Sesiune plenară. Europarlamentarii își vor prezenta viziunea privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027

Corespondență din Strasbourg. Violeta Dan

Eurdeputații vor dezbate marți, 29 mai, propunerea de buget pentru următorul Cadru Financiar Multianual (CFM)  pe care Comisia Europeană a lansat-o la pe 2 mai. Ei vor vota o rezoluție în care își vor prezenta viziunea privind CFM 2021-2027, potrivit unui comunicat remis Calea Europeană de către Parlamentul European.

Foto: Facebook/ Parlamentul European

Deputații și-au exprimat primele reacții privind propunerea Comisiei pentru viitorul buget pe termen lung al UE  la data de 2 mai, imediat după prezentarea în plenară de către președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și comisarul pentru buget Günther Oettinger. Mulți deputați au spus că planurile merg în direcția bună, dar sunt lipsite de ambiție.

Bugetul propus de executivul european în plenul Parlamentului European (disponibil aici) și care se ridică la 1.279 de miliarde de euro, luând în calcul inflația, este orientat către șapte rubrici prioritare: 1) piața unică, inovație și piața digitală (187,4 miliarde) ; 2) coeziune și valori (442,4 miliarde); 3) resurse naturale și mediu (378,9 miliarde); 4) migrație și gestiunea frontierelor (34,9 miliarde); 5) securitate și apărare (27,5 miliarde); 6) vecinătatea și politica globală (123 miliarde); 7) administrația publică europeană (85,3 miliarde).

La data de 30 mai, deputații vor vota o rezoluție plenară care să evalueze propunerile mai în detaliu, în raport cu pozițiile inițiale ale PE privind cheltuielile și veniturile din bugetul 2020, conform votului din 14 martie.

Este de așteptat ca deputații europeni să critice reducerile cheltuielilor pentru politica agricolă comună și pentru cea de coeziune și, probabil, vor sublinia lipsa de claritate și comparabilitate a datelor.

Mai mult, europarlamentarii au cerut începerea imediată a discuțiilor cu Consiliul și Comisia pentru a încerca încheierea unui acord înainte de alegerile din 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.