Connect with us

Alegeri Prezidentiale

SONDAJ: Băsescu, cel mai bun președinte al României din ultimii 25 de ani

Published

on

La un sfert de secol de la căderea regimului Nicolae Ceauşescu, românii par să se fi scuturat definitiv de nostalgiile comuniste. Potrivit unui barometru de opinie INSCOP, realizat la comanda cotidianului “Adevărul”, 4 români din 5 nu l-ar mai vota pe fostul lider comunist, dacă ar candida azi la alegerile prezidenţiale, notează DIGI24.

1

Conform unui sondaj realizat de INSCOP, peste 80% dintre români spun că preferă democraţia în locul comunismului şi doar 14% ar opta astăzi pentru vechiul regim.

2

La 25 de ani de la Revoluţie, aproape trei români din patru spun că n-ar vota pentru Partidul Comunist Român dacă acesta ar exista, în timp ce doar 14% spun că ar face această alegere

3

Autorii sondajului i-au întrebat pe respondenţi şi dacă l-ar alege pe Nicolae Ceauşescu, dacă ar candida astăzi la alegerile prezidenţiale. 71% au răspuns negativ, în timp ce doar 17% dintre respondenţi spun că l-ar vota.

4

Conform sondajului, o treime dintre români spun că dintre Traian Băsescu, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, preşedintele în exerciţiu ar fi făcut cel mai bine ţării în ultimii 25 de ani. El este urmat de Ion Iliescu, apreciat de aproape 24% dintre respondenţi şi de Emil Constantinescu care a primit încrederea a 20% dintre cei chestionaţi.

5

Românilor li s-a mai solicitat să-i aprecieze pe cei trei preşedinţi care au condus ţara în ultimul sfert de secol, comparativ cu Nicolae Ceauşescu. Aproape jumătate dintre respondenţi spun că Emil Constantinescu şI Traian Băsescu au fost mai buni ca Nicolae Ceauşescu, în timp ce 39% l-au apreciat ca atare pe Ion Iliescu.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie, pe un eşantion de 1076 de persoane, iar marja de eroare este de plus minus 3%.

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Alegeri Prezidentiale

Monica Macovei: “AEP nu a ținut seama de procedura sistemului PayPal și a decis să confiște sume care au fost primite legal și transparent”

Published

on

macovei_monicaEuroparlamentarul Monica Macovei, fost candidat independent la alegerile prezidențiale din 2014 a precizat într-un comunicat remis către CaleaEuropeana.ro că raportul Autorității Electorale Permanente care arată că finanțările primite în campanie nu sunt în totalitate legale.

Redăm mai jos comunicatul integral:

“În urma publicării raportului AEP pentru toți candidații la alegerile prezidențiale, care conține și sume confiscate de la candidați independenți sau de la partide politice care au avut candidați, fac următoarele precizări:

În campania electorală am făcut ceea ce nu a făcut niciun alt politician: am avut finanțări mici de la mulți oameni, nu donații mari, nu bani murdari, aduși cu punga. Toate încasările și cheltuielile au fost legale și transparente.

Unele persoane au făcut donații mici prin sistemul PayPal, prin bancă, cu cardul. Iar acești bani nu puteau fi folosiți în campanie decât după ce erau transferați de sistemul PayPal în contul de campanie, adică la câteva zile de la data donației. Așadar este o procedură în doi pași, și numai după pasul doi, prin care donațiile intrau în contul de campanie, acestea puteau fi declarate și folosite. AEP nu a ținut seama de procedura sistemului PayPal și a decis să confiște sume care au fost primite și cheltuite transparent.

Am respectat în totalitate legea și toate donațiile și cheltuielile din campanie s-au făcut prin mandatar financiar, așa cum prevede legea. Mai mult, mandatarul financiar a declarat la AEP și sumele primite înainte de începerea campaniei, deși legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. Deci am făcut mai mult decât ne cere legea, tocmai pentru a da un exemplu de transparență. AEP a confiscat și acești bani, deși nu erau din campania electorală și fuseseră primiți și cheltuiți transparent. Ultimul cuvânt îl va avea instanța de judecată”, a conchis Monica Macovei.

.

Continue Reading

Alegeri Prezidentiale

UPDATE Lista oficială a consilierilor lui Klaus Iohannis

Published

on

rp_klaus-iohannis-300x178.jpgUPDATE 22 decembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi, potrivit Gandul decretele de numire în funcţia de consilieri prezidenţiali a lui Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Tatiana Niculescu Bran şi George Scutaru.

De portofoliul securităţii naţionale se va ocupa George Scutaru, fostul lider de grup al deputaţilor PNL, care a demisionat vineri din Parlament.

Purtător de cuvânt a Administraţiei prezidenţiale va fi Tatiana Niculescu Bran, fostă jurnalistă şi scriitoare. Aceasta a anunţat, pe contul său de Facebook, că va face parte din echipa lui Klaus Iohannis, în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Dan Mihalache completează echipa lui Klaus Iohannis.

Nici Andrei Muraru nu lipseşte din echipa de consilieri de la Administraţia prezidenţială. Fost şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER), din iunie 2014, Muraru a fost numit consilier personal al lui Klaus Iohannis şi a fost unul dintre cei care l-au sfătuit îndeaproape în campania pentru prezidenţiale. 

Cosmin Marinescu, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice a fost consilier al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi secretar general adjunct al PNL.

Doi foşti miniştri, doi foşti parlamentari, membri ai PNL, dar şi neafiliaţi politic, un fost comisar european, precum şi un consilier de stat din actuala Administraţie Prezidenţială se numără printre cei pe care Klaus Iohannis ar urma să-i desemneze pentru a face parte din echipa sa de consilieri de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, şi-a definitivat cea mai mare parte a echipei de consilieri prezidenţiali pe care îi va avea la Palatul Cotroceni, urmând ca după preluarea funcţiei de şef al statului să-şi completeze echipa cu noi nume, scrie agenția de presă Mediafax, citând surse politice.

Între viitorii consilieri prezidenţiali, potrivit informaţiilor neoficiale obţinute de Mediafax, se numără:

George Scutaru, fost lider al deputaţilor PNL, va deţine poziţia de consilier prezidenţial pentru probleme de securitate naţională.

Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, va coordona în calitatea de consilier prezidenţial domeniul afacerilor europene.

Andrei Muraru, fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), va deţine poziţia de consilier prezidenţial pentru relaţia cu societatea civilă şi autorităţile publice.

Lazăr Comănescu, actual ambasador al României în Germania, ar urma să preia poziţia de consilier prezidenţial pentru politică externă, fiind necesară declanşarea de către şeful statului a procedurilor de rechemare din calitatea deţinută.

Dan Mihalache, actual secretar general adjunct al PNL pe probleme de strategie şi analiză politică, ar putea prelua poziţia de consilier prezidenţial, şef al Cancelariei.

Cosmin Marinescu, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice, ar putea deveni consilier prezidenţial pentru mediul de afaceri.

Tatiana Niculescu Bran, scriitoare şi fost jurnalist la BBC, a fost anunţată de către Klaus Iohannis în calitatea de purtător de cuvânt şi consilier prezidenţial.

Delia Dinu, actual consilier de stat al preşedintelui Traian Băsescu, ar urma să fie păstrată în această poziţie şi de preşedintele Klaus Iohannis. Ea coordonează compartimentul pentru protocol al Administraţiei Prezidenţiale.

Simina Tănăsescu, profesor universitar, doctor în drept constituţional, va deveni consilier prezidenţial coordonator al departamentului constituţional-legislativ.

Laurenţiu Ştefan, care a activat în calitate de consilier politic al ambasadei SUA, ar putea deveni consilier prezidenţial pentru analiză politică al preşedintelui Klaus Iohannis.

.

Continue Reading

ALEGERI 2014

Traian Băsescu își eliberează din funcție consilierii

Published

on

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretele şi deciziile de eliberare din funcţie pentru consilierii prezidenţiali Iulian Fota, Iulian Chifu, Claudiu-Constantin Dinu, Anca-Ileana Ilinoiu, Bogdan-Alexandru Drăgoi și Bogdan Mănoiu, precum și pentru consilierii de stat Dorel-Constantin Onaca și Anca-Carmen Cătănescu.rp_traian-basescu-300x199.jpg

Potrivit unul comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat eliberarea din funcţie, începând cu data de 22 decembrie, a consilierilor prezidenţiali Iulian Fota, Iulian Chifu, Claudiu-Constantin Dinu, Anca-Ileana Ilinoiu, Bogdan-Alexandru Drăgoi și Bogdan Mănoiu, precum și pentru consilierii de stat Dorel-Constantin Onaca și Anca-Carmen Cătănescu.

Preşedintele a mai semnat deciziile pentru eliberarea din funcţie a consilierilor de statDorel-Constantin Onaca și Anca-Carmen Cătănescu.

Decrete şi decizii semnate de președintele României, domnul Traian Băsescu, luni, 15 decembrie a.c.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 15 decembrie a.c., următoarele decrete:

Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Iulian Fota, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Iulian Chifu, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Claudiu-Constantin Dinu, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a doamnei Anca-Ileana Ilinoiu, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Bogdan Mănoiu, începând cu data de 22 decembrie 2014.

De asemenea, președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 15 decembrie a.c., următoarele decizii:

Decizie pentru eliberarea din funcţia de consilier de stat a domnului Dorel-Constantin Onaca, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decizie pentru eliberarea din funcţia de consilier de stat a doamnei Anca-Carmen Cătănescu, începând cu data de 22 decembrie 2014.” se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

 

.

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO7 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE7 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN8 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO9 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional

SUA11 hours ago

SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Metsola, către protestatarii din Georgia: Vă cunoaștem aspirațiile europene, vedem steagurile UE fluturând, vă auzim

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending