Connect with us

SUA

Sondaj de opinie: Majoritatea americanilor nu au încredere în guvernul federal și în clasa politică. Donald Trump este una dintre sursele neîncrederii

Published

on

Majoritatea americanilor nu au încredere în mass-media şi mult mai mulţi nu cred în guvern sau clasa politică, potrivit unui sondaj de opinie publicat luni de Pew Research Center,  informează Agerpres și The New York Times

Două treimi dintre americanii de vârstă adultă consideră că alți compatrioți au puțină sau nicio încredere în guvernul federal. Majoritatea cred că încrederea publicului în guvernul SUA și unul în celălalt este în scădere și cei mai mulți cred că lipsa de încredere în guvern și în ceilalți cetățeni face mai dificilă rezolvarea unor probleme cheie ale națiunii. Ca urmare, mulți cred că este necesar ca încrederea să fie reabilitată: 68% consideră că este foarte important să se repare nivelul de încredere al publicului în guvernul federal, iar 58% spun același lucru despre îmbunătățirea încrederii între americani.

Una dintre cauzele acestei lipse de încredere în guvern este însuşi preşedintele Donald Trump, consideră 14% dintre respondenţi. Miliardarul republican a făcut, potrivit unei baze de date de verificare a informaţiilor, peste 10.000 de afirmaţii eronate, şi acuză în mod constant mass-media de răspândire a unor informaţii false despre el.

Aproximativ 10% dintre respondenţi şi-au exprimat de asemenea lipsa de încredere în mass-media.

Mai mult, unii americani consideră că încrederea se estompează ca un semn al unei ,,suferințe” culturale și al declinului național. Unii leagă aceast lucru de percepția unei singurătăți crescute și a unui individualism excesiv. Mai exact, aproximativ jumătate dintre americani (49%) corelează declinul încrederii interpersonale cu convingerea că oamenii nu mai sunt la fel de demni de încredere ca altădată. Mulți atribuie această lipsă de încredere unei culturi politice care generează suspiciuni, chiar și cinism.

Chiar și atunci când exprimă opinii negative despre starea de încredere de astăzi, mulți americani cred că situația poate fi schimbată. În total 84% dintre americani cred că nivelul de încredere al americanilor în guvernul federal poate fi îmbunătățit, iar 86% consideră că îmbunătățirea este posibilă atunci când vine vorba de încrederea pe care americanii o au unul în celălalt. Printre soluțiile pe care le oferă pentru reabilitarea încrederii se numără diminuarea partizanatului politic și a tribalismului centralizat pe grupuri, reorientarea conținutului știrilor pe conținut de calitate, lăsând în urmă senzaționalul și intriga, timpul petrecut între oameni și mai puțin în fața ecranelor digitale și empatia practică, exprimată prin colaborarea în proiecte comunitare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GENERAL

Donald Trump dorește să deschidă un consulat al SUA în Groenlanda pentru a ”intensifica prezența americană în zona artică și a promova interesele” Statelor Unite în regiune

Published

on

Administrația Trump dorește să deschidă un consulat al SUA în Groenlanda pentru prima dată după mai multe decenii, decizie care vine în contextul intensificării intereselor strategice și economice pentru zona arctică, anunță The Guardian și Associated Press, citate de Adevărul.ro.

Departamentul de stat a transmis Congresului că re-redeschiderea unui consulat în Nuuk este un element important într-un plan mai larg de creştere a prezenţei americane în regiunea arctică. O copie a scrisorii trimise Congresului american a fost obţinută de Associated Press.

Statele Unite au ”un interes strategic în intensificarea relaţiilor politice, economice şi comerciale în regiunea arctică”, arată scrisoarea trimisă comitetului pentru afaceri externe al Senatului.

Potrivit documentului, o prezență diplomatică permanentă ar permite Statelor Unite să ”protejeze acţiuni esenţiale în Groenlanda şi să dezvolte relaţii mai strânse cu oficialii şi societatea locală”, arătând că un consulat ar fi ”o componentă critică a eforturilor noastre de a intensifica prezenţa americană în zona arctică şi ar servi drept o platformă pentru promovarea intereselor noastre în Groenlanda”.

Decizia survine după un context diplomatic tensionat între SUA și Danemarca, ca urmare a intențiilor declarate de liderul american de a cumpăra Groenlanda, respinsă cu vehemență de statul danez.

Premierul danez Mette Frederiksen a calificat interesul lui Trump pentru achiziționarea Groenlandei de la Danemarca, exprimat la 19 august, drept unul ”absurd”, completând că ”Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda aparține Groenlandei. Sper cu tărie că acest lucru nu este luat în serios”.

Drept urmare, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunțat într-o postare pe pagina sa de Twitter că și-a amânat vizita în Danemarca, ce urma să aibă loc la începutul lunii septembrie. 

Cu toate acestea, premierul danez Mette Frederiksen a avut joi o ”conversație constructivă” cu liderul american Donald Trump, în cadrul căreia au discutat despre cooperarea privind politica de securitate.

De altfel, Donald Trump a calificat-o pe Frederinksen la scurt timp după discuția telefonică drept o ”femeie minunată”.

Am avut o conversaţie excelentă”,  a spus acesta. ”Avem o relaţie foarte bună cu Danemarca. Foarte frumos. M-a sunat şi am apreciat foarte mult acest lucru”, a completat liderul american.

Groenlanda a fost colonie daneză până în 1953, dată la care a intrat în “Comunitatea Regatului” danez. În 1979, insula a obţinut statutul de “teritoriu autonom”, însă economia sa depinde în continuare foarte mult de ajutoarele acordate de Copenhaga.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Summitul G7. Președintele SUA Donald Trump l-a lăudat pe premierul britanic Boris Johnson, spunând că ”este omul potrivit pentru această funcție” și i-a promis un acord comercial post-Brexit ”mai mare decât a fost vreodată”

Published

on

©️ White House/ Twitter

Regatul Unit va avea un acord comercial important cu SUA după ce va fi ieșit din Uniunea Europeană, a declarat duminică, preșdintele american Donald Trump în cadrul primei sale întâlniri cu prim-ministrul britanic Boris Johnson, prilejuită de summitul G7, desfășurat în orașul francez Biarritz, informează Reuters, citat de Agerpres.

”Este omul de care e nevoie pentru această funcţie”, a spus Trump referindu-se la Boris Johnson, cei doi luând parte în aceste zile la summitul G7 de la Biarritz.

Liderul american şi-a exprimat speranţa că negocierile cu Londra se vor desfăşura ”destul de rapid” şi a promis că acordul cu britanicii va fi ”unul foarte mare, mai mare decât a fost vreodată”.

La rândul său, şeful executivului britanic a spus că SUA şi Regatul Unit vor încheia un ”acord fantastic după ce obstacolele vor fi depăşite”.

El a menţionat că Londra susţine ”pacea comercială” şi nu este în favoarea suplimentării tarifelor. ”Îl felicit pe preşedinte pentru tot ce realizează economia americană, este fantastic să vedem acest lucru”, a spus Boris Johnson.

În urmă cu aproximativ două săptămâni consilierul pentru securitate al Casei Albe, John Bolton, le transmitea oficialilor britanici, în cadrul unei întrevederi la Londra, că președintele american Donald Trump dorește ca ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană să fie un succes, pe care Statele Unite îl vor sprijini printr-un acord bilateral de liber schimb.

Într-o întrevedere pe care a avut-o atunci cu premierul britanic, Bolton a transmis că Marea Britanie va fi ”în prima linie” pentru un acord comercial cu SUA.

”Vrem să acţionăm foarte rapid”, a mai spus John Bolton, indicând că negocierile s-ar putea derula ”pe bucăţi”, încheind acorduri mai mici care să vizeze sectoarul industrial precum cel de automobile.

Statele Unite sunt al doilea cel mai important partener comercial al Marii Britanii, reprezentând 14.7% din totalul comerțului cu bunuri și servicii.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump denunță ”știrile false și dezgustătoare” privind tensiunile de la summitul G7

Published

on

©️ White House/ Facebook

Președintele american Donald Trump a denunțat sâmbătă ceea ce a numit ”știrile false și dezgustătoare” privind tensiunile existente între participanții la summitul G7, desfășurat zilele acestea la Biarritz, precizând că liderii statelor membre se înțeleg foarte bine, anunță Reuters și DPA, citate de Agerpres.

”Relatări atât de false şi inexacte până acum despre G7. Cei aflaţi în spatele ştirilor false ştiu asta, dar nu se pot abţine”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter.

De asemenea, preşedintele american a acuzat media că urmăresc să ‘”forţeze o recesiune” în SUA pentru a-i face mai dificilă campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2020.

Trump s-a alăturat liderilor din Franţa, Marea Britanie, Japonia, Germania, Italia şi Canada în staţiunea franceză Biarritz, pentru trei zile de discuţii care au început sâmbătă, cu o agendă ambiţioasă care include apărarea democraţiei, egalitatea de gen, educaţia şi schimbările climatice.

Divergenţele au apărut imediat după sosirea delegaţiilor, oficiaii americani acuzând gazda, preşedintele Emmanuel Macron, că ”vrea să fractureze G7” prin concentrarea pe ”probleme de nişă”, în loc de problemele globale, potrivit Adevărul.ro. 

Franţa a negat acest lucru, notând că prima sesiune de duminică se referă la economie, comerţ şi securitate, domenii care de obicei atrăgeau cu uşurinţă consensul, dar care acum sunt surse de fricţiuni majore.

În ajunul summitului celor mai dezvoltate națiuni ale lumii, președintele american Donald Trump a anunțat vineri creșterea cuantumului taxelor vamale aplicate aplicate produselor chinezeşti importate în Statele Unite ca măsură de represalii la anunţul făcut de Beijing.

Astfel, cele 300 de miliarde de dolari ale importurile provenind din China vor fi taxate cu 15 % în loc de 10 % începând cu 1 septembrie.

În plus, preşedintele american Donald Trump a informat într-o serie de postări pe Twitter că Washingtonul va creşte, începând cu 1 octombrie, tarifele vamale de la 25 % la 30 % . Acestea se vor aplica celor 250 de miliarde de dolari de mărfuri chinezeşti.

Reacția lui Trump vine după ce vineri autoritățile de la Beijing au anunțat că vor impune taxe vamale în valoare de 75 de miliarde de dolari mărfurilor americane.

Nu doar China a fost țina amenințărilor comerciale ale liderului american. Și Franța, gazda summitului G7, s-a aflat în bătaia puștii lui Trump, care a anunțat în ajunul summitului, că Statele Unite vor taxa vinul franţuzesc ”cum nu s-a mai văzut până acum”, dacă Parisul va impune o taxă digitală companiilor de tehnologie.

Citiți și: 
Donald Trump amenință că va impune taxe vamale asupra vinului francez după ce Parisul a decis taxarea giganților digitali americani: Vom anunţa măsuri ca răspuns la ”stupiditatea lui Macron”

Cele două camere ale legislativului francez au adoptat în luna iulie o lege prin care companiile digitale multinaționale vor fi taxate cu 3% din venitul realizat pe teritoriul Franței, începând cu luna ianuarie 2020.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending