Connect with us

U.E.

Sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor: Delegația României la CoR semnează joi Alianța pentru Coeziune, iar liderii locali și regionali dezbat viitorul Europei

Published

on

Corespondență de la Bruxelles – Robert Lupițu

Trei rapoarte privind competitivitatea IMM-urilor, directiva europeană referitoare la natură și evaluarea pieței unice digitale gestionate de reprezentanții României în Comitetul European al Regiunilor vor fi adoptate miercuri în cadrul celei de-a 127-a sesiuni plenare a organismului consultativ european ce reunește cele aproximativ 300 de regiuni de la nivelul Uniunii Europene.

Cele trei rapoarte de opinie fac parte din cele 11 astfel de document și alte două rezoluții care se află pe agenda sesiunii plenare a CoR, care se desfășoară miercuri și joi în hemiciclul Parlamentului European, precizează CoR.

Plenary Session of the Committee of the Regions (FOTO: cor.europa.eu)

La sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor vor participa prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa. De asemenea, Tomislav Donchev, vice prim-ministru al Bulgariei, va prezenta prioritățile președinției bulgare la Consiliul Uniunii Europene.

Joi, membrii Delegației României la Comitetul Regiunilor vor semna Alianța pentru Coeziune în prezența lui Karl-Heinz Lambertz, președintele CoR. Anunțul lansării Alianței pentru Coeziune a fost făcut de președintele Lambertz la București, în luna septembrie a anului trecut, în cadrul unei sesiuni de dialog cu cetățenii alături de comisarul european Corina Crețu.

Cei trei oficiali români care coordonează rapoartele menționate sunt Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 și liderul Delegației României la Comitetul Regiunilor, Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, și Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi din județul Timiș.

Citiți și Viitorul programului COSME post-2020: perspective locale și regionale – raportor Robert Sorin Negoiţă (RO/PES)

Citiți și Promovarea, în cadrul directivelor UE privind natura, a coexistenței cu specii care generează conflicteraportor Csaba Borboly (RO/EPP)

Citiți și Piața unică digitală: evaluare la jumătatea perioadeiigital Single Market: Mid-term review  raportor Alin-Adrian Nica (RO/EPP)

Conform unui comunicat al CoR, prim-ministrul Portugaliei, António Costa, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, își vor împărtăși opiniile cu privire la viitorul Uniunii Europene cu liderii locali și regionali, în cadrul unor dezbateri separate, la 31 ianuarie. Discursurile lor vor fi componentele politice centrale ale primei sesiuni plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR) din 2018, în cursul căreia Adunarea UE a reprezentanților politici locali și regionali își va prezenta, de asemenea, punctele de vedere cu privire la viitorul buget al UE, precum și – printre altele – la politica de coeziune a UE și la politica de mobilitate.

Fost primar al orașului Lisabona și membru al CoR între anii 2010-2015, prim-ministrul António Costa, va discuta despre reformele pentru care va pleda la Consiliul European, într-un moment în care, pentru liderii naționali, începe un an decisiv pentru viitoarea direcție a UE. Prim-ministrul este un susținător entuziast al reformei uniunii economice și monetare și al promovării convergenței economice și sociale în Europa. În ultimele luni, el a pledat pentru o nouă generație de politici europene privind convergența, în cadrul căreia principalele investiții în provocările globale și continentale – cum ar fi tranziția energetică, economia circulară și societatea digitală – sunt legate de reforme specifice fiecărei țări, care vizează creșterea economică, ocuparea forței de muncă și coeziunea socială.

Frans Timmermans se va adresa Comitetului European al Regiunilor la 31 ianuarie, la numai câteva zile după prima ședință a noului Grup operativ privind subsidiaritatea și proporționalitatea. Grupul operativ, condus de comisarul UE, urmărește să identifice responsabilitățile pe care UE le poate transfera guvernelor naționale și căi de a asigura o mai bună implicare a autorităților locale și regionale în procesul de elaborare a politicilor UE. CoR este reprezentat în Grupul operativ de trei membri, printre care și președintele său. Comisarul Timmermans va prezenta programul de lucru anual al Comisiei Europene și va discuta despre domeniile în care sunt posibile soluții la nivel local, regional și național, precum și despre cele în care sunt necesare soluții europene.

De asemenea, CoR va adopta o rezoluție privind Analiza anuală a creșterii pentru 2018 a Comisiei Europene, care va pune în discuție încetinirea creșterii economice în UE din cauza subestimării regiunilor și a disparităților regionale și va sublinia nevoia ca investițiile UE la nivel regional – politica de coeziune – să rămână principalul instrument de investiții al UE.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Președinta BCE, Christine Lagarde, se declară încrezătoare că Olaf Scholz va lucra „din greu” pentru consolidarea Uniunii Europene

Published

on

© consilium.europa.eu

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, s-a declarat miercuri încrezătoare că viitorul cancelar german, Olaf Scholz, va lucra din greu pentru consolidarea şi integrarea Uniunii Europene, informează AFP, potrivit Agerpres.

Social-democraţii, Verzii şi liberalii germani au semnat marţi, la Berlin, acordul de coaliţie guvernamentală. Liderul social-democrat Olaf Scholz ar urma să fie ales miercuri de Bundestag în funcţia de cancelar, iar în aceeaşi zi membrii Executivului vor depune jurământul şi îşi vor prelua oficial mandatele.

„Sunt sigură că noul guvern, sub conducerea sa, va continua să lucreze din greu pentru a promova integrarea europeană, în special pentru a face progrese cu uniunea bancară şi a pieţelor de capital”, a transmis președinta BCE pentru cotidianul financiar german Handelsblatt.

De asemenea, Christine Lagarde, care s-a întâlnit de mai multe ori cu Olaf Scholz la diferite summituri europene şi internaţionale, este convinsă că liderul social-democrat german va lucra „calm, minuțios şi în mod concentrat”, la fel ca şi cancelarul conservator Angela Merkel.

Citiți și: Viitorul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, anunță că își va concentra politica externă asupra colaborării cu țările democratice

La două luni şi jumătate după alegerile legislative din Germania, social-democratul Olaf Scholz va deveni miercuri cancelar, aducând la putere centrul-stânga şi punând capăt celor 16 ani ai erei Angela Merkel.

Partidul Social-Democrat și-a anunțat luni mult așteptata listă de miniștri ai cabinetului pentru noul guvern german, Germania având pentru prima dată un număr egal de  femei şi  bărbați. 

La capătul unor alegeri cu o prezență la vot de 76,6%, social-democrații au obținut cel mai bun scor politic din ultimii opt ani, clasându-se pe primul loc (25,7%) și plasându-l drept favorit pe vice-cancelarul Olaf Scholz să încerce formarea unei majorități în viitorul Bundestag.

De cealaltă parte, CDU/CSU au înregistrat cel mai slab rezultat politic (24,1%) din 1949 încoace, după cel de-al Doilea Război Mondial. La precedentele alegeri, creștin-democrații au obținut 32,9%, iar social-democrații 20,5%.

Continue Reading

RUSIA

Emmanuel Macron va discuta cu președinții ucrainean și rus ”în următoarele zile” pentru a evita o escaladare militară în Ucraina

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Președintele francez, Emmanuel Macron, va discuta ”în următoarele zile” cu omologii săi ucrainean, Volodimir Zelenski, și rus, Vladimir Putin, după un summit virtual între liderul de la Kremlin și Joe Biden, pentru a evita o escaladare militară în Ucraina, a anunțat marți Palatul Elysee, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Palatul Elysee a confirmat că președintele Macron se va întâlni vineri cu noul cancelar german, Olaf Scholz, la Paris, și că ”vor examina împreună modalitățile de reangajare a Rusiei în formatul Normandia”, față de care Biden și-a exprimat ”sprijinul deplin”.

Acest demers al președintelui francez face parte din eforturile de explorare a ”căilor și mijloacelor pentru a asigura o dezescaladare a tensiunilor” dintre Rusia și Ucraina.

Obiectivul este ”de a avea un format pentru <<a diminua starea conflictuală>>, a înlătura tensiunea din relaţia cu NATO”, a mai indicat preşedintele francez, în timp ce Moscova nu vede cu ochi buni posibila integrare a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.

De altfel, acesta a fost unul dintr subiectele discutate de Vladimir Putin și Joe Biden în summitul virtual consacrat situației tensionate de la granița ucraineană, care a durat două ore, în cadrul căruia liderul de la Casa Albă i-a transmis omologului rus că se va ”confrunta cu sancțiuni severe” în cazul unei escaladări, ecou al declațiilor transmise și de Uniunea Europeană prin vocea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său susținut în fața ambasadorilor țărilor UE.

De altfel, dovadă a unei coordonări transatlantice privind consolidarea militară rusă la granița cu Ucraina să recenta discuție între liderii Germaniei, Franței, Italiei, Regatului Unit și Statelor Unite, desfășurată înainte de convorbirea Biden-Putin, în care și-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei, având în vedere ”tensiunile dintre Rusia și Ucraina”.

Conform mass media americane, serviciile de infomații ale SUA consideră că Rusia are în vedere să-și mărească prezența militară la granția cu Ucraina până la 175.000 de soldați, având drept obiectiv potențial invadarea acestei țări, anul viitor.

Astfel de semnale de alarmă au fost trase și de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, care a declarat vineri în parlamentul de la Kiev că nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federaţiei Ruse la sfârşitul lunii ianuarie, indicând că numărul efectivelor comasate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94.000 de persoane.

Moscova a negat în repetate rânduri orice intenţie belicoasă şi a acuzat ţările occidentale că înmulţesc provocările.

Continue Reading

CONSILIUL UE

EPSCO: Miniștrii sănătății au adoptat 4 domenii prioritare privind consolidarea UE a Sănătății: Accesul la medicamente și combaterea cancerului, printre priorități

Published

on

Miniștrii sănătății statelor membre UE s-au reunit ieri la Bruxelles în cadrul reuniunii EPSCO unde au făcut un schimb de opinii cu privire la răspunsurile actuale și viitoare la pandemia COVID-19 și au aprobat concluziile privind consolidarea Uniunii Europene a Sănătății, se arată în comunicatul oficial.

COVID-19 și varainta Omicron 

Aceștia au subliniat necesitatea unei abordări comune privind valabilitatea certificatelor de vaccinare COVID-19 în vederea administrării dozelor de rapel, desfășurarea vaccinurilor de rapel, a vaccinărilor pentru adulți și pediatrice și a achiziționării de produse terapeutice COVID-19.

Miniștrii au reiterat importanța continuării cooperării și a schimbului de opinii privind combaterea COVID-19 și a continuării discuțiilor privind vaccinarea în general, vaccinurile de rapel și copiii. Mulți au evidențiat importanța combaterii ezitării în materie de vaccinare, deoarece vaccinarea este cea mai bună modalitate de a proteja cetățenii UE.

Unele țări au subliniat, de asemenea, necesitatea de a intensifica testarea și secvențierea, în special având în vedere Omicron și posibilele noi variante. Achiziționarea în comun de produse terapeutice la nivelul UE a fost, de asemenea, salutată de multe state membre.

Consolidarea Uniunii Europene a Sănătății

Pandemia COVID-19 a subliniat necesitatea ca UE și statele sale membre să fie pregătite pentru urgențe sanitare și să se coordoneze mai bine atunci când se confruntă cu o criză sanitară transfrontalieră.

În concluziile sale privind consolidarea Uniunii Europene a Sănătății, pe care miniștrii le-au aprobat ieri, Consiliul subliniază necesitatea unor investiții strategice în sistemele de sănătate și a unei mai bune colaborări la nivel intern și cu alte țări.

Deși sistemele europene de sănătate, aflate sub presiunea enormă a pandemiei COVID-19, și-au demonstrat capacitatea de inovare, UE dorește totuși să se bazeze pe lecțiile învățate în timpul crizei și să creeze condiții mai bune pentru a răspunde la provocările viitoare (cum ar fi creșterea rezistenței antimicrobiene).

Concluziile evidențiază patru domenii principale ca fiind prioritare pentru consolidarea Uniunii Europene a Sănătății: soluții inovatoare pentru sisteme de sănătate reziliente, accesibilitatea și disponibilitatea medicamentelor și a dispozitivelor medicale, sănătatea globală, precum și combaterea cancerului.

De asemenea, Președinția slovenă a Consiliului UE a informat miniștrii cu privire la încheierea cu succes a negocierilor privind două propuneri legislative pentru a construi această Uniune Europeană a Sănătății:

  1. un rol consolidat al Agenției Europene pentru Medicamente în pregătirea și gestionarea crizelor pentru medicamente și dispozitive medicale.
  2. un mandat actualizat pentru ECDC pentru a consolida activitatea ECDC în domeniul supravegherii, al avertizării timpurii, al pregătirii și al reacției.

HERA și cotramăsurile medicale

HERA este completată de o propunere de regulament a Consiliului privind cadrul de urgență în ceea ce privește contramăsurile medicale. Acesta va institui, printre altele, un cadru pentru asigurarea disponibilității contramăsurilor medicale relevante în caz de criză în cazul unei situații de urgență în materie de sănătate publică, monitorizarea lanțului de aprovizionare și finanțarea de urgență.

În perioada premergătoare Consiliului EPSCO, Președinția slovenă a Consiliului UE a organizat numeroase reuniuni privind proiectul de lege la nivel tehnic și a prezentat mai multe propuneri de compromis. În cadrul schimbului de opinii, mulți miniștri au făcut referire la învățămintele desprinse din pandemia în curs și la necesitatea de a reacționa rapid și colectiv pentru a proteja cetățenii UE. Achiziționarea în comun a vaccinurilor COVID-19 a fost lăudată ca fiind o etapă de succes în acest context.

În vederea încheierii discuțiilor privind propunerea de regulament a Consiliului, delegațiile au subliniat:

  • necesitatea unor capacități de reacție comune la nivelul UE pentru a asigura disponibilitatea cât mai rapidă a unor contramăsuri medicale suficiente, sigure, eficace și accesibile în cazul unei crize de sănătate publică.
  • importanța cooperării cu autoritățile din afara UE, întrucât un răspuns eficient la amenințările la adresa sănătății nu se poate limita la acțiunea UE
  • rolul autonomiei UE în ceea ce privește achiziționarea de contramăsuri medicale și implicarea instalațiilor de producție, a cunoștințelor și a resurselor din întreaga UE
  • un rol adecvat pentru statele membre în guvernanța HERA și relevanța de a avea structuri viabile

Citiți și: Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, mesaj de la Bruxelles: Colaborarea UE-OMS, esențială în contextul amenințărilor de sănătate publică

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.7 mins ago

Președinta BCE, Christine Lagarde, se declară încrezătoare că Olaf Scholz va lucra „din greu” pentru consolidarea Uniunii Europene

ROMÂNIA31 mins ago

Președintele Klaus Iohannis: Ziua Constituției, un bun prilej de a conștientiza că responsabilitatea dezvoltării și modernizării societății noastre este una comună

RUSIA32 mins ago

Emmanuel Macron va discuta cu președinții ucrainean și rus ”în următoarele zile” pentru a evita o escaladare militară în Ucraina

CONSILIUL UE36 mins ago

EPSCO: Miniștrii sănătății au adoptat 4 domenii prioritare privind consolidarea UE a Sănătății: Accesul la medicamente și combaterea cancerului, printre priorități

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Convorbire de “gradul zero” Biden-Putin: SUA avertizează Rusia cu “măsuri severe” în cazul unei escaladări militare în Ucraina, Moscova cere garanții că NATO nu se va extinde spre Est

POLITICĂ16 hours ago

Președintele PMP, în vizită la Sofia: Cristian Diaconescu a prezentat așteptările României cu privire la reacția NATO la amenințările de pe flancul estic

Daniel Buda18 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Comisia pentru dezvoltare regională din PE recomandă crearea unui pact insular pentru definirea unei politici europeane, specifice și adaptate pentru insulele UE

ROMÂNIA18 hours ago

Ministerul Finanțelor: România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de țări membre UE

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Summitul “Nutriție pentru Dezvoltare” de la Tokyo: UE promite 2,5 miliarde de euro pentru combaterea malnutriției împreună cu țările partenere, în următorii patru ani

ENGLISH19 hours ago

Dan Cărbunaru has been appointed spokesperson of the Romanian Government by Prime Minister Nicolae Ciucă

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending