În discursul pe care l-a susținut marți la tribuna Adunării Generale a ONU de la New York, președintele Klaus Iohannis a abordat și problematica intervențiilor umanitare, considerând necesară o acțiune internațională comună pentru a garanta securitatea umană.
“Nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță”, a spus el, referindu-se cu precădere la situația din Afganistan.
El a menționat acțiunile României și exemplul furnizat de autoritățile române în acest sens.
“România a inclus refugiații și persoanele aflate în situații de risc în asigurarea națională de sănătate publică” și “le-a oferit acces la toate facilitățile medicale necesare și la campaniile de imunizare, inclusiv împotriva COVID-19”, a precizat Iohannis.
“În această perioadă, privim înspre Afganistan şi cea mai presantă problemă este evacuarea în siguranţă a afganilor care doresc să părăsească ţara. Recent am primit în România grupuri de cetăţeni afgani vulnerabili. Este, totodată, esenţial să se asigure respectarea drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor, copiilor şi minorităţilor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că asistenţa umanitară poate fi livrată”, a afirmat şeful statului.
Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, pentru a cincea oară, un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU, pledând pentru valori democratice și o ordine internațională bazată pe reguli ca fundamente ale unui viitor mai bun, pentru multilateralism și pentru rezolvarea pașnică a conflictelor prelungite din vecinătatea României, care afectează securitatea Europei.
Vorbind la New York în cadrul lucrărilor Adunării Generale a Națiunilor Unite, șeful statului a preluat teza omologului său american, Joe Biden, subliniind că lumea se află într-un “punct de inflexiune” și că pandemia a arătat “că trebuie să găsim modalități de a reconstrui mai bine și mai ecologic”.
Situația din Afganistan continuă să fie îngrijorătoare pentru SUA și aliații din NATO după ce armata americană și-a încheiat procesul de retragere la data de 31 august, după un război de două decenii, care a devenit între timp cel mai lung conflict al Statelor Unite și al aliaților.
Începând cu 15 august, data la care talibanii au preluat puterea în Afganistan fără vreo redută din partea forțelor afgane, și până la retragerea americană, SUA și celelalte țări NATO au evacuat 123.000 de cetățeni, inclusiv afgani cu care forțele aliate au colaborat în cei douăzeci de ani de prezență pe teren.
În ce privește România, președintele Klaus Iohannis a condus pe 25 august o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care s-a decis Armata României să participe cu 200 de militari la operațiile NATO de preluare și relocare a cetățenilor afgani ca urmare a schimbării de regim din Afganistan precum și începerea pregătirilor pentru preluarea de refugiați în contextul crizei de securitate din această țară.
În acest sens, în cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților și s-a hotărât participarea Armatei României la o operație NATO de evacuare și relocare a cetățenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni.
De asemenea, Celula interinstituțională de criză coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul direct al Serviciului de Informații Externe, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, a gestionat acțiunile concrete în ceea ce privește repatrierea a 49 de cetățeni români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetățenilor afgani – colaboratori ai autorităților române şi ai organizațiilor internaţionale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați.
Ca urmare a demersurilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale coordonate de ministrul Afacerilor Externe, România a reușit să evacueze din Afganistan 156 de cetăţeni afgani din categorii de persoane vulnerabile, precum colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora.
Cei 156 de cetăţeni afgani evacuaţi se adaugă celor 49 de cetăţeni români care au dorit să fie repatriaţi şi unui număr şapte cetăţeni ai unor state aliate.