Turcia a susținut întotdeauna ideea extinderii NATO, dar este îngrijorată de dorința Finlandei și Suediei de a se alătura Alianței, având în vedere relațiile lor cu grupările teroriste, a declarat duminică ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, în marja reuniunii informale a miniștrilor de externe ai Alianței, la Berlin, relatează AFP, dpa și Reuters, preluat de Agerpres.
Ministrul turc de externe a fost conciliant în ceea ce privește Finlanda, dar a criticat Suedia pentru că a făcut declarații „provocatoare” în timpul discuțiilor privind aderarea celor două țări la NATO, la Berlin.
„Din păcate, declarațiile ministrului suedez de externe [Ann Linde] nu sunt constructive. Aceasta continuă să facă comentarii provocatoare”, a declarat Mevlüt Çavușoğlu presei turce la Berlin, în marja reuniunii informale a miniștrilor de externe ai Alianței.
Ministrul turc a adoptat un ton mai conciliant față de Finlanda, pe care a descris-o ca fiind „foarte respectuoasă” în fața „preocupărilor” Ankarei. „Însă nu observăm aceeași atitudine din partea Suediei”, a insistat el.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat vinerea trecută ostilitatea față de aderarea celor două țări, acuzându-le că servesc drept „adăpost pentru teroriștii PKK” (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), considerat organizație teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană și de Statele Unite.
„Noi am susținut întotdeauna politica ușilor deschise a NATO. (…) Dar faptul că aceste două țări sunt în contact cu membri ai unei organizații teroriste, Suedia le trimite arme și impune restricții la exportul de echipamente de apărare către Turcia este împotriva spiritului Alianței”, a mai declarat Mevlüt Çavuşoğlu.
Menționând că Suedia nu a putut să ajungă la un acord cu partea turcă „din cauza formațiunii din nordul Siriei[YPG]”, Linde a subliniat: „Acceptăm că PKK este o organizație teroristă”, dar „nu avem aceeași părere despre formațiunea din nordul Siriei și nici multe țări NATO nu au aceeași părere”.
YPG este ramura siriană a PKK.
Totuși, în timpul întâlnirii cu omologii din cele două țări nordice, aceștia s-au arătat dispuși să „lucreze” pentru a „răspunde preocupărilor Turciei”, a adăugat Çavuşoğlu.
În acest sens, ministrul turc de externe a declarat că așteaptă să vadă „garanțiile” care vor fi oferite de cele două țări.
„Este imperativ să se pună capăt sprijinului acordat organizațiilor teroriste și să se ridice restricțiile asupra exporturilor către Turcia. Nu spun acest lucru ca monedă de schimb, ci pentru că asta înseamnă să fii Aliat”, a explicat șeful diplomației turce.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat încrederea în rezolvarea preocupărilor declarate de Ankara. Acesta a declarat că este în contact cu Çavuşoğlu.
„Turcia a spus clar că intenția sa nu este de a bloca aderarea”, a declarat Stoltenberg reporterilor, după ce miniștrii de externe ai alianței s-au întâlnit la Berlin. „Sunt încrezător că vom fi capabili să ajungem la un numitor comun, la un consens asupra modului în care să ne mișcăm în ceea ce privește chestiunile legate de aderare”, a adăugat acesta.
Duminică seara, guvernul de la Stockholm a anunțat că Suedia va trimite o delegație de diplomați în Turcia pentru a discuta despre decizia țării scandinave de a solicita aderarea la NATO.
Informația a fost confirmată de ministrul suedez de externe, Ann Linde, care a precizat că delegația va fi trimisă la Ankara foarte curând pentru a evalua decizia Partidului Social-Democrat, aflat la putere, în favoarea aderării la NATO.
Partidul Social-Democrat a decis duminică seara că Suedia trebuie să solicite aderarea la NATO, urmând ca premierul Magdalena Andersson să încerce să obțină luni sprijinul Parlamentului.
Anterior, în aceeași zi, Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a confirmat că țara sa va solicita aderarea la NATO, într-o schimbare politică istorică provocată de invazia Rusiei în Ucraina și întărind astfel declarația politică semnată joi împreună cu premierul Sanna Marin, alături de care a afirmat că țara sa trebuie să depună “fără întârziere cererea de aderare” la Alianța Nord-Atlantică.
În acest sens, șefa guvernului suedez a precizat că o candidatură comună cu Finlanda este „cel mai bun” lucru pentru Suedia şi securitatea sa.
O cerere comună cu Finlanda ar putea fi trimisă atunci când președintele acesteia, Sauli Niinistö, va efectua o vizită de stat la Stockholm marți și miercuri.
Accederea Finlandei și Suediei în NATO ar însemna că toate țările riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, ar fi state aliate, la fel și în cazul Consiliului Arctic, organismul care reunește țările învecinate cu cel de-al patrulea ocean al lumii.
NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.
Finlanda și Suedia sunt state partenere ale NATO și participă cu regularitate la reuniunile Alianței Nord-Atlantice la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, precum și la summit-urile șefilor de stat și de guvern.
Semnarea unui protocol de aderare între Alianță și cele două țări nordice ar trebui ratificat de parlamentele tuturor celorlalte 30 de state NATO pentru ca Finlanda și Suedia să devină membri cu drepturi depline și să beneficieze de principiul apărării colective – articolul 5 din Tratatul de la Washington.