Connect with us

DIASPORA

SONDAJ Aproape jumătate dintre români au pe cineva în familie care este plecat în străinătate. Profilul românilor plecaţi din țară

Published

on

PeopleUn studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES pentru  revista SINTEZA arată că, în aproape jumătate dintre familiile din România, există cel puţin o persoană plecată în străinătate.

-46% dintre participanţii la studiul IRES au declarat că au pe cineva în familie plecat în străinătate.

-Jumătate dintre românii plecaţi şi-au lăsat acasă familiile – 51% dintre rudele din ţară declară că cei din familia lor aflaţi în afara graniţelor au plecat singuri. 49% au plecat cu familia. 23% dintre cei plecaţi şi-au lăsat copiii în ţară. De aceştia are grijă, potrivit spuselor celor intervievaţi, celălalt părinte (50%) sau în cazuri mult mai rare unchiul/mătuşa (5%), bunicii (4%) sau alte rude mai îndepărtate (3%). Două treimi dintre cei plecaţi sunt căsătoriţi (65%);

-Mai mult de o treime dintre cei plecaţi (34%) comunică zilnic cu familia din ţară, un sfert fac acest lucru de câteva ori pe săptămână, 19% săptămânal, iar 15% mai rar. Telefonul este mijlocul prin care cei plecaţi comunică cel mai mult cu familia din ţară, urmat de reţelele de socializare şi email.

-O treime dintre cei plecaţi – 34% – vin acasă de câteva ori pe an, 38% revin în ţară o dată pe an, 17% se întorc o dată la câţiva ani, iar 7% dintre ei nu au revenit de când au plecat.

-Rudele de acasă cred că cea mai mare problemă cu care se confruntă cei plecaţi este dorul de casă (10%). Pe de altă parte însă, 25% dintre respondenţi cred că cei plecaţi nu se confruntă cu dificultăţi, iar 35% nu ştiu să indice care este problema cu care se confruntă ruda lor plecată departe de ţară;

-Jumătate sunt plecaţi pentru muncă sezonieră (câteva luni sau ani) – preponderent în mediul rural şi care provin din regiunea Moldova, în timp ce 38% sunt plecaţi definitiv – mai mulţi din Transilvania+Banat şi din mediul urban. 66% dintre rudele celor plecaţi definitiv cred că aceştia nu se vor mai întoarce în ţară, în timp ce un sfert îşi pun speranţa că aceştia vor reveni;

– Din punctul de vedere al celor rămaşi în ţară, veniturile scăzute şi lipsa locurilor de muncă au fost principalii factori care au determinat plecarea din ţară a rudelor.

Studiul integral şi analiza pot fi citite accesând site-ul revistei SINTEZA sau pot fi vizualizate mai jos:

SINTEZA# 20_Studiu IRES_Profilul Romanilor Plecati in Strainatate

 

.

DIASPORA

Premierul Nicolae Ciucă și omologul său spaniol anunță înființarea unui Grup de lucru privind acordarea dublei cetățenii românilor din Spania

Published

on

© Guvernul României

Premierii României și Spaniei au anunțat astăzi, 23 noiembrie, că cele două Guverne își propun să înființeze un Grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania. 

Acest anunț a fost făcut în Spania, unde a avut loc prima şedinţă comună a Guvernelor de la Bucureşti şi Madrid.

„Astăzi, în Spania, trăiesc aproximativ 1.100.000 de români. Este o comunitate foarte respectată în Spania, care participă la dezvoltarea Spaniei, de aceea doresc să mulțumesc comunității de români prezenți în Spania, pentru contribuția lor la progresul țării noastre. Cu toții au strânse legături cu Spania, au rădăcini în Spania. Pentru toți aceștia am hotorât să creăm Un grup de lucru pentru a studia posibilitatea de a ajunge să aibă cetățenie spaniolă fără să fie nevoiți să renunțe la cea română”, a transmsi premierul Spaniei, Pedro Sanchez, în cadrul conferinței de presă de astăzi. 

De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat decizia luată de România și Spania privind înființarea acestui Grup de lucru: „Astăzi a avut loc o înțelegere pe ceea ce înseamnă constituirea unui Grup de lucru care va intra în negocierile privind asigurarea cadrului legal a dublei cetățenii pentru cetățenii români care doresc să obțină și cetățenia spaniolă. Este o dovadă clară a modului în care Guvernul spaniol și cetățenii spanioli apreciază relația cu statul român și apreciază cetățenii români care sunt astăzi prezenți în Spania”.

Continue Reading

DIASPORA

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, context în care a spus că România este într-o situaţie complicată din cauza războiului din Ucraina, dar a asigurat că România merge bine şi economia este în creştere. În egală măsură, el a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA și a apreciat că “Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este o punte extraordinar de importantă între România și Statele Unite ale Americii”.

“România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm. Am reușit să contribuim la ceva ce în ultima vreme este în prag de a deveni o criză și anume exportul de cereale din Ucraina care, în bună parte, trece prin România și aici am făcut mari eforturi și vreau să subliniez acest lucru fiindcă se fac foarte multe întâlniri, foarte multe summituri dedicate acestei teme – exportul cerealelor din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară. E bine să știți că până acum 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România și în continuare facem eforturi pentru a crește acest aport. Criza energetică este, din păcate, o realitate și pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit și mai greu de obținut. Este, pe de altă parte, îmbucurător că împreună cu Guvernul am reușit să menținem prețurile la un nivel rezonabil și, în același timp, putem să garantăm românilor din țară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situația este complicată”, a spus Iohannis, la San Francisco, într-o alocuțiune susținută după participarea sa la Adunarea Generală a ONU de la New York.

“Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face ca în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici”, a adăugat președintele.

Şeful statului a arătat că România a primit aproape 2 milioane şi jumătate de refugiaţi ucraineni şi a contribuit la exportul de cereale din Ucraina.

“Până acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport”, a declarat Iohannis.

“Putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA, care anul acesta aniversează un sfert de secol de la lansare.

“Dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani, putem să vedem, sigur, în primul rând, zona de securitate. Şi la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani, cu dotări dintre cele mai moderne, se află în bazele din România. Pe de altă parte, şi datorită sprijinului american, România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată, dar nu este singura zonă. Zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România. Sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare”, a afirmat președintele Iohannis.

Șeful statului a apreciat faptul că românii stabiliţi în Statele Unite reprezintă o punte extraordinară de importantă între România şi SUA.

La eveniment au luat parte aproximativ 300 de persoane, fiind invitaţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, precum şi consulii generali şi cei onorifici ai României în SUA.

Continue Reading

DIASPORA

Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni. Premierul Ciucă îi îndeamnă pe tineri să se întoarcă în România: Să punem umărul împreună la responsabilitatea proiectului de ţară

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat, miercuri, la Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, importanţa întoarcerii în ţară a tinerilor care studiază în unităţi de învăţământ din străinătate, prilej cu care a amintit că, la începutul lunii mai, în contextul unei şedinţe a Executivului la care au fost invitaţi elevi, studenţi, dar şi absolvenţi, s-a convenit constituirea unui “Guvern al tinerilor”, iar în toamnă aceasta urmează să aibă loc o nouă întâlnire a acestora cu membrii Cabinetului.

“Suntem cât se poate de mândri de rezultatele dumneavoastră. Prin efortul personal, prin dedicare, prin nivel de ambiţie, aţi ajuns să studiaţi în cele mai de prestigiu instituţii de învăţământ din lume şi vă rog să faceţi în aşa fel încât acolo, o perioadă scurtă de timp, să vă gândiţi la ţară, să vă gândiţi că oricând avem nevoie de tot ceea ce poate să însemne contribuţia şi viziunea dumneavoastră, pentru ca într-adevăr împreună să dezvoltăm România. Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes în tot ceea ce faceţi şi în tot ceea ce vă propuneţi! Şi sper ca, prin fapte şi prin realităţi, să diminuăm acea temere că tinerii români care studiază afară nu vor reveni acasă. Asta este temerea noastră cea mai mare. Ne dorim foarte mult să vă întoarceţi acasă şi să punem umărul împreună la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea proiectului de ţară“, a transmis Ciucă, în discursul său citat de Agerpres.

 

Prim-ministrul a amintit că Ministerului Antreprenoriatului a deschis recent o platformă de proiecte pentru românii din străinătate, prin care aceştia sunt susţinuţi financiar astfel încât să poată să deschidă o afacere în România.

“Nu putem să discutăm despre o dezvoltare economică fără să discutăm de proiecte serioase de reindustrializare a economiei, nu putem să discutăm despre argumente de motivare a revenirii în ţară fără să avem un plan concret prin care România să-şi propună să schimbe această atitudine doar de a valorifica resursele de care dispunem, fără să vorbim de partea de procesare şi valoare adăugată care să contribuie la tot ceea ce înseamnă creştere economică”, a explicat el.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu prevede doar investiţii, ci şi reforme, a punctat Ciucă, care a menţionat că Guvernul alocă, în premieră, pentru investiţii 88 de miliarde de lei, 7% din Produsul Intern Brut.

“Există în momentul de faţă, vă dau încă un exemplu, laserul de la Măgurele. Este un domeniu care a fost oarecum temporizat, ca să nu zic altfel. În momentul de faţă facem tot ceea ce este posibil ca proiectul să se ducă la bun sfârşit şi într-adevăr să devină un pol de excelenţă în ceea ce înseamnă cercetarea în domeniu. Sunt o serie întreagă de alte iniţiative cum ar fi hub-ul pe inteligenţa artificială, hub în care suntem deja conectaţi la nivelul Ministerului Cercetării şi Digitalizării, precum şi implicarea universităţilor ca acest hub să devină funcţional şi să poată să atragă cât mai mulţi tineri care în momentul de faţă studiază în străinătate”, a completat premierul.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Emmanuel Macron, către Maia Sandu: Franța sprijină deplină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

POLITICĂ11 hours ago

Premierul Ciolacu afirmă că Austria este de acord cu intrarea României în Schengen cu granițele aeriene. Presa austriacă scrie că guvernul de la Viena impune condiții

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Maia Sandu și Emmanuel Macron au discutat despre procesul de aderare a R. Moldova la UE înainte de summitul Consiliului European de la Bruxelles

U.E.12 hours ago

Olaf Scholz sugerează că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând sprijinul Germaniei pentru Kiev în timp ce alți aliați “ezită”

U.E.21 hours ago

Țările UE au aprobat PNRR-ul Ungariei și plata primei tranșe, în timp ce Comisia Europeană ar putea decide deblocarea condiționată a fondurilor de coeziune pentru Budapesta

ROMÂNIA24 hours ago

Viitorul parteneriat strategic România – Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare la UE, discutate la București de Luminița Odobescu și Olha Stefanishyna

CONSILIUL UE24 hours ago

“Istoric!”: Europa devine primul continent din lume care reglementează inteligența artificială, după negocieri maraton și un acord între instituțiile UE

U.E.2 days ago

Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA5 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA6 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending