ROMÂNIA
Sever Avram (CLDR): Oraşele de pe cursul Dunării trebuie să-şi poată valorifica zonele de atracţie turistică
Published
6 years agoon
Oraşele de pe cursul Dunării şi de pe cel al principalilor săi afluenţi trebuie să valorifice din punct de vedere turistic zonele de atracţie, precum promenadele, falezele, dar şi porturile industriale şi de agrement, iar în tot acest proces de consultări şi decizii este nevoie şi de implicarea ONG-urilor relevante şi universităţilor, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Sever Avram, coordonator general al Catedrei Internaţionale Onorifice „Jean Bart” (CIO-SUERD) şi Comisar Regional Dunărean din partea Asociaţiei „Comunităţile Locale Riverane Dunării” (CLDR).
România a preluat, de la 1 noiembrie, preşedinţia SUERD, pentru o perioadă de un an, poziţie din care va propune alocarea de resurse financiare suplimentare pentru dezvoltarea potenţialului pe care îl are această regiune. Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării este a doua strategie macro-regională a Uniunii Europene (din cele patru existente în prezent), preluând modelul de cooperare dezvoltat prin Strategia Uniunii Europene pentru Marea Baltică (adoptată 2009) cu adaptare la specificul regiunii dunărene. SUERD reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) şi adresată preşedintelui Comisiei Europene. În baza acestui demers şi ca urmare a consultării cu cele 14 state membre, la 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat Comunicarea privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării şi Planul de Acţiune, iar în 13 aprilie 2011 documentul a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene.
„Ca membru instituţional al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării (CoDCR) şi al Reţelei Europene a Comisarilor Dunăreni, coordonată de la Ulm şi Viena de Peter Langer, Asociaţia CLDR s-a implicat deja în mod activ în procesul de lobby inter-instituţional şi de formulare a unor propuneri şi recomandări care să fie transpuse în practică ulterior la nivel guvernamental şi parlamentar. Astfel, de pildă, chiar prin „Declaraţia de la Bucureşti” adoptată în ajunul Forumului Anual SUERD, am susţinut în mod prevalent îmbunătăţirea şi schimbarea considerabilă a cadrului legislativ-procedural actual pentru ca oraşele de pe cursul Dunării şi de pe cel al principalilor săi afluenţi să poată valorifica din punct de vedere turistic zonele de atracţie, atât promenadele, falezele, cât şi porturile industriale şi de agrement”, a declarat Sever Avram.
De asemenea, „chiar dacă operaţiunile privind construirea sau redresarea unor căi rutiere sunt deocamdată mult în întârziere şi sub nivelul aşteptărilor publice, totuşi promovarea şi finanţarea turismului ar putea fi făcută, în anumite zone, precum Defileul Dunării, Canalul Dunăre – Marea Neagră, Delta Dunării sau zona de interes carstic şi speologic din Munţii Apuseni, prin axarea pe recomandările Organizaţiei Mondiale a Turismului, referitoare la formele non-tradiţionale de turism ecologic, de aventură (wild tourism), agro-turism, ecumenic etc. În acest sens, cu toate ocaziile de până acum, noi am pus accentul pe necesitatea implicării ONG-urilor relevante şi universităţilor în procesul de consultări şi decizional care să conducă, atât la o perfecţionare a pârghiilor legislative şi instituţionale, cât şi la un proces profund de modernizare şi inovare socială şi tehnologică, mai ales”, a mai transmis acesta.
.
You may like
Stefan-Radu Oprea: Aderarea completă a României la Schengen crește competitivitatea economiei și reduce costurile în industria auto pentru producători ca Dacia sau Ford
România, promovată turistic printr-o nouă campanie outdoor în Polonia
Două sate turistice din România, selectate în Programul Upgrade al competiției internaționale Best Tourism Villages 2024
România – destinație turistică își consolidează prezența în Regatul Unit prin participarea la World Travel Market Londra și campania OOH de promovare pe autobuzele din principalele orașe britanice
Apostolos Tzitzikostas, comisarul desemnat al Greciei pentru transport durabil și turism se angajează să prezinte un plan de investiții pentru transporturi sustenabile în 2025
MEAT promovează intensiv România pe piața turistică americană: SUA, a patra țară sursă pentru turismul românesc în 2024
ROMÂNIA
MApN demontează noi dezinformări care vizează frontierele României și tehnică militară în Portul Constanța: Sunt informații false pentru a induce panica
Published
2 hours agoon
December 8, 2024Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează noi acțiuni de dezinformare în mediul online, în special în platforma TikTok, precizând că de data aceasta sunt vizate frontierele României și infrastructura portuară, dezinformări potrivit cărora graniţele României vor fi închise şi securizate cu efective militare şi tehnică militară concentrată în Portul Constanţa.
Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că granițele României vor fi închise și securizate cu efective militare, iar a doua prezintă, de asemenea fără nicio legătură cu realitatea, tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanța – locația filmării neavând nicio legătură cu acest port, aceasta fiind o “dovadă”, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război.
“Toate aceste informații sunt false!”, transmite MApN prin intermediul portalului inforadar.mapn.ro.
“Reiterăm faptul că aceste forme grosolane de manipulare și mistificare a adevărului se încadrează în mod evident în tiparul campaniilor de dezinformare susținute, în ultima vreme, de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, având rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice”, mai precizează sursa citată.
Structurile de comunicare ale Ministerului Apărării Naționale vor continua să semnaleze cazurile de dezinformare a opiniei publice, pe măsură ce aceste situații vor fi identificate.
POLITICĂ
Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice
Published
12 hours agoon
December 8, 2024Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Constituției, subliniind importanța legii fundamentale pentru democrația și securitatea României, mai ales în contextul provocărilor actuale.
“Adoptarea Constituției din 1991 a consacrat juridic voința poporului român de a trăi în democrație, libertate, toleranță și justiție. Revizuirea din 2003 a reflectat împlinirea aspirațiilor europene și euroatlantice ale României, fundamentând aderarea la NATO și Uniunea Europeană”, a declarat Predoiu, într-un mesaj publicat pe site-ul MAI.
Ministrul liberal a atras atenția asupra atacurilor recente asupra integrității procesului democratic, menționând că tehnologiile moderne au fost folosite pentru a influența dreptul la vot.
“În astfel de momente, trebuie să ne bazăm pe Constituție și pe valorile noastre, câștigate cu jertfă de înaintași. Integritatea proceselor democratice trebuie protejată atunci când este atacată, fie din interior, fie din exterior, așa cum s-a întâmplat recent”, a afirmat el.
Predoiu a lăudat intervenția instituțiilor statului, inclusiv a Curții Constituționale, care au luat decizii pentru a apăra Constituția și drepturile cetățenilor.
“Instituțiile statului nu doar că au dreptul, dar au și obligația morală și legală de a interveni pentru a proteja valorile democratice”, a spus el.
Cătălin Predoiu a criticat vehicularea unor idei extremiste, inclusiv atacurile asupra sistemului politic democratic.
“Anihilarea sistemului politic, în numele unui populism anacronic, reprezintă capcana clasică întinsă poporului de orice dictator în devenire. Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism, xenofobie sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice”, a indicat ministrul.
Predoiu și-a exprimat gratitudinea față de cei care contribuie la apărarea Constituției și a valorilor naționale: “Gândurile mele se îndreaptă către toți cei care au scris și adoptat Constituția, către cei care au construit integrarea noastră euroatlantică și către angajații Ministerului Afacerilor Interne, care, în aceste zile de provocări, și-au dovedit profesionalismul și patriotismul.”
În încheiere, ministrul a transmis un apel către toți cetățenii: „Suntem cu toții datori să respectăm și să apărăm permanent Constituția României. La mulți ani, Constituției României!”
ROMÂNIA
Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic
Published
12 hours agoon
December 8, 2024By
Diana ZaimDe Ziua Constituției, premierul Marcel Ciolacu reafirmă angajamentul Guvernului pentru promovarea principiilor constituționale și pentru susținerea arhitecturii instituționale care să garanteze respectarea Legii fundamentale.
„Astăzi, cu atât mai mult, Legea fundamentală rămâne garantul stabilității vieții politice și instituționale, echilibrului păcii sociale a națiunii și menținerii drumului nostru european și euroatlantic. Românii și România au nevoie de legi și instituții puternice pentru a-și apăra libertatea, pacea și viitorul”, se arată în mesajul transmis de șeful Guvernului.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.
Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.
„În baza articolului 146 litera f din Constituție, se anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”, se precizează în comunicatul oficial. Acest articol din Constituție stipulează că Curtea Constituțională are rolul de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele.
Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
MApN demontează noi dezinformări care vizează frontierele României și tehnică militară în Portul Constanța: Sunt informații false pentru a induce panica
“Cruda dictatură Assad s-a prăbușit”: Reacțiile la căderea regimului sirian, de la apelul la stabilitate din partea Europei la emoții contradictorii în Orientul Mijlociu
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad a ajuns la Moscova, primind azil în Rusia din partea regimului Putin
Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta
Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice
Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic
Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România
Siegfried Mureșan: Cea mai mare alianţă de centru-dreapta din lume condamnă interferenţa Rusiei în alegerile din România
Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean
MApN: Afirmațiile că România pregătește trimiterea de efective ale Armatei în Ucraina sunt “false” şi “manipulatoare”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ6 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI4 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ4 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO4 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității