Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, consideră că este nevoie de un buget de urgență pentru un an de zile dacă la 1 ianuarie 2021 nu va fi intrat în vigoare viitorul buget multianual al UE

Published

on

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE responsabil pentru bugete, a atenționat că popularii europeni sunt pregătiți să facă uz de ”arma nucleară” și să voteze împotriva bugetului multianual al UE dacă nu vor fi respectate simultan patru condiții: ”finanțare corespunzătoare pentru prioritățile tradiționale, suficiente fonduri pentru noile priorități, în concordană cu angajamentele asumate, rezerve și ajutor consisten ca urmare a crizei COVID-19”.

”Cel mai important instrument de politică a UE este bugetul. Pentru ca UE să poată face ceea ce așteaptă cetățenii, trebuie să alocăm bugetul în domeniile în care oamenii se așteaptă. Președintele grupului PPE și cu mine am trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene și celui al Consiliului European în care am spus că vom vota bugetul UE pe termen lung dacă sunt respectate simultan 4 condiții: 1. finanțate corespunzător prioritățile tradiționale (PAC și Politica de coeziune), 2. suficiente fonduri pt noile prioritățile în concordanță cu angajamentele asumate de instituțiile europene (Green deal, apărare, siguranta cetățeanului, digitalizare), 3. avem suficiente rezerve în bugetul UE și sigur vor apărea crize în următorii șapte ani, 4. ajutor consistent ca urmare a crizei COVID-19: pentru întreprinderi și componenta medicale. A vota împotriva bugetului UE este o armă nucleară. Parlamentul European este dispus să folosească aceast instrument important pe care îl avem dacă solicitările noastre nu sunt incluse în bugetul UE pe următorii ani”, a transmis eurodeputatul român într-o intervenția în cadrul evenimentului intitulat ”Sprijinul UE pentru cetățeni și economic și combaterea știrilor false”, organizat de Biroul Parlamentului European în România.

Din punctul acestuia de vedere, este nevoie de un buget de urgență de un an de zile, în cazul în care, la 1 ianuarie 2021, nu va fi intrat în vigoare Cadrul Financiar Multianual pentru perioadă 2021-2027.

”Cel mai bun scenariu este cel în care adoptăm repede bugetul pentru următorii 7 ani. Parlamentul European este pregătit de 2 ani de zile să finalizeze acest dosar. Dacă nu vom reuși să adoptăm rapid bugetul pentru următorii șapte ani, avem nevoie de un buget de urgență de un an de zile, pentru că cel mai rău pentru beneficiari este incertitudinea. Parlamentul European a cerut un plan de contingență: un buget de urgență de un an de zile, bazat pe bugetul multianual din 2014-2020 cu câteva ajustări”, a explicat Siegfried Mureșan, care a criticat guvernele ”care își doresc” să aloce mai puțin la bugetul UE.

Vicepreședintele Grupului PPE a făcut trimitere și la importanța investițiilor în sănătate.

”Riscăm să intrăm în recesiune ca urmare a perioadei de carantină. Spitalele riscau să nu facă față numărului mare de îmbolnăviri. Când discutăm despre fonduri europene, despre ajutoare în viitor, cea mai bună modalitate pentru a cheltui aceste fonduri europene sunt investițiile în sănătate. Dacă reușim să creștem capacitățile în spitale, vom putea avea grijă de toți bolnavii, nu va mai fi nevoie să intrăm în carantină dacă va exista o accelerare a virusului în următoarele luni fiindcă spitalele vor putea face față. Este un lucru foarte bun și pentru economie pentru că, dacă va fi nevoie să intrăm din nou în carantină la toamnă, costurile pentru bugetele europene și naționale vor fi din nou foarte mari”, a detaliat Mureșan.

De altfel, acesta este inițiatorul propunerii privind crearea unui Fond European de Solidaritate împotriva coronavirusului de 50 de miliarde de euro în viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene pentru investiții în sistemul medical din Europa.

Fondrul European de Solidaritate împotriva coronavirusului va avea doi piloni:

1. Primul pilon va fi un fond de solidaritate în valoare de 20 de miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile, obiectivul fiind acela de a compensa o parte din cheltuielile făcute de țările europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19, mai ales cheltuielile cu sistemele medicale și de urgență. Banii ar urma să fie accesibili în primii doi ani ai bugetului multianual.

2. Al doilea pilon va fi o schemă de împrumut în valoare de 30 de miliarde de euro, cu condiții avantajoase, împrumuturile fiind garantate de bugetul UE. Comisia Europeană va împrumuta acești bani de pe piețele internaționale, apoi va împrumuta mai departe țările membre ale UE pentru a face investiții în sistemul medical și de sănătate, dar și în mecanisme eficiente de gestionare a unor crize similare.

De asemenea, Siegfried Mureșan a amintit de eforturile întreprinse de Uniunea Europeană în această perioadă pentru a gestiona criza COVID-19 și a veni în sprijinul cetățenilor, în pofida faptului că UE nu are prerogative extinse în domeniul sănătății, acestea fiind, mai curând, apanajul guvernelor statelor membre.

”3.1 miliarde de euro din rezerva UE de 4.1 miliarde de euro au fost alocate deja pentru combaterea crizei COVID-10. Deși UE nu avea multe prerogative în domeniul sănătății, s-au făcut multe. Măsurile s-au luat repede și toate cele trei grupuri din Parlamentul European au jucat un rol constructiv. S-a văzut mai multă unitate și acesta este un lucru bun”, a menționat acesta, amintind, totodată de exemplele concrete de sprijin pentru români: 350 de milioane de euro pentru plata șomajului tehnic, 120 de milioane de euro pentru plata unor sporuri pentru personalul medical aflat în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus.

Biroul Parlamentului European în România a organizat marți, 19 mai, o dezbatere online privind sprijinul Uniunii Europene acordat cetățenilor europeni și importanța măsurilor luate la nivel european pentru depășirea consecințelor economice și sociale ale pandemiei de COVID-19.

La webinar au participat trei eurodeputați români – Siegfried Mureșan (Grupul Partidului Popular European), Carmen Avram (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) și Dacian Cioloș (Renew Europe).

Evenimentul intitulat “Sprijinul UE pentru cetățeni și economic și combaterea știrilor false” a fost transmis LIVE, de la ora 10:30, pe pagina de facebook a Biroului Parlamentului European în România, pe pagina de facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro. Evenimentul face parte din campania #EuropeniîmpotrivaCOVID19.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu a votat în Parlamentul European pentru inițiativa de angajare a tinerilor: ”Suntem datori să venim în sprijinul celor mai vulnerabili”

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) salută rezoluția Parlamentului European prin care solicită creșterea fondurilor alocate Inițiativei pentru angajarea tinerilor – Youth Employment Initiative, rezoluție pe care a și votat-o în cadrul sesiunii plenare.

”Șomajul în rândul tinerilor este una dintre marile probleme ale Uniunii Europene și ale României. Pentru a veni în sprijinul lor, suntem datori să venim în sprijinul celor mai vulnerabili cetățeni și din păcate, mulți tineri sunt vulnerabili în fața acestui recul economic”,  a menționat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Rezoluția a fost votată cu 55 de voturi pentru, 128 împotrivă și 10 abțineri, solicitând măsuri radicale pentru a atenua șomajul în rândul tinerilor, potrivit comunicatului oficial. 

”Prin aprobarea acestei propuneri a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, bugetul programului dedicat reducerii șomajului în rândul tinerilor a fost suplimentat cu peste 28 milioane euro, astfel încât bugetul final pentru anul 2020 ajunge la 145 milioane euro”, mai explică Marian-Jean Marinescu.

Potrivit deputatului european, ”pandemia coronavirus a generat atât o criză de sănătate, cât și una economică, care afectează puternic piața muncii.”

Fondurile sunt alocate pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a-și continua educația prin stagii de ucenicie, training sau alte forme de profesionalizare, precum și pentru găsirea unui loc de muncă.

Prin intermediul NextGenerationEU și al viitorului buget al UE, Comisia a propus deja oportunități semnificative de finanțare din partea UE pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Cel puțin 22 de miliarde euro ar trebui să fie cheltuite pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor.

Citiți și: Comisia Europeană lansează noi măsuri pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor: Cel puțin 22 de miliarde de euro ar trebui cheltuite pentru viitoarea generație

Continue Reading

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni: PES: Criza COVID confirmă nevoia de asistență medicală la prețuri accesibile și de calitate pentru toți

Published

on

© European Union, 2018

Garantarea accesului universal la asistență medicală de calitate și accesibilă trebuie să fie o prioritate pentru UE, a spus familia politică social-democrată din Europa, în urma adoptării unei declarații privind asistența medicală în cadrul unei reuniuni a președinției Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

Declarația evidențiază faptul că criza sanitară COVID-19 a expus consecințele negative ale austerității și deficiențele și limitele actuale ale sistemelor publice de sănătate și îngrijire din statele membre. Aceste sisteme trebuie consolidate și modernizate prin investiții în forța de muncă și infrastructură și printr-o mai bună coordonare a politicilor de sănătate la nivelul UE.

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat:

„Familia noastră politică a înțeles întotdeauna că asistența medicală de calitate, accesibilă pentru toți, este piatra de temelie a unei societăți civilizate. Am luptat pentru a stabili sisteme de sănătate naționale și regionale puternice și eficiente în primul rând. Criza COVID-19 a arătat că trebuie să ne reînnoim eforturile. Trebuie să continuăm să fim îndrăzneți pentru a oferi răspunsuri progresive la problemele de sănătate ale cetățenilor. Trebuie să lucrăm pentru a obține asistență medicală la prețuri accesibile și de calitate pentru toți. Astfel construim o Europă socială pentru toată lumea. Universalitatea și accesibilitatea vor fi asigurate numai prin instituții publice de sănătate și îngrijire puternice și bine finanțate, care investesc în formarea și bunăstarea medicilor, asistenților medicali și a tuturor celorlalți care lucrează în asistență medicală. Aceste servicii, precum și persoanele care le furnizează sunt coloana vertebrală a statelor noastre ale bunăstării. Aceștia au salvat Europa de la catastrofa provocată de COVID-19. Merită recunoștința noastră, dar mai mult decât atât, merită un angajament solid față de viitorul lor. Pentru asta se luptă social-democrații.”

Declarația adoptată de președinția PES – Asistență medicală accesibilă și de calitate pentru toți – prezintă propuneri progresive privind asistența medicală.

Continue Reading

RENEW EUROPE

Eurodeputații USR PLUS salută propunerea lui Charles Michel de suplimentare a bugetului EPP condus de Laura Codruţa Kövesi și de condiționare a fondurilor UE de statul de drept

Published

on

© Dacian Ciolos/ Facebook

Președintele Consiliului European Charles Michel a prezentat vineri propunerile sale privind Planul de relansare și viitorul buget al UE pe următorii șapte ani în care a preluat două dintre prioritățile-cheie ale Alianței USR PLUS, și anume angajamentul pentru un buget adecvat pentru instituția Procurorului European (EPPO), precum și condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Europarlamentarii USR PLUS au solicitat suplimentarea bugetului EPPO, condus deLaura Codruţa Kövesi, pentru ca acesta să își poată începe activitatea operațională cât mai curând posibil. De asemenea, condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea regulilor statului de drept este esențială pentru a descuraja comportamente antidemocratice în interiorul UE, aceasta fiind o prioritate atât a USR PLUS, cât și a grupului Renew Europe. De altfel, Charles Michel face parte din familia politică Renew Europe.

„Vrem ca Parchetul European (EPPO) să devină un instrument activ de combatere a fraudei. Pentru aceasta are nevoie de resurse adecvate și de recunoașterea atribuțiilor sale de toate statele membre. Stă în puterea noastră să introducem un criteriu clar pentru a avea acces la resurse europene pentru statele membre: să participe la mecanismul comun de control, creat de EPPO. Nu putem cere respectarea statului de drept și impune MCV doar pentru unele state, iar la protejarea intereselor financiare europene să permitem unor state să se sustragă de la mecanismele care verifică cheltuirea corectă. Voi susține în Comisia de Bugete a Parlamentului European ca accesul la fondurile europene să fie conectat cu aderarea la noul Parchet European“, a declarat Clotilde Armand, membră a Comisiei pentru Buget.

Ramona Strugariu, membră a Comisiei LIBE, a declarat că “mesajul de astăzi al președintelui Consiliului European confirmă eforturile delegației Alianței USR PLUS la un an de mandat”.

“Am susținut în tot acest timp crearea unui mecanism solid pentru monitorizarea statului de drept, importanța libertății presei, precum și realizarea unei legături între  finanțarea europeană și respectarea statului de drept și a valorilor fondatoare ale Uniunii. Charles Michel pune astăzi în fața statelor membre un pachet de negociere care are ca repere fundamentale exact aceste elemente: o condiționalitate fermă privind statul de drept și valorile Uniunii Europene în negocierile pentru următorul Cadru Financiar Multianual și Planul de relansare economică; mobilizarea și ameliorarea tuturor instrumentelor de care dispune Uniunea pentru a proteja aceste valori; intenția clară de a consacra finanțări adiționale pentru Parchetul European, precum și pentru Programele Justiție, Drepturi și Valori și Europa Creativă. Această propunere este o victorie de etapă foarte importantă pentru noi și pentru Romania. Avem în sfârșit o voce relevantă, puternică și care face agenda Europei. Vom continua să susținem aceste priorități până la etapa acordului final și, dincolo de aceasta, spre o implementare reală. Ca raportor Renew Europe pentru o parte importantă dintre aceste priorități, mă voi asigura că ele devin realitate pentru cetățenii europeni“, a conchis ea.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a prezentat vineri propunerea sa de compromis privind relansarea economică a Uniunii Europene, compusă dintr-un pachet de 750 de miliarde de euro prin instrumentul de redresare Next Generation EU și de 1.074 de miliarde de euro alocați prin Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Propunerea lui Michel, anunțată cu o săptămână înaintea unui summit crucial al liderilor UE, păstrează cele 750 de miliarde de euro propuse de Comisia Europeană la 27 mai, însă diminuează cu 26 de miliarde de euro propunerea privind bugetul multianual de 1.100 de miliarde de euro a executivului european, într-un gest considerat necesar pentru a facilita un compromis cu statele mai riguroase din punct de vedere bugetar.

În propunerea lui Michel este inclusă și suplimentarea bugetelor pentru inițiativele din cadrul statului de drept, precum EPPO și Programele Justiție, Drepturi și Valori

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending