Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Siegfried Mureșan: Cea mai mare alianţă de centru-dreapta din lume condamnă interferenţa Rusiei în alegerile din România

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Uniunea Democrată Internaţională (IDU), cea mai mare alianţă de partide de centru-dreapta din lume, din care face parte şi Partidul Naţional Liberal, a adoptat o rezoluţie la Washington în care condamnă agresiunea hibridă a Federaţiei Rusiei împotriva României şi eforturile Kremlinului de a destabiliza democraţiile europene, a anunţat eurodeputatul PNL, Siegfried Mureşan într-o postare pe Facebook.

IDU solicită, totodată, instituţiilor europene să investigheze şi să combată interferenţele externe, inclusiv utilizarea ilegală a platformelor de socializare, precum TikTok, raportată în timpul alegerilor din România.

De asemenea, Uniunea Democrată Internaţională îşi arată sprijinul faţă de România şi faţă de toate ţările care se confruntă cu ameninţări similare, mai precizează sursa citată.

Din IDU fac parte principalele partide de centru-dreapta din Uniunea Europeană, printre care Uniunea Creştin-Democrată din Germania, Partidul Popular din Spania, dar şi Partidul Popular European, cea mai mare alianţă de partide de centru-dreapta din Europa. Partidul Republican din Statele Unite ale Americii, Partidul Conservator din Regatul Unit al Marii Britanii, Partidul Conservator din Canada şi Partidul Liberal din Australia sunt, de asemenea, membre ale Uniunii Democrate Internaţionale.

 

Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui RomânieiÎn motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. Decizia CCR a venit ca urmare unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării au identificat acțiuni nelegale în timpul procesului electoral.

Principalul partener al României, Statele Unite, și și alți parteneri precum Marea BritanieEstoniaPolonia, Franța și Lituania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale.

Decizia CCR a venit ca urmare a unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după ce România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, cu ocazia participării ministrului de externe Luminița Odobescu la ministeriala de externe a NATO.

Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE se reunește între 20-23 ianuarie în prima sesiune plenară din 2025. Donald Tusk va prezenta prioritățile președinției Poloniei la Consiliul UE

Published

on

© European Union, 2023

Parlamentul European se reunește în perioada 20-23 ianuarie, la Strasbourg, pentru prima sesiune plenară din 2025. Principalele subiecte pe agenda dezbaterilor sunt prioritățile președinției Poloniei la Consiliul UE, asigurarea normelor digitale europene pentru protejarea democrației online și combaterea dezinformării rusești cu privire la Ucraina.

Premierul Tusk va prezenta prioritățile președinției poloneze a Consiliului
Eurodeputații vor discuta miercuri cu prim-ministrul Donald Tusk programul de șase luni al președinției poloneze a Consiliului, care a început la 1 ianuarie.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va participa, de asemenea, la dezbatere.

Guvernul polonez a declarat că a doua sa președinție a UE vine „într-un moment de incertitudine și îngrijorare” în ceea ce privește consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, creșterea tensiunilor geopolitice, presiunea migrației și scăderea competitivității europene. Sloganul președinției „Securitate, Europa!” exprimă obiectivul Poloniei de a consolida securitatea europeană pe toate planurile: extern, intern, informațional, economic, energetic, alimentar și sanitar.

Cele șapte priorități-cheie ale președinției poloneze sunt:

  1. Apărare și securitate
  2. Protecția persoanelor și a frontierelor
  3. Rezistența la ingerințe străine și dezinformare
  4. Asigurarea securității și a libertății întreprinderilor
  5. Tranziția energetică
  6. O agricultură competitivă și rezilientă
  7. Securitatea sanitară

Asigurarea respectării normelor digitale ale UE pentru a proteja democrația online

Eurodeputații vor discuta despre necesitatea de a pune în aplicare legea privind serviciile digitale pentru a proteja democrația împotriva ingerințelor străine și a manipulării algoritmice.

Dezbaterea de marți cu reprezentanții Consiliului și ai Comisiei se va axa pe respectarea obligațiilor prevăzute în legea privind serviciile digitale de către marile companii care gestionează platforme de comunicare socială. Legea stabilește obligații clare pentru furnizorii de servicii digitale de a combate răspândirea conținutului ilegal, dezinformarea online și alte riscuri societale.

Se așteaptă ca eurodeputații să își exprime îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență și de responsabilitate a „sistemelor de recomandare” ale platformelor și la incapacitatea acestora de a aborda riscurile, cum ar fi dezinformarea și ingerințele străine. O altă dezbatere în plen din 17 decembrie 2024 a abordat problema dezinformării online la alegerile europene. În cursul acestei discuții, mulți deputați au îndemnat Comisia să pună în aplicare în mod activ legea privind serviciile digitale și să impună sancțiuni platformelor care încalcă normele UE.

