EVENIMENTE
Conferința ”România durabilă – Agribusiness”
Published
9 years agoon

Conferința ”Romania Durabilă – AGRIBUSINESS”s-a desfășurat marți, 17 noiembrie, în București. Evenimentul Agribusiness a venit in întâmpinarea fermierilor români ce au nevoie de sprijin în vederea sporirii competitivității acestora pe piața europeană și pentru organizarea unui lanț economic profitabil: de la antreprenorul rural la lanțul comercial urban, de la producător agricol la piața de gros, de la investiție și trudă, la profit și bunăstare.
În cadrul acestuia au fost precizate principalele probleme cu care se confruntă fermierii fiind, de asemenea, discutate și măsurile care trebuiesc luate în vederea ajustării regimurilor fiscale și de reglmentare, dezvoltarea unei infrastructuri agricole pentru mai rapida dezvoltare a sectorului, dar și pentru stimularea atragerii de capital în zonele rurale. A fost, totodată, prezentat și aportul enorm pe care sectorul agricol din România îl are la PIB-ul românesc.
Acest eveniment a fost moderat de către jurnalistul economic Daniel Apostol. Printre vorbitorii de la această conferință s-au numărat experți, consultanți fiscali și reprezentanți ai mediului de afaceri care au încercat să găsească soluții viabile și sustenabile, subliniind faptul că există necesitatea reală de a dezvolta acest concept de agribusiness.
Doina Topală, directorul direcției IMM, CEC Bank, a prezentat modul în care CEC Bank i-a ajutat pe fermierii români. Aceasta a precizat că indiferent de perioade, cererea de credite agricole a fost mare la CEC Bank și că jumătate dintre sucursalele acesteia se află în mediul rural, tocmai pentru accesarea mai facilă și pentru mai buna informare a fermierilor. Pe lângă sprijin financiar, CEC Bank oferă și consultanță pentru redactarea scrisorilor de confort și a celor de garanție bancară.
De asemenea doamna Topală a discutat și despre linia de credite de investiții, prin intermediul cărora fermierii pot accesa credite în mai multe etape, încheind prin a sublinia faptul că toate aceste beneficii au fost posibile datorită parteneriatului cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și APIA, dar și datorită surselor CEC.
Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a subliniat faptul că tema agribusiness-ului este una de actualitate și a precizat că în ultima vreme tendința a fost aceea a apariției marilor fermieri care sunt, de asemenea, și cei mai mari negociatori cu băncile, în detrimentul celorlalte categorii de fermieri. Cei mici, care sunt numeroși, nu dispun de toate informațiile necesare pentru accesarea creditelor și uneori nici nu țin o contabilitate primară regulată.
Deși agricultura este sectorul care beneficiază de cel mai mare grad al absorbției fondurilor europene, totuși, trebuie concepute proiecte prin care să fie atrase aceste fonduri de un număr cât mai mare al fermierilor, în special de către cei mici. Doamna Toncea a menționat faptul că în România există aproximativ 700.000 de fermieri care practică agricultura de subzistență, lucrând 1-5 hectare de pământ.
Liviu Rogojinaru, Vicepreședinte CNIPMMR, a vorbit despre rolul pe care IMM-urile îl joacă în PIB-ul României, acestea contribuind cu 67%. Multe dintre acestea se află și în mediul rural și pe lângă ferme, există multe alte afaceri. Domnul Rogojinaru a indicat că asocierea între fermieri ar fi benefică deoarece ar putea duce la o finanțare mai rapidă, sumele maxime oferite de Uniunea Europeană fiind de maxim 50.000 de euro. Totodată, acesta a precizat faptul că o fermă pentru a fi rentabilă, la nivelul UE, trebuie să aibă aproximativ 2500-3000 de hectare.
Felix Daniliuc, General Manager la Raiffeisen Leasing, a arătat care sunt beneficiile leasingului pentru agricultura românească, indicând că această modalitate este una mai simplă pentru fermierii la început de drum în comparație cu creditele bancare deoarece nu necesită garantare, iar timpul necesar acordării este mult mai scurt. Concomitent, Felix Daniliuc a precizat că agricultura ar trebui să fie o prioritate pentru România iar finanțatorii trebuie să fie dispuși să negocieze cu cei pe care-i finanțează.
Nawaf Salameh, fondatorul și președintele Alexandrion Grup Romania a început prin a descrie afacerea sa, susținând că deține mari suprafețe de terenuri în Dobrogea și a detaliat motivele pentru care crearea unei infrastructuri pentru sectorul agricol de către statul român este absolut necesară pentru ca fermierii să beneficieze și astfel să nu fie nevoie ca procesatorii să cumpere fructe din alte țări. Domnul Salameh a insistat asupra necesității ca legislația să fie modificată pentru a permite unui milion de hectare să fie cultivate cu fructe pentru că acestea sunt foarte rentabile, fiind necesare în multe domenii precum: consum, fabricarea de conserve, pentru industria cosmetică, cea farmaceutică și nu în ultimul rând pentru industria alcoolului. De asemenea a menționat și faptul că România duce lipsă de oameni calificați în acest domeniu.
Corneliu-Teofil Teaha, fondatorul și managerul general al Teaha Management Consulting a menționat că există un mare blocaj în rândul fermierilor de a primi finanțare datorită faptului că nu își tin contabilitate în mod constant însă, începând cu 1 ianuarie 2016 se va observa o ameliorare a impozitelor pe care trebuie să le plătească femierii când impozitul pe dividende va scădea de la 16% la 5%. Totodată a accentuat că încasările din taxe și impozite a crescut semnificativ anul acesta.
În concluzie, acest eveniment a arătat atât care sunt provocările cu care se confruntă fermierii, printre care amintim problemele cu cadastrul, lipsa unui sistem de irigații și a unei infrastructuri agricole, dar și a unui program mutual de garantare, însă au fost prezentate și soluții precum finanțarea prin intermediul leasingului, crearea de asociații care să reprezinte într-un mod mai solid interesele fermierilor pentru accesarea facilă a creditelor și sporirea numărului celor care își înființează ferme, odată cu noile modificări fiscale cu impact implementate de la 1 ianuarie 2016: taxe, impozite, scutiri.
—
Violeta Dan
.
.
You may like
Sprijinul financiar european pentru fermierii români, evidențiat în deschiderea ediției 2025 a Forumului BEI – „Aceasta este Europa”
Grupul BEI și Deutsche Leasing România sprijină IMM-urile și fermierii în tranziția ecologică cu finanțări de peste 400 milioane de euro
Eurodeputatul Dan Motreanu a cerut Comisiei Europene explicații privind scumpirea alimentelor și măsurile de sprijin pentru fermieri
Eurodeputatul Daniel Buda: Fermierii au nevoie de soluții reale, iar investițiile în cercetare și inovare sunt cheia către o agricultură digitalizată și durabilă
Eurodeputatul Dan Motreanu: Fondurile europene, esențiale pentru dezvoltarea agriculturii românești. Peste 650.000 de fermieri din întreaga țară au fost sprijiniți pentru a-și susține activitatea
Dan Motreanu a semnat, alături de alți eurodeputați, o scrisoare adresată Comisiei Europene pentru a atrage atenția asupra protejării agriculturii UE
EVENIMENTE
“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE
Published
1 week agoon
March 15, 2025
Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă seară, la mitingul “EuRo Manifest” din Piaţa Victoriei din Bucureşti, desfășurat în semn de susținere privind apartenența României la UE și pentru a protesta față de curentul ultranaționalist, au transmis organizatorii manifestațiilor.
Manifestația a fost organizată de EuRo Manifest, alături de Comunitatea Declic, Rezistența și Corupția Ucide și este prezentată ca o adunare pașnică, de solidaritate, pentru respectarea valorilor europene.
Mitingul “EuRo Manifest” a început, sâmbătă, de la ora 17:00, în Piaţa Victoriei din Capitală, unde a fost citit Manifestul pentru Europa, un document susţinut de peste 40 de organizaţii civice din ţară şi diaspora şi de mii de oameni din toate domeniile de activitate.
Conform organizatorilor, la manifestație, care a culminat cu o inimă proiectată cu ajutorul luminilor de le telefoane și a unor cartonașe colorate, au participat peste 10.000 de persoane.
Pe fundal, s-a auzit “Oda bucuriei”, imnul Uniunii Europene.
EVENIMENTE
România, inima șahului european: Țara noastră găzduiește în premieră Campionatul European Individual de Șah
Published
1 week agoon
March 15, 2025
Pentru prima dată în istorie, România găzduiește Campionatul European Individual de Șah, evenimentul transformând țara noastră într-un veritabil centru al șahului european. Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, în perioada 14–27 martie, stațiunea Eforie Nord de pe litoralul Mării Negre devine capitala continentală a sportului minții, găzduind elita șahistă a Europei.
Competiția reunește aproape 400 de șahiști din 40 de țări, inclusiv 100 de Mari Maeștri Internaționali, ceea ce o transformă într-una dintre cele mai prestigioase ediții din istorie. Pasionații sportului minții vor fi martorii unui spectacol de șah la cel mai înalt nivel, găzduit pentru prima dată pe pământ românesc. Mai mult, principalul favorit al competiției conform ratingului ELO este românul Bogdan Deac, 23 de ani, Mare Maestru Internațional.
“Este o onoare și un moment istoric pentru România să găzduiască, pentru prima dată, Campionatul European de Șah. Această competiție plasează țara noastră în centrul șahului european și oferă șahiștilor români oportunitatea unică de a concura acasă, în fața propriului public, împotriva celor mai puternici jucători ai continentului. Suntem mândri să organizăm acest eveniment de anvergură și suntem convinși că Eforie Nord va deveni, timp de două săptămâni, capitala europeană a șahului. Le mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri, fără de care acest turneu nu ar fi fost posibil!”, a declarat Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah.
O competiție cu tradiție și campioni legendari
Campionatul European Individual de Șah are o tradiție bogată, reunind anual cei mai puternici șahiști ai continentului în lupta pentru titlul european. Ultimele ediții ale competiției evidențiază nivelul ei înalt: în 2024, campionatul a avut loc la Petrovac (Muntenegru) și a fost câștigat de marele maestru Aleksandar Indjic din Serbia, iar în 2023, orașul Vrnjačka Banja (Serbia) a găzduit turneul, titlul fiind cucerit de Alexey Sarana.
De-a lungul anilor, numeroși Mari Maeștri de prestigiu și-au înscris numele în palmaresul competiției, confirmând statutul Campionatului European drept unul dintre cele mai valoroase și dificile turnee de șah din lume.
Ediția 2025 la Eforie Nord – participare record și un cadru unic
Ediția din 2025 se remarcă printr-o participare masivă, cu aproape 400 de jucători din 40 de țări, inclusiv 100 de Mari Maeștri, ceea ce o plasează printre cele mai competitive turnee din istoria competiției. Între aceștia, șapte jucători cu ELO peste 2.660: Bogdan Deac (România, ELO 2.692), Alexey Sarana (Serbia, campionul din urmă cu doi ani, ELO 2.689), Jorden van Foreest (Olanda, ELO 2.676), Shant Sargsyan (Armenia, ELO 2.666), Daniel Dardha (Belgia, ELO 2.665), David Anton Guijarro (Spania, ELO 2.663) și David Navara (Cehia, ELO 2.663).
Evenimentul se desfășoară la Ana Hotels Europa din Eforie Nord, oferind condiții excelente de joc într-un decor spectaculos, la malul mării. Comparativ cu edițiile anterioare, care s-au desfășurat în Muntenegru și Serbia, turneul din România aduce o nouă dimensiune competiției, punând în valoare frumusețea litoralului românesc.
În plus, România are cea mai numeroasă delegație, cu aproximativ 80 de șahiști înscriși, un număr record pentru țara noastră. Publicul românesc are astfel ocazia rară de a urmări live partide spectaculoase între Mari Maeștri de renume mondial. Alături de Bogdan Deac, se mai află nume importante ale șahului românesc: Constantin Lupulescu, Dieter Nisipeanu, David Gavrilescu, Mircea Pârligras.
Mulțumiri aduse sponsorilor și partenerilor
Organizatorii adresează mulțumiri deosebite sponsorilor principali și instituțiilor care au sprijinit acest eveniment de prestigiu. Fundația Superbet, One United Properties, Autonom, Aqua Carpatica, Ana Hotels, Agenția Națională pentru Sport și European Chess Union au jucat un rol esențial în succesul competiției. Implicarea lor demonstrează angajamentul față de promovarea șahului în România și în Europa.
EVENIMENTE
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
Published
2 weeks agoon
March 11, 2025By
Diana Zaim
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, un eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare, infrastructură și domenii conexe, se va organiza în orașul Cluj-Napoca, în data de 13 martie, începând cu ora 17:00. Organizatorii evenimentului sunt Intelglobalis, Patronatul Societăților din Construcții și Asociația Inginerilor de Instalații Filiala Transilvania.
Experții vor dezbate soluții inovatoare, oportunități de colaborare și direcții de dezvoltare sustenabilă. De asemenea, se va pune accent pe sustenabilitate, digitalizare și profitabilitate. Summitul facilitează dialogul între top-managementul companiilor private, instituții de reglementare și mediul academic.
În cadrul evenimentului se vor organiza următoarele:
- Sesiuni de networking pentru top-managementul companiilor din constructii, instalatii, proiectare, infrastructura si domenii auxiliare, facilitând dialogul cu institutiile de reglementare si mediul academic de profil.
- Conferința – dezbateri cu experți și lideri de opinie pe teme ca: încurajarea constructiilor, profitabilitate în construcții, blocajele finanțării guvernamentale pentru infrastructură, investiții, adaptabilitatea la schimbările fiscale, capacitatea de recrutare și retenție a personalului etc.
Locația evenimentului este Wonderland Cluj – sala Grande Vista.
Participanții evenimentului sunt personalități din Top-management din construcții, arhitectură si proiectare, dar și investitori, dezvoltatori imobiliari, reprezentanți ai instituțiilor de reglementare, și mediul academic de profil.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI5 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA5 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL7 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă
- ROMÂNIA5 days ago
Prin lansarea EIT Community Hub România, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) devine un nod strategic în ecosistemul european de inovare