Vineri, 26 februarie, începând cu ora 10:30, CaleaEuropeana.ro organizează dezbaterea “Soluționarea crizei de sănătate din UE”, împreună cu Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) și negociator al Parlamentului European pe Programul de Sănătate al UE (EU4Health) și Nicu Stefănuță, membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și coordonator al grupului Renew Europe în cadrul Comisiei speciale de luptă împotriva cancerului (BECA).
Dezbaterea va avea loc la o zi distanță după audierea comună din cadrul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) și Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European a reprezentanților industriei farmaceutice implicați în dezvoltarea, fabricarea și desfășurarea portofoliului UE de vaccinuri împotriva COVID-19. Audierea, co-prezidată de eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).
Parlamentul European a organizat mai multe dezbateri în diferite comisii, precum și în cadrul sesiunilor plenare cu privire la diferite aspecte ale strategiei de vaccinare COVID-19. În cadrul ultimei dezbateri plenare din februarie 2021, deputații europeni au subliniat că UE trebuie să își continue eforturile concertate de combatere a pandemiei COVID-19 și să ia măsuri urgente pentru a crește producția de vaccinuri pentru a satisface așteptările cetățenilor.
De asemenea, Comisia Europeană a adoptat la sfârșitul lunii noiembrie 2020 o Strategie farmaceutică pentru Europa, vizând asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente inovatoare și accesibile financiar, precum și sprijinirea competitivității, a capacității de inovare și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE
Strategia va permite Europei să își satisfacă nevoile farmaceutice, inclusiv în perioade de criză, prin intermediul unor lanțuri de aprovizionare solide. O componentă esențială a construirii unei Uniuni Europene a sănătății mai puternice, astfel cum a menționat-o președinta von der Leyen în discursul ei privind starea Uniunii, strategia va contribui la instituirea unui sistem farmaceutic al UE care să fie adaptat exigențelor viitorului și rezistent la crize.
Totodată, Comisia Europeană are mai multe programe în derulare pentru a realiza o Uniune a Sănătății. EU4Health și Planul European de combatere a cancerului sunt două noi programe emblematice în sectorul sănătății.
EU4Health sau Programul „UE pentru sănătate” este răspunsul UE la criza COVID-19, care a avut un impact major asupra personalului medical și sanitar, asupra pacienților și asupra sistemelor de sănătate din Europa. Cu fonduri de 5,1 miliarde de euro, „UE pentru sănătate” este cel mai valoros program în domeniul sanitar. El va oferi finanțare țărilor UE, organizațiilor și ONG-urilor din domeniul sănătății. Solicitările de finanțare se vor putea depune în 2021.
De asemenea, după 12 luni de consultare publică, Executivul European a lansat pe 3 februarie, Planul european de luptă împotriva cancerului, un pilon cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății, plan care are alocată o sumă de 4 miliarde de euro.
Planul de combatere a cancerului stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului. Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.
Pentru ca Uniunea Europeană să devină o adevărată Uniune a Sănătății, agențiile europene din domeniul sănătății vor avea nevoie cel mai probabil de o restructurare. Chiar dacă Tratatul UE prevede că sănătatea este o competența ce revină exclusiv statelor membre, pandemia de COVID-19 ar putea aduce modificări majore privind atribuțiile UE în gestionarea problemelor legate de sănătate.
Astfel, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și-a prezentat o nouă strategie pentru perioada 2021-2027 care este direcționată atât către publicul extern, cât și către cel intern și este transformatoare în sensul că oferă o direcție clară cu privire la modificările necesare pentru a face ca munca ECDC să aibă un impact mai mare.
Mai multe informații despre strategia ECDC, aici.