Shinzo Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, a anunțat că demisionează din motive de sănătate, după șapte ani și opt luni la conducerea Executivului de la Tokyo, potrivit AFP și DPA, citate de Agerpres, și CNN.
”Chiar dacă mandatul meu se încheie peste un an și sunt multe provocări cărora trebuie să le oferim un răspuns, am decis să demisionez din postul de prim-ministru”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă, cerând scuze cetățenilor niponi că nu a putut să își îndeplinească atribuțiile.
Abe suferă de o boală cronică inflamatorie a intestinului, rectocolită hemoragică sau colită ulcerativă, care a reprezentat factor al bruștei sale demisii din postul de prim-ministru în 2007, punând capăt primului său mandat de șef al Executivului de la Tokyo după doar un an de la preluare.
Abe a mai spus că a început să se simtă obosit de la jumătatea lunii iulie, iar în luna august s-a dus la spital în două rânduri.
”Timp de aproape opt ani am controlat această boală cronică. În luna iunie a acestui an am efectuat investigații medicale regulate în urma cărora s-a constatat că există urme ale bolii. Am luat decizia de a renunța la postul de premier. Trebuie să luptă împotriva acestei boli”, a expllicat Abe.
Într-o primă reacție, președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a transmis mulțumirile sale premierului nipon ”pentru parteneriatul strâns și puternic pe care UE și Japonia l-au construit sub conducerea ta. Ai ajutat Japonia să devină un pilon al sistemului multilateral de astăzi. Își urez sănătate și sper să te revăd curând, prietenul meu”, a scris Michel într-un mesaj pe Twitter.
La rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a mulțumit lui Abe într-un mesaj pe Twitter pentru ”dedicarea și contribuția ta la consolidarea relațiilor UE-Japonia, care nu au fost niciodată mai puternice. Îți doresc multă sănătate”, a transmis von der Leyen.
Shinzo Abe a fost reales premier al Japoniei în 2012, după brusca demisie din același post, în 2007. Acesta a fost o figură dominantă a politicii nipone, reușind să obțină un nou mandat de prim-ministru în 2017, în pofida multiplelor scandaluri care i-au afectat popularitatea. Acesta este cunoscut ca fiind un conservator și naționalist, încercând pe perioada mandatului său să elimine clauza pacifistă din Constituția Japoniei care interzice țării să aibă o armată non-defensivă.
Sub conducerea lui Abe, Partidul Liberal Democrat (LDP) a cunoscut numeroase succese, premierul nipon, această formațiune politică bucurându-se de o majoritate confortabilă în camera inferioară a Dietei Japoniei, Camera Reprezentanților.
De asemenea, sub mandatul său, Japonia și Uniunea Europeană au încheiat la 17 iunie 2018 cordul de parteneriat economic, care a creat o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global.
La 1 februarie 2019 acordul istoric de liber-schimb, cel mai amplu acord bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană, a intrat în vigoare.
Mai mult, după un an și jumătate de la acest moment, Comisia Europeană și Japonia au semnat la 23 iunie 2020 un acord privind siguranța aviației civile, menitu să stimuleze și mai mult cooperare deja stânsă între Uniunea Europeană și Japonia și să consolideze competitivitatea industriei aviatice a Uniunii.