Sistemul antirachetă al SUA din Coreea de Sud a fost amplasat și este complet operațional pentru a răspunde amenințării nord-coreene

Amplasarea sistemului american antirachetă THAAD în Coreea de Sud, care a stârnit proteste în țară și opoziție din partea Coreii de Nord și a Chinei, a fost finalizată, au anunțat duminică media sud-coreene citate de DPA, conform Agerpres.

Foto: Departamentul de Apărare al SUA/ Agenția pentru Apărare împotriva Rachetelor Balistice

O ceremonie a avut loc săptămâna trecută la Seongju (circa 300 km sud de Seul) pentru a marca predarea oficială a sistemului către forțele sud-coreene, a indicat agenția de presă Yonhap, conform sursei citate.

THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) este operațional de luna trecută. El include lansatoare de rachetă, facilități de comandă și control, precum și un radar.

Amplasarea sistemului survine ca urmare a testelor nord-coreene nucleare și cu rachetă și pe fondul unei retorici aprinse între liderul nord-coreean Kim Jong-Un și președintele american Donald Trump.

SUA au început amplasarea scutului THAAD în Coreea de Sud încă din luna aprilie.

Seulul și Washingtonul au convenit să desfășoare sistemul antirachetă Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) după o serie de tiruri cu rachete ale Coreei de Nord, consecutive celui de-al patrulea test nuclear efectuat în luna ianuarie a anului trecut.

China consideră această desfășurare drept o tentativă a SUA de a-și etala puterea în regiune și de a-i afecta propriile capacități balistice. Rusia acuză de asemenea Washingtonul că vrea să facă o demonstrație de forță în regiune.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.