Connect with us

NEWS

Soluţia SUA pentru a reduce dependenţa aliaţilor de gazele din Rusia

Published

on

gaze naturaleIntervenţia militară a Rusiei în Ucraina reprezintă un motiv în plus pentru relaxarea restricţiilor asupra exporturilor de gaze naturale din SUA, care ar reduce dependenţa Europei de gazele ruseşti, consideră analişti şi reprezentanţi ai producătorilor americani de gaze, notează Bloomberg, potrivit Gandul.info.

SUA a devenit în ultimii ani cel mai mare producător de gaze naturale la nivel mondial datorită exploatării la scară largă a depozitelor de şist şi altor progrese în zona tehnologiilor de extracţie şi prelucrare.

Rusia, al doilea producător la nivel global, a întrerupt în două rânduri, 2006 şi 2009, livrările de gaze către Ucraina, în contextul disputelor dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazelor şi tarifele de tranzit.

Creşterea accesului Europei la resursele SUA ar reduce posibilitatea ca Rusia să utilizeze energia ca pe o armă, consideră analiştii şi grupurile de lobby care susţin relaxarea restricţiilor asupra exportului.

“Vorbim despre un instrument de presiune geopolitică pe care l-am putea utiliza dacă nu ar exista aceste restricţii protecţioniste în sectorul energiei din SUA”, a declarat pentru Bloomberg Christopher Guith, vicepreşedinte al Institutului pentru Energie în Secolul 21 din cadrul Camerei de Comerţ a SUA.

Rusia nu a ameninţat să întrerupă livrările de gaze către Ucraina în contextul crizei actuale, iar analiştii consideră că ar fi o greşeală ca Moscova să renunţe la veniturile generate de aceste exporturi.

Producătorii din SUA consideră că situaţia tensionată din Ucraina reprezintă un motiv în plus pentru grăbirea avizării permiselor de export de gaz natural lichefiat solicitate guvernului american.

Pentru a exporta gaz natural lichefiat (GNL) către ţări care nu au acord de liber schimb cu SUA, precum statele UE, companiile americane au nevoie de permisiunea Departamentului pentru Energie şi de avize de mediu şi de siguranţă din partea Comisiei Federale de Reglementare în domeniul Energiei.

Departamentul pentru Energie analizează în prezent peste 24 de propuneri privind exportul de GNL din partea mai multor companii, printre care Kinder Morgan şi Cheniere Energy, şi a aprobat începând din 2010 numai şase dosare.

“Gazul natural american poate reduce vulnerabilitatea regiunii la presiuni produse prin restrângerea livrărilor. Sperăm şi credem că o parte din volumul abundent de gaz natural produs în SUA îşi va putea face loc către prietenii noştri din Europa, pentru a reduce acestă vulnerabilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al America’s Natural Gas Alliance, un patronat al producătorilor de gaze naturale din SUA.

În Congres, intervenţia Rusiei în Peninsula Crimeea influenţează deja dezbaterile privind sectorul energiei şi comerţul cu gaze.

“Procesul de avizare practicat de Departamentul Energiei pentru exporturile de GNL îi lasă pe aliaţii noştri la mila lui Vladimir Putin. Este timpul să transmitem un semnal aliaţilor noştri la nivel global că gazul natural al SUA va fi disponibil ca alternativă viabilă pentru acoperirea necesităţilor în materie de energie”, a declarat într-un comunicat preşedintele Comisiei pentru Energie şi Comerţ din Camera Rerpezentanţilor, congresmenul Fred Upton, din partea Partidului Republican.

Administraţia Obama a suspendat discuţiile bilaterale cu Rusia privind comerţul şi investiţiile, a afirmat un purtător de cuvânt al Oficiului Reprezentantului pentru Comerţ al SUA. Cele mai recente întâlniri au avut loc în luna decembrie, când oficiali ruşi şi americani au discutat posibilitatea consolidării relaţiilor comerciale dintre cele două superputeri prin creşterea investiţiilor şi standardizarea reglementărilor.

Chiar şi în cazul unor aprobări imediate din partea Departamentului pentru Energie al SUA, companiile nu vor putea exporta GNL în viitorul imediat. Proiectele de terminale aflate în discuţie presupun investiţii de miliarde de dolari şi trebuie avizate şi de Comisia Federală de Reglementare în domeniul Energiei.

Comisia a avizat, începând din 2010, un singur proiect de terminal GNL dintre cele şase aprobate de Departamentul Energiei. Instalaţia, construită de compania Cheniere în statul Louisiana, va intra în exploatare cel mai devreme la finele anului viitor.

“SUA trebuie să înceapă cât mai devreme exporturile de GNL. Orice sursă de aprovizionare cu GNL ar creşte rezistenţa pieţelor europene”, comentează Zach Allen, preşedintele Pan Eurasian Enterprises, companie specializată în transportul de GNL.

 

 

 

.

INTERNAȚIONAL

Margareta, custodele Coroanei, se declară ”consternată” după seria de atentate teroriste din Sri Lanka, pe care le califică drept ”o crimă abominabilă” și urează ”însănătoșire grabnică celor răniți”

Published

on

© Familia Regala a Romaniei/ Facebook

Custodele Coroanei, Margareta, se declară ”consternată” de atentatele din biserici și spații publice din Sri Lanka, pe care le califică drept ”o crimă abominabilă” și urează ”însănătoșire brabnică celor răniți”.

”Alături de întreaga Familie Regală, îmi exprim consternarea şi profunda durere pentru violenţa care s-a abătut asupra multor oameni paşnici, localnici şi străini, în oraşe din Sri Lanka. Atentatele din biserici şi spaţii publice din Sri Lanka, produse în ziua în care credincioşii catolici sărbătoreau Duminica Paştelui, sunt o crimă abominabilă. Viaţa a sute de oameni nevinovaţi a fost luată, în timp ce alte sute de oameni vor rămâne cu traume fizice şi psihice pentru totdeauna. Sunt cu tot sufletul alături de familiile îndoliate şi urez însănătoşire grabnică celor răniţi”, se arată în masajul Majestății Sale Margareta, conform romaniaregala.ro.

Cel puțin 290 de oameni au murit în atentatele coordonate din Sri Lanka, în duminica Paștelui. Atacurile teroriste au fost comise de agresori sinucigași, a precizat guvernul. Alte sute de oameni au fost rănite în seria de explozii care a țintit biserici și hoteluri de lux din mai multe regiuni ale țării.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul Dmitri Medvedev vede ”o șansă de amelionare a cooperării” între Moscova și Kiev după alegerea lui Zelenski drept președinte al Ucrainei

Published

on

© Dmitri Medvedev/ Facebook

Premierul rus Dmitri Medvedev a apreciat luni că Moscova are ”o șansă” de a-și îmbunătăți relațiile cu Ucraina după alegerea noului președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, adoptând totuși o poziție rezervată, spunând că nu vrea să-și facă ”iluzii”, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Există o şansă de ameliorare a cooperării cu ţara noastră”, a declarat pe pagina sa de Facebook premierul Dmitri Medvedev, primul oficial de rang înalt de la Moscova care a reacţionat după victoria zdrobitoare duminică seara a lui Volodimir Zelenski – un actor de comedie fără experienţă politică – în alegerile prezidenţiale din Ucraina.

Medvedev a adăugat totuşi că ”nu-şi face iluzii” cu privire la Zelenski, afirmând că, ”fără îndoială, noul şef al statului va utiliza aceeaşi retorică faţă de Rusia ca cea din timpul campaniei sale” electorale.

Scrutinul ”a arătat o cerere clară pentru o abordare nouă faţă de rezolvarea problemelor în Ucraina”, consideră prim-ministrul rus.

Actorul de comedie Volodymyr Zelenskyi, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroshenko.

De altfel, rezultatele obținute de Zelenski reprezintă din punct de vedere tehnic cea mai clară victorie câștigată vreodată de un candidat la alegerile prezidențiale.

Exit-pollul preluat de agenţia Reuters arată că 72.7% dintre voturi au mers către actorul convertit la politică, în timp ce actualul preşedinte, Petro Poroshenko, n-a primit decât 27.3%.

Victoria lui Zelenski se prefigura încă din primul tur al alegerilor, desfășurate acum trei săptămâni, când Volodimir Zelenski a obținut 30% din totalul voturilor exprimate atunci, adică 5.7 milioane de voturi, la mare distanță urmat de Poroșenko, cu aproape 16%, cu circa 3 milioane de voturi.

Rezultatele de duminică, 21 aprilie, reprezintă un vot de blam împotriva principalului contracandidat al lui Zelenski, actualul președinte Petro Poroșenko, rămas insensibil la de standardele înalte pe care opinia publică și le-a fixat în materie de luptă împotriva corupției.

La ce ne putem aștepta de la viitorul președinte al Ucrainei?

Fără experiență politică și fără competențe în vreun domeniu din zona politică, putem contura un tablou general al mandatului viitorului președinte ucrainean aplecându-ne atenția asupraechipei de consilieri pe care Zelenski a avut-o în timpul campaniei electorale care l-a dus spre victorie: aproximativ 50 de oameni, mare parte din ei necunoscuți publicului larg, unii absolvenți ai unor prestigioase universități americane, alții fiind apropiați de Rusia.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Razumkov, este un promotor al comunicării în limba rusă, deranjat de ruperea relațiilor diplomatice cu Moscova după începutul războiului din Donbas, în urma căruia au murit peste 13.000 de persoane, anunță ABC News.

Razumkov și-a arătat, de asemenea, opoziția față de legea ucraineană privind reintegrarea Donbasului, care autorizează folosirea forţei militare pentru descurajarea agresiunii Rusiei, intrată în vigoare la 24 februarie 2018, după ce aceasta a fost votată de Parlamentului de la Kiev la 18 februarie.

Documentul, care a fost promulgat la 20 februarie 2018 de preşedintele Petro Poroşenko, prevede reintegrarea teritoriilor separatiste din regiunile Doneţk şi Luhansk, permiţând armatei ucrainene să folosească forţa pentru a descuraja agresiunea Federaţiei Ruse, ale cărei acțiuni sunt calificate în legea amintită mai sus drept unele ilegale, care contravind dreptului umanitar internațional.

Să nu uităm de legăturile pe care Volodimir Zelenski le are cu oligarhul ucrainean controversat, Igor Kolomoiski, care i-a finanțat campania electorală.

Mulți dintre cei care au votat cu contracadidatul lui Poroșenko și-au aratat reținerea față de relația lui Zelenski cu cel care deține postul ucrainean de televizune 1+1, care difuzează serialul ”Slujitorul Poporului”, în care juca viitorul ocupant al fotoliului de la Kiev.

Kolomoiski se află în exil în Israel, după ce autoritățile din Ucraina au naționalizat anul trecut banca pe care acesta o deține, Privat Bank, acuzându-l că el și asociații săi furau miliarde de dolari de la cetățenii care aveau conturi deschise la acea unitate bancară.

Săptămâna trecută, o instanță de judecată de la Kiev a dat o sentință favorabilă lui Kolomoiski, declarând ilegală naționalizarea.

Să nu uităm că cetățenii ucraineni sunt așteptați din nou la urne, în luna octombrie, pentru a alege membrii Radei Supreme de la Kiev, instituție unde Blocul Poroșenko – partidul politic al lui Petro Poroșenko, care a promis după înfrângerea înregistrată duminică, că rămâne în politică –deține majoritatea.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Rusia lansează la apă submarinul Belgorod, în prezența președintelui Vladimir Putin. În ce zonă va opera cel mai lung submarin din lume, care poate șterge un întreg oraș de pe suprafața Terrei

Published

on

© Kremlin.ru

Submarinul Belgorod, cel mai lung din lume, care măsoară 184 de metri, va fi lansat luni la apă în prezența președintelui rus, Vladimir Putin, anunță publicația Daily Mail, citată de Adevărul.ro.

Submersibilul Belgorod va părăsi luni şantierul naval Severodvinsk, relatează Daily Mail.

Potrivit sursei citate, evenimentul, aşteptat încă de la sfârşitul anului trecut, va avea loc în prezenţa liderului de la Kremlin.

Belgorod este considerat una dintre cele mai puternice arme ale Rusiei, fiind dotată cu şase torpile nucleare şi capabilă să transporte focoase cu o putere explozivă echivalentă cu două milioane de tone de TNT. Este un submersibil care poate provoca un tsunami de 90 de metri şi poate şterge un întreg oraş de pe suprafaţa Terrei.

Submarinul Belgorod, lung de 184 de metri, va opera începând din 2020 în Arctica şi în zona de nord a Oceanului Atlantic.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending