Sfidând Rusia, Serbia a desfășurat exerciții militare comune cu SUA cu scopul consolidării legăturii între cele două state

Serbia și SUA au organizat vineri exerciții militare comune numite Winter 2017, privite cu precauție de Rusia care încearcă să își sporească influența în Balcani prin menținerea statului sârb sub sfera sa de influență, anunță ABC News.

Foto: Facebook/ Aleksandar Vucic

Președintele sârb Aleksandar Vucic a participat la ultima zi a exercițiului, în care militari sârbi și americani s-au parașutat din două avione ale Forțelor Aeriene Americane, C-130J Hercules, care au zburat apropate de capitala sârbă, Belgrad.

Exercițiul militar contribuie la (n.r. îmbunătățirea) aptitudinilor militare, dar contribuie și la îmbunătățirea parteneriatului și prieteniei care nu a fost mereu văzută în trecut”, a afirmat Vucic. ”Sunt recunoscător partenerilor noștri americani care au arătat că putem organiza aceste activități într-un timp foarte scurt”, a completat acesta.

În 1999, o companie de bombardare condusă de NATO care a durat 78 de zile a pus capăt unei represiuni sârbe împotriva separatiștilor etnici albanezi în fosta provincie Kosovo, făcâd alianța militară occidentală foarte nepopulară printre sârbi.

Foto: Facebook/ Alenksandar Vucic

Exercițiile militare americane și ale NATO în Balcani declanșează în mod constant furia de către Kremlin. Serbia este ultimul aliat al Moscovei în regiune.

Serbia, care încearcă să stabilească un echilibru politic între Rusia și Occident în timp ce caută să devină membru al Uniunii Europene, susține neutralitatea militară. Dar Moscova a înarmat țara cu avioane de luptă și alte echipamente, îngrijorând statele vecine din regiune care au cunoscut un război civil sângeros în anii 1990.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.