Deputații vor aduce, de asemenea, în discuție viitorul parteneriatului transatlantic în domeniul tehnologiei, în special în contextul noului mandat al președintelui Donald Trump ce va începe pe 20 ianuarie, al implicării lui Elon Musk în guvernul SUA și al recentei decizii a Meta de a pune capăt programului său de verificare a veridicității informațiilor.

Parlamentul va solicita măsuri împotriva dezinformării rusești cu privire la Ucraina

Joi, deputații vor vota o rezoluție referitoare la manipularea istoriei și utilizarea de către Rusia a unor discursuri false pentru a-și justifica războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Se așteaptă ca rezoluția să se axeze pe discursurile de dezinformare ale Rusiei menite să discrediteze și să slăbească sprijinul internațional pentru Ucraina, să submineze independența și suveranitatea Ucrainei.

Parlamentul a dezbătut această chestiune în cadrul sesiunii plenare din 17 decembrie 2024.

Alte subiecte pe ordinea de zi

  • Consecințele președinției Trump asupra relațiilor UE-SUA; dezbatere marți
  • Deputații vor discuta rezultatele Consiliului European din decembrie; dezbatere miercuri
  • Marea Baltică: eurodeputații dezbat eforturile Rusiei de a distruge infrastructura; dezbatere marți
  • Parlamentul condamnă represiunea din Belarus; dezbatere marți, vot miercuri
  • Georgia: deputații vor denunța violența și vor solicita alegeri anticipate; dezbatere marți, vot în sesiunea din februarie
  • Venezuela: Parlamentul condamnă domnia nelegitimă a lui Nicolás Maduro; dezbatere marți, vot joi
  • Gaza- pregătiri pentru un viitor post-război; dezbatere luni
  • PE va examina acuzațiile de spionaj din partea Ungariei asupra oficialilor UE; dezbatere marți
  • Criptomonede: deputații vor afirma necesitatea unor standarde globale; dezbatere joi
  • Schimbările climatice: temperaturile record din 2024; dezbatere luni
  • Poluarea cu plastic: negocierile globale eșuate; dezbatere miercuri
  • Rezultatul Conferinței ONU privind deșertificarea; dezbatere joi
  • Rolul criminalității organizate în introducerea ilegală de migranți în UE; dezbatere miercuri
  • Rezoluții privind drepturile omului și democrația (Republica Democrată Congo, Pakistan, Algeria); dezbateri miercuri, vot joi
  • Unirea Europei împotriva actorilor ostili față de UE: este timpul să ne consolidăm securitatea și apărarea; dezbatere miercuri
  • Criza umanitară din Sudan; dezbatere marți
  • Consolidarea viitorului Europei; dezbatere luni
  • Abordarea provocărilor demografice cu care se confruntă UE: către punerea în aplicare a setului de instrumente în domeniul demografiei; dezbatere miercuri
  • Finanțarea UE prin programul LIFE a entităților care desfășoară activități de lobby pe lângă instituțiile UE și nevoia de transparență; dezbatere miercuri
  • Intensificarea acțiunii internaționale de protejare a balenelor în urma deciziei Islandei de a prelungi vânătoarea comercială de balene până în 2029; dezbatere miercuri

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Dan Motreanu a semnat, alături de alți eurodeputați, o scrisoare adresată Comisiei Europene pentru a atrage atenția asupra protejării agriculturii UE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu a semnat, alături de alți europarlamentari, o scrisoare adresată Comisiei Europene pentru a atrage atenția asupra protejării agriculturii Uniunii Europene.

„Comisia Europeană trebuie să îi protejeze pe fermierii europeni, continuând, în același timp, să sprijine Ucraina. În calitate de europarlamentar, am susținut constant interesele fermierilor români. Amendamentele depuse împreună cu Daniel Buda și Iuliu Winkler la acordul privind prelungirea cu un an a liberalizării comerțului dintre UE și Ucraina au fost aprobate de Parlamentul European”, a scris Dan Motreanu, pe Facebook.

El a precizat că acordul extinde mecanismul automat de salvgardare la ovăz, porumb, crupe și miere, pe lângă produsele propuse de Comisia Europeană: păsări de curte, ouă și zahăr.

„În baza acestui acord, Uniunea Europeană a introdus taxe vamale pentru importurile de miere, ovăz, ouă, zahăr și crupe din Ucraina”, a explicat deputatul european.

 

Mai mult, Dan Motreanu a amintit că, de la introducerea măsurilor comerciale autonome în 2022, pe piața UE au intrat volume substanțiale de produse agroalimentare ucrainene, care destabilizează semnificativ prețurile și subminează oportunitățile de piață pentru numeroși fermieri europeni.

