Connect with us

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan, după primele negocieri privind Bugetul UE 2024:  Parlamentul European nu acceptă tăieri bugetare fiindcă avem nevoie de finanțare pentru prioritățile noi și pentru situații neprevăzute

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Parlamentul European nu acceptă tăieri bugetare fiindcă avem nevoie de finanțare pentru prioritățile noi și pentru situații neprevăzute, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE), negociator-șef pentru bugetul UE 2024, după primele negocieri interinstituționale, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Am reprezentat astăzi Parlamentul European la primele negocieri în format «trialog» cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană după publicarea Proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2024. Propunerea de buget, în valoare de aproximativ 190 miliarde de euro, cuprinde fonduri suficiente pentru a finanța prioritățile curente, tradiționale, ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru țara noastră anul următor. Cu toate acestea, proiectul de buget nu oferă suficiente fonduri pentru noile priorități ale Uniunii Europene, cauzate de războiul declanșat de Rusia la granițele noastre, precum întărirea siguranței în interiorul statelor membre, sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova și întărirea economiei.  În același timp, nu avem suficientă flexibilitate în buget pentru a reacționa în situații neprevăzute, cum a fost cazul anul trecut, odată cu invazia Rusiei în Ucraina.”, explică eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Din acest motiv, negociatorul-șef al Parlamentului European în acest dosar precizează că a criticat în negocierile de astăzi decizia Consiliului de a propune noi tăieri bugetare care ar face ca Bugetul UE să fie și mai puțin capabil de a reacționa în fața unor noi situații neprevăzute. 

„Poziția mea, ca negociator-șef al Parlamentului European, este că bugetul UE de anul viitor are nevoie de creșteri de alocări, nu de tăieri. Tocmai de aceea, este prioritar să revizuim Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027, având la bază propunerea de revizuire înaintată de Comisie în 20 iunie 2023”, declară Siegfried Mureșan.

Eurodeputatul mai spune că „cel care decide limitele până la care putem crește bugetele anuale este Cadrul Financiar Multianual”  Astfel, obiectivul său „este ca revizuirea CFM să aibă loc până la finalul anului, tocmai pentru ca Bugetul UE 2024 să poată cuprinde suficiente resurse prin care să răspundem nevoilor oamenilor.”

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Alegeri europene. Siegfried Mureșan: Manifestul electoral al PNL va fi prezentat după Congresul PPE de la București și va fi în deplină armonie cu manifestul PPE

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Corespondență din Strasbourg

Programul politic al Partidului Național Liberal pentru alegerile europarlamentare va avea principii și obiective comune cu manifestul electoral al Partidului Popular European pe care îl vom adopta la Congresul PPE de la București din 6 – 7 martie, a anunțat joi europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o conferință de presă cu jurnaliștii români, la Strasbourg, alături de președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Printre prioritățile PPE și PNL se numără sprijinirea fermierilor, întărirea economiei, întărirea siguranței în Europa și combaterea extremismului, a precizat el.

“Deciziile pe care PPE le va lua la București vor fi esențiale pentru modul în care va arăta guvernarea, majoritățile și conținutul politicilor din Europa în următorii 5 ani. Vom veni la București cu trei obiective principale. Ne alegem candidatul principal pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la București, în al doilea rând, să adoptăm manifestul nostru electoral pentru a le spune oamenilor, din punct de vedere al conținutului, ce vom face cu votul lor în următorii 5 ani”, a precizat vicepreședintele PPE.

Siegfried Mureșan a confirmat că PNL va prezenta manifestul său electoral pentru alegerile europene după Congresul PPE de la București. Manifestul PNL va fi “în deplină armonie cu manifestul electoral al PPE”, a punctat europarlamentarul liberal.

“Așadar, manifestul electoral al PPE va influența și manifestele și programele partidelor membre, inclusiv pe cel al PNL”, a conchis el.

Partidul Popular European (PPE) îşi va organiza congresul pe 6 şi 7 martie 2024 la complexul Romexpo din Bucureşti.

Găzduit de Partidul Naţional Liberal, de preşedintele PPE Manfred Weber şi de secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, congresul PPE are pe agendă pregătirea alegerilor din 6-9 iunie pentru Parlamentul European, adoptarea manifestului Partidului Popular European și alegerea candidatului cap de listă pentru alegerile europene și, implicit, a candidatului pentru șefia Comisiei Europene.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

România, în măsură să aspire la o poziție de vicepreședinte în Comisia Europeană. Siegfried Mureșan: Cu cât Guvernul definește prioritățile mai repede, cu atât mai bine. Președintele are ultimul cuvânt în politică externă și afaceri europene

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Corespondență din Strasbourg

România este în măsură să prezinte o opțiune pentru a ocupa o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene în mandatul 2024-2029, a afirmat luni europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE), precizând că deciziile privind nominalizarea unui comisar european vor fi luate “la nivelul Guvernului, împreună cu președintele României, care are ultimul cuvânt în ceea ce privește prioritățile de politică externă și afaceri europene”.

