Connect with us

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan (PNL, PPE): Cu 100 de zile înainte de a prelua Președinția Uniunii Europene, Guvernul Dăncilă nu are niciun obiectiv concret de mandat

Published

on

Cu 100 de zile înainte de a prelua Președinția Uniunii Europene, europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) avertizează guvernul Dăncilă nu are niciun obiectiv concret de mandat și „riscăm o președinție slabă”.

„Începând de duminică mai rămân doar 100 de zile până când România va prelua, pentru prima dată, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019. Este o mare oportunitate, pe care o primim doar o dată la 14 ani, de a ne evidenţia la nivel european, dar şi de a pune priorităţile noastre pe lista priorităţilor europene. Din păcate, cu actualul guvern, riscăm ca niciuna dintre aceste oportunităţi să nu fie fructificată, iar preşedinţia română să fie un eşec. În primul rând, cu doar 100 de zile înainte de a prelua acest mandat important, Guvernul României nu are niciun obiectiv concret de preşedinţie, lucru nemaiîntâlnit până acum”, arată Siegfried Mureşan.

Foto: Siegfried Muresan

El menţionează că Bulgaria, care a deţinut preşedinţia în prima jumătate a acestui an, a avut drept obiectiv integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest, Austria, care deţine în prezent preşedinţia, are, printre obiective, creşterea competitivităţii UE prin digitalizare, iar Estonia, deţinătoare a preşedinţiei din a doua parte a anului 2017, a susţinut, printre priorităţi, creşterea siguranţei în Europa.

„Guvernul Dăncilă a prezentat până acum, în loc de priorităţi concrete, doar o listă lungă în care au fost menţionate aproape toate subiectele de pe agenda europeană din ultimii ani”, spune Mureşan.

Liberalul subliniază că actualul guvern nu are niciun obiectiv concret şi nici nu doreşte să îl aibă, amintind „declaraţia nefericită” din această săptămână a ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat că România nu trebuie să promoveze obiective proprii în timpul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, ci are doar un rol de mediator.

„Este grav că ministrul cu unul dintre cele mai importante portofolii din Guvern nu ştie că, pe lângă rolul evident de mediator, fiecare ţară îşi asumă priorităţi concrete de preşedinţie. De asemenea, şi pe marile teme europene, unde avem rol de mediator, România trebuie să-şi asume obiective. Românii merită mai mult decât o preşedinţie după motto-ul <vom trăi şi vom vedea> sau <lasă că merge şi aşa>”, arată Mureşan.

El precizează şi că România riscă un eşec al preşedinţiei Consiliului UE, deoarece membrii cabinetului condus de prim-ministrul Dăncilă nu au pregătirea necesară să gestioneze acest mandat.

„În timpul preşedinţiei române se vor lua decizii extrem de importante în Consiliul UE. Aceste decizii vor trebui adoptate la nivel ministerial, în şedinţe conduse de miniştrii Guvernului Dăncilă. Or, cum va putea ministrul Agriculturii, Petre Daea, să obţină un consens pe viitorul Politicii Agricole Comune, când şi-a dovedit lipsa de competenţă în a gestiona pesta porcină, ceea ce a dus la pagube de sute de milioane de euro pentru fermierii români? Cum va putea ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, să conducă o şedinţă în care se iau decizii extrem de importante privind politicile de migraţie şi de securitate la nivel european, când toată Europa ştie că acest ministru este răspunzător de atacurile jandarmilor asupra persoanelor care protestau paşnic în Piaţa Victoriei în data de 10 august? Or câtă credibilitate ar avea acest Guvern în a negocia un acord privind bugetul multianual al UE post-2020, estimat la peste 1.100 de miliarde de euro, când consilierul economic al prim-ministrului şi responsabilul de facto al politicilor economice în acest Guvern este un condamnat penal pentru fapte de corupţie?”, afirmă europarlamentarul.

Eurodeputatul indică faptul că Guvernul Dăncilă şi-a pierdut întreaga credibilitate la nivel european în urma atacurilor repetate la statul de drept şi la independenţa justiţiei.

„Niciun guvern european responsabil nu va avea încredere în deciziile propuse de un executiv care a atacat constant statul de drept şi care a propus legi prin care este slăbit actul justiţiei. La fel cum niciun guvern european responsabil nu va privi cu seriozitate propunerile în domeniile economice ale unui executiv care a transformat România din una dintre cele mai stabile economii ale UE, în una dintre cele mai instabile economii, înregistrând creşteri-record ale inflaţiei, deficitului bugetar şi datoriei publice”, afirmă Mureşan.

„În cele şase luni în care România va deţine preşedinţia, Europa se va uita spre noi mai mult decât s-a uitat vreodată de la momentul aderării noastre. Din păcate, acest Guvern nu vede preşedinţia ca pe o oportunitate, ci ca pe o povară de care vrea să scape cât mai repede. Vreau o preşedinţie română care să lase mai mult în urmă decât îşi pot imagina prim-ministrul Dăncilă şi ministrul Teodorovici. Vreau o preşedinţie cu rezultate concrete care să schimbe în bine viaţa românilor, nu doar o preşedinţie a declaraţiilor vagi. Preşedinţia este o oportunitate de a pune România pe harta Uniunii Europene, o oportunitate pe care, într-o Uniune de 28 de state, o primim doar o dată la 14 ani. Ne trebuie un guvern care să ştie cum să obţină beneficii pentru România incluzând priorităţile noastre în cadrul priorităţilor europene. Mai avem 100 de zile la dispoziţie pentru a oferi românilor acel guvern care să-i reprezinte cu cinste în timpul preşedinţiei”, conchide Mureşan. 

 

.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a fost ales vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European

Published

on

©️ Siegfried Mureșan/ Facebook

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, a fost ales vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European, cel mai mare grup politic din legislativul european și în mandatul 2019-2024 în urma alegerilor din 26 mai.

Potrivit unei postări pe contul de Twitter al grupului PPE, Mureșan va fi unul dintre cei 10 vicepreședinți ai grupului, în fruntea căruia a rămas Manfred Weber, cel care este susținut de PPE pentru a deveni următorul președinte al Comisiei Europene. Europarlamentarul român a obținut votul a 141 de colegi din 158 de voturi valabil exprimate.

Într-o reacție pe Facebook, Siegfried Mureșan a mulțumit colegilor și a transmis că ”acest vot dat de europarlamentarii PPE reprezintă și un vot de încredere pentru România”.

“Grupul PPE a fost cel mai mare grup înainte de alegerile europarlamentare, am câștigat alegerile și suntem în continuare principala forță politică a Uniunii Europene. Grupul PPE este singura forță politică ce poate asigura stabilitate la nivelul Uniunii și care are soluții la problemele oamenilor”, a scris Mureșan, pe Facebook, după vot.

Mureșan a transmis și ce își propune în acastă nouă calitate

”Îmi propun o Uniune Europeană care să rezolve problemele oamenilor, care să livreze ceea ce așteaptă oamenii de la ea. Voi continua să lupt pentru a aduce în Europa mai multă siguranță și mai multe locuri de muncă. Voi susține o Uniune Europeană mai aproape de oameni, o Uniune în care vocea românilor și a tuturor cetățenilor europeni să se audă cât mai bine. Voi lucra împreună cu toți europarlamentarii din Grupul PPE pentru a îndeplini aceste obiective. Noi, Partidul Național Liberal, am câștigat alegerile europarlamentare în România. Familia noastră politică, PPE, a câștigat alegerile la nivel european. Noi, delegația română în PPE, am ajuns a treia cea mai mare delegație din grup. Suntem o delegație mare într-un grup mare. Aceste lucruri reprezintă o garanție că vom putea obține beneficii concrete pentru România la nivel european”, a mai detaliat acesta.

Alături de Siegfried Mureșan (România), vor mai ocupa poziția de vicepreședinte Arnaud Danjean (Franța), Esteban Gonzales Pons (Spania), Ewa Kopacz (Polonia), Andrey Kovatchev (Bulgaria), Mairead McGuinness (Irlanda), Evangelos Meimarakis (Cipru), Paulo Rangel (Portugalia) și Dubravka Suica (Croația).

Candidatura lui Siegfried Mureșan la funcția de vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European a fost anunțată săptămâna trecută de liderul PNL Ludovic într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.

Siegfried Mureșan, eurodeputat și în legislatura 2014-2019, este vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European și a fost negociator-șef al PE pentru bugetul UE pe anul 2018.

Și în mandatul 2014-2019, PNL a deținut o poziție de vicepreședinte la nivelul grupului PPE în Parlamentul European, funcție ocupată de Marian-Jean Marinescu, eurodeputat încă din 2007 și care va continua și în legislatura 2019-2024.

Amintim faptul că din grupul PPE din Parlamentul European vor face parte, în legislatura 2019-2024, 14 eurodeputați români (10 PNL, 2 PMP și 2 UDMR), aceștia reprezentând a treia cea mai puternică delegație națională din interiorul PPE, după Germania (29 de mandate) și Polonia (17).

PPE este partidul pan-european care a obținut cele mai multe mandate în viitorul Parlament European (179) și aspiră să îl propulseze pe Manfred Weber în funcția de președinte al Comisiei Europene.

Actualmente, cele mai importante trei instituții UE – Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European – sunt conduse de lideri PPE. 14 din cei 28 de comisari europeni provin din familia popularilor europeni, iar 9 șefi de stat sau de guvern din cei 28 reuniți la nivelul Consiliului European fac parte din Partidul Popular European.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) atrage atenția: Numărul turiștilor străini cazați în România a scăzut în primele 4 luni pentru prima dată din 2010

Published

on

Euroapralemntarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) atrage atenția că ”numărul turiștilor străini înregistrați în structurile de cazare din România în primele 4 luni ale anului a scăzut cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut” înregistrându-se astfel o scădere ”de aproape 46.000 de turiști, de la circa 693.000 de turiști la aproximativ 647.000 de turiști”.

”Turismul românesc se va dezvolta și va contribui și la dezvoltarea economiei doar atunci când va atrage turiști străini care se cazează la noi în țară și își cheltuiesc banii de concediu în România. România pierde din ce în ce mai mult teren în fața Bulgariei și a celorlalte state vecine, în ceea ce privește atragerea turiștilor străini. Spre exemplu, Bulgaria a atras în primele 4 luni ale anului peste 2,3 milioane de turiști străini, adică de peste 3,5 ori mai mult decât România. Asta cu toate că avem o țară de două ori mai mare decât Bulgaria și cu un potențial turistic mai ridicat”, a mai spus eurodeputatul român, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Confrom lui Siegfried Mureșan, ”motivul principal al scăderii numărului de turiști străini cazați în România îl reprezintă lipsa măsurilor guvernamentale de dezvoltare a turismului. Este cu atât mai grav cu cât România beneficiază de fonduri europene pentru dezvoltarea turismului. Vedem, însă, că banii europeni rămân nefolosiți. Programul Operațional Regional 2014 – 2020, unul dintre programele cu fonduri UE care finanțează investiții în turism, are o rată absorbție de doar 11%, la 5 ani și jumătate de la începerea actualului exercițiu financiar european”.

”Ministrul Turismului, Bogdan Trif, se laudă în presă că a crescut numărul turiștilor din România datorită voucherelor de vacanță date de Guvern. A crescut, însă, doar numărul turiștilor români care, într-adevăr, au folosit aceste pomeni electorale date de guvern. Dar creșterea aceasta nu ajută cu nimic economia țării de vreme ce ea a fost finanțată de la bugetul de stat. Din momentul în care voucherele vor dispărea, va scădea și numărul turiștilor. Guvernul se laudă, totodată, că a crescut în primele 4 luni numărul turiștilor străini înregistrați la punctele de frontieră. Or pentru turismul românesc nu este un mare câștig dacă un turist străin a tranzitat țara sau a petrecut câteva ore pe aeroport în așteptarea unui alt zbor atât timp cât el nu s-a cazat”, a mai spus Mureșan.

”Lipsa unei strategii coerente în domeniul turismului, lipsa investițiilor de la bugetul de stat și din fondurile europene au condus la această situație critică în turism. În loc să dezvolte infrastructura turistică și de transport, Guvernul României și Ministerul Turismului au risipit banii pe vouchere de vacanță care nu aduc aproape nimic înapoi turismului și economiei, în ansamblu. De aceea, consider că ministrul Turismului, Bogdan Trif, trebuie să-și dea demisia de urgență”, a conchis europarlamentarul român, Siegfried Mureșan.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE): Guvernele au atras în ultimii cinci ani doar 1.2 miliarde de euro, sub 3% rată de absorbţie pe fonduri europene

Published

on

©Siegfried Muresan/ Facebook

Guvernele au atras în ultimii cinci ani doar 1.2 miliarde de euro, sub 3% rată de absorbţie pe fonduri europene, structurale şi de coeziune, ”bani meniţi să dezvolte România”, a afirmat marți europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE).

”Dacă scădem prefinanţările din suma totală de fonduri europene venite în România, adică lucrări ce urmează a se desfăşura, lucrările fazate din trecut şi lucrările desfăşurate la nivelul municipiilor şi judeţelor, unde Guvernul nu are de asemenea niciun merit, rata de absorbţie, adică banii aduşi de guverne în ultimii cinci ani în România, din 2014 până astăzi, sunt doar 1,2 miliarde de euro. Aceasta este cifra ruşinii – sub 3% rată de absorbţie pe fonduri europene, structurale şi de coeziune, bani meniţi să dezvolte România: autostrăzi, spitale regionale, reabilitări de drumuri, anvelopări de blocuri, extinderea reţelei de canalizare, gaze, iluminat public, electricitate”, a precizat eurodeputatul român într-o conferință de presă.

Acesta a completat că în România au ajuns în perioada 2014-2020 ”doar 4.7 miliarde de euro”, dacă ”scădem banii pe care i-au atras fermierii în mod direct și automat fără niciun merit al Guvernului”.

”România are alocate 42 de miliarde de euro. Dacă scădem banii pe care i-au atras fermierii în mod direct şi automat fără niciun merit al Guvernului, guvernele PSD-ALDE au absorbit doar 4,7 miliarde de euro, deşi au trecut cinci ani şi jumătate din cei şapte ani. Din aceste 4,72 de miliarde de euro, o parte sunt prefinanţări şi o parte sunt lucrări fazate, adică lucrări depuse demult, începute demult de alte guverne, care doar se termină în perioada acestui Guvern datorită întârzierilor”, a completat Siegfried Mureșan.

Potrivit acestuia, PSD ”pretinde” că are o rată de absorbție a fondurilor europene de 36% din cele 42,6 miliarde de euro, bani alocaţi pentru perioada 2014 – 2020, iar 10 miliarde de euro sunt plăţi directe pentru fermieri, meritul Guvernului României fiind ”zero”.

”PSD pretinde că avem o rată de absorbţie a fondurilor europene de 36%, vreau să ştiţi care este adevărul. România are alocate, pentru perioada 2014 – 2020, 42,6 miliarde de euro. Din această sumă, din fondurile europene care au fost absorbite de România, 6 miliarde de euro sunt plăţi directe pentru fermieri, aici meritul Guvernului României este zero. Alte 4 miliarde de euro au fost absorbite de fermierii români pentru dezvoltare rurală, adică fermierii şi-au cumpărat tractoare, combine, şi-au făcut instalaţii de procesare a produselor alimentare. Meritul Guvernului PSD-ALDE este zero şi aici”, a afirmat el.

Europarlamentarul român a explicat că analiza este bazată pe ratele raportate de Ministerul Finanțelor publice.

Siegfried Mureșan consideră că Rovana Plumb este principalul vinovat pentru această situaţie.

”Principalul vinovat pentru eşecul absorbţiei fondurilor europene este fostul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Această persoană nu ar trebui să mai joace niciun rol în viaţa publică din România, dar ce face PSD-ul? O pune cap de listă”, a conchis eurodeputatul.

Siegfried Mureșan este europarlamentar din anul 2014. Este, totodată, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, cea mai mare familie politică europeană, iar în Parlamentul European este vicepreședinte al Comisiei pentru Bugete. În 2017, a fost negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul general al Uniunii Europene pentru anul 2018. (Mai multe despre activitatea lui Siegfried Mureșan AICI).

Acesta candidează pentru un nou mandat de eurodeputat în alegerile europene din 26 mai, aflându-se pe locul 3 pe lista PNL. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending