Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pus incidentul de la Ankara, în urma căruia a fost umilită, pe seama unei abordări sexiste din partea gazdelor turce și s-a angajat să militeze în continuare pentru drepturile femeilor și egalitate de gen în Europa, în cadrul unei dezbateri comune în plenul Parlamentului European cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
Deputații europeni au evaluat rezultatele reuniunii Consiliului European din 25-26 martie și recenta vizită de pe 6 aprilie a celor doi președinți la în Turcia. Marea majoritate a vorbitorilor și-au folosit timpul pentru a condamna imaginile cu președintele Comisiei care a rămas fără loc la Ankara alături de cei doi omologi bărbați, precum și poziția regresivă a Turciei privind drepturile femeilor, potrivit unui comunicat.
Citiți și Parlamentul European le-a cerut Ursulei von der Leyen și lui Charles Michel să pună capăt disputei iscate după incidentul Sofagate
„Nu găsesc nicio justificare în Tratatele UE pentru modul în care am fost tratată, așa că trebuie să concluzionez că s-a întâmplat așa pentru că sunt femeie. S-ar fi întâmplat acest lucru dacă aș fi purtat un costum și o cravată?”, s-a întrebat aceasta.
Incidentul, denumit de presă Sofagate, s-a petrecut pe 6 aprilie în palatul prezidențial al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, unde Michel și Ursula von der Leyen se aflau în vizită oficială pentru revitalizarea relațiilor dintre Bruxelles și Ankara. Însă, când cei doi înalți demnitari ai UE au fost introduși în sala de recepție, au găsit doar două fotolii amenajate, dintre care unul era destinat lui Erdoğan, iar președinta Comisiei Europene a rămas preț de câteva secunde în picioare, vădit încurcată, neștiind unde să se așeze. În cele din urmă, von der Leyen a ocupat un loc pe una dintre canapelele din încăpere, vizavi de ministrul de externe turc Mevlüt Çavuşoğlu.
„Mulți dintre voi s-ar putea să fi avut experiențe similare în trecut, în special femeile membre ale acestei case, sunt sigură că știți exact cum m-am simțit. M-am simțit rănită, m-am simțit singură ca femeie și ca europeană”, a spus von der Leyen. „Pentru că nu este vorba de aranjarea locurilor sau de protocol. Acest lucru merge spre esența a ceea ce suntem. Acest lucru merge până la valorile pe care le reprezintă uniunea noastră. Arată cât de mult mai avem de parcurs până când femeile vor fi tratate ca egale întotdeauna și de către toată lumea”, a adăugat ea, spunând că a fost norocoasă că incidentul a fost înregistrat și privilegiată că a putut vorbi public despre el.
Subliniind problema inegalității de gen, ea a spus că există multe femei care nu sunt la fel de privilegiate ca ea și ale căror voci nu pot fi auzite. În context, Von der Leyen a promis că va milita pentru o mai bună protecție a femeilor în Europa și a declarat că este „inacceptabil” faptul că unele state membre ale UE se gândesc să renunțe la Convenția de la Istanbul, un tratat privind drepturile omului referitor la violența împotriva femeilor, care a fost ridicat în discuție și la Ankara după retragerea Turciei din cadrul acestuia.
Deși von der Leyen nu l-a învinuit în mod direct pe Michel pentru incidentul privind canapeaua, comentariile sale au fost un ecou al criticilor dure pe care le-a primit Michel pentru că nu a acționat în acel moment și a acceptat aranjamentul scaunelor.
Charles Michel și-a reiterat regretul și și-a cerut scuze „Comisiei și tuturor celor jigniți” de incident, spunând că, „în absența retrospectivei pe care o avem cu toții astăzi”, a decis să nu reacționeze pentru a nu crea un incident politic în Turcia, care ar fi riscat să strice luni de pregătiri pentru reuniune.
Citiți și
Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice
Președintele Consiliului European a recunoscut că incidentul care a dus la umilirea Ursulei von der Leyen în Turcia i-a afectat somnul
Astfel, el a promis sprijinul său „total, deplin și absolut” pentru femei și egalitatea de gen și a declarat că va face presiuni asupra statelor membre pentru a face progrese în ceea ce privește problemele legate de egalitatea de gen, cum ar fi transparența salarială și prezența mai multor femei în consiliile de administrație ale companiilor.
De asemenea, Michel a declarat că va analiza o propunere de înființare a unor reuniuni ale Consiliului privind egalitatea de gen.
Gafa de protocol a fost comentată ulterior vizitei și de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, care a declarat că „este absolut evident că în timpul unei vizite comune într-o țară străină, unde participă ambii președinți, aceștia ar trebui tratați în același mod”, a spus el – menționând, de asemenea, că departamentul de protocol al Comisiei a lipsit de la eveniment din cauza restricțiilor Covid.
Tratatul privind UE enumeră instituțiile europene în ordine, plasând Comisia Europeană sub Consiliul European, însă Mamer a precizat că președinții celor două instituții ale UE au același rang protocolar. Purtătorul de cuvânt a subliniat, de asemenea, că Executivului European i s-a oferit o direcție politică în vizita sa în Turcia, subliniind o declarație făcută de liderii naționali ai statelor membre ale UE la sfârșitul lunii martie.
Ulterior, Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și l-a avertizat că nu va permite ca situația de la Ankara să se repete. Astfel, aceasta a cerut serviciilor sale care se ocupă de protocol să-şi contacteze omologii din cadrul Consiliului pentru a „găsi un ‘modus vivendi’ cu scopul de a evita astfel de situaţii în viitor”.
Astfel, Charles Michel a înaintat Comisiei un document de protocol care stabilește egalitatea de rang cu președinta instituției în cadrul vizitelor externe.
Angajamentul înscris în text este acela de a „acorda o atenție deosebită aranjamentelor privind locurile pe scaune pentru a asigura un tratament demn al ambilor președinți și pentru a respecta ordinea protocolară”. Este, de asemeenea, promovată „diviziunea muncii în ce privește spațiile de discurs coordonate și stabilite de comun acord înainte” – departamentele care se ocupă de protocol ale ambelor președinții trebuie să fie implicate în pregătirea întâlnirilor.