“Adevărul este că în ultimele trei mandate ale Comisiei Europene, România a avut portofolii bune, consistente și relevante – agricultură, politică regională și și transport”, a spus Mureșan, într-o discuție cu jurnaliștii români prezenți la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, al cărei punct culminant de pe agendă va fi un discurs al președintelui Klaus Iohannis privind viitorul UE și viziunea României în acest sens, urmat de o dezbatere cu eurodeputații.

Mureșan, care este și vicepreședinte al Partidului Popular European și vice-lider al grupului omonim din PE, a insistat asupra faptului că Bucureștiul va trebui să își definească cât mai rapid prioritățile.

“Va trebui, în lumina rezultatului alegerilor europarlamentare, în funcție și de coaliția și guvernarea care va exista la vară și la toamnă la București, să definim prioritățile. (…) Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cu cât știi mai târziu ce vrei, cu atât probabilitatea ca viitorul președinte al Comisiei Europene să fi alocat deja portofolii e mai mare. Deci, cu cât vom ști mai repede după alegeri, cu atât mai bine“, a subliniat el.

Europarlamentarul român a ținut să evidențieze că portofoliile deținute în trecut (agricultura și politica regională) și cel curent (transporturile) au reprezentat portofolii relevante la nivelul Comisiei Europene.

Întrebat suplimentar dacă România și estul Europei ar putea revendica mai mult în noua organigramă politică instituțională la nivelul UE, Mureșan a recunoscut că în 2019  “am avut un deficit la nivelul conducerii instituțiilor pe care ar trebui să îl recuperăm această legislatură”.

“Dar cred într-adevăr că și la nivelul vicepreședinților Comisiei Europene, România este acum în măsură, eventual, să prezinte, o să aibă o opțiune, să prezinte o alternativă. Dar, repet, deciziile se vor lua la București, la nivelul Guvernului, împreună cu președintele României, care are primul cuvânt în ceea ce privește prioritățile de politica externă și afaceri europene. (…) Deci, nu aș exclude ca România să aibă succes într-un astfel de demers”, a conchis eurodeputatul liberal.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

PPE: Manfred Weber și Siegfried Mureșan cer Ursulei von der Leyen un sprijin mai mare pentru fermierii din România și UE, în paralel cu ajutorul pentru Ucraina

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Mai mulți europarlamentari, în frunte cu liderul grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, și cu vice-liderul aceluiași grup, Siegfried Mureșan (PNL), cer președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un sprijin mai mare pentru fermierii din România și din Uniunea Europeană, în paralel cu continuarea ajutorului acordat Ucrainei.

Potrivit eurodeputatului liberal Siegfried Mureșan, liberalizarea comerțului dintre Ucraina și Uniunea Europeană fără măsuri eficace de protejare a fermierilor a afectat sectorul agroalimentar european.

“Redirecționarea produselor agroalimentare, destinate inițial țărilor terțe, în principal către UE a provocat perturbări substanțiale pe piețele europene. Prin urmare, considerăm că situația actuală privind liberalizarea comerțului cu Ucraina trebuie îmbunătățită”, a precizat Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și al grupului omonim din Parlamentul European.

Semnatarii scrisorii – patru eurodeputați din grupul PPE din care face parte și PNL – așteaptă din partea Comisiei Europene să propună soluții alternative, precum stabilirea unor cote dincolo de care exporturile ucrainene ar trebui direcționate către țări terțe precum Africa de Nord, piețe către care aceste produse erau destinate inițial.

“Acest lucru este util și pentru a evita ca aceste piețe, rămase fără importurile din Ucraina, să depindă doar de importuri din Uniunea Europeană sau, mai rău, să ajungă să fie ocupate de Federația Rusă.Vrem să ajutăm Ucraina fiindcă sprijinind Ucraina și poporul ucrainean ne ajutăm și pe noi, în interiorul Uniunii Europene. Dar acest ajutor trebuie să fie unul realist și nu trebuie să oferim o perspectivă pe care nu o putem respecta și care constituie un pericol pentru fermierii europeni și pentru sectorul agroalimentar din Uniunea Europeană”, a subliniat europarlamentarul român.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

U.E.3 hours ago

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

U.E.3 hours ago

UE îl compară pe Putin cu Stalin după ce dictatorul rus a amenințat NATO și Europa cu arme nucleare: Putin este responsabil de toate consecințele războiului din Ucraina

ROMÂNIA5 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

ROMÂNIA7 hours ago

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine active opoziția democratică a Rusiei

NATO8 hours ago

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE10 hours ago

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

ROMÂNIA10 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Parlamentul European solicită UE să furnizeze Ucrainei tot ce are nevoie pentru a învinge Rusia: Aliații UE și NATO ar trebui să sprijine militar Ucraina cu nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor anual

ROMÂNIA11 hours ago

Marcel Ciolacu, la Congresul PES de la Roma, unde va fi desemnat candidatul comun pentru preşedinţia Comisiei Europene

ROMÂNIA10 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA1 day ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA2 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO5 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.6 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA1 week ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending