Singuri Acasa, in Casa Poporului.

de Dan Carbunaru

Dan CarbunaruAsa de tare a fost avantul cu care am intrat in UE, in 2007, ca nici nu s-a uscat cerneala pe Tratatul de Aderare si am iesit pe usa cealalta. Formal, suntem inauntru. Pe fond, ne indepartam din ce in ce mai mult de spiritul Europei Unite.

Lipsa de respect fata de cetateanul roman mi se pare mai grava decat lipsa de respect fata de angajamentele europene sau international sau cele fata de cetatenii europeni in general, cei carora si Romania trebuie sa le garanteze un spatiu comun de libertate si justitie, o piata unica si reguli respectate la standard europene.

Nu scoaterea parnaiasilor din puscarii si poate nici ciuntirea legislatiei anticoruptie ar fi cea mai grava problema, ci modul in care s-au mosit in Casa Poporului frankesteinii legislativi.

Sa dezbati o lege dupa ce o adopti, si nu in stadiul de proiect, sa explici ce ai vrut sa faci dupa ce ai facut, iata dovezile ca un stat care recent a dat iar semnale ca va intra in Schengen cand vor vrea Occidentalii se pregateste sa se poarte cu adevarat nu doar ca o tara care nu e in Schengen, ci ca un care nu tine neaparat sa intre.

Ce pierdem noi? In cifre, Romania a primit peste 50 de miliarde de euro investitii straine si 70 de miliarde de euro, fonduri europene pentru perioada 2007-2013. Impreuna, acesti bani reprezinta aproape PIB-ul Romaniei pe un an. Economia depinde de increderea investorilor, iar imaginea tarii se reflecta in perceptia fiecarui roman dintre cei aproape 4 milioane care muncesc afara, majoritatea in Europa.

In timp ce alesii cu girofar montat de electorat in decembrie 2012 considera ca sunt singuri acasa, in Casa Poporului, parintii lor, adica milioanele de romani, raman cu gura si buzunarele cascate a paguba. Bataliile politice sunt abia la inceput, astfel incat cel mai bun reper al romanului care va dori sa stie adevarul va fi cel economic. Mergeti la piata. Pastrati bonurile. Mai intai cereti-le!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.