Parlamentul European se reunește de luni până joi în ultima sesiune plenară a anului, la Strasbourg, acolo unde va decerna Premiul Saharov pentru libertatea de gândire opozantului rus Aleksei Navalnîi, va discuta despre situația pandemiei și despre egalitatea de gen în UE și va aproba poziția sa privind Actul privind piețele digitale, informează comunicat de presă al instituției co-legiuitoare din UE. Europarlamentarii vor dezbate totodată și agenda Consiliului European de iarnă, care va urma joi și vineri sesiunii plenare de la Strasbourg și vor marca, de asemenea, 30 ani de la disoluția Uniunii Sovietice.
Miercuri, Parlamentul va acorda Premiul Saharov 2021 pentru libertatea de gândire liderului opoziției ruse și activistului anticorupție Aleksei Navalnîi, încarcerat. Premiul va fi primit de fiica sa, Daria.
Parlamentul European l-a ales pe politicianul rus Aleksei Navalnîi, criticul încarcerat al Kremlinului și opozantul otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, drept câștigător al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire din acest an. “El a luptat neobosit împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin. Acest lucru l-a costat libertatea și aproape viața. Premiul de astăzi recunoaște curajul său imens și reiterăm apelul nostru pentru eliberarea sa imediată“, a afirmat cu ocazia anunțării premiului președintele Parlamentului European, David Sassoli.
Navalnîi a fost nominalizat pentru această distincție de către două dintre cele mai importante grupuri politice din Parlamentul European, grupul Partidului Popular European și grupul Renew Europe, pentru curajul său în lupta pentru libertate, democrație și drepturile omului.
Opozantul rus a fost ales de Conferința Președinților, organism care reunește șefii grupurilor politice din Parlamentul European, dintr-o listă de trei finaliști din care mai făceau parte femeile afgane și fostul președinte interimar al Boliviei și prizonier politic, Jeanine Áñez.
Legea privind piețele digitale (DMA)
Deputații europeni sunt așteptați să aprobe miercuri poziția lor privind Actul privind piețele digitale, care va deveni mandatul Parlamentului pentru negocierile cu guvernele UE care urmează să înceapă sub președinția franceză în prima jumătate a anului 2022. Actul urmărește să stabilească noi cerințe pentru marile platforme online și să pună capăt practicilor neloiale.
Acest vot vine după ce Consiliul Uniunii Europene și-a adoptat poziția pentru tratative în cadrul procedurii legislative ordinare și este pregătit să demareze negocierile cu Parlamentul European privind Actul legislativ privind piețele digitale (DMA).
Comisia Europeană a propus la mijlocul lunii decembrie a anului trecut o reformă ambițioasă a spațiului digital și un set cuprinzător de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale, printre care platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană: Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale.
Egalitatea de gen și violența cibernetică bazată pe gen
Luni, deputații europeni vor dezbate două rapoarte care abordează egalitatea de gen și violența bazată pe gen. Primul raport propune măsuri de combatere a creșterii hărțuirii bazate pe gen în spațiul cibernetic. Al doilea raport solicită statelor membre să elimine inegalitățile existente între bărbați și femei în UE și să se asigure că femeile sunt tratate în mod egal. Deputații europeni vor vota miercuri asupra ambelor rapoarte.
COVID-19
Miercuri dimineață, în vederea viitorului summit al UE din 16-17 decembrie, deputații europeni vor dezbate coordonarea măsurilor de limitare a pandemiei COVID-19 și a răspândirii noilor variante de virus în Europa.
Mai târziu, miercuri, deputații europeni, Comisia și Consiliul, vor discuta despre punerea în aplicare a planurilor naționale de recuperare, care reprezintă o parte esențială a răspunsului UE la pandemie.
Anul european al tineretului
Deputații europeni vor vota marți pentru a marca anul 2022 ca fiind Anul european al tineretului. Această inițiativă ia în considerare situația dificilă a tinerilor în timpul pandemiei, care le afectează educația, ocuparea forței de muncă, viața socială, sănătatea mintală și bunăstarea.
Discriminarea companiilor din UE pe piețele de achiziții publice din străinătate
Instrumentul internațional de achiziții publice (IPI) propus introduce măsuri de limitare a accesului companiilor din afara UE la piața deschisă a achizițiilor publice din UE dacă guvernele lor nu oferă un acces similar la licitațiile publice pentru companiile din UE. Deputații europeni vor vota marți poziția lor, care va forma mandatul Parlamentului pentru negocierile ulterioare.
Rusia, Ucraina și dizolvarea Uniunii Sovietice
Marți după-amiază, deputații europeni vor dezbate cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, consolidarea militară rusă de-a lungul graniței ucrainene și vor vota o rezoluție joi.
Cea de-a 30-a aniversare a dizolvării Uniunii Sovietice va fi marcată luni după-amiază prin declarații ale președintelui Sassoli și ale grupurilor politice.
De asemenea, pe ordinea de zi a plenarei mai figurează un discurs al președintelui Ghanei, Nana Akufo-Addo, situația la frontiera dintre UE și Belarus, ajutorul UE pentru Croația după cutremure și pentru lucrătorii concediați din Spania și Italia, tema armelor de distrugere în masă, statul de drept și libertatea presei în Slovenia, posibilă interzicere de către UE a utilizării animalelor sălbatice de către circuri și amenințări la adresa drepturilor fundamentale în Polonia