„Protecția intereselor agricultorilor europeni și stabilitatea pieței noastre interne trebuie să rămână nenegociabile. Pe de altă parte, garanțiile comerciale existente, cum ar fi mecanismul de frânare de urgență, sunt inadecvate”, a adăugat eurodeputatul. 

Acesta a menționat că pragurile sunt prea ridicate pentru sectoarele în cauză, în special pentru zahăr, păsări de curte și porumb, în timp ce alte sectoare profund afectate, cum ar fi grâul și orzul, sunt lăsate fără nicio protecție.

„Pentru a preveni noi perturbări, ar trebui să fim atenți să nu mergem prea departe în liberalizarea comerțului cu Ucraina”, a conchis Dan Motreanu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Virgil Popescu îl invită pe comisarul european pentru climă să sprijine Neptun Deep, ținta unui ”război hibrid”: Este un proiect vital care va asigura securitatea energetică regională

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Virgil Popescu, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, l-a invitat pe comisarul european Wopke Hoekstra, responsabil pentru climă, emisii nete și creștere curată, să susțină proiectul Neptun Deep pentru a preveni interferențele nedorite.

Într-o ședință a comisiei ITRE din Parlamentul European, acesta a adus în atenția oficialului Comisiei Europene, dar și a colegilor europarlamentari, ”proiectul de extragere a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, care este de importanță strategică din punct de vedere național, dar și european”.

Virgil Popescu a atras atenția că ”există elemente care arată că proiectul este ținta unui război hibrid și, din păcate, mai multe organizații de mediu au început să atace Guvernul, ministerele implicate și alte autorități naționale”.

În acest context, el a transmis îngrijorarea sa cu privire la ”interesele ascunse, care se folosesc de aceste instrumente pentru a întârzia lucrările la acest proiect vital, care va asigura aprovizionarea cu gaze nu doar a României, ci și a partenerilor europeni, asigurând securitatea regională”.

”I-am transmis comisarului Hoekstra să fie deschis și să colaboreze cu autoritățile din România, să susțină proiectul Neptun Deep, pentru a preveni interferențele nedorite. Ca ministru al Energiei am demarat acest proiect important și vital și voi susține în continuare, din calitatea de europarlamentar, că avem nevoie de gazul care va fi extras pentru a ne asigura independența și securitatea energetică”, a conchis eurodeputatul.

La 21 iunie 2023, OMV Petrom şi Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud, acesta intrând în etapa de dezvoltare la începutul lunii august.

Cele două companii vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii având o participaţie de 50% în proiect.

Recent, Reuters anunța că MV a încheiat un contract pentru a furniza Germaniei gaze românești din Marea Neagră. Într-o epocă post-adevăr, știrea a generat un fake news conform căruia acest contract ar fi prețul plătit de România pentru aderarea la Schengen.

În contextul dat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a văzut nevoit să respingă drept ”falsă” această acuză, explicând că “volumul exportat către Germania, conform datelor disponibile public, reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului Neptun Deep”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA14 minutes ago

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, devine prima femeie aleasă în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România

PARLAMENTUL EUROPEAN30 minutes ago

PE se reunește între 20-23 ianuarie în prima sesiune plenară din 2025. Donald Tusk va prezenta prioritățile președinției Poloniei la Consiliul UE

ROMÂNIA47 minutes ago

MApN respinge speculațiile referitoare la modernizarea Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu: Dezinformare și propagandă cu care Rusia își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI48 minutes ago

Dan Motreanu a semnat, alături de alți eurodeputați, o scrisoare adresată Comisiei Europene pentru a atrage atenția asupra protejării agriculturii UE

ROMÂNIA1 hour ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE anunță un nou ajutor umanitar de 120 milioane de euro pentru Gaza. Von der Leyen: Acordul de încetare a focului oferă speranța, dar situația umanitară rămâne sumbră

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Virgil Popescu îl invită pe comisarul european pentru climă să sprijine Neptun Deep, ținta unui ”război hibrid”: Este un proiect vital care va asigura securitatea energetică regională

ROMÂNIA3 hours ago

Secretarul de stat Teodora Elena Preoteasa preia rolul de Director pentru Administrarea Fondurilor Europene la Banca de Investiții și Dezvoltare: Aduc cu mine dedicarea mea pentru inovare și creștere strategică

U.E.3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, președintele CE și PE salută numirea lui Rosen Zhelyazkov în funcția de prim-ministru al Bugariei

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Zelenski mulțumește Poloniei pentru sprijinul său „de neclintit” pentru aderarea Ucrainei la NATO.: „Andrzej Duda a promovat întotdeauna această chestiune”

ROMÂNIA1 hour ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA9 hours ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 day ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA2 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL1 week ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending