Sondaj alarmant: Mai puțin de jumătate dintre români consideră că apartenența la UE este un lucru bun

Rezultatele celui mai recent sondaj al Parlamentului European (Parlametru) arată că o majoritate clară de 57% dintre cetăţenii europeni consideră că apartenența ţării lor la UE este un lucru bun, un nivel care se apropie de cel înregistrat înainte de criză.

Deși în scădere cu 3 puncte procentuale față de luna octombrie a anului trecut, o majoritate apropiată de media europeană dintre români (61%, față de 64% în octombrie 2016), consideră că România a beneficiat de statutul de membră UE. 

Însă procentul românilor care consideră că apartenența la UE este un lucru bun a scăzut cu 6 puncte procentuale, sub 50%. Astfel, doar 48% dintre români consideră că apartenenţa la UE este un lucru bun şi 32% (+2% faţă de martie 2017) consideră că acest lucru nu este nici bun nici rău.

Potrivit sondajului, 46% dintre români consideră că principalul beneficiu adus de UE este accesul la noi oportunități profesionale.

În aproape toate statele europene, cetățenii consideră că vocea lor este mai puternică la nivel național, decât la nivel european. Excepție fac România și Lituania, unde cetățenii cred că vocea lor contează mai mult în Uniunea Europeană decât în propria țară. În România, cei care consideră că vocea lor contează la nivelul UE sunt mai mulţi (42%, -3% faţă de martie 2017) decât cei care consideră că vocea lor contează în propria ţară (37%, -11% faţă de martie 2017). La nivelul întregii Uniuni Europene, 47% (+4% faţă de martie 2017) cred că vocea lor contează în UE şi 61% (-2% faţă de martie 2017) cred că vocea lor contează în propria ţară. În acest context, merită menționat faptul că ”guvernul României a fost schimbat în iunie 2017” și că ”un nou guvern a preluat puterea în Lituania, în iarna anului 2016”, precizează sursa citată.

În privința realizărilor și obiectivelor pe care Uniunea Europeană trebuie să le protejeze în continuare și să le trateze cu prioritate, peste 44% dintre respondenții din UE au ales apărarea drepturilor fundamentale și a libertăților.

Al doilea cel mai votat beneficiu este libertatea de a călători, lucra și studia în Uniunea Europeană. Totodată, potrivit sondajului, UE trebuie să protejeze aspectele legate de drepturile lucrătorilor (34%), pensii adecvate (34%) și prosperitatea economică (33%). Acesta a fost domeniul în care majoritatea românilor respondenți (42%) consideră că Uniunea Europeană trebuie să își orienteze eforturile.

43% dintre români (+ 5% faţă de octombrie 2016; peste media UE de 33%, în creştere cu 8%) au o părere pozitivă despre Parlamentul European, iar 38% au o părere neutră. 60% dintre români îşi doresc un rol mai important pentru instituţie, faţă de 47% dintre europeni.  Cetățenii UE se așteaptă ca Parlamentul European să sprijine acțiunile împotriva sărăciei și excluziunii (41% în UE, 45 % în România), terorismului (41% în UE, 29% în România) și șomajului în rândul tinerilor (31% în UE, 36 % în România).

Majoritatea europenilor (55%) şi românilor (54%) au declarat că sunt interesați de alegerile europene din 2019.

De asemenea, notează realizatorii sondajului, în ceea ce privește profilul respondenților din UE și răspunsurile oferite de aceștia, a fost pus accentul și asupra valorilor europene comune, pe de o parte, și asupra identității naționale și culturale, pe de cealaltă parte.

Cele două valori au fost votate ca fiind importante pentru UE de către un număr similar de respondenți, 19%, respectiv 18%. Cei care au votat cele două opțiuni au ceva în comun, cu toții sunt interesați de politică în general, cât și de alegerile europene din 2019, se arată în studiu. Cu toate acestea, identitatea culturală și națională este menționată mai des de către cei care au sentimente negative față de UE. Analiza profilului lor general arată că au mai degrabă o percepție negativă asupra UE și consideră că apartenența țării lor la UE drept un lucru negativ care nu aduce beneficii pentru țara lor. Respondenții care au o rată a răspunsului ridicată în favoarea identității culturale și naționale tind să aibă o imagine proastă cu privire la UE și Parlamentul European și doresc ca acesta din urmă să aibă un rol mai puțin important în viitor, precizează sursa citată.

Cum a evoluat UE în ochii românilor după aderare

Încă de la aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, românii au declarat că au încredere în Uniunea Europeană și peste 50% dintre ei au fost de părere că apartenența la blocul comunitar a adus beneficii țării noastre. În perioada 2007-2011, peste 60% dintre români au declarat că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii țării noastre, excepție făcând anul 2010, marcat de recesiune, când procentul a scăzut până la 53,25%. Atunci peste o treime dintre cetățeni a susținut că România nu a beneficiat de pe urma aderării.

Ulterior, în cadrul unui Eurobarometru realizat în 2012 , cetățenii din opt state europene, printre care și cei ai României, s-au declarat atașate de Uniunea Europeană: Luxemburg (72%), Polonia (60%), Belgia (58%), Franța (55%), Letonia (54%), Bulgaria (53%), Germania (52%) și România (51%).

Sprijinul arătat Uniunii Europene de către respondenţii români a fost susținut în continuare în 2013 de o percepţie pozitivă a imaginii acesteia: 43% dintre români au o imagine pozitivă, 5% optând pentru limita superioară a scalei şi menționând că imaginea este una „foarte pozitivă”. La polul opus, doar 13% au declarat atunci că au o imagine negativă despre Uniunea Europeană.

Liberalizarea accesului pe piața muncii pentru cetățenii români în toate statele membre, începând cu 1 ianuarie 2014 a menținut României în rândul țărilor eurooptimiste. Mai mult de jumătate dintre români (55%) considerau, potrivit unui Eurobarometru realizat atunci, că Uniunea se îndreaptă în direcția corectă și doar 16% considerând că direcția este cea greșită. Procentul optimiștilor situează România mult peste media europeană (25%). De asemenea, peste jumătate (59%) dintre cetățenii români au declarat atunci că o imagine pozitivă asupra Uniunii Europene, 11% dintre aceștia optând pentru limita superioară a scalei ce indică o imagine „foarte pozitivă”. La polul opus, cu o imagine negativă, întâlnim un procent de doar 9%, mult sub media europeană (22%), pentru acea perioadă.

În cadrul unui sondaj realizat de Parlamentul European în 2015, 72% dintre români au susținut că apartenenţa la UE a adus beneficii ţării lor iar acestea sunt, în opinia respondenților, noi oportunităţi pentru locuri de muncă (48%), îmbunătăţirea standardelor de viaţă (29%), contribuţia UE la democraţia din România (28%), şi contribuţia la creşterea economică (27%). 

Terorismul, șomajul, sărăcia și migrația, printre amenințările împotriva cărora românii cer protecție din partea UE 

Sondajul anterior din martie 2017 a arătat că cetățenii sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că UE acționează în interesul lor în domenii pe care ei le consideră prioritare. Pe baza acestei recunoașteri a acțiunii UE, interesul pentru UE rămâne ridicat (57%), înregistrând o creștere constantă în timp.

Cetățenii europeni se așteaptă, de asemenea, ca UE să îi ajute să se protejeze împotriva anumitor amenințări. Printre amenințările identificate se menţionează terorismul (58% în UE, 41% în România), șomajul (43% în UE, 40% în România), sărăcia și excluziunea (42% în UE, 48% în România) și migrația necontrolată (35% în UE, 33% în România).

O treime dintre români se așteaptă ca UE să le protejeze drepturile fundamentale

Cetățenii se așteaptă ca UE să protejeze drepturile fundamentale (44% în UE, 33% în România), libertatea de a călători, lucra și studia în întreaga UE (36% în UE, 41% în România), drepturile lucrătorilor (34% în UE, 42% în România), pensiile adecvate (34% în UE, 38% în România) și bunăstarea economică (33% în UE, 34% în România). Se așteaptă ca, în special, Parlamentul European să apere drepturile omului (56% în UE, 55% în România), libertatea de exprimare (34% în UE, 41% în România), egalitatea dintre bărbați și femei (32% în UE, 21% în România) şi solidaritatea între ţările membre (28% în UE, 32% în România).

Citiți și:

Eurobarometru: Românii au o încredere mai mare în instituţiile europene faţă de cele naţionale

Eurobarometru: Apartenența la UE este considerată un lucru bun de către tot mai mulți europeni

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.