Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, negociatorul-șef privind bugetul multianual al Uniunii Europene post-2027, pledează pentru dotarea Uniunii Europene cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor.

”Prioritățile cetățenilor sunt absolut clare. Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate. Vor să poată să trăiască bine în Europa, să aibă locuri de muncă stabile și bine plătite. Acestea sunt temele pe care Consiliul trebuie să le discute. Oamenii vor să se simtă în siguranță în frontierele europene”, a evidențiat europarlamentarul într-o intervenție în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg pentru a discuta, printre altele, despre reuniunea Consiliului European din 17-18 octombrie.

Din punctul său de vedere, securitatea în interiorul Uniunii Europene este strâns legată de securitatea din afara acesteia.

”Trebuie să ne protejăm bine frontierele. Dar dacă e ca omenii să se simtă siguri, trebuie să fie înconjurați de state la fel de stabile și sigure. Securitatea internă este legată de securitatea externă. Trebuie să cooperăm cu țările vecine, să le ajutăm să își întărească cadrul instituțional”, a reliefat Mureșan.

Nevoie de siguranță are și sectorul privat, care este stimulat să investească atunci când îi este îndeplinită această necesitate.

Pentru a oferi siguranță sectorului privat, este nevoie de o ”economie mai solidă, care să contribuie mai mult la bugetele publice”, consideră eurodeputatul.

”Dacă ne gândim pe plan economic. Sectorul privat investește în economie doar dacă se simte în siguranță. Pentru a le oferi siguranță cetățenilor, va trebui să avem o economie mai solidă, care să contribuie mai mult la bugetele publice. Trebuie să le spunem oamenilor sincer că securitatea și apărarea Europei vor costa mai mult în următorii ani. În domeniul apărării trebuie să investim mai mult la nivel european în cercetare. Trebuie să ne dezvoltăm aceste capacități și, evident, bugetul european va trebui să aloce mai multe resurse în domeniul securității și apărării. Dacă dorim mai multă securitate pentru cetățenii Europei, trebuie, de asemenea, să dotăm Uniunea Europeană cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării. Când vine vorba de competitivitate, trebuie să întărim sectorul privat. Trebuie să ne asigurăm că sectorul privat are încredere în economia noastră și că poate investi”, a arătat Siegfried Mureșan.

În viziunea sa, ”în raportul Draghi sunt multe elemente bune cu care colegii pro-europeni de aici pot fi de acord în ceea ce privește investițiile în tehnologii inovatoare, în domeniul cercetării, al inovației, și să le crească”.

Raportul istoric elaborat de fostul premier italian și fost președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, subliniază necesitatea unor investiții record în Europa, de două ori mai mari decât cele de după cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru a stopa declinul economic al Uniunii Europene generat de externelizare: energia din Rusia, exporturile din China și apărarea din SUA.

Citiți și: De la tribuna Parlamentului European, Mario Draghi rezumă raportul său privind competitivitatea UE: “Europa are de ales între retragere, paralizie sau integrare”

Pentru ca acest lucru să fie posibil, Uniunea Europeană trebuie să-și ancoreze competitivitatea într-o piață unică nefragmentată, care să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele, conform propunerilor revoluționare prezentate de un alt fost premier italian, și anume Enrico Letta, care a sugerat în raportul privind viitorul pieței unice dat publicității la mijlociul lunii aprilie o a cincea libertate, consacrată inovării.

Țările Uniunii Europene au solicitat deja o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în 2025 pentru a utiliza potențialul său maxim în vederea sporirii autonomiei europene.

Astfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și-a stabilit în planul pentru următorii cinci ani ca strategia de securitate economică să devină pilon al politicii externe UE.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Victor Negrescu: A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate

Published

on

© European Union 2024

A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate, dar și respectul pentru identitatea noastră națională și creștină, a declarat eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu. 

„Partidul Social Democrat și-a arătat încă o dată atașamentul față de dezvoltarea României, promovarea păcii și parcursul euro-atlantic al țării noastre. Am fost mereu încrezător că aceasta este opțiunea corectă pentru români și că istoria ne-ar fi judecat aspru dacă nu făceam această alegere. Atacurile din ultimele zile nu au schimbat încrederea mea și a colegilor mei într-o Românie modernă, puternică, democratică și europeană”, a scris deputatul european, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, decizia exprimată de Marcel Ciolacu de a o susține pe Elena Lasconi este „o respingere fermă a extremismului, a celor care încalcă legea pentru a-și atinge obiectivele, a interferențelor rusești în România care au viciat rezultatul alegerilor, a retoricii naziste, a celor care confundă credința noastră sinceră cu un misticism anti-creștin, a liderilor mesianici și a grupărilor lor infracționale”.

Totodată, Victor Negrescu a precizat că decizia Partidului Social Democrat oferă României o guvernare responsabilă, iar prezența partidului în actul guvernamental asigură echilibrul necesar și protejarea valorilor naționale.

„Facem toate aceste lucruri fără ca cineva să ne impună măsuri antidemocratice, premieri sau decizii aberante. Susținerea Partidului Social Democrat pentru găsirea unei soluții de echilibru nu este un cec în alb dat Elenei Lasconi și nu șterge cu buretele atacurile și agresivitatea la care am fost supuși în ultimii ani de către partidele de dreapta. Cunosc foarte bine aceste lucruri și cât de adânci sunt rănile lăsate de anumite manifestări greu de catalogat”, a adăugat Negrescu.

El a transmis că, de această dată, nu este însă despre partide, nu este despre calcule politice sau pragmatism, subliniind că miza este una uriașă iar riscul la care este expusă România este inimaginabil mai mare.

„Partidul Social Democrat a făcut o alegere responsabilă într-un context politic și economic dificil. Nu a fost o decizie ușoară, dar prin susținerea acordată candidatului democrat sunt absolut sigur că, fără să folosesc cuvinte mari, putem salva România de la un dezastru. Elena Lasconi are multe carențe. Noi, social-democrații am avut un alt candidat pe care l-am susținut, dezavantajat direct de elementele prezentate în raportul CSAT. Însă doamna Lasconi este evident răul cel mai mic și este, astăzi, singura soluție pentru România, democrație, parcursul nostru euroatlantic și păstrarea valorilor creștine. Vă invit să votați pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană, sigură pe identitatea sa”, a conchis Victor Negrescu.

Documentele desecretizate de președintele Klaus Iohannis din cadrul ședinței CSAT din 28 noiembrie arată că în urma activităților specifice pe linie de contraspionaj, au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român.

„Contraspionajul românesc a obținut date certe care relevă intențiile unor persoane (…) de pe teritoriul României, (…) să afecteze suveranitatea României. În concret (….), stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului independent Călin Georgescu de a accede pe funcția de Președinte al României”, se arată în anexa desecretizată și furnizată de Ministerul Afacerilor Interne.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu: Documentele desecretizate de CSAT ridică numeroase semne de întrebare. Toți cei care au încălcat legea trebuie să răspundă

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu, prim-vicepreședintele  PNL, face un apel către cetățenii României să voteze pe 8 decembrie pentru România pro-europeană, democratică și sigură și „să respingă izolaționismul, mesajele anti-UE și populismul”.

„Documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării ridică numeroase semne de întrebare asupra legalității campaniei candidatului Călin Georgescu. Existența unor sume nedeclarate, implicarea unui actor statal sunt acuzații grave, fără precedent, și toți cei care au încălcat legea trebuie să răspundă”, a scris Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

 

Citiți și: Într-o pledoarie pentru opțiunea pro-europeană la alegerile prezidențiale, Dan Motreanu prezintă avantajele apartenenței țării la UE: Din 2007 până astăzi, am primit 95 de miliarde de euro și am plătit 30 de miliarde de euro

Deputatul european a subliniat că toate aceste acțiuni au dus la creșterea incorectă a șanselor unui candidat la alegerile prezidențiale.

„Vorbim de cea mai înaltă funcție în stat, vorbim de președintele României care este șeful politicii externe și de apărare, care prezidează ședințele CSAT și are acces la informații secrete NATO. Avem o răspundere uriașă pentru viitorul României. În fața unei amenințări atât de grave, PNL și celalate partide democratice își asumă formarea unei coaliții pro-europene. România trebuie să rămână în UE și în NATO, în lumea democratică și prosperă”, a punctat Motreanu.

El a avertizat că este un moment de răscruce pentru România și  a precizat că PNL susține candidatul pro-european în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

„Votul din 8 decembrie nu este un vot obișnuit, este un vot prin care alegem să continuăm drumul spre Vest sau să mergem către Est”, a conchis Dan Motreanu.

Amintim că, într-o primă declarație în calitate de lider al PNL, Ilie Bolojan anunța imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale că partidul pe care îl conduce o susține în turul al doilea, fără niciun fel de negociere, pe Elena Lasconi, fapt reiterat marți. 

Documentele desecretizate de președintele Klaus Iohannis din cadrul ședinței CSAT din 28 noiembrie arată că în urma activităților specifice pe linie de contraspionaj, au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român.

„Contraspionajul românesc a obținut date certe care relevă intențiile unor persoane (…) de pe teritoriul României, (…) să afecteze suveranitatea României. În concret (….), stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului independent Călin Georgescu de a accede pe funcția de Președinte al României”, se arată în anexa desecretizată și furnizată de Ministerul Afacerilor Interne.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă duminică la vot și să voteze cu Elena Lasconi pentru a menține parcursul european și euroatlantic al țării.

”Suntem în Bruxelles, în mijlocul Parlamentului European. Aici se iau deciziile pentru întreaga Europă. De aici au venit și vin banii pentru România: pentru agricultură, pentru drumuri, pentru apă, pentru canal, pentru absolut tot ce s-a construit până acum în România. Da, de aici avem de luat duminică o decizie importantă pentru România”, a subliniat acesta într-un mesaj video din legislativul european.

El a subliniat importanța celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

”Votul tău de duminică va fi decisiv pentru viitorul tău, al familiei tale, al țării! Suntem şi vrem să fim liberi! Vrem să fim europeni, cu drepturi depline! Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm, vrem să avem parteneri euroatlantici! Asta să spună votul nostru duminică! Votează Elena Lasconi!”, a conchis Virgil Popescu.

Într-o primă declarație în calitate de lider al PNL, Ilie Bolojan anunța imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale că partidul pe care îl conduce o susține în turul al doilea, fără niciun fel de negociere, pe Elena Lasconi, fapt reiterat marți. 

Curtea Constituțională a validat luni turul întâi al alegerilor pezidențiale, precizând că turul al doilea al scrutinului prezidențial va fi organizat pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Potrivit rezultatelor finale publicate pe 25 noiembrie, suveranistul Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi (2.120.401 voturi), urmat de Elena Lasconi cu 19,18% (1.772.500) și de Marcel Ciolacu, la o distanță mică de 2.740 de voturi, cu 19,15% (1.769.760). Au votat aproximativ 9,46 milioane de români din țară și de peste hotare, reprezentând 52,55% din totalul alegătorilor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
COMISIA EUROPEANA25 minutes ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO3 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE3 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO5 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

ROMÂNIA DIGITALĂ7 hours ago

ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional

SUA7 hours ago

SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Metsola, către protestatarii din Georgia: Vă cunoaștem aspirațiile europene, vedem steagurile UE fluturând, vă auzim

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Polonia, Lituania și Franța, solidare cu România după interferența străină în alegeri: “Democrația a prevalat” prin “soluția în conformitate cu Constituția”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending