Connect with us

EVENIMENTE

Conferința ”România durabilă – Agribusiness”

Published

on

Conferința ”Romania Durabilă – AGRIBUSINESS”s-a desfășurat marți, 17 noiembrie, în București. Evenimentul Agribusiness  a venit in întâmpinarea fermierilor români ce au nevoie de sprijin în vederea sporirii competitivității acestora pe piața europeană și pentru organizarea unui lanț economic profitabil: de la antreprenorul rural la lanțul comercial urban, de la producător agricol la piața de gros, de la investiție și trudă, la profit și bunăstare.

În cadrul acestuia au fost precizate principalele probleme cu care se confruntă fermierii fiind, de asemenea, discutate și măsurile care trebuiesc luate în vederea ajustării regimurilor fiscale și de reglmentare, dezvoltarea unei infrastructuri agricole pentru mai rapida dezvoltare a sectorului, dar și pentru stimularea atragerii de capital în zonele rurale. A fost, totodată, prezentat și aportul enorm pe care sectorul agricol din România îl are la PIB-ul românesc.

Acest eveniment a fost moderat de către  jurnalistul economic Daniel Apostol. Printre vorbitorii de la această conferință s-au numărat experți, consultanți fiscali și reprezentanți ai mediului de afaceri care au încercat să găsească soluții viabile și sustenabile, subliniind faptul că există necesitatea reală de a dezvolta acest concept de agribusiness.

agrib

Doina Topală, directorul direcției IMM, CEC Bank, a prezentat modul în care CEC Bank i-a ajutat pe fermierii români. Aceasta a precizat că indiferent de perioade, cererea de credite agricole a fost mare la CEC Bank și că jumătate dintre sucursalele acesteia se află în mediul rural, tocmai pentru accesarea mai facilă și pentru mai buna informare a fermierilor. Pe lângă sprijin financiar, CEC Bank oferă și consultanță pentru redactarea scrisorilor de confort și a celor de garanție bancară.

De asemenea doamna Topală a discutat și despre linia de credite de investiții, prin intermediul cărora fermierii pot accesa credite în mai multe etape, încheind prin a sublinia faptul că toate aceste beneficii au fost posibile datorită parteneriatului cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și APIA, dar și datorită surselor CEC.

Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a subliniat faptul că tema agribusiness-ului este una de actualitate și a precizat că în ultima vreme tendința a fost aceea a apariției marilor fermieri care sunt, de asemenea, și cei mai mari negociatori cu băncile, în detrimentul celorlalte categorii de fermieri. Cei mici, care sunt numeroși, nu dispun de toate informațiile necesare pentru accesarea creditelor și uneori nici nu țin o contabilitate primară regulată.

Deși agricultura este sectorul care beneficiază de cel mai mare grad al absorbției fondurilor europene, totuși, trebuie concepute proiecte prin care să fie atrase aceste fonduri de un număr cât mai mare al fermierilor, în special de către cei mici. Doamna Toncea a menționat faptul că în România există aproximativ 700.000 de fermieri care practică agricultura de subzistență, lucrând 1-5 hectare de pământ.

Liviu Rogojinaru, Vicepreședinte CNIPMMR, a vorbit despre rolul pe care IMM-urile îl joacă în PIB-ul României, acestea contribuind cu 67%. Multe dintre acestea se află și în mediul rural și pe lângă ferme, există multe alte afaceri. Domnul Rogojinaru a indicat că asocierea între fermieri ar fi benefică deoarece ar putea duce la o finanțare mai rapidă, sumele maxime oferite de Uniunea Europeană fiind de maxim 50.000 de euro. Totodată, acesta a precizat faptul că o fermă pentru a fi rentabilă, la nivelul UE, trebuie să aibă aproximativ 2500-3000 de hectare.

Felix Daniliuc, General Manager la Raiffeisen Leasing, a arătat care sunt beneficiile leasingului pentru agricultura românească, indicând că această modalitate este una mai simplă pentru fermierii la început de drum în comparație cu creditele bancare deoarece nu necesită garantare, iar timpul necesar acordării este mult mai scurt. Concomitent, Felix Daniliuc a precizat că agricultura ar trebui să fie o prioritate pentru România iar finanțatorii trebuie să fie dispuși să negocieze cu cei pe care-i finanțează.

Nawaf Salameh, fondatorul și președintele Alexandrion Grup Romania a început prin a descrie afacerea sa, susținând că deține mari suprafețe de terenuri în Dobrogea și a detaliat motivele pentru care crearea unei infrastructuri pentru sectorul agricol de către statul român este absolut necesară pentru ca fermierii să beneficieze și astfel să nu fie nevoie ca procesatorii să cumpere fructe din alte țări. Domnul Salameh a insistat asupra necesității ca legislația să fie modificată pentru a permite unui milion de hectare să fie cultivate cu fructe pentru că acestea sunt foarte rentabile, fiind necesare în multe domenii precum: consum, fabricarea de conserve, pentru industria cosmetică, cea farmaceutică și nu în ultimul rând pentru industria alcoolului. De asemenea a menționat și faptul că România duce lipsă de oameni calificați în acest domeniu.

Corneliu-Teofil Teaha, fondatorul și managerul general al Teaha Management Consulting a menționat că există un mare blocaj în rândul fermierilor de a primi finanțare datorită faptului că nu își tin contabilitate în mod constant însă, începând cu 1 ianuarie 2016 se va observa o ameliorare a impozitelor pe care trebuie să le plătească femierii când impozitul pe dividende va scădea de la 16% la 5%. Totodată a accentuat că încasările din taxe și impozite a crescut semnificativ anul acesta.

În concluzie, acest eveniment a arătat atât care sunt provocările cu care se confruntă fermierii, printre care amintim problemele cu cadastrul, lipsa unui sistem de irigații și a unei infrastructuri agricole, dar și a unui program mutual de garantare, însă au fost prezentate și soluții precum finanțarea prin intermediul leasingului, crearea de asociații care să reprezinte într-un mod mai solid interesele fermierilor pentru accesarea facilă a creditelor și sporirea numărului celor care își înființează ferme, odată cu noile modificări fiscale cu impact implementate de la 1 ianuarie 2016: taxe, impozite, scutiri.

Violeta Dan

 

.

.

EVENIMENTE

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Published

on

© Votez pentru Sănătate

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează joi, 26 noiembrie, o dezbatere online consacrată necesității unui parteneriat strategic pentru domeniul sănătății.

Evenimentul, intitulat “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?”, va fi transmis LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană de la ora 11:00.

Prin această dezbatere, organizatorii își propun discutarea priorităților partidelor pentru următorii 4 ani în domeniul sănătății și ce măsuri propun formațiunile politice pentru o sănătate europeană, mai ales în contextul în care în viitoarea perioadă de programare financiară europeană 2021-2027, România a luat decizia de a elabora în premieră un program operațional dedicat sănătății, bazat pe strategia națională de sănătate, cu o alocare de circa 4,7 miliarde de euro din fonduri europene.

“Votez pentru Sănătate” este o campanie de informare și implicare publică, lansată în octombrie 2016,  o iniţiativa a Coaliţiei “Votez pentru sănătate”, care își propune să facă din sănătate o prioritate pe agenda publică și să genereze schimbare în sistemul de sănătate.

Peste 20 de entități și instituții s-au alăturat Coaliției: asociații profesionale, societăți medicale, asociații de pacienți, companii private, experți. 

Continue Reading

EVENIMENTE

Centrul Prevenire a Conflictelor & Early Warning lansează două volume consacrate efectelor pandemiei COVID-19 asupra lumii (LIVE, 20 noiembrie, ora 15:00)

Published

on

Centrul de Prevenire a Conflictelor & Early Warning organizează vineri evenimentul de lansare a cărților „Coronavirus pandemic and the changes of the world”, coordonat de Iulian Chifu și de Dumitru Șaranuța și „Technology and social media and their impact on the human being, society and politics”, coordonat de Iulian Chifu și Lavinia Savu.

Evenimentul va avea loc vineri, 20 noiembrie 2020, ora 15:00, în format online, accesul fiind posibil pe platforma Zoom.us (https://zoom.us/j/98087071826 / Meeting ID: 980 8707 1826) și va fi transmis live de CaleaEuropeana.ro.

Evenimentul va beneficia de prezența ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu și a ministrului apărării naționale, Nicolae Ciucă.

De asemenea, sunt invitați Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe; Iulian Fota, directorul general Institutului Diplomatic Român; Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale; dlui Narciz Bălășoiu, directorul CPC-EW; și Alina Inayeh, director al German Marshall Fund of the United States.

Totodată, vor participa și cei doi coordonatori, Iulian Chifu și Dumitru Șaranuța.

Continue Reading

EVENIMENTE

NATO Youth Academy începe luni la București pentru a pregăti o nouă generație de tineri în domeniul securității internaționale

Published

on

© NATO Youth Academy

NATO Youth Academy, printre cele mai importante proiecte de mentorat din România pentru formarea noii generații de experți în studii de securitate și relații internaționale, organizat de Asociația ESCU, în parteneriat cu Divizia de Diplomație Publică a NATO, va desfășura cea de-a doua ediție în acest an într-un format nou, exclusiv online, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul va avea loc în perioada 2-7 noiembrie cu cei mai cunoscuți experți și practicieni din zona relațiilor internaționale, atât de la nivel național, cât și european. NATO Youth Academy 2 îi invită pe tinerii profesioniști, selectați în urma unui apel public național din toate centrele universitare din țară, să participe într-un amplu program de pregătire în domeniul relațiilor internaționale, diplomației publice și studiilor de securitate, care să le faciliteze o mai bună înțelegere a provocărilor de securitate actuale, contribuind, de asemenea, la dezvoltarea abilităților personale, necesare pentru a răspunde exigențelor unor viitoare cariere într-un mediu internațional dinamic.

La fel ca și anul trecut, participanții vor avea șansa să interacționeze prin intermediul unei serii de prelegeri, conferințe, dezbateri și mese rotunde – cu personalități de renume – cu reputație internațională –  din zona academică, militară, diplomatică și politică, fără de care reușitele României în cadrul NATO nu ar fi fost aceleași, care vor readuce în România, chiar și în context pandemic, o nouă ediție concentrată de data aceasta pe armele biologice și dezinformarea din jurul amenințărilor hibride.

Cine sunt principalii vorbitori?

Printre numele deja confirmate se numără: dl. Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, dl. General-Maior Iulian Berdilă, Şeful Statului Major al Forţelor Terestre; dl. Iulian Fota, Directorul General al Institutului Diplomatic Român; E.S. dna. Simona-Mirela Miculescu, director al Biroului Organizaţiei Naţiunilor Unite de la Belgrad; dna. Simona Cojocaru, Secretar de stat, șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale; dl. Ioan-Mircea Pașcu, Ministrul Apărării Naționale în mandatul căruia România a aderat la NATO și fost vicepreședinte al Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu Adunarea Parlamentară NATO; dl. Cristi Dănileț, judecător din anul 1998, fost consilier al ministrului justiției în perioada 2005-2007 și membru CSM în perioada 2011-2016 și dna. Gabriela Horoșanu, unul dintre cei mai apreciați diplomați români din cadrul Reprezentanței Permanente a României la NATO, cu o pregătire multidisciplinară ce îmbină relațiile internaționale, medicina – studiul bolilor infecțioase – și inteligența artificială.

Printre speakerii confirmați mai amintim de: dl. Ioan-Cosmin Mihai, fondator și vice-președinte al Asociației Române pentru Asigurarea Securității Informației și trainer al Agenției UE pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii (CEPOL); dl. Radu Magdin, expert în comunicare strategică și lider emergent NATO al Consiliului Atlantic al SUA (2014), Trendsetter Forbes România (2014) și Lider la Warsaw Security Summit (2015); dl. Colonel Constantin Spînu, Şeful Direcţiei informare şi relaţii publice a MApN și dl. Locotenent-Colonel Constantin Bălan, Șeful Biroului de Presă al MApN; dna. Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs; dl. Hari Bucur-Marcu, expert în securitate internațională; dl. Robert Lupițu, redactor-șef CaleaEuropeana.ro; dna. Benedicte Borel – Building Integrity Team Leader NATO; dna. Doyin Adele Shiyanbola, Șefa secției politice a Ambasadei Marii Britanii și dl. Amir Sagron, Vice-ambasador al Israelului la București.

© NATO Youth Academy

Scurt context al acestei ediții

Istoria geopolitică recentă arată că tot mai multe evenimente din sfera securității internaționale tind să prindă contur și să inunde, tot mai frecvent, agenda publică a guvernelor naționale și a organizațiilor internaționale de profil.

Disputa din Mediterana de Est dintre Grecia și Turcia, decizia recentă a Armeniei de a declara legea marțială și de a mobiliza trupele în regiunea Nagorno-Karabakh, protestele masive de stradă din Belarus și Bulgaria, precum și practica – tot mai frecventă – a otrăvirii liderilor opoziției politice din Rusia sunt subiecte ce vor avea un impact semnificativ asupra securității regionale.

Suntem noi pregătiți ca țară să reducem la maximum daunele și să ne asumăm un rol activ ca mediatori? Care este poziția NATO și ce eforturi sunt întreprinse de Alianță zilele acestea pentru detensionarea acestor episoade speciale?

Acestea vor fi câteva dintre subiectele abordate în timpul programului, vom discuta timp de o săptămâna despre toate acestea și ne îndreptăm – în contextul pandemiei – întreaga atenție asupra istoriei armelor biologice și modalităților de contracare a acestui nou tip de amenințare hibridă. Vom aborda, totodată, conflictele înghețate din zona Caucazului care riscă să pună în pericol balanța de putere din zonă și eforturile NATO de a menține un dialog permanent cu țări ale căror regimuri politice vin în contradicție cu valorile promovare de Alianță.

Din cauza situației epidemiologice actuale, ediția din acest an va fi organizată exclusiv online și transmisă din studiourile NATO Youth Academy, găzduite de AWE. Adaptive Work Environment.

Asociația ESCU și Divizia de Diplomație Publică a NATO (Bruxelles), organizatorii acestui program unic de formare a noii generații în spiritul valorilor transatlantice, duc mai departe tradiția începută în 2019 – în contextul campaniei globale #WeAreNATO și al aniversării celor 70 ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

Mai multe detalii despre program:  https://world-experience.ro, precum și pe www.asociatiaescu.ro.

Asociaţia ESCU înseamnă Educaţie, Societate, Cultură, Umanitate. Suntem o organizaţie nonguvernamentală tânără, independentă, apolitică, nonprofit, având obiectivul principal de a îmbunătăţi nivelul cultural şi educaţional al publicului din ţară. Principala noastră directive de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spatial public românesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune susținerea practicilor culturale la nivel național și multidisciplinar. 

Asociația noastră operează la intersecția dintre creativitate, artă și antreprenoriat cultural, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice, precum și programe de mentorat în diplomație și relații internaționale.  Proiectele noastre de referință, axate pe domenii precum diplomația culturală și publică, relații internaționale, publicitate și branding, sunt World Experience Festival/Festivalul Ambasadelor, NATO Youth Academy, Diplomatic Backstage Program și Made in RO: muzeu de publicitate și branduri românești, cu trei ediții la activ.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

NATO45 mins ago

România propune aliaților din NATO inițierea procesului de redactare a unui nou Concept Strategic și se oferă să găzduiască viitorul Centru NATO în domeniul rezilienței

ROMÂNIA59 mins ago

Ziua Națională a României. Klaus Iohannis a decorat personalități din domeniul medical pentru lupta lor împotriva COVID-19

EDITORIALE1 hour ago

Op-ed | România 2030: Mic îndreptar pentru România europeană, transatlantică și rezilientă în deceniul următor

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comercializarea vaccinului împotriva COVID-19 ar putea obține aprobarea Agenției Europene de Medicamente la sfârșitul lunii decembrie

Dacian Cioloș5 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj de unitate de Ziua Națională a României: Când îți iubești țara, nu stai deoparte atunci când alții îi fac rău. Trebuie să fim cu adevărat împreună

U.E.5 hours ago

Ziua Națională a României: Franța își exprimă dorința ca Bucureştiul şi Parisul “să lucreze la agenda europeană comună” în timpul președinției franceze a Consiliului UE în 2022

Cristian Bușoi5 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Pogramul EU4Health, tot mai aproape de un acord final

ROMÂNIA6 hours ago

VIDEO Gest diplomatic inedit: Ambasadoarea Finlandei la UE a interpretat alături de soțul ei romanța “Ciobănaș cu 300 de oi”

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

UNTRR salută publicarea de către Comisia Europeană a primului set de clarificări referitoare la noile prevederi ale Pachetului Mobilitate 1

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ursula von der Leyen, mesaj pentru România după alocarea a 3 miliarde de euro pentru sprijinirea lucrătorilor: Europa vă este alături

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA3 days ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE6 days ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș6 days ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.1 week ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă1 week ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

Advertisement
Advertisement

Trending