Soluţia SUA pentru a reduce dependenţa aliaţilor de gazele din Rusia

gaze naturaleIntervenţia militară a Rusiei în Ucraina reprezintă un motiv în plus pentru relaxarea restricţiilor asupra exporturilor de gaze naturale din SUA, care ar reduce dependenţa Europei de gazele ruseşti, consideră analişti şi reprezentanţi ai producătorilor americani de gaze, notează Bloomberg, potrivit Gandul.info.

SUA a devenit în ultimii ani cel mai mare producător de gaze naturale la nivel mondial datorită exploatării la scară largă a depozitelor de şist şi altor progrese în zona tehnologiilor de extracţie şi prelucrare.

Rusia, al doilea producător la nivel global, a întrerupt în două rânduri, 2006 şi 2009, livrările de gaze către Ucraina, în contextul disputelor dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazelor şi tarifele de tranzit.

Creşterea accesului Europei la resursele SUA ar reduce posibilitatea ca Rusia să utilizeze energia ca pe o armă, consideră analiştii şi grupurile de lobby care susţin relaxarea restricţiilor asupra exportului.

“Vorbim despre un instrument de presiune geopolitică pe care l-am putea utiliza dacă nu ar exista aceste restricţii protecţioniste în sectorul energiei din SUA”, a declarat pentru Bloomberg Christopher Guith, vicepreşedinte al Institutului pentru Energie în Secolul 21 din cadrul Camerei de Comerţ a SUA.

Rusia nu a ameninţat să întrerupă livrările de gaze către Ucraina în contextul crizei actuale, iar analiştii consideră că ar fi o greşeală ca Moscova să renunţe la veniturile generate de aceste exporturi.

Producătorii din SUA consideră că situaţia tensionată din Ucraina reprezintă un motiv în plus pentru grăbirea avizării permiselor de export de gaz natural lichefiat solicitate guvernului american.

Pentru a exporta gaz natural lichefiat (GNL) către ţări care nu au acord de liber schimb cu SUA, precum statele UE, companiile americane au nevoie de permisiunea Departamentului pentru Energie şi de avize de mediu şi de siguranţă din partea Comisiei Federale de Reglementare în domeniul Energiei.

Departamentul pentru Energie analizează în prezent peste 24 de propuneri privind exportul de GNL din partea mai multor companii, printre care Kinder Morgan şi Cheniere Energy, şi a aprobat începând din 2010 numai şase dosare.

“Gazul natural american poate reduce vulnerabilitatea regiunii la presiuni produse prin restrângerea livrărilor. Sperăm şi credem că o parte din volumul abundent de gaz natural produs în SUA îşi va putea face loc către prietenii noştri din Europa, pentru a reduce acestă vulnerabilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al America’s Natural Gas Alliance, un patronat al producătorilor de gaze naturale din SUA.

În Congres, intervenţia Rusiei în Peninsula Crimeea influenţează deja dezbaterile privind sectorul energiei şi comerţul cu gaze.

“Procesul de avizare practicat de Departamentul Energiei pentru exporturile de GNL îi lasă pe aliaţii noştri la mila lui Vladimir Putin. Este timpul să transmitem un semnal aliaţilor noştri la nivel global că gazul natural al SUA va fi disponibil ca alternativă viabilă pentru acoperirea necesităţilor în materie de energie”, a declarat într-un comunicat preşedintele Comisiei pentru Energie şi Comerţ din Camera Rerpezentanţilor, congresmenul Fred Upton, din partea Partidului Republican.

Administraţia Obama a suspendat discuţiile bilaterale cu Rusia privind comerţul şi investiţiile, a afirmat un purtător de cuvânt al Oficiului Reprezentantului pentru Comerţ al SUA. Cele mai recente întâlniri au avut loc în luna decembrie, când oficiali ruşi şi americani au discutat posibilitatea consolidării relaţiilor comerciale dintre cele două superputeri prin creşterea investiţiilor şi standardizarea reglementărilor.

Chiar şi în cazul unor aprobări imediate din partea Departamentului pentru Energie al SUA, companiile nu vor putea exporta GNL în viitorul imediat. Proiectele de terminale aflate în discuţie presupun investiţii de miliarde de dolari şi trebuie avizate şi de Comisia Federală de Reglementare în domeniul Energiei.

Comisia a avizat, începând din 2010, un singur proiect de terminal GNL dintre cele şase aprobate de Departamentul Energiei. Instalaţia, construită de compania Cheniere în statul Louisiana, va intra în exploatare cel mai devreme la finele anului viitor.

“SUA trebuie să înceapă cât mai devreme exporturile de GNL. Orice sursă de aprovizionare cu GNL ar creşte rezistenţa pieţelor europene”, comentează Zach Allen, preşedintele Pan Eurasian Enterprises, companie specializată în transportul de GNL.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.