Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Societatea civila scrie liderilor UE: statul de drept din Romania, aflat sub un atac fara precedent

Published

on

10 organizaţii non-guvernamentale au trimis joi o scrisoare şefului Comisiei Europene şi comisarilor europeni, în care acuză actuala putere de “derapaj către un regim nedemocratic” şi de ameninţări la adresa instituţiilor statului, în special la adresa Curţii Constituţionale.

Iată textul integral al scrisorii:

Acesta este al treilea avertisment in mai putin de doua luni, emis de catre o lista de reputabile organizatii ale societaii civile romanesti, de cand actuala coalitie de guvernamant Social-Liberala a preluat puterea. Derapajul catre un regim non-democratic a continuat, pasi substantiali fiind inregistrati in ultimele zile cu potential grave consecinte asupra independentei institutiilor si separatiei puterilor in stat.

·         Amenintari publice au fost facute de a demite si inlocui judecatorii Curtii Constitutionale, care prin constitutie sunt inamovibili pe timpul mandatului, de catre oficiali de varf ai guvernului (Primul Ministru, Ministrul Justitiei). Pe 3 iulie toti judecatorii Curtii Constitutionale au semnat o scrisoare deschisa si au trimis un protest Comisiei de la Venetia, semnaland astfel presiunile politice exercitate asupra acestei institutii a statului.

·         Coalitia de guvernamant l-a demis pe Avocatul Poporului, institutie independenta, in timpul sesiunii plenare a parlamentului din cursul zilei de 3 iulie fara sa ofere vreun rationament pentru suspendare acestuia. Avocatul Poporului este singura institutie romaneasca indreptatita sa conteste ordonantele de urgenta ale guvernului la Curtea Constitutionala. In mod previzibil, printr-un decret de urgenta se va realiza si demiterea judecatorilor Curtii Constitutionale inainte de termen. Desi prin lege Avocatul Poporului poate fi inlocuit numai daca el/ea incalca Constitutia sau legile in vigoare, procedurile intempestive utilizate in acest caz subliniaza faptul ca nici o consideratie nu a fost acordata prevederilor legale. Avocatul Poporului este o institutie esentiala in orice stat de drept

·         In cazul notoriu al fostului premier Adrian Nastase, care a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru coruptie, Ministrul Administratiei si Internelor, Dl. Rus, in mod neobisnuit l-a sunat pe Dl. Nastase in urma pronuntarii sentintei pentru a negocia cu acesta termenii predarii sale/incarcerarii. Presiuni politice au fost exercitate asupra autoritatilor politienesti şi asupra autorităţilor medicale din spitalul în care domnul Năstase a fost dus după tentativa de sinucidere pentru a îi fi extinsă internarea în spital cu o săptămâna fără niciun motiv medical, aşa cum instanţa a decis ulterior. Procurorii au început investigaţii împotriva a trei ofiţeri de poliţie şi a unui doctor (care este un fost senator socialist aflat sub invetigaţii de corupţie la rîndul său). Ministerul Justiţiei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii, instituţia ce garantează independenţa justiţiei, să se abţină de la luare unei poziţii împotriva ameninţărilor politicienilor Social-Liberali la adresa judecătorilor şi procurorilor. Din fericire, Consiliul Superior al Magistraturii a luat o poiţie fermă în faţa tuturor interferenţelor în sistemul judiciar.

·         Premierul a acţionat împotriva deciziei Curţii Constituţionale, care a afirmat clar că prerogativele reprezentării externe a României aparţin Preşedintelui şi nu Premierului, sfidând astfel  Curtea Constituţională şi ameninţănd democraţia şi separaţia puterilor.

·         Monitorul Oficial a fost trecut, de asemenea, prin ordonanţă de urgenţă, de sub controlul parlamentului sub controlul guvernului, actiune fără precedent în istoria României. Nu poate fi o coincidenţă faptul că printre primele acte publicate în Monitorul Oficial s-a aflat demisia domnului Voiculescu (unul dintre liderii coaliţiei aflate la putere) din Senat, pentru ca Înalta Curte să îşi piardă competenţa de a judeca dosarul său. Guvernul este cunoscut pentru apetitul său pentru adoptarea rapidă a legislaţiei. De aceea Monitorul Oficial a fost pus sub controlul Parlamentului, din moment ce actele intra în vigoare de îndată ce sunt publicate în Monitor. De cînd schimbarea a fost efectuată documentele relevante sunt publicate peste noapte.

·        Doi membri ai Parlamentului din partea coaliţiei de la putere au fost declaraţi prin decizii judecătoreşti definitive incompatibili cu mandatul lor, ca urmare a conflictului de interes. În pofida acestui fapt ei refuză să renunţe la mandat. Colegii lor din comisiile legale din parlament îi protejează, fără a oferi o explicaţie plauzibilă.

Peste toate acestea, domnul Crin Antonescu, senator, preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi co-preşedinte a coaliţiei de la guvernare, a declarat public în data de 2 iulie că toate instituţiile care împiedică coaliţia să guverneze, şi în particular Curtea Constituţională, vor fi schimbate.

Acestea sunt ameninţări serioase la adresa elementelor de bază a unui stat de drept. Ca urmare, organizaţiile societăţii civile din Romînia, cer Comisiei Europene să îndemne Guvernul Romîn şi coaliţia de guvernare să oprească acţiunile lor curente împotriva statului de drept şi a separaţiei puterilor. Amintim că instituţiile Uniunii Europene au reacţionat viguros anterior, în cazul Ungariei. Noi considerăm ci acţiuni similare sunt necesare în cazul nostru. O astfel de acţiune ar putea fi considerarea procedura de infringement împotriva României, pe baza Cărţii Uniunii Europene a Drepturilor Fundamentale, Art. 7.

De asemenea, ne exprimăm convingerea că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar trebui să continue, ca instrument de prezervarea a democraţiei în România.

Grupul pentru dialog social (GDS)

Expert Forum (EFOR)

Freedom House, Romania

Centrul Romîn pentru Politici Europene (CRPE)

Romanian Helsinki Committee (APADOR-CH)

ActiveWatch – Media Monitoring Agency (MMA)

Romanian Independent Journalists’ Association (AZIR)

Center for Independent Journalism (CJI)

Center for NGO Assistance (CENTRAS)

Resource Center for Public Participation (CeRe)

Foto: blogponta.wordpress.com

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează o cerere de proiecte în valoare de 1 milion de euro adresată facultăților de jurnalism din UE

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat luni, 17 ianuarie, o cerere de propuneri pentru proiecte în vederea elaborării unui curriculum și a materialelor didactice pentru un curs despre Uniunea Europeană și politica de coeziune a UE, destinat viitorilor jurnaliști.

Comisia a răspuns solicitării multor studenți din UE de a lansa acest apel, care va oferi o ocazie extraordinară de a stimula dezbaterea academică privind UE și politica de coeziune a UE, precum și de a îmbunătăți nivelul de cunoștințe al studenților și de a încuraja cooperarea între universități și alte instituții ale UE“, a declarat comisarul pentru coeziune și reformă, Elisa Ferreira.

Beneficiarii vor trebui să pună în aplicare o strategie de dezvoltare, să creeze o rețea de instituții de învățământ superior și să își dezvolte învățământul.

Propunerile pot fi depuse de universități și alte instituții de învățământ jurnalistic la nivel universitar și postuniversitar.

Solicitanții trebuie să fie stabiliți într-un stat membru al UE și să fie acreditați în conformitate cu legislația în vigoare în țara respectivă.

Comisia va acoperi 95% din costurile proiectului. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 21 aprilie 2022, ora 13:00 CET. Comisia se așteaptă să anunțe rezultatele în iunie 2022.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Raport: Prețurile gazelor naturale în UE au crescut la niveluri record în al treilea trimestru din 2021, influențate de piețele globale de gaze

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Prețurile cu ridicata ale gazelor naturale în UE au crescut la niveluri record în al treilea trimestru din 2021, influențate de piețele globale de gaze, potrivit raportului trimestrial al Comisiei privind piața gazelor naturale publicat astăzi. Tendințele identificate prezintă un contrast puternic cu ceea ce s-a observat în aceeași perioadă a anului 2020. Același lucru este valabil și pentru raportul trimestrial privind energia electrică, care evidențiază faptul că consumul de energie electrică a revenit la nivelurile anterioare pandemiei.

În ceea ce privește piața gazelor, raportul subliniază modul în care prețurile angro la gaze în Europa și-au continuat creșterea bruscă în al treilea trimestru al anului 2021, ajungând la 85 €/MWh la sfârșitul lunii septembrie – un nivel rar întâlnit pe hub-urile europene. Aceste prețuri ridicate la gazele naturale cu ridicata au dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor angro la electricitate și, la rândul lor, la creșteri semnificative ale prețurilor cu amănuntul. Raportul analizează, de asemenea, diferitele măsuri luate la nivelul UE și al statelor membre pentru a atenua impactul majorării prețurilor la gaze asupra gospodăriilor și întreprinderilor.

Raportul trimestrial privind piața energiei electrice evidențiază faptul că, în al treilea trimestru al anului 2021, consumul din UE a crescut până la nivelurile înregistrate în aceeași perioadă a anului 2019, adică la nivelurile de dinaintea pandemiei – datorită unei redresări economice constante și a unei atenuări a restricțiilor de blocare. Consumul la nivelul UE a crescut cu 3% de la an la an în al doilea trimestru din 2021, datorită redresării activității industriale și a forței de muncă.

Cu toate acestea, redresarea economică post-pandemică a provocat o astfel de creștere bruscă a prețurilor globale la gaze și a perturbat în mod semnificativ lanțurile de aprovizionare la nivel mondial, pentru a determina niveluri record ale prețurilor la energie electrică pe piețele europene.

Indicele european de referință pentru energie electrică a înregistrat o medie de 105 €/MWh în T3 2021 – echivalentul a 211% mai mult decât în T3 2020 și cu 164% mai mult decât în aceeași perioadă din 2019. Majorarea prețurilor la gaz a inversat trecerea de la cărbune la gaz înregistrată în ultimul an, stimulând câștigurile din producția de cărbune în ciuda creșterii prețurilor la carbon în T3 2021.

Raportul arată, de asemenea, că cererea de vehicule cu încărcare electrică (ECV) a continuat să crească în T3 2021. Sprijinul fiscal și stimulentele de achiziție oferite în șaptesprezece state membre au continuat să stimuleze vânzările în cursul anului 2021 – cu aproape 410.000 de noi ECV-uri înregistrate în UE în perioada iulie-septembrie 2021 – cu 50% mai mult decât în aceeași perioadă din 2020.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Uniunea Europeană alocă 1,5 miliarde de euro în 2022 pentru a răspunde crizelor umanitare din întreaga lume

Published

on

© European Commission/ Facebook

Crizele umanitare din întreaga lume continuă să crească, iar în timp ce conflictele și violențele sunt sursa nevoilor umanitare majore, situația se agravează din ce în ce mai mult din cauza dezastrelor naturale, precum seceta sau inundațiile, alimentate de schimbările climatice și de degradarea mediului.

În acest sens, pentru a-i ajuta pe cei mai afectați din întreaga lume, Comisia Europeană a adoptat un buget umanitar anual de 1,5 miliarde de euro pentru anul 2022, informează comunicatul oficial. 

„Nevoile umanitare sunt la un nivel fără precedent și continuă să crească. Finanțarea noastră umanitară va permite UE să să continue să salveze vieți și să acopere nevoile de bază ale populațiilor afectate. Pe lângă faptul că răspundem la crize noi și foarte vizibile, bugetul asigură faptul că vom aborda și crizele umanitare existente, prelungite sau recurente, cum ar fi cele din Columbia sau Sudanul de Sud sau situația poporului Rohingya”, a transmis comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

În 2022, ajutorul umanitar al UE va fi alocat după cum urmează:

  • 469 de milioane de euro vor fi alocate Africii Subsahariene pentru a-i sprijini pe cei care suferă din cauza crizei alimentare și nutriționale exacerbate de conflictul din Sahel  și pe cei strămutați din cauza violențelor din Republica Centrafricană, din bazinul lacului Ciad (Ciad, Camerun și Nigeria), din Sudanul de Sud și din Cornul Africii . De asemenea, suma aceasta va aborda și nevoile persoanelor afectate de conflictul pe termen lung din Republica Democrată Congo.
  • 351 de milioane de euro din fondurile umanitare ale UE vor fi alocate pentru nevoile din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pentru a face față crizei din Siria, precum și nevoilor refugiaților din țările vecine din Orientul Mijlociu, precum și situației critice din Yemen.
  • 152 de milioane de euro vor finanța proiecte în Europa de Sud-Est și în țările vecine, abordând crizele din Ucraina, Balcanii de Vest și Caucaz, precum și efectele crizei siriene în Turcia.
  • 188 de milioane de euro vor continua să vină în ajutorul celor mai vulnerabile populații din Asia și America Latină. În Asia, aceasta include crizele din Afganistan și Rohingya (Bangladesh și Myanmar). În America Latină, UE va continua să ofere ajutor celor afectați de crizele din Venezuela și Columbia și Haiti.
  • Cele 370 de milioane de euro rămase vor fi utilizate pentru crize neprevăzute sau pentru creșterile bruște ale crizelor existente, precum și pentru alte operațiuni.

Finanțarea va ajuta, totodată, populațiile vulnerabile din țările predispuse la dezastre să se pregătească mai bine pentru diverse riscuri naturale, precum inundațiile, incendiile de pădure, cutremurele și cicloanele.

De asemenea, 10% din finanțare în toate regiunile va fi alocată educației în situații de urgență pentru a permite copiilor și tinerilor să își continue școlarizarea.

Continue Reading

Facebook

U.E.1 hour ago

Miniștrii de finanțe din zona euro vor discuta despre modul în care pot fi modificate regulile fiscale ale UE, astfel încât guvernele să le respecte

CHINA2 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

U.E.2 hours ago

UE: Procesul de reformă pentru consolidarea sistemului judiciar din Serbia trebuie să continue dincolo de referendumul din 16 ianuarie

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană lansează o cerere de proiecte în valoare de 1 milion de euro adresată facultăților de jurnalism din UE

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Raport: Prețurile gazelor naturale în UE au crescut la niveluri record în al treilea trimestru din 2021, influențate de piețele globale de gaze

NATO3 hours ago

Un detașament de 30 de militari de la Brigada Multinațională de la Craiova, dislocat de România la misiunea UE din Bosnia și Herțegovina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Uniunea Europeană alocă 1,5 miliarde de euro în 2022 pentru a răspunde crizelor umanitare din întreaga lume

RUSIA4 hours ago

La un an de la arestarea sa, Aleksei Navalnîi declară că ”nu regretă nicio secundă” că a revenit în Rusia pentru a continua lupta împotriva Kremlinului

NATO4 hours ago

România are un nou ambasador la NATO: Secretarul de stat Dan Neculăescu, numit în funcție de președintele Klaus Iohannis

RUSIA5 hours ago

Ministrul german de externe întreprinde vizite la Kiev și Moscova pentru a promova calea diplomatică, fără a face compromisuri privind inviolabilitatea frontierelor Ucrainei și dreptul acesteia de a-și alege alianțele

CHINA2 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA3 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

NATO4 weeks ago

Nicolae Ciucă, la NATO: Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. Confirmă nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră

Advertisement

Team2Share

Trending