Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan, negociatorul-șef pentru bugetul UE: PE se va asigura că Ucraina va cheltui eficient și responsabil cele 50 de miliarde de euro pentru 2024-2027. Încercăm să creștem alocările pentru R. Moldova

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Corespondență din Strasbourg 

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024, a evidențiat într-o discuție cu jurnaliștii desfășurată la Strasbourg că instituția din care face parte susține facilitatea pentru Ucraina a cărei valoare se ridică la 50 de miliarde de euro din care UE ar urma să verse lunar aproximativ un miliard de euro în vistieria Kievului pentru a sprijini funcționarea statului ucrainean, dar a ținut să precizeze că sumele vor fi condiționate de anumite reforme, iar banii vor fi atent monitorizați de instituțiile europene abilitate pentru a evita fraudele.

”Susținem alocare a 50 de miliarde de euro pe patru ani de zile, ceea ce înseamnă aproximativ un miliard de euro pe lună. Aceasta este contribuția UE pentru funcționarea statului ucrainean și stabilizarea situației acolo. Toate instituțiile UE care au competențe în privința investigării fraudelor cu fonduri UE vor avea putere de a interveni în privința acestor 50 de miliarde de euro: OLAF, EPPO și Curtea de Conturi Europeană, toate vor avea competențe depline. Pentru această nouă facilitate vom acorda instituțiilor care investighează fraudele cu fonduri europene competențe depline. În plus, vor exista o serie de solicitări cu privire la controlul bugetar, condiționalități puse autorităților ucrainene privind combaterea corupției, a spălării banilor, reforme, legislația și o serie de solicitări făcute Parlamentului Ucrainei privind controlul bugetar, monitorizarea permanentă a acestor fonduri. Se va implica Parlamentul Ucrainei, vor avea un vot instituțiile ucrainene”, a detaliat Mureșan.

Referindu-se la reconstrucția Ucrainei, evaluările estimează costurile la aproximativ 1000 de miliarde de euro, o sumă atât de mare încât nu poate fi sprijinită din bani publici nici din UE, nici de țările membre.

În viziunea sa, reconstrucția Ucrainei trebuie să se bazeze pe:

  • un efort comun din resurse publice la nivelul statelor membre ale UE, SUA, Marii Britanii. De aici cred că va veni o parte mai mică.
  • credite în condiții avantajoase din partea instituțiilor financiare internaționale: FMI, BEI, BERD, bănci ale partenerilor americani.
  • investiții private. Pentru a facilita investițiile private în Ucraina, ”este esențială apropierea Ucrainei de piața unică europeană și integrarea graduală a Ucrainei în piața unică europeană”, consideră Siegfried Mureșan.

De asemenea, europarlamentarul, care deține și funcția de președintele al Delegației parlamentare de asociere UE-Moldova, a dat asigurări că Parlamentul European încearcă să ajute cât de mult poate și Republica Moldova prin creșterea alocărilor, amintind că, de la finalul anului 2021, de când Rusia a început să devină o amenințare pentru securitatea energetică a acestei țări, UE a ajutat Chișinăul cu aproximativ 1,2 miliarde de euro, cel mai recent exemplu în acest sens fiind deblocarea a 105 milioane de euro sub formă de sprijin bugetar din partea UE, prilejuită de recenta vizită a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Chișinău.

Astfel, în contextul noului regulament european care va sta la baza creării acestei facilități pentru Ucraina, Siegfried Mureșan a propus un amendament prin care solicita ca banii planificați inițial pentru Kiev, înainte de război, să fie puși integral la dispoziția Republicii Moldova.

”Am depus un amendament la această propunere legislativă în care solicit acest lucru care va fi inclus în poziția oficială a Parlamentului European și va fi negociat cu Comisia și Consiliul. Este vorba despre aproximativ 500 de milioane de euro. Comisia Europeană gândește în aceeași direcție, însă această intenție a Comisiei trebuie stipulată în lege pentru a ne asigura că nimic nu va interveni”, a anunțat eurodeputatul.

Aceste decizii fac parte din propunerea de revizuire a bugetului multianual al UE, în care se regăsește și bugetul pentru anul viitor, în legătură cu care Parlamentul European urmează să își stabilească poziția de negociere.

”În anul 2020, PE, Consiliul UE și Comisia au decis bugetul multianual al UE pe 7 ani. Asta înseamnă domeniile în care merg banii, condițiile și sumele maximale. Am decis acest buget multianual în anul 2020, iar de atunci s-au întâmplat o serie de lucruri pe care nu le-am anticipat, neplanificate, în special invazia forțelor armate ruse în Ucraina cu toate consecințele economice, sociale, financiare avute asupra UE. A trebuit să facem din bugetul UE multe lucruri pe care nu le-am anticipat în 2020: să oferim bani comunităților locale pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina, să ajutăm Ucraina, să sprijinim economia, întreprinderi afectate de inflație mare, de prețuri mari la energie, să reducem dependența energetică din Rusia, să investim în îmbunătățirea infrastructurii energetice, accelerarea tranziției spre o economie bazată pe energie verde”, a explicat europarlamentarul.

El a semnalat că bugetul multianual al UE își atinge limitele, fapt care se reflectă și în bugetul pe anul următor.

”În proiectul de buget prezentat de Comisia Europeană pe anul următor în patru din cele șapte așa-numite capitole bugetare avem o rezervă de 0 euro. Dacă în anul următor se întâmplă ceva în acele domenii, nu mai avem niciun euro în plus pentru a ajuta, a reacționa, pentru a sprijini beneficiarii. Printre aceste capitole sunt și capitolele ce se referă la vecinătatea UE, cea estică și cea sudică, dar și capitole ce privesc politica de coeziune, migrația, controlul frontierei și gestionarea fluxului de migranți. Prin atacul terorist Hamas din Israel s-a întâmplat ceva în vecinătatea sudică a UE, în Orientul Mijlociu, care va necesita sprijin european semnificativ în regiune. Este nevoie de o revizuire a bugetului multianual al UE”, este opinia exprimată de Mureșan.

Chiar dacă în 4 din cele 7 capitole bugetare marja este zero, în ansamblu, pe tot bugetul UE pe anul următor există o rezervă bugetară de 800 de milioane de euro.

Conform explicațiilor europarlamentarului, Parlamentul European propune utilizarea unei părți din această rezervă pentru linii bugetare unde cererea a fost mai mare decât în trecut, ”linii bugetare care vor face Europa mai puternică și mai tangibilă pentru oameni”.

Mai exact, legislativul european propune alocarea în total a 598 de milioane de euro din această rezervă față de proiectul de buget al Comisiei Europene, în vreme ce restul de aproximativ 200 de milioane vor rămâne în rezervă.

Cele aproape 600 de milioane de euro ar urma să fie direcționate către principalele cinci priorități după cum urmează: 

  1. Bani pentru cercetare și inovare : 100 milioane de euro în plus pentru domeniu pentru ca Europa să fie cât mai competitivă, cât mai puternică, bazată pe inovare, inclusiv cercetare în domeniul medical (Orizont Europa) și combaterii schimbărilor climatice
  2. Investiții în infrastructura de transport: 100 de milioane de euro în plus pentru proiecte de infrastructură în special ca urmare a războiului din Ucraina. ”România ar putea beneficia de finanțare pentru proiecte de infrastructură ce au legătură cu situația generată în Ucraina, cu necesarul crescut în transport de pe teritoriul României, inclusiv transport general de bucuri și exportul de cereale ucrainene”, a fost invitația lansată de eurodeputat
  3. Burse Erasmus pentru studenți: 100 milioane de euro în plus, în contextul în care cererea a fost mai mare în ultimii ani decât sumele disponibile. 
  4. Tinerii fermieri, o prioritate în mod special a PPE:  PE consideră că în ultimii ani, mai ales în tranziția către o economie verde, fermierii au trebuit să se adapteze, să facă față multor  reguli chiar și birocrație nouă, reguli noi ce privesc limitarea emisiilor la nivelul agriculturii. ”Trebuie să păstrăm sprijinul european pentru fermieri și să sporim atractivitatea sectorului agricol printre tineri și de aceea propunem o creștere a finanțării pentru tineri fermieri cu 40 de  milioane de euro”, a mai spus Mureșan.
  5. EPPO: PE propune o creștere pentru buget a acestei instituții cu aproximativ 17 milioane de euro astfel încât să poată angaja aproximativ 100 de noi colaboratori, procurori, procurori -delegați care să investigheze frauda și neregulile cu fonduri europene. ”Această alocare nu este o cheltuială pentru UE, ci o investiție foarte bună fiindcă prejudiciul creat bugetului UE prin nereguli și fraudă poate fi recuperat printr-o acțiune amplă, printr-o instituție a EPPO puternică, robustă”, consideră europarlamentarul. 

Parlamentul European sprijină această revizuire propusă de Comisiei în iunie care conține trei lucruri:

  1. Crearea unei facilități pentru Ucraina pentru a asigura până în anul 2027, în mod transparent și predictibil, finanțarea Ucrainei. 50 de miliarde de euro până în 2027 din care o treime sunt fonduri nerambursabile și două treimi credite, dar în condiții avantajoase, pe care va trebui să îi plătească înapoi Ucraina, dar pe termen lung, după terminarea războiului.
  2. Bani pentru noi priorități: bani pentru păstrarea competitivității industriei, pentru industrie de apărare, pentru mobilitate militară și pentru gestionarea migrației
  3. Bani pentru rezervă: fonduri care să rămână în rezerva UE dacă până în 2027 se va mai întâmpla ceva neprevăzut.

Mai există creștere a alocării în domeniul industriilor creative de +25 de milioane fiindcă acestea au avut mult de suferit în timpul pandemiei de COVID-19, +20 de milioane de euro pentru EU4Health, a detaliat eurodeputatul.

Cel de-al doilea lucru pe care Parlamentul European în propune este acela că sprijină propunerea de revizuire a bugetului multianual înaintată de Comisia Europeană care alocă mai mulți bani pentru migrație, azil, vecinătate estică, vecinătate sudică.

”Traducem proiectul acestei revizuiri în bugetul anual al UE pe anul următor. Revizuirea propune o sumă pe patru ani de zile. Noi propunem alocarea a 25% din suma propusă de Comisia Europeană în fiecare din acest nou domeniu pe anul următor. Ceea ce se obține la revizuire se împarte la 4 și un sfert să fie alocat pe anul următor. Vă dau câteva exemple: +110 milioane de euro fonduri pentru migrație și azil. Este un fond de pe urma căruia România a avut de beneficiat în contextul gestionării refugiaților din Ucraina; +450 de milioane de euro pe anul următor pentru vecinătatea estică la UE și acestea sunt fonduri care într-o pondere semnificativă ar merge în Republica Moldova pentru că pentru Ucraina va exista o facilitate special destinată”, a completat negociatorul-șef al legislativului european pentru bugetul UE pentru 2024.

Ultimul lucru pe care îl vor decide eurodeputații în poziția PE privind bugetul UE este să susțină revizuirea inițiată de Comisia Europeană privind fondurile europene destinate Palestinei.

”UE nu a finanțat și nu va finanța niciodată organizațiile teroriste. Trebuie să ne asigurăm însă că în niciun fel, nici măcar indirect, fondurile alocare în regiune nu ajung la persoane apropiate unei organizații teroriste. Vom susține continuarea ajutorului umanitar în regiune”, este promisiunea exprimată de Siegfried Mureșan.

Parlamentul European urmează să stabilească miercuri poziția de negociere referitoare la bugetul UE pentru anul 2024. După votul din plenul reunit la Strasbourg, Siegfried Mureșan va conduce delegația instituției în cadrul negocierilor de conciliere cu țările membre. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

Published

on

© colaj foto: European Union - Source : EP

Articol de opinie co-semnat de Dolors Montserrat, eurodeputat și autor al raportului Comisiei speciale pentru pandemia de COVID-19, și de Marian-Jean Marinescu, eurodeputat

Pandemia COVID-19 ne-a reamintit că orice pregătire pentru o criză ar trebui să înceapă cu trei întrebări:

  1. Cum pot face față?
  2. Ce trebuie să am la îndemână pentru a putea face față?
  3. Cum pot asigura tot ce am nevoie pentru a face față?

Sunt întrebări pe care ar trebui să ni le punem și în cazul unui război sau a unui dezastru natural, de pildă. Dacă nu vă puteți imagina următoarea criză, sarcina va fi mai grea. Cu toții am depășit însă crize în trecut, care ne-au învățat lecții valoroase.   Aceasta este exact situația în care se află Uniunea Europeană după pandemia COVID-19.

În Parlamentul European, lucrăm de mai bine de un an la o listă de învățăminte pe care Uniunea Europeană le-a acumulat în timpul recentei crize din domeniul sănătății. Uniunea Europeană a reacționat cu toate instrumentele pe care le avea la dispoziție iar rolul său de lider, în special în ceea ce privește stimularea cercetării și dezvoltării de vaccinuri, precum și coordonarea la nivelul Uniunii în toate domeniile sănătății, a fost decisiv în salvarea a milioane de vieți în ultimii trei ani.

Principala noastră recomandare este ca UE să devină mai autonomă în domeniul sănătății, inclusiv în producția de medicamente. Uniunea trebuie să evite dependența de țările terțe si să își mărească capacitatea de producție. În acelasi timp, UE trebuie să își diversifice lanțul global de aprovizionare asigurând o mai bună coordonare a strategiilor naționale de sănătate. Aceasta este ce trebuie să avem la îndemână atunci când ne vom confrunta cu următoarea criză. Reindustrializarea Europei cu un sector farmaceutic competitiv va consolida și mai mult autonomia strategică deschisă a UE în domeniul sănătății. Acesta trebuie să fie planul nostru pentru a evita repetarea greșelilor din trecut.

Este esențial ca UE să stabilească reguli clare – reguli care să nu presupună că trebuie să închidem din nou școlile sau parlamentele pentru o perioadă lungă de timp. Mediul de afaceri trebuie protejat de restrictii prea dure sau neanunțate din timp. Nu trebuie să-i expunem pe cei mai vulnerabili unor situații în care să se simtă și mai slabi, și mai speriați și incapabili să înțeleagă măsurile pe care le ia țara lor. Din acest motiv, este, de asemenea, foarte important să învățăm din răspândirea dezinformării, care a avut un impact extrem de nociv în timpul crizei. Avem nevoie de o protecție sporită împotriva campaniilor de dezinformare, inclusiv împotriva atacurilor cibernetice care vizează serviciile fundamentale.

Parlamentul European adoptat în plen lista sa de recomandări în luna iulie. Dar nu ne vom opri aici. Vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că majoritatea sugestiilor sunt puse în aplicare cât mai repede posibil.

Ne dorim ca Raportul final COVI să fie o cale pentru viitorul Europei – o Europă capabilă să facă față oricărei amenințări, nu doar asupra sănătății noastre, securității noastre, bunăstării noastre și modelului nostru de viață.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia ITRE din PE a adoptat regulamentul privind o infrastructură interoperabilă de servicii publice digitale transeuropene pentru care Gheorghe Falcă a fost responsabil ca raportor al Grupului PPE

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European a adoptat regulamentul Europa Interoperabilă, adică un Schengen online pentru serviciile de administrație publică locală de care eurodeputatul Gheorghe Falcă s-a ocupat din calitatea de raportorul al Grupului PPE din legislativul european.

Acesta a anunțat într-un mesaj pe Facebook că a obținut un rezultat foarte bun pentru România în cadrul acestui dosar.

”Am participat astfel direct la trilogul, adică negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, pentru definitivarea Regulamentului pentru stabilirea unor măsuri de promovare a interoperabilității transfrontaliere a rețelelor și a sistemelor informatice care sunt utilizate pentru furnizarea sau gestionarea serviciilor publice în UE”, a detaliat acesta.

El a ținut să explice că față de o directivă, care se dezbate în parlamentele naționale, regulamentele adoptate la Bruxelles se aplică întocmai în toate statele membre.

”Pe scurt, am obținut dezvoltarea unei infrastructuri interoperabile de servicii publice digitale transeuropene, în beneficiul cetățenilor”, a precizat Falcă.

Acesta s-a declarat foarte mulțumit de faptul că ”amendamentele și propunerile mele la acest dosar, atât în calitate de raportor cât și ulterior, la negocieri, au fost adoptate, fapt ce aduce beneficii pentru România”.

”Mai întâi, pentru că am reușit să consolidez rolul agenției UE înființate la București – prima găzduită de țara noastră. Astfel, Centrul și Rețeaua europeană de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC) beneficiază de statutul de observator în cadrul Comitetului pentru o Europă interoperabilă (un organism consultativ strategic al Comisiei Europene). Dar mai mult decât atât, sunt mulțumit de faptul că am reușit să obțin consolidarea rolului autorităților locale și regionale în punerea în aplicare cu succes a prezentului Regulament”, a precizat Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului și, implicit, fost membru al Comitetului European al Regiunilor.

Eurodeputatul a explicat că regulamentul este important în contextul în care ”autoritățile locale furnizează o serie de servicii publice, dar dispun adesea de resurse limitate în ceea ce privește finanțarea, resursele umane și instrumentele de punere în aplicare a prezentului regulament, acestea trebuie să primească orientări și resurse adecvate”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu, cu elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat în Comisia pentru afaceri constituționale din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Raportul realizat de eurodeputatul Victor Negrescu, ce are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, ce cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat, cu o largă majoritate, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European. Raportul prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene.

Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European a aprobat raportul cu 14 voturi pentru din 16 eurodeputați prezenți. Voturile împotrivă au venit din partea unui eurodeputat PPE și a unui eurodeputat anti-european, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul raportului, se subliniază faptul că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe rațiuni pur politice este regretabilă și cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituțional și cooperării sincere în cazul procedurilor legislative speciale, acordând o atenție sporită justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și posibilității invalidării acestuia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Prin acest raport, Parlamentul European pune presiune asupra Austriei și Olandei în perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Interne de la începutul lunii decembrie. Solicitând justificarea din punct de vedere legal pentru veto-urile aplicate, raportate la tratatele și valorile europene, dar și la drepturile cetățenești, legislativul european arată că nu mai tolerează blocarea procesului legislativ prin politizarea deciziilor din Consiliu. Totodată, mecanismul de răspuns al Parlamentului European prevede atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deciziilor care contravin normelor europene putând să conducă inclusiv la anularea votului, măsură aplicabilă și în cazul unui eventual nou veto politic cu privire la aderarea țării noastre la zona de liberă circulație. Rezultatul obținut în Comisia pentru Afaceri Constituționale arată sprijinul de care beneficiază România în procesul de aderarea la spațiul Schengen și transmite un mesaj puternic către liderii statelor membre privind necesitatea unui vot pozitiv pentru țara noastră” a explicat chestorul Parlamentului European, Victor Negrescu.

Paragrafele cheie din raportul aprobat:

“Art 21: […] Solicită Consiliului să prezinte o explicație din punct de vedere juridic pentru nerespectarea recomandării Comisiei și a Parlamentului și solicită aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.  

Art 24b: Consideră că, atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat, Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie să fie sesizată și trebuie aplicată o soluție imediată, inclusiv, acolo unde este cazul, anulând votul.

Art 25: Solicită Comisiei să lanseze imediat o propunere de revizuire a Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare, cu scopul de a defini procedurile legislative speciale; subliniază că, acordul interinstituțional revizuit trebuie să acorde o atenție specială procedurilor în care Parlamentul se bucură de dreptul de inițiativă, justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și să promoveze respectarea deplină a drepturilor de participare (a instituțiilor) și principiilor echilibrului instituțional și cooperării loiale […]; 

Art 26: Subliniază necesitatea de a defini cerințe precise privind termenul pentru adoptarea sau refuzul unui act de către Consiliu, inclusiv termene, pentru a asigura respectarea principiului cooperării loiale și pentru a evita blocajele instituționale; regretă că, Consiliul a amânat cu 12 ani o decizie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în ciuda recomandărilor pozitive ale Comisiei privind îndeplinirea criteriilor;

Art 27: Insistă asupra apelului său repetat de a publica pozițiile statelor membre în momentul adoptării unui act de către Consiliu; insistă, de asemenea, ca, Consiliul să înregistreze în mod sistematic identitatea statelor membre atunci când își exprimă pozițiile în cadrul Consiliului; solicită ca justificările (voturilor) să se raporteze la dispozițiile tratatului, la drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor UE și ale statelor membre și la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii; solicită și subliniază că, atunci când un vot nu este justificat din punct de vedere juridic sau încalcă dispozițiile tratatului, Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie să fie sesizată și trebuie aplicată o soluție imediată, inclusiv anularea votului […];  

Art 29: Reiterează solicitarea ca tratatele să fie modificate de urgență pentru a extinde aplicarea procedurii legislative ordinare […] la chestiuni legate de spațiul Schengen sau de MFF; constată, totodată, că unanimitatea și ratificările naționale ar trebui în general depășite”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA9 hours ago

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

ROMÂNIA10 hours ago

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

CONSILIUL UE10 hours ago

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

CHINA11 hours ago

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

POLITICĂ12 hours ago

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

ROMÂNIA12 hours ago

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

U.E.12 hours ago

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

ENERGIE12 hours ago

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

COMUNICATE DE PRESĂ13 hours ago

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

COMUNICATE DE PRESĂ13 hours ago

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

ROMÂNIA15 hours ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA1 day ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending