Slovacia: Preşedintele Andrej Kiska îl numeşte pe Peter Pellegrini în funcţia de premier

Preşedintele slovac Andrej Kiska l-a numit joi pe Peter Pellegrini în funcţia de premier pentru a pune capăt crizei politice provocate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, care a condus la proteste ample şi la demisia lui Robert Fico, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Foto: Twitter/Peter Pellegrini

De la căderea comunismului în mod paşnic în urmă cu circa trei decenii, Slovacia s-a confruntat cu cele mai ample proteste după ce jurnalistul de investigaţii Jan Kuciak (27 de ani) şi logodnica sa au fost asasinaţi, luna trecută în locuinţa lor.

Protestatarii au ieşit în stradă pentru a cere noi alegeri şi garanţii privind o anchetă corectă în cazul asasinării lui Kuciak, care a făcut investigaţii referitoare la oameni de afaceri cu legături politice suspectaţi de corupţie.

Premierul Robert Fico a demisionat săptămâna trecută, în scopul menţinerii guvernării tripartite. El l-a propus pe Peter Pellegrini, în vârstă de 42 de ani, colegul său de la partidul Smer şi vicepremier, pentru a conduce noul cabinet.

Partidul Smer, de guvernământ, l-a desemnat pe Tomas Drucker la conducerea Ministerului de Interne, satisfăcând astfel solicitările protestatarilor şi ale preşedintelui Kiska de a fi numită în această funcţie o persoană care să poată garanta o investigaţie independentă în cazul uciderii lui Kuciak.

Preşedintele Kiska a respins prima nominalizare a lui Pellegrini pentru postul de ministru de interne şi a declarat miercuri că nu este pe deplin mulţumit cu lista de miniştri propuşi pentru noul cabinet.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.