 februarie, ora 12.00: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/malmstrom-bucuresti.

Participarea la dialog se poate face și online, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind #Eudialogues și #FutureOfEurope.

Potrivit organizatorilor, din motive de securitate, accesul în sală se va face între orele 15:00-16.00.

Continue Reading

EVENIMENTE

VIDEO. ,,Locul și Rolul elitelor în conducerea statelor democratice” Conferință organizată, la București, de Marea Lojă Națională din România, în cadrul seriei de conferințe și dezbateri “Viitorul României”

Published

on

Marti, 22 ianuarie, ora 18:00, a avut loc conferința cu tema ,,Locul și Rolul elitelor în conducerea statelor democratice. ” din seria seria de dezbateri “Viitorul României” lansată de Marea Lojă Națională din România. Evenimentul se desfășoară în Pentagon Events.

Lectorii prezenți în această seară sunt dl. Academician Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR), dl. Academician Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Romane), dl. Deputat Sorin Câmpeanu (Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România), dl. Horia Alexandrescu, jurnalist. Moderator: dl. Alecu Racoviceanu.

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

,,Eu cred că a fi patriot trebuie să întelegi în primul rând interesele țării tale (ale României) și să îți dai seama dacă direcția în care mergi este bună, eu zic că direcția Europei este bună pentru România, nu avem alta. Și bineînțeles, înțelegând ce se întâmplă și în Europa. Democrația pune în prim-plan rolul maselor, fiecare având drepturi egale în fața legilor și șanse egale de afirmare. Dar fenomenul care împinge înainte mulțimile cu idei și cu forțe de exemplu îl consitutie elitele.”, a menționat Mugur Isărescu în discursul său.

,,De cate ori României i-a mers bine, am avut elite bune în fruntea noastră și de câte ori au fost momente fundamentele în istoria acestui popor, elitele s-au unit pentru binele poporului. Cu elite proaste poporul poate să fie amăgit. Elitele și poporul trebuie să intre în sintonie, să țină seamă unii de alții. Poporul acesta când a avut elite, a exercitat cu forță menirea lui în Europa. În ultimii ani pare că ne-am rătăcit și pare că nu ne mai amintim acest lucru, de aceea pentru a reînvia forțele acestui popor e absolută nevoie de elite bune.”, a menționat Academicianul Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Romane) în discursul său.

,,Într-un sistem de educație care deși se află în suferință produce încă elite, care elite însă se pierd. Este normal să se orienteze către societăți care răspund mai bine așteptărilor lor personale și profesioanle. Voi fi întotdeauna un susținător al libertății de mișcare. Este de datoria noastră sa creăm în România acele condiții care să facă din ,,a ramâne” în România o alternativă viabilă pentru tinerii noștri cei mai buni. Rolul elitelor dincolo de acela clasic care a fost amintit si susținut pe larg, este acela de a promova bunul simț și responsabilitatea, este acela de a susține un sistem de educație, pentru că altfel, mă tem la viitorul acestei țări. Elitele au un rol esențial. Țara va progresa prin creșterea mediei performanței.”, a menționat Sorin Câmpeanu (Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România) în discursul său.

Context:

Societățile moderne sunt rodul unor viziuni generate de elitele acestora. Care sunt formele de implicare in societate a elitelor? Cum pot fi acestea recunoscute si in ce formula optima isi pot asuma rol activ in leadership-ul national?

Pentru a facilita clarificarea unor aspecte privind probleme majore care preocupă România de azi, Marea Lojă Națională din România organizează o serie de conferinte si dezbateri, într-un larg cadru, cu implicarea societății civile și a factorilor interesați.

Printre participanții invitați la dezbateri se vor număra personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic si politic. Prin acest ciclu de conferințe, societatea civilă va putea contribui la clarificarea aspectelor insuficient explicate, într-o perioadă care generează nevoia de a contura o viziune unitară și coerentă privind dezvoltarea României.

Tematicile alese reprezinta repere ale interesului manifestat de mass-media si publicul larg, dar si resurse de dezvoltare pentru viitorul tarii noastre. Urmarind nevoia de normalitate si viziune strategica in abordarea unor astfel de repere, initiativa isi propune sa reuneasca lideri de opinie si exponenti ai zonelor de expertiza vizate, astfel incat proiectia rezultata sa ofere atat oportunitatea unei dezbateri reale pe teme concrete, dar si solutii pentru evitarea unor confuzii sau distorsionari ale situatiei reale ori ale solutiilor de care Romania are nevoie in aceasta perioada.

Citiți și:

Marea Lojă Națională din România lansează seria de dezbateri “Viitorul României”, pe teme importante și de actualitate pentru societatea românească

VIDEO. Importanța preluării de către România a Președinției Consiliului UE. Conferință organizată, la Iași, de Marea Lojă Națională din România, în cadrul seriei de conferințe și dezbateri “Viitorul României”

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending