POLITICĂ
Sondaj: 51% dintre români cred că este nevoie de partide noi
Published
9 years agoon
Mai mult de jumătate dintre români cred că este nevoie de partide noi și că actualele formațiuni reprezintă mai degrabă interesele liderilor, potrivit unui sondaj realizat în perioada 2-6 decembrie.
Astfel, 51% dintre români susțin că în țara noastră este nevoie de partide noi, iar 44% că nu este nevoie, în timp ce 5% nu au răspuns.
Românii cred în majoritate că actualele partide reprezintă mai degrabă interesele liderilor de partid. Astfel, 70% dintre cei chestionați au dat acest răspuns. 6% dintre respondenți susțin că actualele partide reprezintă mai degrabă interesele alegătorilor, în timp ce 19% cred că acestea reprezintă echilibrat și interesele alegătorilor și ale liderilor, iar 5% nu știu sau nu răspund.
În schimb, 60,5% dintre români sunt de părere că partidele se pot reforma, în timp ce 31% cred contrariul. 8,5% nu au răspuns în acest caz.
De asemenea, sondajul relevă că 41% dintre români s-ar prezenta la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri.
35% dintre cei chestionați ar vota cu PNL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 34% cu PSD, 7,5% cu MP, 6,5% cu ALDE și 5% cu PRM. Sub 5% ar obține UDMR (4%), UNPR (2,5%), PNȚCD (2,5%), M10 (1,5%) și PSRO (1,5%).
Dacă în această listă s-ar găsi și un partid nou înființat susținut de președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, 41% dintre respondenți și-ar păstra opțiunea de a vota alte formațiuni, în timp ce 35% au răspuns că ar opta pentru acesta. 11% au spus că sunt indeciși, 8% că nu ar mai merge la vot, iar 5% nu au răspuns.
Cel mai important criteriu de a selecta politicieni credibili este în opinia românilor ca aceștia să nu fie corupți (48,5%). În topul acestor criterii se mai află competența (21%), să nu fie urmăriți sau condamnați penal (9%), să aibă declarație de avere corectă (8%), să nu fie în conflict de interese cu afaceri (3,5%), să nu fie traseiști (3%), să nu fie un caz de nepotism (2%), să nu fi plagiat (1,5%), să nu fie colaboratori ai serviciilor secrete (1%).
.
.
You may like
De Ziua Internațională a Democrației, UE reiterează angajamentul său de a consolida și apăra democrația, atât în interiorul, cât și în afara granițelor sale
UE avertizează Georgia să nu interzică partidele de opoziție: Actuala direcție de acțiune pune în pericol parcursul european al țării. Avem toate opțiunile pe masă
Olaf Scholz intenționează să candideze din nou pentru funcția de cancelar al Germaniei în 2025, în pofida sondajelor și rezultatului obținut de partidul său la alegerile europene
Sondaj INSCOP: Creștere semnificativă a optimismului românilor asupra direcției țării. Calitatea vieții, starea economiei și guvernarea, factorii de percepție cei mai relevanți
Biden inspiră de departe mai multă încredere decât Trump la nivel global (sondaj)
Articolul 7: Cu mai puțin de o lună până la a-i preda Ungariei ștafeta președinției Consiliului UE, Belgia îndemnă guvernele ”să meargă până la capăt” cu procedura ”nucleară” deschisă împotriva Budapestei
POLITICĂ
Nicolae Ciucă a prezentat, la summitul RePatriot, planul liberal de a aduce românii din diaspora înapoi în țară: România s-a schimbat și are oportunități
Published
8 hours agoon
October 4, 2024Președintele PNL și candidatul liberal al alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a prezentat joi, în cadrul summitului RePatriot, proiectul Partidului Național Liberal de a aduce românii din diaspora înapoi în țară, El a subliniat că își dorește foarte mult ca românii din străinătate să se întoarcă în țară, adăugând că implicarea Guvernului în facilitarea întoarcerii românilor în țară este “absolut necesară și importantă”.
“Am înțeles că sunt foarte mulți români care au venit în România pentru a participa la acest eveniment și sunt parte consistentă a pregătirii și desfășurării tuturor activităților, care dau consistență și valoare tuturor demersurilor pe care RePatriot le desfășoară atât în țară, cât și în străinătate. Mă bucur foarte mult și vreau să îi felicit pe cei 700 de laureați ai Summitului RePatriot – Top 100 Românii de Pretutindeni, am înțeles că aproximativ 50% dintre ei au venit să se bucure de această recunoaștere a ceea ce au realizat și a performanței care este recunoscută atât în țară, cât și în străinătate și, în același timp, pot să îmi exprim recunoștința pentru ceea ce faceți, unde ați luat cu dumneavoastră tot ceea ce înseamnă creativitate, inteligență, inițiativă românească și sunt convins că gândiți ca noi toți că trebuie să vină cumva pe acest fir al identității noastre, să se așeze cumva acasă, aici, în România”, a spus Ciucă la o întâlnire la vârf «Top 100 Românii de Pretutindeni – RePatriot».
El a adăugat că românii de pretutindeni trebuie să aleagă între a continua să lucreze acolo unde sunt și a se întoarce acasă. “Ne dorim foarte mult să vă întoarceți acasă și vă așteptăm să vă întoarceți acasă”, a subliniat liderul PNL
Președintele Senatului a adăugat că implicarea guvernului în facilitarea întoarcerii românilor în țară este “absolut necesară și importantă”. Ciucă a menționat și câteva inițiative și proiecte pentru care există angajament politic, printre care Start-Up Nation 2. În context, el a prezentat și propunerea legislativă liberală de a oferi acces prioritar al românilor care revin în țară la programele Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, programe care oferă finanțări cuprinse între 10.000 și 100.000 de euro pentru proiecte agricole.
Această propunere cuprinde și acces prioritar românilor care revin în țară și la Programul Anual pentru Investiții în Turism, dar posibilitatea de a-și putea cumpăra case prin programul Prima Casă din diaspora sau scutiri de impozite.
“Aceste inițiative sunt foarte bune, ne leagă cumva, dar este nevoie de mai mult decât atât. Avem nevoie de tot ceea ce înseamnă identitatea noastră, cultura noastră, tradiția noastră, educația noastră. Și cred că toate aceste chestiuni pot fi îndeplinite prin legătura dintre comunitatea de peste hotare și organele statului, prin tot ceea ce putem face acolo unde românii s-au coagulat deja – și avem comunități mari de zeci de mii, sute de mii de români – și unde organele statului ar trebui să se ocupe de tot ceea ce înseamnă înființarea și funcționarea unor școli în care să se asigure școlarizarea în limba română pentru a putea duce mai departe limba, cultura și istoria României și, de asemenea, același lucru să se întâmple în țară pentru românii care aleg să revină în țară”, a mai adăugat liderul liberal.
“Noi, românii din țară, trebuie să pornim de la această premisă că România s-a schimbat, România are oportunități să se schimbe, să se modernizeze, să continue să se îmbunătățească și pentru asta avem nevoie, bineînțeles, de potențialul nostru aici, în țară, dar tot ceea ce ați reușit să dobândiți și să dezvoltați acolo unde ați performat și unde ați reușit să vedeți cum se fac lucrurile ne ajută foarte mult”, a conchis el
POLITICĂ
Nicolae Ciucă: Din 2025, românii vor călători fără vize în SUA. Am făcut “eforturi diplomatice intense” pentru a obține acest statut
Published
3 days agoon
October 1, 2024Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, marţi, ”vestea includerii României în programul Visa Waiver al SUA”, amintind că, anul trecut, a avut discuţii cu senatori americani şi a făcut ”eforturi diplomatice intense” pentru a obţine acest statut, iar ca premier a numit un coordonator naţional pentru Visa Waiver.
”Aceste eforturi nu doar că vor facilita călătoriile, dar vor consolida şi mai mult relaţia noastră strategică cu SUA, în beneficiul fiecărui român”, a arătat Ciucă, într-o postare pe Facebook.
”Anunţ cu bucurie vestea includerii României în programul Visa Waiver al SUA, care va permite românilor, ca din 2025, să călătorească fără vize în Statele Unite. De-a lungul anului 2023, am avut discuţii directe cu senatori americani şi am făcut eforturi diplomatice intense pentru a obţine acest statut. În martie, senatorii Durbin şi Shaheen au introdus un proiect de lege în Congres pentru a sprijini România în acest demers. A fost un moment crucial şi un semnal puternic din partea partenerilor noştri americani”, a arătat Nicolae Ciucă, marţi, într-o postare pe Facebook.
El a adăugat că, în timpul mandatului său de premier, a numit un coordonator naţional pentru Visa Waiver, astfel încât toate instituţiile să lucreze împreună pentru îndeplinirea criteriilor tehnice şi de securitate necesare.
“Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută”, a transmis Muraru, într-un mesaj video difuzat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în SUA.
Anunțul lui Andrei Muraru vine după ce, în urmă cu câteva săptămâni, Ambasada României în Statele Unite precizase că țara noastră este foarte aproape de îndeplinirea criteriilor pentru eliminarea vizelor pentru Statele Unite, iar ministrul de externe Luminița Odobescu a avut o convorbire telefonică cu secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, ambele părți angajându-se la eforturi pentru includerea României în programul Visa Waiver.
Potrivit legislației americane, secretarul pentru securitate internă, în urma consultării cu secreatrul de stat, desemnează o țară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplinește anumite cerințe tehnice. O condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program. România și-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puțin de 3%.
POLITICĂ
Mihnea Claudiu Drumea, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, discuții cu directorul Frontline Training Solutions, agenție care a livrat cursuri de formare în comunicare pentru NATO, ONU, BCE
Published
4 days agoon
September 30, 2024By
Teodora IonMihnea Claudiu Drumea, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, a avut lui o întâlnire cu John Holmes, director al Frontline Training Solutions, agenția care a livrat cursuri de formare în comunicare, leadership, strategic networking și international meeting skills pentru NATO, ONU, Banca Centrală Europeană și Banca Națională a României.
”Pentru că tot ne pregătim să începem un nou an universitar, trimitem un gând și către nevoia de profesionalizare în administrația publică. Educația continuă, pe tot parcursul vieții, este primul pas către a ști și a cunoaște dinainte, a fi pregătit pentru orice provocare, mai ales în contextul noilor tehnologii și mijloacelor de comunicare modernă”, amintește Secretariatul General al Guvernului într-un mesaj publicat pe Facebook.
Frontline Training Solutions a fost înființată la sfârșitul anilor ’90 de către John Holmes, ca urmare a unei colaborări între el și Banca Centrală a Olandei.
După doi ani de cercetări și interviuri ample, a fost lansat programul unic de formare International Meeting Skills, care a fost apoi împărtășit cu comunitatea băncilor centrale din Europa.
Folosind procesele unice de formare, care utilizează grupuri mici și intime pentru a oferi practică individuală și feedback, precum și formatori, dintre care mulți erau actori profesioniști, Frontline Training Solutions a transformat modul în care se desfășura formarea în Europa și a condus o nouă abordare bazată pe teatru, care a fost copiată de atunci de mai multe alte companii.
Concrete & Design Solutions
Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”
Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale
Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China
Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.4 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice