Connect with us

NEWS

SONDAJ CNN: O majoritate a ucrainenilor susţine UE, nu Rusia. Putin, considerat un lider “periculos”

Published

on

Ucrainenii sunt mult mai puţin proruşi decât vor separatiştii ucraineni proruşi să creadă lumea, inclusiv în regiunile de la frontiera cu Rusia, care ar fi votat “zdrobitor” pentru declararea independenţei faţă de Ucraina, potrivit unui sondaj efectuat pentru CNN, scrie MEDIAFAX.

rp_Putin_03-1024x816.jpg

Oamenii din Ucraina se simt mult mai loiali Uniunii Europene (UE) decât Rusiei, iar o majoritate susţine impunerea de sancţiuni economice Rusiei, potrivit unui sondaj efectuat asupra unui număr de 1.000 de persoane săptămâna trecută.

Doi din trei ucraineni (67%) susţin aplicarea unor sancţiuni economice Rusiei, în timp de unul din trei (29%) le dezaprobă, relevă acest sondaj efectuat de către ComRes pentru CNN.

Ucrainenii tind să-l perceapă pe preşedintele rus Vladimir Putin ca pe un lider periculos şi puternic, iar pe preşedintele Statelor Unite Barack Obama îl consideră prietenos. Peste jumătate (56%) afirmă că se simt puternic loiali faţă de Europa şi faţă de Rusia, în timp ce 19% afirmă că se simt mai loiali Rusiei, iar 22% nu sunt loiali nici Europei şi nici Rusiei. Aproximativ 3% afirmă că nu ştiu ce să răspundă la această întrebare.

Rezultatele sondajului au fost publicate după ce separatiştii ucraineni proruşi din estul ţării au afirmat că locuitorii din regiune au votat “zdrobitor” pentru independenţa faţă de Ucraina, în referendumuri denunţate de către Statele Unite şi aliaţii săi europeni.

Orientaţi către Est?

Sondajul CNN arată că, inclusiv în estul Ucrainei, cei care susţin o alianţă cu Rusia reprezintă o minoritate.

Doar puţin peste o treime (37%) dintre ucranenii care trăiesc în trei regiuni din estul ţării susţin o alianţă cu Rusia, în timp ce 14% din zonă susţine o alianţă cu Uniunea Europeană (UE), iar aproape jumătate (49%) afirmă că Ucraina ar face mai bine să nu se alieze nici cu unii, nici cu alţii, relevă sondajul.

“Ucraina de Est” cuprinde regiunile Doneţk, Lugansk şi Harkov, percepute drept cele mai proruse regiuni din ţară.

Doneţk şi Lugansk au organizat duminică referendumuri privind independenţa. Un reprezentant al insurgenţilor a declarat luni că regiunea a votat în proporţie de 90% pentru independenţă.

La nivel naţional, o majoritate (54%) afirmă că ar fi mai bine ca Ucraina să se alăture UE. Peste opt din zece ucraineni (82%) dezaprobă ca în Ucraina să fie staţionate trupe ruseşti.

În pofida crizei în care Rusia se opune Statelor Unite şi UE cu privire la situaţia celei de a doua celei mai mari ţări din Europa, ucrainenii sunt optimişti cu privire la viitorul lor.

Două din trei persoane (65%) chestionate afirmă că sunt optimiste cu privire la viitorul politic al ţării, iar aceeaşi proporţie (67%) susţine că este optimistă cu privire la viitorul economic.

Putin versus Obama

Aproape jumătate (44%) dintre respondenţi au declarat că Putin este un lider puternic, în timp ce doar 27% îl percep pe Obama în acest fel. Aproximativ un sfert (23%) sunt de părere că niciunul nu este mai puternic, iar 6% au răspuns că nu ştiu care dintre ei este mai puternic.

Două treimi (67%) l-au descris pe Putin ca fiind “periculos”, în timp ce doar 15% îl consideră pe Obama astfel.

Însă Obama este considerat cu mult mai “prietenos” decât Putin, 47% aplicând această descriere preşedintelui american, în timp ce doar 14% o aplică lui Putin. Peste o treime (34%) afirmă că niciunul nu este prietenos, iar 5% afirmă că nu ştiu.

Niciunul dintre cei doi lideri nu este perceput în mod special ca “de încredere”, 32% optând pentru Obama, 19% pentru Putin, iar 45% răspunzând niciunul.

Sondajul agenţiei ComRes, cu sediul la Londra, a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.000 de ucraineni, prin telefon, în ucraineană şi rusă, în perioada 7-11 mai, şi are o marjă de eroare de plus/minus 3,1 puncte procentuale.

INTERNAȚIONAL

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, întâlnire cu ambasadorul Franței la Chișinău: Dorim dezvoltarea relațiilor economice și multiplicarea investițiilor franceze în țara noastră

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut luni o întrevedere cu ambasadorul Franței la Chișinău, Pascal Le Deunff, cu care a discutat despre situația politică internă, dar și despre diverse domenii de cooperare între cele două state.

”Am pus în discuție subiecte ce vizează situația politică internă, accentuând că optăm, în continuare, pentru alegeri parlamentare anticipate, ca o soluție pentru a reconfigura guvernarea și a o face funcțională”, a precizat Sandu într-un mesaj publicat pe Facebook.

În același timp, președintele Republicii Moldova s-a referit și la evoluțiile din regiune, dar și la vizitele pe care le-a întreprins recent la Kiev și la Bruxelles.

”Am accentuat că astăzi prioritatea noastră este depășirea crizei sanitare și asigurarea accesului cât mai rapid la vaccin pentru cetățenii țării, precum și depășirea crizei economice”, a mai spus Maia Sandu.

”Un aspect important al întrevederii a vizat relațiile moldo-franceze în diverse domenii de cooperare. L-am asigurat pe ES Pascal Le Deunff că Republica Moldova rămâne un prieten apropiat al Franței, fiind interesată în dezvoltarea relațiilor economice și în multiplicarea investițiilor franceze în țara noastră”, a transmis Sandu.

În egală măsură, aceasta și-a exprimat dorința de a ”amplifica schimburile culturale și academice, atât pe linia Organizației Internaționale a Francofoniei, a cărei membră este Republica Moldova, cât și ca țară ce are o diasporă considerabilă în Franța”.

Continue Reading

CHINA

Raport UNCTAD: China a devansat SUA devenind principalul beneficiar de investiţii străine directe în 2020

Published

on

© Wikipedia

China a devansat Statele Unite, devenind cel mai mare beneficiar de investiții străine directe în 2020, an în care, pe plan global, investițiile străine directe (FDI) au scăzut cu 42% în contexul pandemiei de coronavirus, arată un raport publicat duminică de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

Raportul UNCTAD Investment Trends Monitor arată că la nivel global, investițiile străine directe (FDI) au scăzut până la 859 de miliarde de dolari în 2020, de la 1.500 de miliarde de dolari.

FDI, care includ fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere precum împrumuturile şi investiţiile în interiorul unei companii, sunt un indicator al globalizării şi un posibil semnal al creşterii viitoare a lanţurilor de aprovizionare la nivelul companiilor.

”Investiţiile străine directe au terminat anul 2020 cu 30% sub nivelul înregistrat după criza financiară globală 2009”, este precizat în documentul mai sus amintit.

Chiar dacă la nivel global investiţiile străine directe s-au prăbuşit, în cazul Chinei au crescut cu 4% până la 163 de miliarde de dolari în 2020, de la 140 de miliarde de dolari în 2019.

Comparativ, în SUA investiţiile străine directe au scăzut cu 49% până la 134 de miliarde de dolari, de la 251 de miliarde de dolari în 2019.

Economia chineză s-a relansat în al patrulea trimestru, când a înregistrat o creștere peste așteptări, astfel că, pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 2.3%. Conform acestori cifre, China este singura mare economie care a reușit să evite o contracție anul trecut.

Raportat la regiuni, investițiile străine directe în America de Nord au scăzut cu 46% până la 166 de miliarde de dolari.

Europa a înregistrat performanţe mai slabe, investiţiile străine directe înregistrând o scădere de două treimi până la minus patru miliarde de dolari. Investiţiile străine directe au scăzut cu 37% în America Latină şi Caraibe şi cu 18% în Africa.

Pentru acest an, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) se aşteaptă ca invesţiile străine directe să rămână slabe, din cauza incertitudinii cu privire la evoluţia pandemiei de Covid-19.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Maia Sandu, întrevedere cu ambasadorul SUA după învestirea lui Joe Biden: Dorim aprofundarea cooperării cu Statele Unite, un partener de încredere pentru procesul de democratizare din R. Moldova

Published

on

© colaj foto (Maia Sandu/ Facebook)

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut joi o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, în cadrul căreia și-a exprimat convingerea că va exista o cooperare bună cu administrația Biden.

”Am avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. L-am felicitat cu ocazia învestirii în funcție a Președintelui Joe Biden. Statele Unite ale Americii sunt un partener de încredere pentru procesele de dezvoltare și democratizare din Republica Moldova și ne dorim aprofundarea cooperării cu SUA în mai multe domenii”, a precizat Sandu într-un mesaj pe Facebook.

Cei doi au discutat despre situația politică din țară, despre criza sanitară și cea economică, despre necesitatea restabilirii finanțării externe.

”Republica Moldova are nevoie de ajutor pentru a sprijini agricultorii și antreprenorii să depășească efectele crizei”, a mai spus președintele Republicii Moldova care i-a transmis diplomatului american că speră că ”vom reuși să intensificăm relațiile dintre țările noastre”.

Anterior, în mesajul de felicitare transmis președintelui Joe Biden după depunerea, de către acesta din urmă, a jurământului de învestitură, Maia Sandu și-a exprimat ”speranța că SUA vor rămâne un prieten și un partener apropiat al Republicii Moldova”.

Joe Biden a depus miercuri jurământul în calitate de preşedinte al SUA, în faţa judecătorului Curţii Supreme John Roberts, pe treptele Capitoliului, în urma căreia acesta a devenit cel de-al 46-lea lider al Statelor Unite.

În urma jurământului depus în fața judecătoarei Sonia Sotomayor într-o ceremonie a simbolurilor, Kamala Harris a devenit astfel prima femeie, prima persoană de culoare şi prima persoană asiatică-americană care va deţine funcţia de vicepreşedinte al SUA.

Ceremonia a fost una fără precedent, fiind marcată de pandemie şi de asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, de către susţinători ai lui Donald Trump, care nu a dorit să fie prezent la eveniment, fiind primul președinte în 150 de ani care nu a ignorat victoria succesorului său.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Joe Biden, avertisment către Vladimir Putin în prima lor convorbire telefonică: SUA vor reacționa ferm la acțiunile Rusiei împotriva noastră și a aliaților

NATO8 hours ago

Veste bună pentru România: Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO într-o convorbire cu secretarul general al Alianței

CONSILIUL EUROPEAN8 hours ago

Emmanuel Macron evocă “principiul umanității” la Forumul de la Davos: Capitalismul și-a dovedit succesul, dar a creat și inegalități sociale. Lumea post-COVID poate fi reconstruită dacă învățăm că nimic nu depășește valoarea umană

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Angela Merkel, la Forumul de la Davos: Europa și SUA trebuie să fie foarte rapide în a răspunde provocărilor digitalizării și a preveni monopolurile globale

ROMÂNIA9 hours ago

România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

SUA9 hours ago

SUA au un nou secretar de stat. Antony Blinken, confirmat de Senat drept noul șef al diplomației americane

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen

Gheorghe Falcă11 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Dacian Cioloș11 hours ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru12 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE7 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending