EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE
Published
4 weeks agoon
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a felicitat-o pe președinta Maia Sandu pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale, pe care a descris-o drept „o victorie în fața celui mai dificil contracandidat: Federația Rusă și resursele fără precedent pe care aceasta le-a mobilizat pentru a manipula, a dezinforma și a mitui alegătorii din Moldova”.
Mureșan a subliniat că succesul obținut de Sandu reprezintă și o victorie a cetățenilor moldoveni, care și-au exprimat clar dorința pentru un viitor european. „Este o victorie a oamenilor din Republica Moldova și o înfrângere pentru Federația Rusă,” a afirmat acesta.
Potrivit lui Mureșan, rezultatul proeuropean din alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană întăresc poziția Republicii Moldova pe drumul integrării și fac din țară un stat „mai puternic și mai pregătit de procesul de aderare.” Acesta a adăugat că Uniunea Europeană nu poate ignora dorința cetățenilor moldoveni de a avansa pe calea europeană și că sprijinul pentru modernizarea țării, îmbunătățirea nivelului de trai și pregătirea pentru aderare va crește.
„Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, mă voi asigura că Uniunea Europeană ține cont de voința oamenilor exprimată la vot și că oferim tot sprijinul necesar în procesul de aderare,” a subliniat Mureșan.
În calitate de negociator-șef al Planului de Creștere de 1,8 miliarde de euro destinat Moldovei, eurodeputatul a promis că va urgenta adoptarea legislației europene pentru ca fondurile să fie alocate către infrastructură, modernizarea școlilor, spitalelor și drumurilor, dar și pentru reforma administrației publice și justiției.
„Integrarea europeană aduce rezultate concrete pentru oameni, iar oamenii trebuie să simtă acest lucru cât mai repede,” a adăugat acesta, subliniind importanța resurselor europene pentru a susține acest parcurs esențial.
Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,74% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Președinta Georgiei transmite că mobilizarea proeuropeană din țară continuă cu intensitate
Alegerile legislative din România, în presa internațională: Partidele pro-europene rezistă avansului ultranaţionalist, care contestă orientarea pro-occidentală
Ilie Bolojan, după alegerile legislative: PNL este dispus să participe la o coaliție de guvernare ca factor de modernizare pentru România
Ministrul Sebastian Burduja îndeamnă românii să meargă la vot ca o „datorie”: „Întotdeauna, între binele imperfect și răul suprem, alegem binele”
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat alături de colegii mei din Parlamentul European ca România să rămână la masa negocierilor, cu o poziție strategică în noua Comisie Europeană
Published
6 days agoon
November 27, 2024By
Andreea RaduEuroparlamentarul Gabriela Firea a votat miercuri, în Parlamentul European, ca România „să rămână la masa negocierilor, cu o poziție strategică în noua Comisie Europeană”, pentru a putea obține o bună finanțare pentru educație, sănătate, pentru tinerii și familiile din țara noastră.
„Un transport public mai curat și mai civilizat. Șosele și legături rapide cu Europa. Spitale moderne, dotate cu aparatură de ultimă generație, apă curentă și canalizare în satele noastre. Toate acestea s-au realizat în România din bani europeni. Sunt lucruri palpabile, investiții de care se bucură românii și care aduc acel grad de civilizație spre care tindem. Nu sunt povești. Am votat alături de colegii mei din Parlamentul European ca România să rămână la masa negocierilor, cu o poziție strategică în noua Comisie Europeană. Doar așa putem obține o bună finanțare pentru educație, sănătate, pentru tinerii și familiile din țara noastră”, a transmis deputatul european într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.
Gabriela Firea a precizat că, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, votul pentru noul colegiul al comisarilor a fost strâns.
„370 voturi pentru și 282 împotriva. Doar 14 voturi au făcut diferența. 7 voturi au fost asigurate de delegația social-democrată din România, europarlamentarii membri în Partidul Social Democrat. Am votat pragmatic, pentru că ne dorim in continuare bunăstarea românilor”, a subliniat europarlamentarul,
De asemenea, Gabriela Firea i-a urat succes Roxanei Mînzatu, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, și l-a felicitat pe Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European pentru că s-a implicat activ în negocieri.
„Îi urez succes colegei noastre social-democrate Roxana Mînzatu, în noua poziție de comisar european cu un portofoliu dedicat oamenilor. A fost ministru al fondurilor europene în România, știe cum să aducă în țară fonduri pentru dezvoltare și sunt convinsă că vom reuși împreună să continuăm pe acest drum, unul sigur pentru români. Îl felicit și pe colegul meu Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, care s-a implicat activ în negocieri. De asemenea, pe toți colegii mei care au muncit pentru acest rezultat”, a spus Gabriela Firea.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Virgil Popescu: CE are o misiune complicată, dar sunt încrezător că vom reuși să ajungem la un acord comun cu privire la cele mai bune soluții pentru UE și pentru fiecare stat în parte
Published
6 days agoon
November 27, 2024By
Andreea RaduEurodeputatul Virgil Popescu a declarat că noua Comisie Europeană are o „misiune complicată” și s-a declarat încrezător că, împreună cu Parlamentul European, va găsi cele mai bune soluții pentru Uniunea Europeană și pentru fiecare stat în parte.
„Colegii noștri de la Comisia Europeană își vor începe de astăzi activitatea, după ce au fost votați în plenul Parlamentului European. Au o misiune complicată, dar sunt încrezător că vom colabora bine pentru a le veni în ajutor, pentru a reuși să ajungem la un acord comun cu privire la cele mai bune soluții pe care trebuie să le luăm pentru Uniunea Europeană, pentru fiecare stat în parte”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.
Eurodeputatul a precizat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj „clar și fără echivoc”, acela că unitatea noastră este și mai importantă în lumea contestată de astăzi.
„Îmi doresc ca în aceste zile complicate pentru țara noastră să ne aducem aminte ce înseamnă unitatea, valorile comune care ne leagă și dorința de a fi liberi și prosperi. Să arătăm tuturor că țara noastră este unită”, a subliniat Virgil Popescu.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a prezentat în plenul Parlamentului European noua echipă de comisari, „cu adevărat europeană”, care va contura viitorul Uniunii Europene prin politici îndrăznețe, adaptate nevoilor cetățenilor și principalelor provocări globale. Von der Leyen a subliniat că echipa sa este potrivită „pentru acest moment din istoria Europei”, dar și pentru următorii cinci ani și a făcut un apel la Parlamentul European pentru îmbunătățirea Tratatului care stă la baza funcționării proiectului european.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Bugetul UE pentru 2025, negociat de eurodeputatul Victor Negrescu, a primit votul plenului Parlamentului European
Published
6 days agoon
November 27, 2024By
REDACTIABugetul UE pentru 2025 a fost adoptat în Parlamentul European cu 418 voturi pentru, 185 împotrivă și 67 abțineri, după ce Consiliul a aprobat deja acordul la 25 noiembrie, informează un comunicat oficial al Legislativului European.
Parlamentul European a reușit să obțină pentru bugetul UE din 2025, prin negociatorul său – Victor Negrescu, un sprijin consistent pentru soluționarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor și climă. De asemenea, bugetul UE pentru anul viitor include sume suplimentare față de propunerea Comisiei sau a statelor membre pentru programe importante:
- am blocat măsurile de austeritate și am recuperat 1,52 de miliarde de euro propuși spre tăiere de Consiliu UE;
- fonduri suplimentare pentru ca cetățenii să își poată repatria mai ușor drepturile sociale și pensiile înapoi acasă dar și pentru sprijinirea mecanismelor de dialog social;
- 422 de milioane de euro suplimentare pentru educație și tineri, crescând bugetul Erasmus+ la un total de 4,3 miliarde de euro;
- 45 de milioane de euro este suma suplimentată pentru cercetare, inovare și sănătate;
- o creștere de 30 de milioane de euro a fondurilor alocate pentru agricultură, în special pentru tinerii fermieri, precum și recuperarea unor sume consistente nefolosite în anii trecuți, rezultând un total record de 39,9 miliarde de euro pentru Fondul European de Garantare Agricolă;
- 5 milioane de euro suplimentare pentru natură, biodiversitate și acțiunile climatice;
- o creștere cu 10 milioane de euro a alocărilor pentru programele dedicate gestionării frontierelor externe ale UE, în special pentru extinderea Schengen cu România și Bulgaria;
- 6 milioane de euro în plus pentru mobilitatea militară;
- 50 de milioane de euro s-au adăugat fondurilor destinate ajutorului umanitar.
„Prin aprobarea bugetului UE pentru anul viitor, trimitem un mesaj puternic cetățenilor, și anume că UE, în ciuda contextului politic și economic dificil, este capabilă să se doteze cu mijloacele financiare necesare pentru a-și pune în aplicare politicile și pentru a răspunde nevoilor cetățenilor săi prin cele mai calibrate investiții”, a susținut europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, negociatorul Parlamentului European.
În calitatea sa de vicepreședinte al Parlamentului European responsabil de combaterea corupției și politicile în materie de transparență, Victor Negrescu a susținut și a obţinut creşterea sprijinului financiar pentru activitatea Parchetului European și a Europol.
Ca urmare a negocierilor purtate, bugetul pentru anul viitor include suma de 3 miliarde de euro ce va fi disponibilă pentru a susține refacerea regiunilor afectate de dezastre naturale, cum au fost cele din Europa Centrală și de Est, inclusiv din România și Spania, cu posibilitatea ca statele membre să folosească până la 10% din fondurile de coeziune pentru a preveni și a reconstrui zonele afectate.
Peste 90% din bugetul UE finanțează activități în țările UE și în afara acestora, iar de acești bani beneficiază cetățeni, regiuni, fermieri, cercetători, studenți, ONG-uri și întreprinderi. Spre deosebire de bugetele naționale, bugetul UE este orientat în principal spre investiții, pentru a genera creștere și oportunități pe întreg teritoriul Uniunii Europene. UE deservește 27 de țări, cu o populație totală de 450 de milioane. Având în vedere această amploare, bugetul anual al UE este relativ mic – în medie, între 160-180 miliarde EUR anual în perioada 2021-2027. Acesta este comparabil cu bugetul național al Danemarcei, care deservește 5,6 milioane de oameni, și este cu aproximativ 30% mai mic decât bugetul Poloniei, care are o populație de 38 de milioane. (Sursa: Comisia Europeană)
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme
”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv
Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Trending
- U.E.4 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO