Connect with us

U.E.

Slovacia, pe lista țărilor europene criticate de GRECO pentru problemele de corupție

Published

on

În noul său raport, GRECO îndeamnă Slovacia să își consolideze eficacitatea cadrului legal pentru a preveni corupția în cazul politicienilor cu funcții de conducere, dar și din cadrul politiției. 

Astfel, Slovacia devine în mai puțin de patru săptămâni, al treilea stat din Uniunea Europeană, alături de Germania și Ungaria, pentru care care Gurupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a întocmit un raport prin care cere ferm ajustarea problemelor privind corupția.

Citiți și: Consiliul Europei: GRECO critică Parlamentul german pentru lipsă de transparență și aplică Germaniei o ”procedură de neconformitate”

Citiți și: GRECO critică Budapesta: Măsurile luate de autoritățile ungare pentru a lupta împotriva corupției parlamentarilor și magistraților sunt în continuare ”necorespunzătoare”

Acest raport, privind problemele de corupție din Slovacia, a fost realizat pe fondul unor proteste în masă, după ce un jurnalist care investiga legăturile de corupție între lumea politică și rețelele criminale a fost ucis.

Ce recomandări trebuie să îndeplinească Slovacia pentru prevenirea corupției din instituțiile politice, potrivit raportului GRECO:

Trebuie să se stabilească standarde și reguli clare de integritate sub forma unui cod de conduită pentru miniștrii, secretarii de stat, consilierii politici și înalții funcționari.

GRECO pune, de asemenea, un accent puternic pe nevoia de plină de transparență atunci când vine vorba de persoanele de vârf din guvern, și anume: întâlnirile cu lobbyi-știi trebuie înregistrate și publicate, iar toate cadourile primite de către politicieni trebuie înregistrate și făcute cunoscute cetățenilor. 

 ”Mai multe informaţii ar trebui făcute publice şi declaraţii ad hoc ar trebui depuse acolo unde apar riscuri de conflicte de interese”, se arată în raport.

Slovacia trebuie de asemenea să identifice regiunile care sunt grav afectate în mod special, potrivit raportului.

În raportul său de evaluare publicat astăzi, GRECO cere Slovaciei să consolideze eficacitatea cadrului legal și a politicilor sale de prevenire a corupției în randul persoanelor cu funcții de conducere (miniștrii și alți înalți funcționari).

Pentru a rezolva eficient problemele din cadrul poliției, GRECO subliniază că eforturile de prevenire trebuie intensificate cu adevărat, începând cu elaborarea unui plan de acțiune operațional, identificând zonele predispuse la risc. Un alt aspect cheie este realizarea unui manual practic care oferă exemple din viața reală pentru o pregătire corectă a forțelor de ordine.

De asemenea, GRECO consideră că verificarea securității membrilor poliției trebuie realizată nu numai la recrutare, ci și în timpul întregii cariere.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Marea Britanie lansează în circulație o nouă monedă cu ocazia Brexitului pentru a marca un ”nou capitol”

Published

on

© Sajid Javid / Twitter

Regatul Unit va marca ieșirea din Uniunea Europeană prin lansarea unei noi monede de 50 de pence, ea fiind inscripţionată cu mesajul ”Pace, prosperitate şi prietenie cu toate naţiunile” şi cu data Brexitului, 31 ianuarie 2020.

 

”Retragerea din Uniunea Europeană este un punct de cotitură în istoria noastră şi această monedă marchează începutul acestui nou capitol”, a scris pe Twitter ministrul britanic de finanţe Sajid Javid.

Aproximativ 3 milioane de monede vor fi distribuite de bănci, oficii poștale și magazine, la nivel național începând de vineri, 31 ianuarie, iar alte 7 milioane vor intra în circulație la sfârșitul acestui an, informează comunicatul oficial.

Ministerul britanic de Finanţe stabilise iniţial ca noua monedă de 50 de pence să fie inscripţionată cu 29 martie 2019, data iniţială la care fusese prevăzut Brexitul înainte ca disputele dintre susţinătorii şi adversarii ieşirii din UE să conducă la amânarea acestuia.

Sajid Javid a  fost cel care a primit primul lot de monede Brexit și i-l va prezenta premierului săptămâna aceasta.

La 1 februarie 2020, după 47 de ani de apartenență la UE, Regatul Unit va deveni primul stat membru care va fi părăsit Uniunea Europeană.

Citiți și: Premierul Boris Johnson propune o campanie de strângere de fonduri pentru ca faimosul Big Ben să sune în noaptea Brexitului. Fiecare bătaie a clopotului va costa 50.000 de lire sterline

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, după vizita în diaspora: Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe și investiții

Published

on

© Eugen Tomac/Facebook

Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă, este mesajul transmis pe Facebook, duminică seara, de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) după vizita în diaspora, unde s-a întâlnit cu românii din Roma.

„Majoritatea românilor cu vârsta de peste 40 de ani aflați la munca peste hotare își doresc să revină acasă. Cetățenii cu vârste cuprinse intre 30 și 40 de ani încă nu au o opțiune definită, aceasta și pentru că au copii in sistemul de învățământ italian. Tinerii de până in 30 de ani se integrează, își întemeiază o familie in Italia și cel mai probabil vor rămâne defintiv in această țară.Peste 50% din românii aflați in Europa își doresc sa revină acasa, nu sunt însă deciși când sa o facă și așteaptă schimbări reale, nu guvernări fragile cu agende înguste, fără viziune, așa cum a guvernat PSD timp de 8 ani”, transmite Eugen Tomac. 

În viziunea sa, eurodeputatul PPE consideră că „criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă”. 

De asemenea, precizează Tomac, „trebuie să ne reformăm profund instituțiile prin inovare, dezvoltare și adaptare la nevoile reale ale pieței”. 

„Eu le-am promis că noi, cei din PMP, ne vom bate pentru a face cât mai transparentă și eficientă administrația din România, pentru că doar așa putem reclădi încrederea între stat și cetățenii români, indiferent de unde se află acum”, mai scrie eurodeputatul român. 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a transmis un mesaj în onoarea victimelor Holocaustului, cu prilejul aniversării pe 27 ianuarie a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

„În ziua de 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și astfel lumea avea în fața ochilor întreaga oroare a ‘soluției finale’, tratamentul aplicat de naziști populației de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă și din cele ale aliaților ei. Circa șase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparținut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică și sper că am învățat lecțiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori”, scrie eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook. 

 

Corina Crețu mai transmite că „de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni”. 

„Să ne aducem aminte de toți cei care au pierit în lagăre de muncă sau de exterminare: evrei, români, polonezi, romi, italieni, etc.
Dumnezeu să îi odihnească!”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending