Connect with us

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European: Aderarea României la spațiul Schengen va crește securitatea Europei

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Parlamentul European va face presiuni asupra Consiliului pentru primirea României în spațiul Schengen, a declarat, miercuri, eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE, la dezbaterea din plenul de la Strasbourg, privind Starea Uniunii Europene cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Avem, de asemenea, datoria de a face Uniunea Europeană mai sigură. Am extins NATO pentru că Finlanda și Suedia au dorit să adere și pentru că îndeplinesc criteriile. Ar trebui să facem același lucru pentru spațiul Schengen. De mulți ani, România și Bulgaria îndeplinesc condițiile. Iar acum le îndeplinește și Croația. Noi, în Parlament, avem o poziție clară, Comisia are o poziție clară. Vom fi uniți în a face presiuni asupra Consiliului pentru realizarea acestui obiectiv deoarece extinderea spațiului Schengen înseamnă mai multă securitate pentru noi toți”, a afirmat eurodeputatul român.

De asemenea, Siegfried Mureșan a precizat că Parlamentul European va sprijini inițiativa Comisiei Europene de a integra Ucraina pe piața unică, acest lucru oferindu-i posibilitatea de a se dezvolta și de a se reconstrui.

 „Suntem cu toții martori în acest an la modul în care poporul ucrainean apără valorile europene. Admirăm rezistența lor, spiritul lor de luptă și suntem inspirați de acest lucru aici, în Parlamentul European. Milioane de cetățeni sunt inspirați în întreaga Uniune Europeană. Dorința de a trăi în libertate, în democrație, de a-și decide propriul viitor: aceste lucruri înseamnă să aperi valorile europene. Ucraina are un drum european. Noi, aici, în Parlamentul European, suntem convinși de acest lucru. Am făcut tot ce am putut pentru poporul ucrainean de la începutul crizei și vom continua să facem acest lucru. De aceea, doamnă președintă von der Leyen, cu mult înainte ca aderarea la UE să fie posibilă, susținem ceea ce ați prezentat astăzi cu privire la eforturile pe care trebuie să le depunem pentru a apropia Ucraina de piața unică a Uniunii Europene. Fiindcă acest lucru înseamnă libertatea de circulație a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor, a capitalului, va însemna că Uniunea Europeană și Ucraina se vor dezvolta împreună, vor exista mai multe posibilități de a reconstrui și a dezvolta Ucraina. Vom sprijini această inițiativă.

Nu în ultimul rând, vicepreședintele PPE a făcut referire și la eforturile în curs pentru revizuirea bugetului UE, astfel încât implementarea măsurilor din planul RePowerEU și a noilor măsuri anunțate de șefa Comisiei Europene să poată fi finanțată.

„Mai multe măsuri și mai rapide de sprijinire a cetățenilor din Uniunea Europeană: plafonarea prețurilor la energie, inclusiv a prețurilor la gazul rusesc importat. Utilizarea fondurilor existente pentru interconectivitate energetică, pentru eficiență energetică, pentru reducerea dependenței energetice și pentru investiții în surse regenerabile de energie. Despre asta este vorba în planul «RePowerEU». Finalizăm, doamnă președintă, dragi colegi, munca aici, în Parlamentul European, pentru a ne asigura că banii ajung rapid acolo unde este nevoie de ei. Dar, așa cum ați anunțat astăzi noi măsuri, doamnă președintă von der Leyen, vom lucra împreună și la revizuirea bugetului Uniunii Europene. Vrem să facem mai mult, trebuie să ne asigurăm că în toate aceste domenii avem bani”, a subliniat Siegfried Mureșan.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Siegfried Mureșan, mesaj din Parlamentul European: Deficiențele Ungariei legate de gestionarea fondurilor europene și statul de drept trebuie ”corectate”

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a luat cuvântul în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, prilej cu care a subliniat că Executivul de la Budapesta trebuie să își corecteze „deficiențele” în materie de gestionare a fondurilor europene și stat de drept. 

„Banii pot circula doar dacă regulile sunt respectate, iar statul de drept este fundamental. Statul de drept este cel mai important dintre toate regulile. În Ungaria, au existat deficiențe în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene și în ceea ce privește statul de drept, iar aceste deficiențe trebuie corectate”, a transmis oficialul european în discursul său. 

De asemenea, deputatul european a precizat că banii europeni trebuie să circule în siguranță în statele membre, iar Comisia Europeană trebuie să se asigure că Executivul ungar va respecta toate regulile pentru ca cetățenii Ungariei să beneficieze de fondurile europene din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. 


„Acum depinde de Guvernul ungar să pună în aplicare măsurile pe care le-a convenit cu Comisia Europeană, iar apoi depinde de Comisia Europeană să evalueze dacă așteptările noastre sunt clare. Comisia ar trebui să dea o evaluare pozitivă doar după ce măsurile sunt puse în aplicare de guvernul maghiar, iar banii ar trebui să circule doar atunci când banii sunt siguri. Banii ar trebui să circule doar atunci când sunt protejați”, a mai adăugat acesta. 

În intervenția sa din plen, Siegfried Mureșan a reiterat poziția Parlamentului European: „Dorim să ajutăm oamenii din Ungaria, așa cum ajutăm oamenii din alte state membre ale UE. Sperăm că Execituvul maghiar nu este un obstacol în dorința Europei de a ajuta cetățenii Ungariei.”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan, mandatat de PE să înceapă imediat negocierile cu țările UE pentru includerea măsurilor REPowerEU în PNRR-uri: Vrem să ajungem la un acord până la finalul anului

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, coraportorul Parlamentului European pentru capitolele REPowerEU din planurile naționale de redresare și reziliență, și-a exprimat hotărârea de a începe imediat negocierile cu statele membre asupra acestui dosar, având speranța că discuțiile interinstituționale vor fi finalizate până la finalul anului pentru ca legislația să intre imediat în vigoare la începutul anului viitor.

Într-o conferință de presă desfășurată la finalul adoptării, de către Parlamentul European, a mandatului de negociere cu guvernele UE, Mureșan a detaliat că ”noul fond, REPowerEU, ne va permite să îi ajutăm pe cei care au fost afectați de costurile crescute la energie, de nesiguranța energetică și va permite companiilor, regiunilor și țărilor să profite de el”.

”Vom avea 20 de miliarde fonduri noi plus până la 200 de miliarde de euro în credite. Vom reduce dependența de gazul rusesc, de combustibilul fosil. Pentru a îmbunătăți infrastructura energetică și interconectivitatea vom face noi investiții și vom trece la energia produsă acolo unde este nevoie. Vom îmbunătăți eficiența energetică ca să consumăm mai puțin pentru a atinge obiectivele noastre. Pentru că un consum redus înseamnă și dependență mai mică de Rusia. Vom accelera investițiile pentru energiile regenerabile”, a anunțat eurodeputatul.

În prezența președintei legislativului european, Roberta Metsola, Siegfried Mureșan a oferit detalii suplimentare cu privire la aspectele cuprinse în mandatul de negociere adoptat cu largă majoritate.

”Noi propunem ca 20% din aceste fonduri noi să fie alocate ca prefinanțare. PE a intervenit și a spus că țările și cetățenii se confruntă cu dificultăți financiare acum, deci 20% trebuie să fie mobilizați imediat ca prefinanțare. În al doilea rând, ne dorim ca investițiile să se facă în energie care să fie eligibile. Toate investițiile să fie făcute în domeniul energiei. În al treilea rând, dorim să avem o UE a energiei, să investim în proiecte transfrontaliere și tocmai de aceea în poziția Parlamentului se arată că 35% din REPowerEU să fie alocat pentru proiecte transfrontaliere. Marile proiecte de infrastructură sunt proiecte transfrontaliere, internaționale. Trebuie să interconectăm mai bine țările pentru a face față mai bine provocărilor energiei. În al patrulea rând, Comisia Europeană a propus inițial niște transferuri care să fie posibile de la Politica de Coeziune, de la agricultură, către REPowerEU. PE, cu o mare majoritate, a răspuns afirmativ acestei cereri pentru a ajuta investiții în energie, dar nu în detrimentul agricultorilor sau al regiunilor. Tocmai de aceea Parlamentul European nu va permite reduceri pentru PAC, pentru Politica de Coeziune în acest context”, a dat asigurări Mureșan.

”Suntem uniți, poziția Parlamentului European este clară și suntem pregătiți să începem imediat negocierile cu Consiliul cu obiectivul clar, acela de finalizare a negocierilor până la finalul anului pentru ca legislația să intre în vigoare la începutul anului următor”, conchis europarlamentarul. 

Consiliul Uniunii Europene a convenit deja, la începutul lunii octombrie, asupra poziției sale în legătură cu propunerea privind REPowerEU.

România ar urma să beneficieze de aproape 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței energetice de Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice, investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Comitetul Parlamentar UE – Moldova, co-prezidat de Siegfried Mureșan, solicită începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE cât mai repede

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Uniunea Europeană trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede, a declarat marți europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) după cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de asociere UE – Moldova care a avut loc la Chișinău.

Această sesiune, pe care Mureșan a co-prezidat-o, a fost prima de la acordarea statutului de țară candidată UE Republicii Moldova în iunie și s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune în care Comitetul solicită instituțiilor Uniunii Europene să declanșeze negocierile în vederea aderării cât mai repede după îndeplinirea de către Republica Moldova a celor 9 recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie.

“În acest sens, cerem Comisiei să comunice cât de curând posibil eventualele condiții suplimentare necesare pentru deschiderea negocierilor”, a declarat Mureșan,  președintele delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

Potrivit acestuia, principalele subiecte discutate au fost evoluțiile procesului de aderare la Uniunea Europeană, precum și sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova în contextul războiul din Ucraina, în special criza energetică.

În declarația adoptată, Comitetul Parlamentar de asociere UE – Moldova cere instituțiilor europene să asigure sprijin financiar suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susține procesul de aderare al Republicii Moldova și pentru gestionarea crizei energetice din Moldova.

Totodată, parlamentarii reuniți solicită Comisiei Europene să ofere Republicii Moldova acces la Instrumentul de Asistență pentru pre-aderare (IPA III), dedicat special țărilor candidate la Uniunea Europeană.

“Mai cerem totodată, încheierea unui acord între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming. Poziția mea aici este clară: tot ceea ce îi oferim Ucrainei trebuie să-i oferim și Republicii Moldova. Iar dacă UE decide să elimine tarifele de roaming pentru Ucraina, același lucru trebuie să-l facă și în cazul Republicii Moldova”, a indicat Siegfried Mureșan.

Comitetul a mai solicitat și liberalizarea totală a comerțului și transportului din Moldova în Uniunea Europeană și accelerarea integrării Republicii Moldova în piața unică europeană.

“Nu în ultimul rând, reiterăm poziția noastră, adoptată în aprilie, cu privire la crearea unui Grup de Sprijin pentru Republica Moldova asemănător cu grupul de sprijin creat pentru Ucraina. Prin crearea acestui grup, ar crește personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău, aspect esențial acum că Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană. Declarația pe care am adoptat-o astăzi transmite un mesaj clar de susținere a integrării europene a Republicii Moldova, a procesului său de reforme și sprijin în contextul crizei energetice provocată de Rusia. Republica Moldova, stat candidat UE, este membră a familiei noastre europene. Își demonstrează zilnic determinarea de a-și continua parcursul european, în ciuda presiunilor cauzate de războiul Rusiei în Ucraina. Noi vom continua să sprijinim la nivel european aceste eforturi, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”, a conchis Siegfried Mureșan.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA8 hours ago

MAE: Atitudinea „nejustificată și inamicală” a Austriei va avea „consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale

U.E.9 hours ago

A fost adoptat programul ”Calea către deceniul digital”, esențial pentru transformarea digitală a UE până în 2030

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen: Sunt dezamăgită de amânarea aderării

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: Riscă să afecteze unitatea europeană. România merita un vot favorabil și nu ne vom opri până nu vom adera

POLITICĂ14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, după ce România a ratat aderarea la Schengen: Vom relua procesul și vom proteja în continuare frontierele externe ale UE. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei

Dan Motreanu15 hours ago

Dan Motreanu, revoltat de blocarea intrării României în Schengen de către Austria: O ticăloșie care nu a avut la bază niciun argument logic

SCHENGEN15 hours ago

Comisarul european Ylva Johansson, către cetățenii români: Meritați să fiți în Schengen! Împart dezamăgirea cu voi, iar aderarea României va rămâne prioritatea mea

Vasile Blaga15 hours ago

Vasile Blaga: Dacă cineva iese în câștig din poziția Austriei, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România și în Bulgaria

ROMÂNIA16 hours ago

Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei față de intrarea României în Schengen este un cadou gratuit de Crăciun pentru Putin. Viena s-a decuplat de Europa

Eugen Tomac16 hours ago

Eugen Tomac, după ce România a fost respinsă pentru aderarea la Schengen: Este cea mai mare umilință de când suntem membri UE

ROMÂNIA17 hours ago

Austria și Olanda au votat împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. Aderarea Croației de la 1 ianuarie 2023, aprobată

Rareș Bogdan19 hours ago

Rareș Bogdan i-a subliniat cancelarului Austriei prezența puternică a mediului de afaceri austriac în România și posibilitatea unei crize la nivel european prin opoziția la aderarea la spațiul Schengen

SCHENGEN20 hours ago

Consiliul JAI: Austria sfidează apelul Comisiei Europene și reafirmă că va vota împotriva aderării României la Schengen

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

UE intensifică presiunea asupra Rusiei cu un al nouălea pachet de sancțiuni. Măsurile vizează figuri-cheie în atacurile din Ucraina și sectoarele bancar, energetic și tehnologic

SCHENGEN22 hours ago

Ministrul de interne, înainte de un Consiliu JAI istoric pentru România: Mandatul meu este clar, voi solicita vot pentru aderarea României la Schengen

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă anunță că România va cere joi un vot pentru aderarea la Schengen: Toate statele ne susțin, cu excepția Austriei. Mergem până la capăt, starea de incertitudine nu mai poate continua

ROMÂNIA4 days ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

NATO7 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO1 week ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO1 week ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

Team2Share

Trending