Connect with us

EVENIMENTE

Conferința ”România durabilă – Agribusiness”

Published

on

Conferința ”Romania Durabilă – AGRIBUSINESS”s-a desfășurat marți, 17 noiembrie, în București. Evenimentul Agribusiness  a venit in întâmpinarea fermierilor români ce au nevoie de sprijin în vederea sporirii competitivității acestora pe piața europeană și pentru organizarea unui lanț economic profitabil: de la antreprenorul rural la lanțul comercial urban, de la producător agricol la piața de gros, de la investiție și trudă, la profit și bunăstare.

În cadrul acestuia au fost precizate principalele probleme cu care se confruntă fermierii fiind, de asemenea, discutate și măsurile care trebuiesc luate în vederea ajustării regimurilor fiscale și de reglmentare, dezvoltarea unei infrastructuri agricole pentru mai rapida dezvoltare a sectorului, dar și pentru stimularea atragerii de capital în zonele rurale. A fost, totodată, prezentat și aportul enorm pe care sectorul agricol din România îl are la PIB-ul românesc.

Acest eveniment a fost moderat de către  jurnalistul economic Daniel Apostol. Printre vorbitorii de la această conferință s-au numărat experți, consultanți fiscali și reprezentanți ai mediului de afaceri care au încercat să găsească soluții viabile și sustenabile, subliniind faptul că există necesitatea reală de a dezvolta acest concept de agribusiness.

agrib

Doina Topală, directorul direcției IMM, CEC Bank, a prezentat modul în care CEC Bank i-a ajutat pe fermierii români. Aceasta a precizat că indiferent de perioade, cererea de credite agricole a fost mare la CEC Bank și că jumătate dintre sucursalele acesteia se află în mediul rural, tocmai pentru accesarea mai facilă și pentru mai buna informare a fermierilor. Pe lângă sprijin financiar, CEC Bank oferă și consultanță pentru redactarea scrisorilor de confort și a celor de garanție bancară.

De asemenea doamna Topală a discutat și despre linia de credite de investiții, prin intermediul cărora fermierii pot accesa credite în mai multe etape, încheind prin a sublinia faptul că toate aceste beneficii au fost posibile datorită parteneriatului cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și APIA, dar și datorită surselor CEC.

Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a subliniat faptul că tema agribusiness-ului este una de actualitate și a precizat că în ultima vreme tendința a fost aceea a apariției marilor fermieri care sunt, de asemenea, și cei mai mari negociatori cu băncile, în detrimentul celorlalte categorii de fermieri. Cei mici, care sunt numeroși, nu dispun de toate informațiile necesare pentru accesarea creditelor și uneori nici nu țin o contabilitate primară regulată.

Deși agricultura este sectorul care beneficiază de cel mai mare grad al absorbției fondurilor europene, totuși, trebuie concepute proiecte prin care să fie atrase aceste fonduri de un număr cât mai mare al fermierilor, în special de către cei mici. Doamna Toncea a menționat faptul că în România există aproximativ 700.000 de fermieri care practică agricultura de subzistență, lucrând 1-5 hectare de pământ.

Liviu Rogojinaru, Vicepreședinte CNIPMMR, a vorbit despre rolul pe care IMM-urile îl joacă în PIB-ul României, acestea contribuind cu 67%. Multe dintre acestea se află și în mediul rural și pe lângă ferme, există multe alte afaceri. Domnul Rogojinaru a indicat că asocierea între fermieri ar fi benefică deoarece ar putea duce la o finanțare mai rapidă, sumele maxime oferite de Uniunea Europeană fiind de maxim 50.000 de euro. Totodată, acesta a precizat faptul că o fermă pentru a fi rentabilă, la nivelul UE, trebuie să aibă aproximativ 2500-3000 de hectare.

Felix Daniliuc, General Manager la Raiffeisen Leasing, a arătat care sunt beneficiile leasingului pentru agricultura românească, indicând că această modalitate este una mai simplă pentru fermierii la început de drum în comparație cu creditele bancare deoarece nu necesită garantare, iar timpul necesar acordării este mult mai scurt. Concomitent, Felix Daniliuc a precizat că agricultura ar trebui să fie o prioritate pentru România iar finanțatorii trebuie să fie dispuși să negocieze cu cei pe care-i finanțează.

Nawaf Salameh, fondatorul și președintele Alexandrion Grup Romania a început prin a descrie afacerea sa, susținând că deține mari suprafețe de terenuri în Dobrogea și a detaliat motivele pentru care crearea unei infrastructuri pentru sectorul agricol de către statul român este absolut necesară pentru ca fermierii să beneficieze și astfel să nu fie nevoie ca procesatorii să cumpere fructe din alte țări. Domnul Salameh a insistat asupra necesității ca legislația să fie modificată pentru a permite unui milion de hectare să fie cultivate cu fructe pentru că acestea sunt foarte rentabile, fiind necesare în multe domenii precum: consum, fabricarea de conserve, pentru industria cosmetică, cea farmaceutică și nu în ultimul rând pentru industria alcoolului. De asemenea a menționat și faptul că România duce lipsă de oameni calificați în acest domeniu.

Corneliu-Teofil Teaha, fondatorul și managerul general al Teaha Management Consulting a menționat că există un mare blocaj în rândul fermierilor de a primi finanțare datorită faptului că nu își tin contabilitate în mod constant însă, începând cu 1 ianuarie 2016 se va observa o ameliorare a impozitelor pe care trebuie să le plătească femierii când impozitul pe dividende va scădea de la 16% la 5%. Totodată a accentuat că încasările din taxe și impozite a crescut semnificativ anul acesta.

În concluzie, acest eveniment a arătat atât care sunt provocările cu care se confruntă fermierii, printre care amintim problemele cu cadastrul, lipsa unui sistem de irigații și a unei infrastructuri agricole, dar și a unui program mutual de garantare, însă au fost prezentate și soluții precum finanțarea prin intermediul leasingului, crearea de asociații care să reprezinte într-un mod mai solid interesele fermierilor pentru accesarea facilă a creditelor și sporirea numărului celor care își înființează ferme, odată cu noile modificări fiscale cu impact implementate de la 1 ianuarie 2016: taxe, impozite, scutiri.

Violeta Dan

 

.

.

EVENIMENTE

Ultima zi de înscrieri la Școala de vară Europuls – Viitorul Europei pentru TINE(ri)

Published

on

© Europuls.ro

Europuls, cu sprijinul Ambassade de France en Roumanie și al Institutul Francez, organizează în perioada 3-6 august 2021 Școala de vară Viitorul Europei pentru TINE(ri), eveniment ce își propune să informeze, instruiască și să comunice cu tinerii din România pe tema politicilor europene și a subiectelor ce vor fi discutate la nivelul Uniunii Europene în următorii ani.

„Având ca tema centrală Conferința privind Viitorul Europei, e șansa ta să aduci acea schimbarea pe care vrei să o vezi în UE! Timp de 4 zile, în mediul online, în cadrul Școlii de vară Viitorul Europei pentru TINE(ri), vei putea să arăți lumii tot ceea ce gândești și crezi despre viitorul Europei”, transmite Europuls.

Te poți înscrie la Școala de vară până pe 22 iulie prin acest Formular.
Anunțarea rezultatelor va fi comunicată în data de 26 iulie.

Conferința privind viitorul Europei este formată dintr-o serie de dezbateri și discuții organizate la inițiativa cetățenilor, care vor permite fiecărui european să își împărtășească ideile și să contribuie la clădirea viitorului nostru comun. Conferința este un exercițiu democratic paneuropean major, care oferă un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă și transparentă cu cetățenii cu privire la o serie de priorități și provocări importante. Este prima dată în cei 70 de ani de existență, când Uniunea Europeană se angajează la un astfel de proces participativ, Conferința privind Viitorul Europei fiind o șansă unică de a remodela Europa pornind de la viziunea cetățenilor.

Continue Reading

EVENIMENTE

Redactorul-șef CaleaEuropeană.ro, Robert Lupițu, speaker în cadrul Conferinței “Europe of the Carpathians” organizate de Camera inferioară a Parlamentului Poloniei

Published

on

© Europe of the Carpathians

Robert Lupițu, redactor-șef al CaleaEuropeană.ro, participă sâmbătă, 19 iunie, în calitate de vorbitor, la sesiunea de deschidere a conferinței internaționale “Europe of the Carpathians” organizată de Seimul Poloniei, camera inferioară a Parlamentului polonez, la inițiativa președintelui Comisiei pentru afaceri externe, Marek Kuchcinski, și a șefei delegației Parlamentului polonez la Adunarea Parlamentară OSCE, Barbara Bartus.

Redactorul-șef al CaleaEuropeană.ro va susține o intervenție în cadrul sesiunii intitulate “Viitorul Europei”.

Evenimentul va fi deschis de Marek Kuchciński, șeful Comisiei pentru afaceri externe din Seimul Poloniei, iar în cadrul sesiunii vor mai lua cuvântul Bogusław Sonik, vicepreședinte al Grupului parlamentar pentru Carpați (Polonia), Hanna Liubakova, expert Atlantic Council (Belarus), Pavol Mačala, Asociația Științifică “Personalism” (Slovacia) și Matyas Zrno, redactor-șef al platformei “Konzervativny noviny” (Cehia). Sesiunea va fi moderată de Maciej Szymanowski, director al Institutului Wacław Felczak pentru cooperare polono-maghiară.

Panelul se va axa pe tematici precum “Fundamentele inviolabile ale democrației europene. Drepturile și valorile europene; “Dezvoltare durabilă”; “Europa sănătoasă și sigură, “Strategia carpatică – un pas în viitor”, “Rolul Europei Carpatice în construirea unei Europe în stil european”.

Conferința internațională este organizată în format online și se va desfășura pe tot parcursul zilei de sâmbătă.

Evenimentul mai cuprinde tematici și sesiuni de dezbateri precum oportunitățile Pactului Verde Europene pentru dimensiuni precum agricultura și turismul, viitoarea președinție poloneză la OSCE cu accent pe cooperarea cu grupul de la Vișegrad, Inițiativa celor Trei Mări și Formatul București 9 sau protejarea patrimoniului cultural al regiunii Carpaților.

Inițiativa “Europa Carpaților” a luat naștere în anii 1999-2000, odată cu lansarea proiectului “Carpații verzi”, obiectivul fiind dezvoltarea cooperării polono-slovace-ucrainene.

Forma “Europei Carpaților” a devenit mai clară odată cu pregătirea Convenției-cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților la Kiev, la 22 mai 2003. Convenția a devenit documentul constitutiv fundamental pentru cooperarea în regiunea Carpaților. Bazându-se pe Convenția alpină, șapte țări, și anume Republica Cehă, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina și Ungaria, au adoptat un model de dezvoltare durabilă în Carpați. A prevalat opinia conform căreia Carpații sunt o regiune unică în Europa, care necesită o cooperare internațională.

Ciclul de conferințe “Europa Carpaților” a fost inițiat în 2010. Aceste reuniuni ale reprezentanților țărilor din regiunea Carpaților au ca scop consolidarea cooperării regionale și a parteneriatului dintre aceste țări. În același timp, conferința servește drept forum pentru schimbul de opinii și idei cu privire la acțiunile comune pentru dezvoltarea nu numai a Carpaților, ci și a Europei Centrale și de Est.

Continue Reading

EVENIMENTE

Europuls și UiPath organizează dezbaterea „Rolul tehnologiei ca motor al inovației în redresarea economică” (LIVE, 17 iunie, ora 17:00)

Published

on

© Europuls

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană și UiPath, o companie  lider în domeniul enterprise software automation vor organiza joi, 17 iunie, între orele 17:00-18:30, dezbaterea cu privire la rolul tehnologiei ca motor al inovației în redresarea economică.

Dezbaterea va fi  transmisă LIVE pe pagina de Facebook Calea Europeană , partener media al evenimentului. 

Combaterea efectelor pandemiei  COVID-19 a devenit una dintre cele mai mari provocări globale, astfel că statele și actorii privați își unesc forțele pentru a găsi soluții inovative pentru a accelera redresarea economică post-pandemică. Astfel, tehnologiile emergente beneficiază de un rol exponențial în susținerea măsurilor care vor contribui la relansarea economiei și a societății.

În cadrul acestei dezbateri, vorbitorii vor explora beneficiile și potențialul noilor tehnologii digitale în abordarea provocărilor post-pandemice și conducerea la creșterea economică pentru a crea standarde mai bune în sectorul digital, avantaje pentru cetățeni, precum și asigurarea premiselor favorabile pentru viitorul muncii.

Acest eveniment își propune să reunească decidenți europeni și naționali, reprezentanți ai industriei tehnologice, precum și experți în transformare digitală pentru a facilita o discuție despre oportunitățile de dezvoltare disponibile în sectorul digital, atât la nivel național, cât și la nivel local. În același timp, vor fi explorate investițiile și reforme necesare pentru a sprijini redresarea economică, cum pot fi transpuse în proiecte specifice și care sunt măsurile de finanțare disponibile ce vor susține transformarea digitală.

Panel I: 17:00 EET – 17:45 EET (45 minute):

Dragoș Pîslaru – Membru al Parlamentului European, Co-Raportor al Mecanismului de Redresare și Reziliență

Andreea Ticheru – Policy Officer, Recovery & Resilience Task Force, Comisia Europeană

Adrian Dan – Consilier al Ministrului, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Bianca Muntean – Manager, Transilvania IT Cluster

Dorin Pena – Director, Romania & CIS Countries, Cisco

Panel II: 17:45 EET – 18:30 EET (45 minute):

Francisco Barros Castro – Membru al Cabinetului Comisarului European pentru Coeziune și Reforme Elisa Ferreira, Comisia Europeană

Andrei Rigu – Consilier General al Municipiului București

Răzvan Atim – Manager General Europa de Est, UiPath

Radu Puchiu – Co-fondator, H.appyCities

Evenimentul va fi moderat de Cezara Panait – Head of Digital Policy, Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 week ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending